Det går bra för Sunfab Hydraulics AB. 2017 ökade omsättningen med 20 procent och utvecklingen väntas hålla i sig under 2018. Bakom framgångarna ligger en medveten strategi som rätt produkt till rätt applikation, fokusering på kvalitet, lokal tillverkning och målmedvetna satsningar.
Svenska Sunfab Hydraulics AB har ungefär 200 miljoner i omsättning och säljer nära 50 000 hydraul pumpar och motorer samt tillbehör varje år varav 90 procent går på export. Kunderna finns i ett 60-tal olika länder där USA, Kina och Ryssland är på stark frammarsch. Koncernen inkluderar dotterbolag i Tyskland, England, Frankrike, Spanien och USA.
Sunfab grundades av Eric Sundin 1925 och började som ett litet skidtillverkningsföretag i Arbrå under namnet Sundins Skidor. 1927 flyttades tillverkningen till Hudiksvall där företaget är kvar än idag med cirka 100 anställda.
Under 40-talet utvecklade Eric och dåvarande partnern Einar Frisk världens första mobila hydrauliska kran som blev startskottet för HIAB. På 50-talet började man utveckla pumpar och på 90-talet utvecklade Sunfab den välkända SC-motorn.
För Sunfab är det viktigt att vara ett lokalt tillverkande företag. Det är den ledstjärna som driver företagets fortsatta utveckling och innovationer. Därför sker också all utveckling och tillverkning i företagets toppmoderna lokaler i Hudiksvall.
Svenska marknaden en nyckel
– Vi är övertygade om att det är vår långa och gedigna erfarenhet av tillverkningen och produktutveckling som ligger till grund för vår framgång. Därför tillverkar vi själv alla viktiga komponenter i våra produkter. På så vis säkerställer vi att de håller högsta världsklass, både vad gäller kvalitet och prestanda. Nu pågår även en stor satsning på konstruktionsarbetet där vi anställt fler duktiga konstruktörer som skall föra våra produkter tekniskt framåt flera steg.
– Produktionsanläggningen i Hudiksvall, som byggdes ut 2006 i anslutning med den gamla fabriken är 3 500 kvadratmeter stor, ergonomisk, uppfyller miljökraven och höjden 6 meter är anpassad för dagens moderna maskiner. I samband med nybygget investerades det också i maskiner för 50 miljoner kronor. Den nya fabrikslokalen kallas passande för Anders Växthus. Namnet är till minne av Anders Sundin, son till grundaren Eric Sundin och pappa till oss Åsa, Mats, Per och jag, vilka alla är verksamma på ett eller annat sätt i bolaget, säger Jerker Sundin produktionstekniker på familjeföretaget.
Nu är det maskininvesteringar som lockar Tidningen Maskinoperatören att hälsa på i ”Glada Hudik”. Jag har varit på besök här tidigare men det var många år tillbaka och mycket har hänt sedan dess.
– Det var bra tider som gjorde att vi behövde bygga ut och investera men 2008 kom finanskrisen och då rasade det mesta, men vi hade ett starkt fäste på marknaden med eftertraktade produkter och eftermarknadstjänster, så några år senare hade vi kommit ikapp med vår omsättning och sedan dess har vi expanderat varje år i en bra takt, säger Jerker Sundin.
Få tusendelar i tolerans
Sunfab Hydraulics satsar nu på att göra betydande maskininvesteringar de närmaste åren och förstärka med långsiktiga investeringar i produktionen i Hudiksvall.
– Vi har nu fått vår nya flerfunktionssvarv till fabriken. Den ersätter en av de första maskinerna som installerades och gick i produktion när den nya fabriken byggdes 2006. Den nya DMG MORI-maskinen kommer att öka produktionskapaciteten och kvaliteten på de bearbetade komponenterna. Det säkerställer också en ökande kapacitet i produktionsvolymen samt bidrar till utvecklad tillverkningsteknik.
All produktutveckling och tillverkning sker på Sunfabs huvudkontor och fabrik i Hudiksvall, vilket bland annat ökar möjligheten till kvalitetssäkring. När hela kedjan från konstruktion till materialbearbetning och montering finns på en och samma plats är det lättare att hålla koll på att allt blir rätt. Företaget satsar på en organisk och hållbar tillväxt. Strategin är att man även ska överleva nedgångar genom långsiktigt tänkande och smarta investeringar som gör Sunfab som helhet mer effektiv än sina konkurrenter.
