– Detta är en rejäl kapacitetsökning och vi får nu helt andra möjligheter gällande produktutveckling, kvalitet/finish, mindre efterbearbetning och kostnadsreducering så detta ska sammantaget borga för en volymtillväxt, säger vd Anders Pettersson på Idesta Foodtech AB till tidningens redaktör när vi besöker Malmö. Med på mötet är Erik Arden som är maskinsäljare hos Salvagnini Scandinavia och han skall ge sin syn på maskinaffären.
– Idesta har sedan 1929 förknippats med kvalitet och innovation inom tillverkning av storköksutrustning i tunnplåt rostfritt material. I vår produktutveckling har alltid funktion och kvalitet varit ledstjärnor. I begreppet funktion lägger vi dels enkelt handhavande och lång livslängd men också egenskaper som gör att maten som lagas, varmhålls på ett optimalt sätt. Från början har vi haft ett stort fokus på rostfri utrustning. Under åren har sortimentet succesivt utökats med nya kvalitetsprodukter från företag i egen ägo och från företag där vi har agenturen. Det innebär att vi kan erbjuda ett av Skandinaviens största sortiment inom vår nisch.
Maskininvestering ger många synergier
Idesta Foodtech AB i Malmö har under 2017 gjort sitt största maskinköp i företagets historia och investerat i Salvagninis P2Lean panelbockmaskin och en L3-30 fiberlaser.
Att ta steget in på laserskärning och panelbockning är ett helt nytt område för Idesta som innebär ett stort kliv mot en mer flexibel och kostnadseffektiv tillverkning. Man blir inte beroende av att tillverka i batcher för att undvika dyra ställkostnader i framförallt kantpressningen utan kan gå mer och mer mot kitproduktion (enstyckstillverkning). På så sätt kan hålla nere kostnader för lagerhållning och fokusera på att tillverka rätt detalj i rätt tid.
– Detta tack vare P2Lean panelbock som har noll sekunder i omställningstid där all verktygsomställning sker i ”masked time”.
Oavsett om man kör större serie eller enstycksproduktion så är Salvagninis panelbock helt överlägsen i flexibilitet, hastighet, precision och omställningstid som sker i ”masked time” dvs. ingen väntetid alls för nästa detalj oavsett om det är samma detalj eller en helt annan produkt. Med Salvagninis patenterade MAC 2.0 (Material Attitude Correction) blir varje detalj rätt varje gång, förklarar Erik Arden maskinsäljare på Salvagnini Scandinavia.
På lasersidan föll valet på en L3-30 2 kW fiberlaser som är utrustad med Salvagninis egenutvecklade och patenterade skärhuvud med ”Dry Cooling Head” vilket innebär att ingen gas behövs för kylning av linsen detta sparar mycket dyrbar skärgas och framförallt livslängden på linsen, då den största orsaken till ett linsbyte är att gasen förorenar linsen. Lasern är även förberedd för vidare automation där växlingsbordet alltid växlar in den oskurna plåten överst för att undvika att skrotämne faller ner på den nya plåten.
Både P2Lean och L3-30 är förberedda för att framåt vidareutvecklas till att skapa en ”Flexcell” där maskinerna kopplas samman via den egenutvecklade mjukvaran OPS-Flexcell. Maskinerna behöver inte nödvändigtvis vara ihopkopplade fysiskt utan kan jobba så väl fristående från varandra och tillsammans tack vare OPS-Flexcell där man i kombination med stans, laser, panelbockning och kantpressning skapar en flexibel produktionscell som inte har några begränsningar i tjocklek, materialkvalitet, avancerad bockning och framförallt kunna jobba med enstycksproduktion på ett effektivt sätt för att möta dagens behov med korta serier och snabba leveranser till slutkund.
Att valet föll på Salvagnini är enligt Anders Pettersson till stor del det långa täta samarbetet med en serviceorganisation och här har salvagnini fri telefonsupport vilket är en mycket bar möjlighet för oss att få hjälp utan dyra kostnader.
