Det går bra för industrin i Karlskoga och definitivt för HITAB som med ökad omsättning går mot all-time high. Vad beror det på skall vi fråga delägaren Peter Ek längre fram i artikeln men fundamentalt handlar det om det som vi skrev när vi hälsade på 2017 att …

Det industriella arvet är starkt och Karlskoga är ett industritekniskt centrum och som en av landets ingenjörs tätaste kommuner står staden väl rustad kompetensmässigt. I staden finns en ansenlig mängd högutbildad arbetskraft och den kompletteras med en välinvesterad och ytterst högteknologisk industri. Här utvecklas och tillverkas allt från försvarsmateriel till finmekaniska produkter som går på export världen över. Det är intressant att högteknologisk industri kan föda nästa generations industri, som vi ser här. Och den teknologiska kompetensen är också något som hela tiden vidareutvecklas i samarbete med universiteten i Karlstad och Örebro.
I Karlskoga finns även Alfred Nobel Science Park som är en tillväxtmotor och mötesplats, där man initierar och driver projekt inom bland annat avancerade tillverkningsprocesser och intelligenta system.

Och detta ligger väldigt mycket i linje med Smart Industri. Det framkallar att man är mer experimentell och ofta ligger längre fram. För försvarsindustrin är alltid den senaste tekniken som gäller och det knappt möjliga inom innovation. Det gör att man hela tiden förflyttar gränser. Att sedan många större företag följt en trend med att lägga ut jobb och koncentrera sig på konstruktion och utveckling har skapat ett antal avknoppningar i nya verkstäder och samtidigt har flera mindre verkstadsföretag expanderat i spåren av förändringar inom försvarsindustrin i staden. Vi bör också nämna ett företag inom Medical som byggt ny fabrik och fördubblar sin tillverkningskapacitet av tandimplantat.

Full fart i verkstaden vilket genererar stora mängder spån. Patrik och Peter Ek gläds åt framgångarna och lyfter fram sina medarbetare som gör ett fantastiskt arbete.

Förra besöket som vi gjorde till HITAB under 2017 skrev vi om mätmaskiner och kvalitetskontroll. Vi var den mesta tiden inne i mät rummet och diskuterade teknik och kvalitet. Denna gång skall vi lägga de senaste maskininvesteringarna under luppen och framförallt så skall vi uppmärksamma trådgnistning, och mycket mer.

Med mina närmare 600 besök på mekaniska verkstäder runt om i Sverige och även utomlands, så känner i alla fall jag nästan direkt när man kommer innanför dörrarna vad som gäller. Första intrycket är viktigt precis som när man träffar en person för första gången och jag ser och hör att här pågår full aktivitet. Här har bröderna Patrik och Peter Ek genom hårt arbete och envishet fått till en intressant verksamhet.

– Vår personal är självgående och programmerar, producerar och kontrollerar sina egna jobb. Vi tror på frihet under ansvar, säger Peter Ek.

I köket serveras frukost. Varje morgon klockan 09.30 äter alla anställda frukost ihop.

– Det är trevligt att äta ihop på morgonen. Och dessa informella möten som man också kan kalla dem, ger ofta feedback och indikationer på vad som behöver åtgärdas under dagen, säger Patrik Ek.

De har en personalfilosofi där alla ska må bra men det handlar också om att ta och ge.

– Vi har låg omsättning på personal och hoppas det är ett betyg på att våra anställda trivs, säger Patrik Ek.

När de anställer så är det lika viktigt att personerna ska tycker det är ett intressant jobb som att de har kunskaperna.

– Tycker de att jobbet är roligt, är nyfikna och kan tänka sig en framtid i företaget så är vi intresserade. Det finns flera utbildningsmöjligheter i Karlskoga och genom dem har vi nått flertalet av våra anställda. Den praktik som ges via utbildningarna är ett bra sätt för båda parter att känna på varandra. Det sättet har fungerat bra för oss och genom internutbildning når vi en bra kunskapsnivå.

HITAB befinner sig en ständig tillväxtfas och på två år har man anställt fem medarbetare och byggt ut sin fabrik med 600 kvm så nu har man 2 500 kvm produktionsyta.

 – Kvalitet, kompetens och leveranssäkerhet är självklarheter, kan man tycka. Men det är vad vi bygger vår verksamhet på och är de enskilt viktigaste nycklarna till just vår framgång. Andra nycklar är kreativitet och nytänkande och i styrelserummet är det som det alltid har varit, som vanligt trots att företaget vuxit med flera hundra procent, så handlar det om att driva företaget med försiktighet och stabilitet samt med solid utveckling för en god framtidsutsikt, menar Patrik Ek. Och mod och vilja och …. menar jag, listan kan göras lång, väldigt lång.

