Ute i produktionen på Jobeverken är det längdsvarvarna som dominerar. Man är en underleverantör som betyder att det man skall tillverka styrs av kunderna.
– Vi är duktiga på att kommunicera och leverera det vi lovar våra kunder och allt vi gör handlar om långvariga relationer med våra uppdragsgivare, samarbeten som över tid gett oss möjligheter att leverera svarvade detaljer i över 50 år, säger Ulf A. Johansson vd och ägare till företaget.
– Genom vår mångåriga erfarenhet och gedigna kunnande förser vi idag ett stort antal kunder i Sverige, Europa och USA, i branscher som fordonsindustri, Medical, trädgårdsindustrin, Bygg- och anläggning, försvarsindustri, VVS med flera.
AB Jobeverken grundades 1970 av Lars Johansson och Kjell Bengtsson i Ängelholm. Längtan till pensionen gjorde att de båda ägarna letade efter en arvtagare till verkstadsföretaget. Någon som med erfarenhet och driv skulle kunna utveckla företaget vidare. Det är inte lätt att hitta och många små privata verkstäder stöter ofta på problem med att hitta någon som vill fortsätta att driva verksamheten vidare. Som tur var så fick man Lars brorson Ulf intresserad.
– Jag hade många års erfarenhet av att jobba på ett stort amerikanskt bolag i förpackningsbranschen med ansvar för Norden och var ärligt sagt lite trött på att resa. Så när detta dök upp så såg jag en chans att umgås lite mer med min familj. Men jag sa till Lars och Kjell att jag först ville ”prya” på verkstaden och se om det var något för mig. Det slutade med att jag bestämde mig för att bli fabrikör, kändes som det var rätt spår och starta en ny väg i mitt yrkesliv och det har jag aldrig ångrat.
– Nu är det så här att jag kan inget om verkstadsteknik för jag är säljare helt enkelt så jag behövde hitta en duktig produktionstekniker och det gjorde jag i Torbjörn Wiik som idag är min högra hand och sköter verkstaden. Vi är tillsammans med våra andra anställda ett mycket sammansvetsat team och vi har roligt på jobbet, säger Ulf A. Johansson.
För att kunna leverera svarvade detaljer av högsta kvalitet och till rätt leveranstid har man en maskinpark uppbyggd av längdsvarvar med stångmagasin som går i många fall 24/7. Med 6 anställda och 12 miljoner i omsättning behöver man automatiserade processer, för här behöver man utnyttja flera skift för att kunna leverera i tid. Så här gäller det att ha väl intrimmade och säkra processer.
– Vårt mål är att genom kompetens och erfarenhet tillverka detaljer och komponenter av högsta kvalitet i dimensionsområden 3 – 26 mm och vi pratar om de flesta förekommande material som automatjärn, rostfritt, mässing, aluminium, plaster m.m.
– För att klarar detta behöver vi ständigt utmana oss själva i vad vi kan förbättra genom att använda oss av moderna maskiner och verktygslösningar.

Kvalitetskontroll pågår efter detaljerna tvättats och rengjorts.
Ett axplock av vad man tillverkar Norden

