Sven Lans är vd sedan årsskiftet 2013/2014. En ung chef på 33 år med tio års erfarenhet av att leda och utveckla ett familjeföretag. Sålde sitt livsverk Fassi Sverige AB, då han kände sig färdig och ville gå vidare. Han är en tvättäkta västgöte från Lundsbrunn som skall ta redskapstillverkaren Götene Construction Equipment AB in i framtiden. Sven Lans uppdrag är att tillsammans med sina medarbetare utveckla ett företag som är bra att bli mycket bättre. I sin vd-roll har Sven det uttalade målet att Götene CE ska öka lönsamheten och ta nya marknadsandelar. För att klara uppgiften har man förnyat företagsledningen och investerat många miljoner i sin maskinpark.

– Vi är ett bra företag idag, ett av de ledande i Sverige men vi kan bli bättre. Fler återförsäljare och samarbetspartners i fler länder är ett av våra mål. Konkurrensen är tuff från tillverkare här i Sverige, Norge, Östeuropa och Asien. Vi är och vi skall vara bäst på att skräddarsy grävskopor av hög kvalitet. När våra kunder köper en skopa med vårt kornblå G-märket så får man en produkt med en garanterad toppkvalitet. Ett ytterligare starkt argument att välja oss som tillverkare är våra leveranstider som i regel ligger mellan 2 och 4 veckor, säger Sven Lans.

Vi är på besök på Götene Construction Equipment AB har en lång erfarenhet av svetsning i höghållfasta stål. Företaget grundades 1953 och idag är man en av Sveriges största tillverkare av skopor för entreprenadmaskiner och ett av få företag i landet som tillverkar lastmaskinsskopor över 6,5 kubikmeter. I sortimentet finns ett komplett program av redskap för grävmaskiner och hjullastare av alla storlekar i höghållfast svenskt konstruktionsstål.

– Idag är vi en av de ledande producenterna av kvalitetsutrustning för entreprenadmaskiner. Vi går i spetsen när det gäller utveckling och design av redskap till dagens moderna maskiner. Detta har företaget kunnat göra med hjälp av ett bra samarbete med SSAB. Vi använder oss av svenskt stål i merparten av vår tillverkning och vårt företag har varit valsverkskund sedan lång tid tillbaka, säger Sven Lans och berättar att merparten av all konstruktion, bearbetning/formning/svetsning tillverkning sker i egen fabrik i Götene.

– Stora investeringar för runt 5 miljoner kronor har genomförts under 2014, bland annat tre stycken lägesställare, en ny kantpress på 600 ton och en svetsrobot. Kantpressen är som alla förstår installerad sedan januari 2015 och svetsroboten skall installeras under våren 2015. Med dessa investeringar kommer vi att korta leveranstiderna, öka produktiviteten, kvalitén och flexibiliteten. Företaget har också tagit ett viktigt steg och påbörjat ett arbete med att bli ISO-certifierade både enligt 9001 och 14001, detta arbete beräknas bli klart under 2015.

Ny kantpress på 600 tons presskraft

Vi går ut i fabriken på Götene CE och här är det full fart. Svetsarna är igång och man ser att alla stationer är upptagna med nytillverkning av skopor eller renovering av skopor som arbetat i tuffa miljöer och behöver lagas eller få delar utbytta. Plasmaskärmaskinen skär ut stålplåtar i olika storlekar och tjocklek och vi förstår att man behövde investera i en ny modern kantpress för att klara leveranstider som utlovat.

Tovend AB är ny generalimportör av plåtbearbetningsmaskiner från turkiska Baykal och säljer maskinfabrikatet i Sverige tillsammans med Hilli Maskin AB, Brännehylte Handels AB och Kävlinge Möllan AB.

Tony Olah på Tovend AB är den som sålt den nya specialbyggda kantpressen från Baykal modell APHS 51600 till Götene CE och vi ber honom att berätta lite om hans erfarenheter från turkisk maskinindustri och vi är givetvis nyfikna över tekniska fakta runt kantpressen som vi nu står framför.

– Jag har arbetat och sålt plåtbearbetningsmaskiner sedan 1998 i Sverige, först på Edströms Maskin men har sedan 2005 ett eget företag där jag arbetar med att sälja plåtbearbetningsmaskiner. Sedan 1 januari 2015 är Tovend AB generalimportör för den turkiska maskintillverkaren Baykal som är en av de största tillverkarna av plåtbearbetningsmaskiner i världen med en total produktion om 1 500 – 1 700 maskiner per år. Företaget är efter över 60 år fortfarande privatägt och man har tre produktionsenheter i staden Bursa, varav en av fabrikerna är helt nybyggd och på företaget arbetar c:a 650 personer. Bursa ligger 25 mil söder om Istanbul och här bor 3 miljoner människor. Utmärkande för Baykal är hur man lyckats integrera kvalitet, prestanda och hög teknisk nivå i sina maskiner till ett rimligt pris.