Trådgnistmaskin i eget hus

HITAB hyr ut sina tidigare lokaler på området till ett nystartat företag Amexci AB som arbetar med industriella implementeringen av additiv tillverkning, som omfattar teknik för att tillverka metalldetaljer och plastkomponenter med 3d-skrivare.

Behovet att investera i en trådgnist har funnits sedan lång tid tillbaka men man har inte haft den beläggningen på HITAB för att räkna hem investeringen i en maskin. När behov av gnistning har funnits har man genom åren lagt ut på ett externt företag.

– Behovet för en egen maskin fanns inte men nu föll det sig automatiskt då vår hyresgäst Amexci kom och frågade om vi kunde hjälpa till med att skära av de 3d-printade detaljerna i metall från byggplattorna och i nästa steg renovera plattorna, säger Petter Nilsson som sköter trådgnisten.

Utveckling mot mer produktion

Vi förstår genom tidigare artiklar som vi skrivit att gnistning som metod blir allt populärare och tar plats och växlar över till traditionell produktion. Vad beror det på frågar vi Fredrik Claesson.

– Ser vi på utvecklingen av maskinerna så går de betydligt fortare idag än för ett x antal år sedan, så man kan säga att de har också hängt på den teknologiska utvecklingen som är gemensamt för alla typer av bearbetningsmaskiner. För tio år sedan fanns det inte många som tänkte produktion utan då handlade det nästan enbart om verktygsdetaljer. Idag lönar det sig att köra produktion igenom att gnista, säger Fredrik Claesson på FC Maskin.

Inom produktion ser vi också som beskådare att toleranser blir allt snävare och ytor allt finare inom fräsning och svarvning, hål blir allt längre och ibland behöver man borra snett med snäva toleranser, för att inte prata om radier och mått ner mot my och nano.

Beskriv maskintillverkaren ber vi Fredrik Claesson;

– Trådgnist från Taiwan med japanskt hjärta, då en av delägarna som startade Excetek är Mr Matsuo. Han var med och utvecklade den första trådgnisten i Japan för över 45 år sedan. Med hans DNA i maskinerna, så finns det många års erfarenhet i Excetek inom trådgnistning. Excetek distribuerar sina maskiner över hela världen och har ett gott rykte, inte minst i Sverige med många nöjda kunder, säger Fredrik Claesson.

Fredrik fortsätter;

– Trådgnisten är uppbyggd som en 5-axlig maskin med x, y och z precis som på en fleroperationsmaskin. Sen har vi u och v som också är två axlar som gör att Petter här kan vinkla – skära kona upp till 30 grader. På vissa detaljer kan man även komma upp 45 graders vinkel Och med automatisk trådträdning som funnits i många år så får du en mycket tillförlitlig maskin som kan gnista obemannat i många timmar.

Maskinens hjärta är generatorn som är Exceteks egna, den är vital för maskinens prestanda. Maskinbyggaren har även eget styrsystem och således bygger man och konstruerar allt från ax till limpa.

Tekniska fakta – HITAB`s modell som heter V650G och har följande spec: Rörelse X 650 Y 400 Z 350 mm. Max arbetsstycke 1000 x 700 x 345 mm. Tråddiameter 0.15-0.3, ytfinhet Ra ner till 0.2

Vi träffar operatören Petter Nilsson som arbetat många år på HITAB men då främst med lasermärkning.

– Jag hade inte sett en trådgnistmaskin ”live” förrän den stod här på plats. Intressant ny teknik för mig som ger mina arbetsdagar här ett större innehåll och det gillar jag. Ägarna Peter och Patrik fann direkt att jag var som ”klippt och skuren” för att sköta gnisten och som sagt det är spännande och utvecklande arbete.

– Jag har fått lära mig om trådgnistning från grunden och vad som är intressant är tycker jag att när man gnistar, så används en mycket tunn mässingstråd för att skära i metallstycken. Det här är för den oinvigde lite av ”hokus pokus” och på sätt och vis är det. I varje fall för den som inte stött på kraften i elektricitet tidigare. 

 – Det smälta materialet sköljs bort på en gång då processen utförs i ett vattenbad som är avjoniserat. Det här ger också den kyla som krävs för att man ska kunna skära på ett säkert och precist sätt utan att skada annat material omkring snittet, summerar Petter.

 – Det ska också sägas att trådgnistmaskiner klarar att skära i alla elektriskt ledande material. Det ger en stor flexibilitet som är viktigt på speciellt lego verkstäder med många olika typer av uppdrag, säger Fredrik Claesson.

Fredrik Claesson med branschvana sedan 30 år tillbaka har nu tagit steget till att starta eget. FC Maskin är generalagent för Excetek trådgnistar. På bilden ser vi Fredrik tillsammans med operatör Petter Nilsson.

