Inom EVI Industries gillar man ”action” och att arbeta i händelsernas centrum. Det passar företagets resursstarka verksamhet och snabba arbetssätt. Därför är man också i frontlinjen när det gäller att tänka digitalisering och maskin investerar nu för framtidens behov.
– Företaget har två fabriker, en här i Kungsängen och en i Vaggeryd. Vi är legotillverkaren som sedan 80-talet är fortsatt angelägna att hela tiden förbättra oss för att alltid ligga i framkant när det gäller produktionsteknik och kloka automatiseringar. Vi erbjuder våra kunder tillverkning i de effektivaste maskinerna som finns på marknaden från plåtbearbetning till pulverlackering. Stansning, laserskärning, kantpressning, robotkantpressning, svetsning, robotsvetsning och pulverlackering är bara några exempel på processer vi har ”in house”, säger marknadsansvarige och vice vd Kent Fredriksson och tillägger att man nu investerar stort i en helautomatisk panelbock med robot från Salvagnini.
– Genom vårt samarbete inom gruppen är vi nu en ännu större och resursstark aktör som kan erbjuda allt en kund kan önska sig inom plåtbearbetning, från den enkla plåtbrickan till komplexa produkter och komponenter tillverkade i plåt. Och våra kunder förväntar sig av oss, att vi utvecklas och expanderar. Strategi, planering och lite klurighet är viktiga egenskaper i vår organisation, säger Kent och fortsätter;
– Detta är nu första maskinen från Salvagnini så samarbete är helt nytt men det var ett ganska enkelt val att det föll på det italienska fabrikatet när det nu gällde panelbockning. Alla vet att Salvagnini är världsledande inom området med över 40 års erfarenhet då den första tillverkade panelbockmaskinen visades redan 1977.

Här har vi fått ett kapacitetslyft i verkstaden och samtidigt en kompetenshöjning, vilket gör att vi nu kan tillverka allt
komplexare plåtartiklar till en allt mer krävande industri

Kent Fredriksson, marknadschef och vice vd.

– Maskinen P4Lean 2516 som EVI Industries här i Kungsängen valt är resultatet av en mycket omfattande studie där man som underleverantör måste vara öppen för en mängd olika produkter, med allt från större serier ner till enstycksproduktion utan att tappa produktivitet i dyra ställtider. I den verklighet vi lever i, där kraven på underleverantörer medför allt kortare serier med en ”just-in-time” produktion och samtidigt en nolltolerans mot felaktiga detaljer, förklarar Erik Arden maskinsäljare på Salvagnini Scandinavia och den som har varit huvudansvarig för projektet hos EVI.

– För att detta skall vara möjligt och fungera så är alla Salvagninis modeller av panelbockar som standard utrustade med det patenterade MAC 2.0 (Material Attitude Correction) som säkerställer att alla detaljer blir rätt varje gång även vid variation av inom materialkvalitén och detaljer som är ex vridna för en mer optimerad nestning.

Detaljer och komponenter tillverkade hos EVI Industries.

Tillsammans med ett helt integrerat robotstaplingssystem, gör att anläggningen kan köras obemannad under längre perioder, säger Erik Arden.

– Ja, och här kommer vi in på kraven vi ställde där vi behöver flexibilitet och en säker process. Att kunna släppa maskinen för obemannad körning och att även endast en operatör skall kunna köra hela anläggningen utan stress och problem, säger Kent Fredriksson.

Idag arbetar man tvåskift och ibland obemannat på nätter när det behövs.

– Vi ser att vår investering var helt rätt och vi märker inte av någon avmattning av konjunkturen utan nya jobb kommer in. Vår placering mitt i Sverige är bra och här ser vi många fördelar med många kunder inom vettiga avstånd. Att ha en bra och tät kontakt med våra kunder är mycket viktigt. När det gäller vår personal har vi en mycket låg personalomsättning vilket betyder att vi gör rätt, säger Kent Fredriksson.

Fokus på affärerna

-–Legotillverkning är det vi främst satsar på och vi vill erbjuda våra kunder långsiktiga helhetslösningar. Vår företagsgrupp med fabrikerna i Stockholm och Vaggeryd ger våra kunder en komplett leverantör av enkla och komplexa produkter tillverkade
i plåt och då pratar vi tunnplåtsbearbetning i alla typer av material, är den röda tråden.