Teknisk information, kantpress Baykal modell APHS 51600.

Modellbeteckningen står för 5 meter arbetslängd och max 600 tons presskraft. Eftersom Götene CE bockar stora skopsvep i maskinen så bockar man bladen från ”fel” håll, inifrån och ut, annars går det inte med denna maskinkonstruktionen. Därför har Baykal byggt en specialmaskin med flera intressanta tekniklösningar.

Tony Olah på Tovend AB berättar;

– Material som skall bockas i maskinen är grov stålplåt. De cnc-styrda frontarmarna är viktiga rent ergonomiskt men också för att få en så stabil bockprocess som möjligt. I den äldre kantpressen använde man sig av travers och man behövde vara två man för att hålla de riktigt stora plåtarna.

– Olika tjocklekar på plåt, ja då behöver du olika öppningar på dynan och här kan du öppna/stänga manuellt i olika steg i maskinen, upp till max 300 mm om Götene CE t.ex. behöver bocka vissa detaljer upp till 30 – 35 mm grov Hardox stålplåt och då kan de använda olika öververktyg efter behov.

– Normalt har en kantpress ett nominellt presstryck på 100 ton per meter i infästning på alla verktyg och pressbalkar men idag vill kunderna ha mer och mer kraft i sina kantpressar (här är Götene CE ett bra exempel på detta faktum), plåtarna blir i tjockare, hårdare och styvare material. Då behövs mer tryck och maskinen vi ser framför oss klarar upp till 300 ton per meter.

– Vad betyder då det för maskinkonstruktionen, jo maskinstativet är anpassat och specialbyggt för att klara de krav som Götene CE har i sin produktion. Stativet här är 5 ton tyngre än en standardmaskin på 600 ton från Baykal för att pressbalk och underbordet skall klara påfrestningar att klara 300 ton per meter i presskraft. Det här är en specialmaskin som är anpassad för Götene CE:s produktion., förklarar Tony Olah.
Vi får veta att i och med att man bockar sina produkter enligt ”tvärtom” metoden så har maskinen 2 meters anslagsrörelse vilket är unikt, enligt Tony

– Bakre anslaget är något av hjärtat i maskinen och det är här du har noggrannheten fram och tillbaka i maskinens rörelser. Kulskruvar och linjärstyrningar är special för inbyggnad i kantpressen.

– Man lyckades bygga en kantpress med olika specialfunktioner och helt efter kundens önskemål så vi får väl höra med Sven Lans vad han tycker nu, när maskinen har varit igång någon månad.

– Vi är mycket nöjda med vår nya kantpress från Baykal som kommer att bli en riktig arbetshäst och nyckelmaskin för vår strävan att bli effektivare i vår tillverkningsprocess, spara tid och mantimmar.

– Vi la tidigare ut kantpressningen hos en extern leverantör när det gällde våra riktig tjocka skopsvep. När det gällde de riktigt långa skopsvepen så var vi tvungna att bocka i två olika delar och sedan svets ihop delarna med varandra. Detta tog många arbetstimmar från våra operatörer och svetsare vilket gav en sämre kostnadsbild, en kostnadsbild som vi inte har råd med som företag om vi skall öka vår lönsamhet för att kunna satsa ännu mer på ny produktionsutrustning i framtiden, säger Sven Lans vd på Götene Construction Equipment AB.

– Företaget har haft en lång process bakom sig innan nu äntligen investeringen av kantpressen blev av. 2008 var det på tal men så kom finanskrisen och allt stannade. Vi har faktiskt inte repat oss riktigt ännu efter krisen men när jag tog över som vd så tog vi tag i våra investeringsplaner igen och nu är vi med i racet igen och känner oss bra rustade för framtiden.

Sven Lans berättar vidare om affären med Baykal och Tony Olah på Tovend AB.

– Vi bad att få in offerter från flera maskinleverantörer och till slut stod det mellan Baykal och ett annat fabrikat. Jag blev imponerad av priset där turkarna var c:a 30 % billigare än konkurrenten men samtidigt var det inte bara det som fällde avgörandet utan det var att Tony Olah och hans turkiska partner gav ett mycket professionellt bemötande och Tony´s engagemang, tid och arbete som han lade ner för att detta skulle bli riktigt bra. Förutom att våra kravspecifikationer klarades och vår inköpare och produktionschef var nöjd fick vi till en mycket bra lösning, en kantpress byggd helt för vår typ av grov bockning av stora skopsvep i en smäll, så måste jag känna att det finns en bra personkemi med den jag gör affärer med, vi måste tala samma språk och idag sitter vi här, kantpressen på plats och allt fungerar som det ska, avslutar Sven Lans på Götene CE.