Gnisten är numera en allt större problemlösare

När man behöver snäva mått och riktigt fin yta så är gnistning en bra metod. Man kan skära i stort sett vilken form som helst med inom ramen för maskinens mått med mycket hög precision. Kundernas detaljer blir alt mer designade och komplexa. Materialkostnaderna skall ner vilket ger mer tunnväggiga komponenter som behöver tillverkas, här finns också ett behov för gnistning.

 Något som verkligen talar för trådgnistmaskiner är att de är mycket miljövänliga att jobba med. Man använder ju egentligen bara energi och vatten, och det gör att arbetsmiljön omkring maskinen blir bra. Operatörer slipper problem med damm, oljedimma och man bearbetar på ett effektivt sätt som gör att man kan spara på material. Detta samtidigt som man får en produktion med exakta delar som alla ser likadana ut.

Det går att skära med en positionsnoggrannhet som motsvara en tiondel av ett vanligt hårstrå, eller t o m bättre än det. Samtidigt jobbar man inte med verktyg. Det krävs bara tråd och elektricitet. Inga verktyg som slits och måste bytas ut.

Det som är extra intressant här på HITAB är att man även kör produktion i maskinen

– Här vill jag verkligen betona fördelarna med att bearbeta detaljer som traditionellt tillverkas i en fräsmaskin (produktion). Det är precis som hur plåtbearbetningsindustrin använder sig av laserskärning – inga verktygskostnader. Och här på HITAB kan man spara tusentals kronor på bara ett specialverktyg genom att utnyttja trådgnistmaskinen. Det skall sägas att det optimala är att lägga upp många detaljer på bordet och få en lång maskintid så att gnisten kan lämnas obemannad under många timmar (kväll/natt), säger Fredrik Claesson och tillägger;

– Och för att bygga fixturer är maskinen perfekt. 

Och så var det nycklarna till företagets framgångar

Familjeföretaget HITAB är en högteknologisk verkstad. De är ett renodlat legoföretag som har flera välkända företag i svensk industri som sina kunder. Sedan starten har man kontinuerligt investerat i en allt modernare maskinpark med fokus på att tillverka avancerade komponenter av högsta kvalitet med utgångspunkten noll fel.

HITABs maskinpark och programvaror är anpassade för att klara kortare serier och prototyper på ett effektiv sätt.

Materialvalet är brett, aluminium, stål, rostfritt, titan, magnesium, mässing, diverse plaster och kompositer.

 – Vi konstruerar fixturer själva eller i mindre konstruktionsprojekt tillsammans med andra. Eftersom vi tillverkar prototyper kommer vi ofta i kontakt med konstruktions- och utvecklingsavdelningar och får god inblick i deras arbete. Vilket gör att vi ofta kan ta rollen som bollplank. Tiden från idé till färdig produkt blir allt kortare. Men att fatta beslut och driva projekt är oftast mycket enklare med hjälp av fysiska detaljer än med digitala 3D-modeller. Det är så vi hjälper kunderna med utveckling, säger Peter Ek och fortsätter;

– Vi har sedan du var här senast också anställt en egen konstruktör på kontoret. För alla steg i en tillverkningskedja är viktiga och kan vi tillsammans med kunderna vara med från start i nya projekt så är det bra. Det finns en osynlig mur mellan konstruktion och produktion och har alltid funnits men den muren går att plocka ner sten för sten med tätt samarbete, förståelse och kommunikation.

Så slutligen kan vi konstatera att HITAB hittat rätt i sitt produktionstänk, höga krav på kvalitet och på det tåget är maskinoperatörerna med, för det handlar om som Patrik Ek säger ”vi måste släppa kunskapen vidare” ut på verkstadsgolvet och verkligen vara generösa med det. Rätt kvalitet i rätt tid, ja då har vi nöjda kunder, vilket är vårt gemensamma mål här på HITAB.

Vi är ett ungt företag som vill profilera oss med avancerad tillverkning av högsta kvalitet. Medelåldern är låg ute på verkstadsgolvet och det visar att med rätt ledarskap, utrustning och metoder, så kan även unga människor tillverka detaljer i världsklass, det vill jag lyfta fram återigen, säger Peter Ek.

Och avslutningsvis frågar vi vad som är nästa steg i verkstadsföretagets utvecklin?

– Jag gillar inte att sätta upp långsiktiga mål men i det korta perspektivet så visst har vi drömmar om fortsatt teknikutveckling och att personalen utvecklas. Vi får inte stå still, då går det bakåt utan hela tiden jobba med nya tillväxtmål, säger Peter Ek och tillägger; – Jag är personligen beroende av att det händer saker ute i produktionen, stort eller smått, det är drivkraften till att jag kommer hit varje dag och ger järnet tillsammans med min bror Patrik och alla anställda.

Hartvig Andersson delägare, pratar gnistning med Fredrik Claesson på maskinleverantören FC Maskin.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here