Företaget Mikromekanik AB ägs av Ulf Lindner och tillsammans med den 9 man starka personalen är man ett kompetent team. Verksamheten bedrivs i egna lokaler byggda våren 2008.
– Den 1 000 kvm stora fabriken byggde vi med arbetsmiljö i fokus. En bergvärmeanläggning som levererar både värme och kyla och stora fönsterytor gör arbetet trivsamt. Alla som kör förbi på E20 kan se verkstaden som är belägen vid östra infarten till Eskilstuna.
– Sedan starten har vi inriktat oss på att vara en marknadsledande leverantör av finmekaniska legodetaljer. Våra kunder finns idag främst inom svensk industri. De som köper detaljer av oss har alltid höga krav på måttriktighet och finish.
Den utrustning vi använder är köpt från utvalda maskintillverkare i Europa, det dominerande fabrikatet är tyska HERMLE´s 5-axliga fleroperationsmaskiner och fleroperationssvarvar från andra fabrikat gör vår tillverkning konkurrenskraftig. Kända märken och bra service från maskinleverantörerna borgar för tillgängligheten i vår maskinpark. Ordning och renlighet tycker vi är nyckeln till de kvalitetskrav som ställs på oss idag, säger Ulf Lindner.
– Vi har 4 stycken 5-axliga verktygsmaskiner från HERMLE som vi är väldigt nöjda med. Varför vi klev in i HERMLE har att göra med att i slutet på 90-talet när den 5-axliga tekniken kom, så hade den tyska maskintillverkaren en ”schysst lösning” med vaggan och bordet. Det blev en dörröppnare för oss som vill och behöver den 5-axliga tekniken för att kunna tillverka våra ofta komplexa detaljer med högsta precision och i en uppspänning, tycker Ulf Lindner.
– Vi pratar även om stabilitet som är ett kännetecken för HERMLE och det handlar om som Tidningen Maskinoperatören skrivit om förut, att framförallt är det, det modifierade Gantry-konceptet som HERMLE var först med 1995 och att man fortfarande bygger maskinerna efter samma koncept och material även idag. Och som den tidigare maskinsäljaren Olle Pettersson skämtsamt brukade säga, maskinerna med en vikt på 8 ton är ”stendöda”. För maskinbädden består av 92 % sten, resten är bindemedel, typ harts för en dämpande effekt. Detta betyder att maskinbädden har minimal värmeupptagningsförmåga och maskinerna behåller därför sin noggrannhet över tid, säger maskinsäljare Göran Carlsson på INDEX-TRAUB Nordic.
Vi går runt i verkstaden och stannar till vid en HERMLE C 30 när Ulf Lindner betonar hur stabila maskinerna är. Tillgängligheten och ergonomin är bra för maskinoperatörerna. Vi kommer in på något som inte alla pratar om men det handlar om att ibland så blir det kollision i maskinerna, speciellt vid komplex 5-axlig bearbetning och Ulf säger;
– Vi är bara människor och det är ofrånkomligt att det smäller ibland men då har HERMLE ett kollisionsskydd som funkar riktigt bra.
– Kolliderar man rakt ner med Z-axeln så komprimeras ett antal aluminiumbussningar och maskinen hinner slå ifrån innan spindellagren skadas. Då räcker det oftast att byta dessa bussningar och köra vidare, förklarar Göran Carlsson på INDEX-TRAUB Nordic.
– Vi minimerar kollisionerna idag med hjälp av avancerade CAM lösningar. Det var mycket vanligare med kollisioner förr när man handknackade trots att det inte kanske gick lika fort i matningar och skärhastigheter, säger Ulf Lindner.
Vi måste ta upp ämnet spånor. Många har problem med spånor i maskinens bearbetningsutrymme, har HERMLE gjort något för att motverka spånproblem frågar vi Ulf och Göran.
– Vi rekommenderar alltid en standardlösning på våra maskiner med minst 80 bar genom spindeln för förbättrad spånavgång. Och att få bort spånorna med rejäl spolning på väggarna. Man skall ha respekt för spånor men i våra maskinkonstruktioner så har vi branta väggar så det finns egentligen ingenting som hindrar spånorna från att hamna ute i spåntransportören, säger Göran Carlsson och Ulf Lindner fyller i;
– Här har vi mest spånor som är hanterbara men det är klart att det handlar om som Göran säger, högt tryck genom spindeln och ut i verktygen. När vi nu kommer att köra mycket obemannat så gäller det att spolningen fungerar överallt i och runt bearbetningen så vi inte får spåntrassel i någon form.