Turkiet, en av de snabbaste växande maskinbyggarländerna i världen

Strategiskt läge, med en fot i Europa och en i Asien. Turkiet är idag världens 16:e största ekonomi, med en mycket ung befolkning och 75 miljoner invånare.
Turkiet pendlar mellan politiska kramper och ekonomisk feberfrossa. Ekonomin är överhettad. Tillväxten är en av de högsta i världen, runt i snitt sju procent per år under sex år, med en väloljad finanssektor och en stark verkstadsindustri, vid sidan av den traditionella och alltmer konkurrensutsatta textilindustrin. Järn- och stålindustrin tros vara den 12:e största i världen. Den turkiska regeringen har under många år gynnat städer i landet som klassats som ekonomiska frizoner, vilket bland annat ger företagen stora skattelättnader, vilket underlättar för investeringar i modern produktionsutrustning och teknik.

Försvarsindustrin är under stark uppbyggnad. Enligt en femårsplan som antogs 2012 ska landet fram till 2016 tillverka egna stridsvagnar, militärflygplan, satelliter, örlogsfartyg och helikoptrar. Planen förutsätter att den turkiska försvarsindustrin 2016 ska vara en av de tio största i världen, med en årlig omsättning på motsvarande två miljarder amerikanska dollar, en fjärdedel av landets totala industriproduktion.
– Den stora dynamiken finns inte bara i Istanbul, utan även i städer som t.ex. Izmir och Bursa, Bursa en tremiljonersstad med Gnosjöanda i kubik där det växer så att det knakar, säger Tony Olah som har besökt fabriker i Turkiet många, många gånger och med över 15 års erfarenhet av att samarbeta med turkiska maskinfabrikat.

Många betraktare menar att den nya medelklassens livsstil liknar den i det småländska bibelbältet, fast med hjärtat i Koranen.  Villa, bil, eget företag och moské på fredag, deras inkomster ser man ligger i att lyckas på exportmarknaderna och framtiden finns där.

– Vi har under en längre tid sett stora satsningar från turkisk maskinindustri, bl.a. som partnerland på EuroBlech mässan i Hannover där montrar från turkiska maskintillverkare blir större och större, samtidigt som man breddar sina maskinprogram och tar stora tekniksteg framåt. Flera maskinfabrikat har framgångsrikt etablerat sig i Europa och Sverige vilket har lyft den turkiska maskinbyggarindustrin till högre höjder.

– Baykal är idag ett modernt företag som teknikmässigt närmar sig de stora tillverkarna i Europa och Japan. Strategiskt så tar man marknadsandelar idag. Ägarfamiljen har som långsiktigt mål att ta över marknadspositionen som nr ett i världen och man ligger nu flera av världens tillverkare av plåtbearbetningsmaskiner i hasorna. Förra året sålde Baykal cirka 1 400 maskiner. Prognosen för 2015 är en försäljning på cirka 2 000 verktygsmaskiner. Stora marknader för Baykal är Europa, Asien och USA. I den svenska verkstadsindustrin är det allt fler verkstäder som investerar i Baykal, för man får väldigt mycket för pengarna, avslutar Tony Olah på Tovend AB och tillägger; Det tycker i alla fall Nibe i Markaryd som genom åren köpt 45 maskiner från Baykal, allt från den enkla maskintekniken till fullt automatiserade liner.

IMG_0043 (Custom)
Götene CE var tillsammans med Tony Olah nere på Baykal fabriken i Bursa för att se tillverkningen av sin nya kantpress. – Det är viktigt tycker jag att man får tid för att diskutera med maskinbyggarna på plats, säger Tony Olah – Ett mycket lyckat besök på Baykal och man får en helt annan input genom att se tillverkningen av vår maskin på plats. Mats Oskarsson på inköp/produktion hos oss på Götene CE hade många frågor och fick de svar han ville ha, säger Sven Lans. – Man behöver ”bolla” med ansvariga på Baykal på plats. Här handlade det om att bygga en specialmaskin med teknik som behövdes för att motsvara de krav vi satt upp, förklarar Mats Oskarsson
Götene Baykal 048 (Custom)
Joakim Oskarsson, Tony Olah och Sven Lans.
Götene Baykal 040 (Custom)
Ny teknik
Götene Baykal 036 (Custom)
Gammal teknik
Götene Baykal 042 (Custom)
Bakre anslaget är ”hjärtat” i maskinen. Härifrån styrs vilken noggrannhet man erhåller.
Götene Baykal 028 (Custom)
Tony och Joakim diskuterar formning och hantering av Hardox 450 stålplåt.

IMG_0052 (Custom)IMG_0032 (Custom)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here