– ” Här är servicechefen Stefan Svensson på Salvagnini en klippa och skall omnämnas för sina insatser och hjälp till våra operatörer och tekniker idag och sedan lång tid tillbaka”, samt en kvalité i världsklass där verkstaden
i Malmö har en stansmaskin S4 av modell äldre som trots sina år och timmar” is still going strong”.
Hur en komplex maskinaffär kan och ska gå till?
Laserskärning och panelbockning ger synergier som innebär att man kan tillverka mer flexibelt och kostnadseffektivt. Tidsbesparingen är stor och operatörsnärvaron blir kvalitativ och operativ.
Anders Pettersson säger;
– Vi hade inte investerat på många år och vi kände att det måste ske en förändring av vår maskinpark för att vi skulle kunna klara av de ökade kraven på effektiv tillverkning, främst för våra nya produkter där vår konstruktionsavdelning skapade nya produkter som krävde ny maskinteknik för att bli lönsamma ur ett tillverkningsperspektiv.
– Duktiga kantpressare är en bristvara de kommande åren, så här handlade det om att hitta ny teknik för att minska den manuella kantpressningen på verkstaden.
– Sedan är det så här enligt min erfarenhet att äger man sina egna produkter så kan man styra sina produktionsprocesser på ett helt annat sätt än en lego- och kontraktstillverkare kan. Därför tar det som i vårt fall längre tid att trycka på investeringsknappen.
– Men bra produkter och engagerade maskinsäljare som bollplank kan verkligen hjälpa till att väcka investeringsviljan och här startade säljaren Erik Arden med sin kompetens från produktionen och med Salvagninis nya produkter en process som innebar att vi hade många samtal, en mässresa till EuroBlech och studiebesök hos Salvagnini i Värnamo för information och teknisk genomgång som gjorde att det till sist blev en självklarhet att investera genom att kliva in i ny maskinteknik inom panelbockning och fiberlaserskärning.
Fokus på affärsnyttan
Vi ber Erik Arden om lite input om maskinaffären.
– När vi var på EuroBlech 2016 så besökte Idesta med personal och Anders i spetsen vår monter och där visade vi vårt koncept Flexcell och då sa Anders, ” det här är bra plåtbearbetning”. Och efter det började vi mer och mer detaljdiskutera våra produkter och våra tillverkningskoncept.
– Panelbockningen är en helt ny teknik på Idesta och vi gjorde tester med befintliga detaljer och vi hittade intressanta produktivitetsökningar på framförallt korta serier där vi dels fick stora tidsbesparingar men också kvalitetsförbättringar vilket blir logiskt.
– Tittar vi lite närmare på vårt FMS koncept Flexcell som handlar det om i ett enkelt utförande om en laser, en panelbock och en kantpress som är en ”slav” där kantpressen fångar upp den höga bockkanten där du istället för att lägga en stor investering på en enorm panelbock så kan vi i detta fallet gå ner till en P2:a och komplettera med en standardkantpress och då såg jag här på Idesta i Malmö, att man har fler kantpressar som man kan använda i ett första skede och tanken blev då att få till ett koncept där operatörerna arbetade tillsammans i ett arbetslag. Att kunna hantera korta serier i ett sammansatt maskinflöde utan att bygga lager.
– Idag tar alla formningar ”en minut” och mycket handlar nu om logistiken, hjälpmedel och medarbetarna i ett flöde för att få ut den fulla effekten. Vad vi mer tog in
i konceptet var att tidigt ta in vår konstruktör i processerna för att integrera konstruktion med produktion.
– Vi reagerade fem i tolv med vår maskininvestering men med Salvagninis organisation har vi snabbt kommit igång och kör nu produktionen enligt konstens alla regler. Vi har en hel del kvar att arbeta med men vi ser mycket positivt på framtiden och nu tittar vi på ytterligare investeringar för att nå fullt ut i Salvagninis FMS koncept Flexcell, säger vd och delägare Anders Pettersson på Idesta Foodtech AB i Malmö.