Framför nya investeringen Adige LT5 står från vänster: Henrik Skytt, operatör, Jim Davis, säljare Edströms Maskin och Johan Angerd, VD Ray Metallfabrik

Ray Metallfabrik AB i Ljungsarp tillverkar produkter i rör och plåt. Företaget bildades 1961 av Simon Angerd. Man har bred kompetens inom svetsning, laserskärning, plåtformning, rörbockning och verktygstillverkning. Eftersom produktionen bygger på snabba ledtider är man en duktig leverantör av mindre serier.

Här finns en hög kompetens inom avgasteknik och ljuddämpning. Större delen av verksamheten baseras just på tillverkning och distribution av avgasdetaljer.

Företaget är specialister på sportavgassystem där egna varumärket Simons Sportsystem är huvudprodukten. Man tar dagligen även fram kundspecifika avgastekniska lösningar till alla typer av personbilar, skogsmaskiner, hjullastare, traktorer, industrimotorer (endast serieproduktion) och man har möjlighet och kunskap att hjälpa kunderna med hela processen, från utprovning och ritning till färdig produkt.
– Förutom vår tillverkning av våra egna sportavgassystem så utför vi legoarbeten inom rörbockning, laserskärning i både plåt och rör, pressning, svetsning som går under affärsområdet övriga produkter. För att klarar våra leveranstider och kvalitetskrav behöver vi den senaste maskintekniken då vi även ser att efterfrågan av våra produkter och tjänster håller i sig, säger Johan Angerd vd för familjeföretaget och huvudägare i 3:e generation, fortsätter;
– Det här är en stor investering för oss, vi har en rörlaser sedan sex år tillbaka och nu ökar vi vår kapacitet med en maskin till plus att vi får en ökad flexibilitet och ny teknik.
– Vi har hela tillverkningen i vår fabrik på 10 000 kvm, varav produktionsytan täcker cirka 6 000 kvm. Här arbetar 50 personer från utveckling konstruktion och beredning, lager, produktion till montering i ett effektivt flöde. I verkstaden har vi 2D rörlaser med fiberkälla, 3D-laser och planlaser maskiner Co2 och en underhållsavdelning med fleroperationsmaskiner och fräsmaskin. Vidare har en avdelning för rörbockning med fyra maskiner och stor kapacitet manuell svetsning och svetsrobotar en avdelning med excenterpressar.

Nu har verkstadsföretaget investerat i en ny rörfiberlaser LT5 från ADIGE

Claes Hult med lång erfarenhet av den italienska maskintillverkaren och som är ansvarig för fabrikatet på Edströms tillsammans med Jim Davies sålt det stora flertalet av alla installationer som gjorts i Sverige, ger oss värdefull information;
– BLM tillsammans med ADIGE utgör den italienska tillverkaren BLM Group som är världsledande inom hantering av rör. Tillsammans ligger de i framkant av utvecklingen och skapar hela tiden nya lösningar inom området. ADIGE är enligt vår mening världens ledande tillverkare av rörlasrar och erbjuder även ett brett program inom mer traditionell rörkapning.
– Vi arbetar med ett mycket starkt varumärke som kännetecknas av långsiktighet och tradition. Vi på Edströms Maskin har sålt över 70 maskiner till svensk industri under 20 års tid och då pratar vi ofta stora investeringar i unik teknik. Vi sitter på en uppbyggd kunskapsbank som vi kan förmedla ut till svensk verkstadsindustri.

– Maskinleverantören Edströms har en organisation som krävs för att hantera den här typen av maskiner. Det måste finnas kunnigt folk, det måste finnas en tradition bakom med erfarna servicetekniker för att maskinsystemen som vi säljer får helt enkelt inte stå still.

Vi frågar Jim Davis om upplysningar kring maskintekniken.
– Tittar vi på den maskinen som nyligen installerats hos RAY Metallfabrik så är det en fiber rörlaser ADIGE LT5

Tekniska fakta: Laserkälla IPG 2KW. Rör från 12 mm upp till 120 mm, rör in 6.5m, ut 4.5m. Tube Cleaner, (sprutfria rör). Material: stål, rostfritt, aluminium och koppar.
– Allt bygger på ADIGE’s egna 3D CAD/CAM programvara ARTUBE vilken har utvecklats under mer än 15 år och ger kunden möjligheten att ha full kontroll på sin planering och produktion, säger Jim Davies och tillägger;
– Plus att maskinen har en intressant option; TUBE CLEANER, vi kallar det för en ”sked” som körs in i det bearbetade röret för att suga upp allt lasersprut som annars fastnar inuti röret. Med den här optionen går det att laserskära rör ”sprutfritt”, d.v.s rör som måste vara rena invändigt, ofta rostfria rör.

Vad säger maskinsäljare Jim Davies om affären?
– Fantastiskt roligt att ett företag som Ray Metall vill fortsätta att investera och utvecklas med ny och avancerad teknik. Med den nya fiberlaser maskinens snabbhet, kommer de att kunna konkurrera på ett helt nytt sätt.

Johan Angerd, VD på Ray Metallfabrik AB, håller en ljuddämpare till Saab Sonett som är ett exempel på produkt till veteranbilar.