Jobeverken har 10 CNC-styrda längdsvarvar i sin maskinpark, här sticker fabrikat som Tornos och Hanwha ut i mängden där man har ett mycket bra samarbete med maskinleverantören Ehn & Land som är en viktig samarbetspartner säger Ulf A. Johansson.
– Ett exempel när vi fick mycket hjälp och stöd av bl.a Ehn & Land var när jag natten den 31 augusti 2007, fick ett samtal från Securitas om att det brann på fabriken. Det var en av våra maskiner som hade tagit eld under vårt obemannade nattskift. Att komma till företaget och se rök och blåljus var en riktig mardröm som jag inte önskar någon verkstadsägare att få uppleva.
– Vi lyckades tillsammans med kunder och personal hålla igång fabriken under renoveringen och personalen gjorde ett fantastiskt jobb, vi fick snabbt en lånemaskin av Ehn & Land och våra kunder ställde upp på oss till hundra procent. Jag kan säga att efter den dagen har vi brandsläckare och rökdetektorer överallt och jag rekommenderar alla som läser detta att se över sitt brandskydd.
– Nästa händelse som sticker ut var när finanskrisen slog till och allt stannade upp. Men vi sa inte upp någon personal under denna tid utan hade som tur var en god likviditet i företaget som gjorde att vi kunde betala ut löner trots att vi inte hade order som täckte upp för det. Men när det vände upp igen så hade vi alla på plats och en supermotiverad personal som gav och ger fortfarande järnet.
– Annars har det under alla år på Jobeverken fungerat bra och vi har som sagt lyckats med att växa som vi gjort. Vi är alla överens om att vi ligger på en bra omsättning och känner att vi inte behöver växa utan nu tar vi hand om alla kunder på ett bra sätt. Det ger många olika mervärden och en del av företagarna här i Ängelholm som jag träffar i olika sammanhang undrar ”ska ni nu växa vidare, ni som är så duktiga” men jag resonerar som så att man skulle ta nästa steg och omsätta 20 miljoner. – Ja, det är möjligt men då behöver vi nya lokaler, fler maskiner, mer personal och en större organisation. – Nej. Vi är nöjda med vår kostym som den ser ut och som sagt det är inte omsättning som driver detta företag utan det är ”Passion för Precision” och nöjda kunder, säger den ofrivillige fabrikören Ulf A. Johansson.
Vi har tidigare skrivit om hur man kan spåra likheter mellan företagande och elitidrott. Vinnarskalle och tävlingsmänniska är ofta även en del i att lyckas i affärslivet. Här ligger ishockeylaget Rögle Ulf varmt om hjärtat och han är engagerad i föreningen.
– Hockeyn är en samlingspunkt där man kan umgås med sponsorer och föreningsmänniskor som vill som vi, vara duktiga och ”vinna” matcher. Man får en bred bekantskapskrets som är bra att ha kontakter med bland företagarna som engagerar sig i Rögle ishockeyförening för det finns många paralleller med att driva företag.
– De flesta känner mig som ”fabrikören” och vet vad vi sysslar med på Jobeverken. Det är viktigt för vi har inte lagt en krona på reklam och marknadsföring men i detta fall så känns det helt rätt. Vi är som spelarna i Rögle lika passionerade för det vi gör men vår precision är faktiskt bättre än hockeylaget, skrattar Ulf A. Johansson.

Maskinleverantören

Det är alltid ett stort beslut att investera i maskinutrustning som ska producera under lång tid.
– Vi lägger ner mycket arbete för att hitta rätt utrustning, i skrivande stund har vi mer än 25 Hanwha maskineri produktion i svensk industri. Vi är tacksamma för förtroende vi får av våra kunder vi vill hjälpa till att skapa dem en lönsam produktion, säger ansvarig maskinsäljare Per Svensson på Ehn & Land.

Stångmaterial i olika dimensioner

Sydkoreanska längdsvarvar

Hanwha har ett brett sortiment på längdsvarvar med spindelgenomgång från Ø3mm till Ø45mm. Från enkel teknik till mycket avancerade maskiner, allt för att möta marknadens önskemål. Hanwhas maskiner kan fås med Siemens eller Fanuc styrsystem.

Hanwha har ett Europakontor i Frankfurt och ett 50 tal maskiner i lager för snabba leveranser.
– Vi erbjuder rådgivning och experthjälp inför och även efter investering. Vi garanterar rätt utrustning för varje typ av arbete. Det kan vara en singelmaskin eller en komplett cell klar för start. Det kan röra sig om allt ifrån automation, produktionsupplägg och applikation till verktygsval eller utbildning. Ehn & Lands helhetslösning med rätt maskin, bra produktionsupplägg och installation, utbildning och service, ger en stabil produktion och trygghet, förklarar Per Svensson.

Maskinoperatör Magnus Lindkvist

Jobeverken Ängelholm, en lång tradition med ett nära samarbete med Ehn&Land.
Främst är det Ehn&Lands serviceteam med Robert Bååth i spetsen som har odlat fram en god grund med kompetens och ett stort engagemang på service och förebyggande underhåll.
– Det känns därför extra roligt och spännande att vi fick visa och provköra Hanwha maskiner i Ehn&Lands showroom i Jönköping. Fredag den 3 maj 2018 kom Ulf och Torbjörn på besök för att titta på Hanwhas Längdsvarvar. Efter genomgång och en demonstration av maskinen beslutade Ulf tillsammans med Thorbjörn att pröva Hanwha XD26 som installerades kort därefter hos Jobeverken i Ängelholm. Kanske ett vågat beslut med tanke att Hanwha var ett relativt okänt fabrikat i Sverige, säger Per Svensson och fortsätter;
– Det har visat sig att denna satsning gett resultat för tillsammans med Ehn&Lands personal har detta blivit en lyckad satsning, maskinen är stabil och måttnoggrann. Vi har utvecklat produktionsmetoder och kapat stycktider. Under slutet av oktober 2019 behövde Jobeverken öka kapaciteten och beger sig till Jönköping, där det står en visningsmaskin i demonstrationshallen. Efter samtal är vi alla överens, det känns roligt att Hanwhamaskinen har presterar så det ger repitaffärer. Det talar sitt tydliga språk, Hanwha har kommit för att stanna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here