Nya HERMLE C 12 med robotcell RSO5
– Nu kittlar det att vi kan köra produktion i cellen så nära 24/7 som det går ur ett praktiskt perspektiv. Här handlar det om att utnyttja dygnets alla timmar om vi kan beroende på jobb och med vår robotcell som är utrustad med ett EROWA palettsystem och dubbla ”snurror” med verktyg (60 platser). Jag vill även nämna att maskinen är utrustad med Blums senaste verktygskontroll, vilket ger oss säkerhet, den är fascinerande snabb. Så nu är det bara att ladda på ämnen och trycka på knappen, säger Ulf Lindner, för vi har idag 4 jobb som rullar på dygnet
– Det jag ser nu är en fabrik i fabriken och jag blir så glad när vi här ser hur man kan och måste göra för att bli lönsam och tjäna pengar. Utnyttja den teknik som maskintillverkare och integratörer kan erbjuda tillverkningsindustrin. Förr pratade man om att robotceller enbart var för större serier men idag kan du enkelt automatisera fåstycks tillverkning på ett optimalt sätt. Och med duktiga maskinoperatörer finns det egentligen inga gränser för hur man kan producera, den enda gränsen är att dygnet bara har 24 timmar, så svaret måste bli automation, säger maskinsäljare Göran Carlsson.
Så lite fakta om HERMLE automationen Robotsystem RS05;
– Ett flexibelt automationssystem med en 6-axlig industrirobot som klarar vikter upp till 10 kg. Detta robotsystem anpassas så att den passar kundens behov. Den kan hantera fixturer, råämnen, färdiga detaljer mm. Fördelen med RS05 är också att den står på maskinens vänstra sida. Därmed får man full åtkomst in i maskinen vid t.ex. inkörning av detaljer. Hos Mikromekanik hanterar cellen 39 stycken ITS148 paletter, förklarar Göran Carlsson.
2017 började funderingarna på att göra en investering i automation. Hur skulle det se ut ja, man började med ett tomt papper och en analys som handlade om att man hade fått in jobb där man var tvungen att låsa upp en maskinoperatör till att byta bitar. Det handlade om cykeltider på 5-6 minuter och då behövde operatören stå vid maskinen och ladda och plundra.
– Dels är det ganska tråkigt för våra välutbildade operatörer och vi får ganska långa stilleståndstider och det är lite ”obra” som jag uttrycker det, säger Ulf Lindner. Hur det än är och vad vi än tror och tycker så går vi mot allt mer automatisering. Nu har HERMLE olika standardkoncept för att bygga robotceller och vi har tittat på dessa under några år. Men vi har inte riktigt haft finansiella muskler för att trycka på investeringsknappen.
– HERMLEs maskinkoncept är vi trygga med, vi vet att det är en hög tillgänglighet i maskinerna så vi bestämde oss i samråd med Göran att satsa på vår första robotcell, och det beslutet har vi aldrig ångrat, säger Ulf Lindner.
– HERMLE har de senaste åren nu varit väldigt måna om att utveckla automatiseringar själva till sina maskiner. Man har samarbete med andra robot integratörer men känner att man även vill ha egna lösningar. HERMLE erbjuder ett eget program för standardiserade automatiseringslösningar, hanteringssystem, palettväxlare, individuella tillbehörspaket och innovativa styrsystem runt om maskinen, säger Göran Carlsson och fortsätter;
– Att inte låsa upp framsidan på maskinen med automation utan att ladda från sidan med en palettlösning och en liten industrirobot har blivit mycket populärt och blir också mycket lönsamt. Det ger en mycket bra flexibilitet för våra kunder då de kan ”stänga av” automationen och köra traditionella jobb med en operatör framför maskinen. Att kunna växla är en stor fördel för t.ex. kunder som Mikromekanik här i Eskilstuna som kanske inte har automatiserade serier som täcker full produktion. Då kan man växla in ett jobb som körs ”traditionellt”.
– Så avslutningsvis kan jag säga att HERMLE nu mer och mer breddar sitt utbud från att vara en enstycksmaskin för många verktygsmakare till att nu också vara en robotcells tillverkare. Och som Ulf sagt här i artikeln, att kunna köra produktion bemannat och obemannat i princip dygnet runt helt suveränt, konkurrenskraftigt och mycket lönsamt.
Nu är det full fart och vi är i en mycket bra högkonjunktur som toppar för varje månad som går. För Mikromekanik är det goda tider och mycket jobb.
– Vi är fullbelagda kan man väl säga så det är riktigt roligt att vi nu tog steget in i automationens värld där vi nu sedan i våras har fått en riktig kapacitetshöjning med vår nya bearbetningscell. Men man kan inte riktigt glömma det stålbad som vi gick igenom 2008 – 2009 då finanskrisen slog till, säger Ulf Lindner allvarsamt och Göran Carlsson minns åren mycket väl.
– Det är måste jag säga var fantastiskt bra av Ulf Lindner och företaget att det klarade sig som det gjorde, trots en maskininvestering precis när krisen slog till och uppdragen försvann.
– Ja det känns som om att klarade vi det så klarar vi allt. Det svåra är att förstå när en kris skall ta slut, kan det ta 2 månader eller två år. Verkstad är hög risk men med duktiga medarbetare, långsiktiga kunder och maskinleverantörer som kan service och applikation så känner vi oss trygga inför framtiden. Tricket nu är att hålla igång maskinerna så mycket som möjligt, arbeta ständigt och fokus mot förbättrade flöden i produktionen – logistiken och jobba stenhårt mot noll fel, avslutar vd och ägare Ulf Lindner på Mikromekanik AB i Eskilstuna.