Bakgrunden till maskinaffären

Produktionen domineras av sportiga avgassystem, som förutom ett häftigare utseende och ljud, även ger bättre effekt. Allt tillverkas i mindre serier och här behövs flexibilitet och snabba tillverkningsprocesser för att hinna med alla beställningar som kommer till företaget.
– Vi har mycket att göra och har helt enkelt inte tid med försenade leveranser om en av våra nyckelmaskiner går sönder och orsakar ett produktionsstopp. Vi har en äldre ADIGE rörlaser C02 modell större, så det här är en komplettering och samtidigt en kapacitetsökning i fabriken.
– Numera så kapar vi även alla rör i lasern där vi tidigare hade en gammal klingkap för det jobbet. Nu får vi en snabb och mer flexibel process även inom kapning av material och raka snitt med minimal efterbearbetning. Dessutom kan vi skära alla material i rörlasern och behöver inte som förr anpassa klingan till vilket material som skulle kapas. En smart lösning tycker vi alla.

Tittar vi tillbaka i tiden så berättar Johan Angerd att när hans far drev företaget så bestod maskinparken mest av svetsutrustning och excenterpressar för att klippa och forma plåt. Idag laserskär man istället. Rörlaser, 3D-laser och planlaser är nyckelmaskiner i produktionen tillsammans med rörbockning och givetvis svetsning.

Tittar vi på investeringen så var det en ”långsam investering” som jag kallar det. Man hade under flera år tittat runt för att främst hitta en begagnad maskin på marknaden.
– Jag hade gärna köpt en begagnad maskin igen men det som vi fick presenterat förr oss var för gammalt, helt enkelt. Vi kör ett skift här på fabriken och då hade vi kunnat klara oss med en begagnad maskin men nu blev det en ny vilket vi är glada för idag. Det handlar om mycket pengar och man måste tänka sig för, säger Johan Angerd.
Och vi spårar lite småländskt tänk och sparsamhet i Johans investeringsfilosofi.
– Ja Småland ligger bara tre kilometer härifrån, så vi är nära Gnosjöregionen, skrattar Johan och tillägger att han känner sig mer som en smålänning än som en västgöte.
– Nu har vi en maskinpark som kan locka till sig legojobb där främst rörbockningen kan bli intressant men också rörlaserskärning nu tack vare den nya maskinen. Legodelen står idag för ungefär 30 procent av vår omsättning. Tanken är som sagt att satsa mer på lego, bli lite mer utåtriktade, säger Johan Angerd.

Vi tar en ”sväng” ut på verkstaden och möts av en stor fabrik, rent och snyggt med ordning och reda.

Företaget har satsat på att ha ett stort materiallager för att kunna leverera snabbt, man är breda när det gäller avgassystem och komponenter, tittar man i affärssystemet så hittar man närmare 25 000 aktiva artiklar. Svetsfixturer tar mycket plats och vi går i en hall med flera hundra fixturer prydligt uppställda i pallställ och numrerade. Rörbockning och laserskärning fyller två maskinhallar och här är hjärtat i produktionen.

Maskinhallen med plåtformningen är vårt mål och här stannar vi till och får se enkel och komplex rörbockning. Den nya fiberlasern för rörskärning ADIGE LT5 står på plats och vi får se mycket snabb skärning av rör.
– Den nya maskinen är nästan dubbelt så snabb som den äldre vi har och det ger oss givetvis stora tidsbesparingar i produktionstid och helt klart bättre skärsnitt som i sin tur ger oss bättre toleranser och slipper i princip efterbearbetningar som gradning och slipning, säger Johan Angerd.

Och Jim Davis på Edströms fyller i;
– Ja, här har man nu fått den senaste tekniken från ADIGE där man ser att den italienska maskintillverkaren prioriterar snabbhet och precision, tillsammans med flexibilitet och snabba omställningar. Med den senaste programmerings mjukvaran ARTUBE 3.0 och det nya maskininterfacet går det med några få musklick att få fram en färdig detalj, som importerats från en 3D modell.

Så hur ser framtiden ut för RAY Metallfabrik, ber vi Johan Angerd förutspå?
– Tiden går fort, för fort kan man tycka. Jag har varit vd nu sedan 2011 och fortsatt det arv som min farfar och far byggt upp. Jag är verktygsmakare i grunden och har alltid haft ett stort teknikintresse i botten så även om min vd roll tar mycket tid så är jag gärna med ute i produktionen och intresserar mig för produktivitet och problemlösning. Till min hjälp har jag ett mycket kompetent team av medarbetare som precis som jag själv gillar att anta utmaningar och lösa problem.
– Vi är duktiga på vår nisch, allt från konstruktion till färdiga produkter och kommer nu att öka våra satsningar på vår legoverksamhet. Med vår moderna maskinpark där vi nu ser att vi har ledig kapacitet så ser vi en utveckling i detta. Problemet som vi har framför oss och som hela branschen har är att hitta personal, framförallt duktiga svetsare. Men det har vi löst genom att internutbilda och här idag har vi flera medarbetare som aldrig hade sett en svets innan vi introducerade tekniken för dem och visade hur man gör. Det är vi stolta över och vi kan inte konkurrera med de större städerna utan är i behov av att medarbetare bor i närområdet, säger Johan Angerd.
– Valet att anlita Edströms som leverantör av ny rörlaser var enkelt då de både representerar Adige som ledande tillverkare av rörlasrar samt har en egen mycket pålitlig och proffsig organisation när det gäller service och underhåll, säger Johan Angerd.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here