– På 80-talet var vi pionjärer inom plåtbearbetning med CNC-styrda stansmaskiner nere i Småland.

Sedan dess har mycket hänt. Vi är fortfarande lika nyfikna på att hela tiden utveckla oss, och hålla oss i framkant när det gäller produktionsteknik, automatiseringar, konstruktion, och organisation.

Vi kan därför erbjuda våra kunder tillverkning i de nyaste, modernaste, miljövänligaste, effektivaste maskiner som finns på marknaden inom plåtbearbetning, lackering, montering, och testning.

– Vi kan även utveckla, tillverka och testa komplexa produkter med specifika krav åt de kunder som saknar egna konstruktionsresurser. Genom vårt samarbete inom gruppen är vi en snabbfotad resursstark aktör som kan erbjuda allt en kund kan önska sig inom plåtbearbetning, från en enkel laserskuren plåtbit till utveckling och tillverkning av en komplex bergvärmepump.

Verkligheten förändrar sig hela tiden därför måste man idag vara långsiktig, snabbfotad och en resursstark leverantör för att få jobben, förklarar Kent Fredriksson.

– Vi och våra kunder tror på produktion i Sverige. Närhet och leveranstider är viktiga incitament idag för att utvecklas och få en bra lönsamhet. Idag är det oftast inte längre priset som styr när ett svenskt företag skall lägga ut en order, för vi har blivit allt konkurrenskraftigare i svensk industri när det gäller våra offerter. För om man tittar på priset och inte bara fokuserar på komponenten utan tittar på hela prislappen, vad det helt enkelt kostar totalt inklusive kommunikation, kvalité, precision och support, ja då är vi konkurrenskraftiga, helt klart. Och kunden vill inte alltid ha en container med artiklar utan det kan handla om en pall i veckan, man vill helt enkelt inte ligga med lager, säger Kent Fredriksson.

På 5 000 kvm produktionsyta är det idag full fart på EVI Industries i Kungsängen och den senaste maskininvesteringen landade i fabriken i månadsskiftet januari/februari i år.

Nu kör man in och programmerar gamla och nya artiklar i en kontinuerlig ström. Maskinen sväljer stora mängder av plåt och automationen är nyckeln till ökad lönsamhet och förbättrade leveranstider. Ny teknik och att lära sig maskinen tar tid och 6 månader är en vettig tidsaspekt för maskinoperatörerna att komma igång ordentligt. Man har kontinuerlig utbildning som kan ske på plats, via Internet och hos Salvagnini Scandinavia i Värnamo.

– EVI Industries har samma utmaningar som många andra underleverantörer när man går i taket gällande bockningen, det enkla valet är ”köp en kantpress till” men det löser inte problemet dels för att det in princip är omöjligt att få tag i duktiga kantpressoperatörer och kapacitetsökningen blir minimal även med ett val av robotiserad kantpress gör oftast marginell skillnad. Om man vill skapa en verklig kapacitetsökning investerar man i en panelbock som ersätter 4–5 kantpressar där en operatör kan sköta flera panelbockar eller en hel S4-P4 Linje, säger Erik Arden.

– Vi vill investera i tid innan vi kommer för nära vårt kapacitetstak. Viktigt för oss att kunna expandera med befintliga och nya kunder utan att bli överbelagda på vägen dit, säger Kent Fredriksson.

Kompetensbristen ute i industrin idag

– Jag är själv en gammal KTH:are och det finns ingen som kan ersätta en bra maskiningenjör om du frågar mig. Jag är skåning som du hör och anledningen att jag är här nu i Stockholm beror på som sagt att jag gick på KTH.

– Här på EVI (som då hette SIPS) började jag som produktionschef 2007. Idag har vi utvecklats från en verkstad/produktion till en komplett industri, helt i linje med vår strategi. Vi vill vara en samarbetspartner som hjälper kunden från start till mål när det gäller att utveckla och tillverka en produkt/komponent. – Vi förstår att man som verkstadsindustri måste utveckla oss för att kunna erbjuda intressanta arbetsuppgifter för våra anställda. Och med vår nya investering i en helautomatisk bockcell skapar vi förutsättningar för att vara en intressant arbetsplats för morgondagens generation av maskinoperatörer och produktionstekniker, avslutar Kent Fredriksson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here