– Många företag har tillverkningen i Kina och levererar därifrån. Vi levererar istället till Kina. Det är inte bara priset det handlar om utan kvalitet och funktion i våra tekniskt avancerade pumpar och motorer. Våra goda resultat är en effekt av samtliga medarbetares fantastiska prestationer. Det är hårt arbete, effektiviseringar och strategiska beslut som ligger bakom vår framgång, säger Jerker Sundin stolt.
Man pratar här på Sunfab om hydrauliska pumpar som skall klara mycket höga tryck – upp till 450 bar där produktkonceptet bygger på låga flöden och höga tryck i produkterna.
Produktinfo
Sunfab tillhandahåller ett brett utbud av hydrauliska pumpar och motorer, anpassade och optimerade för ett stort antal olika applikationer.
– Vi har marknadens bredaste utbud av pumpar, från storlek 012 – 130 cm³. Pumparna har enkel-, dubbel- och variabla flöden med arbetstryck upp till 450 bar samt olika av standarder så som DIN, ISO och SAE.
Sunfabs motorer är kända för att klara höga varvtal och höga arbetstryck, upp till 400 bar samt effektuttag på upp till 285 kW. Motorerna är anpassade till olika standarder, SAE, ISO och DIN, vi har även cartridge motorer. Deplacementet sträcker sig från 010 – 130 cm³ med ett stort antal val gällande axlar, tätningar och anslutningar.
– Vi har även tillbehör med en unik uppsättning komponenter framtagna för påbyggares behov vid grundläggande hydraulinstallation till våra produkter, förklarar Jerker Sundin.
Vi ber Gunnar Strömmer som är säljansvarig för DMG MORI Sweden i norra Sverige att ge oss lite tekniska fakta och en insyn i hur affären kom till.
– Maskinen som SUNFAB har köpt en av modellerna i DMGMORI’s NTX-serie. Den här har betäckningen NTX2000 SZ. Maskinen har tre stycken spindlar, två är svarvspindlar och den tredje är en frässpindel.
NTX2000SZ har också en nedre revolver med 10 st. verktygsplatser. Alla spindlar är direktdrivna och har 36 månaders garanti, oavsett antal spindeltimmar. De båda svarvspindlarna, S1 och S2, har en maximal effekt av 22kW och ett varvtal av 5000rpm. Frässpindeln har verktygsinfästning Capto C6. Maximal effekt är hela 22kW och ett maximalt varvtal av 12 000 rpm (20 000 som option). Verktygsmagasinet till frässpindeln har 38 platser (76 samt 114 som option).
– För att minimera termisk påverkan så är samtliga motorer, kulskruvar samt kulmuttrar vattenkylda. Maskinen är också utrustad med skalor i samtliga axlar. DMGMORI utvecklar och bygger sina egna skalor med betäckningen SmartSCALE©. Upplösningen är 0.01 µm
– Tekniken i våra SmartSCALE© skalor är av typen elektromagnetism. I jämförelse med glasskalor så är SmartSCALE© betydligt mer tåliga med avseende på vibrationer, slag och fukt.
– En investeringsprocess kan ha många utseenden. Allt från spontanköp till flera år av ledtid. Min affär med SUNFAB började som vanligt med ett kundbesök. Det här var min första affär med SUNFAB vilket gjorde det hela speciellt för mig personligen.
Jerker Sundin och jag diskuterade vilka olika optioner och möjligheter maskinen skulle ha. Vi åkte även till vår fabrik
i Bielefeld, Tyskland för att på plats diskutera samt få möjlighet att se maskinen.
SUNFAB har även filosofin att operatörerna ska ha stor del i processen, vilket jag tycker är mycket positivt.
– Jag och ett antal operatörer åkte på ett referensbesök. Där fick de en uppfattning om ergonomi, styrsystem, handhavande etc. Här fick de också möjligheten att prata med andra operatörer och på så sätt få en mer objektiv uppfattning av maskinen. Referensbesöket var till stor belåtenhet, vilket naturligtvis var positivt inför kommande beslut.
Efter att ytterligare justerat offerten, och lite armbrytning, så kunde vi komma till ett avslut. Jag känner mig nöjd med hur processen, från första besök till avslut, förlöpte.
En sak vill jag dock poängtera. Fungerar inte kontakten mellan säljare och köpare så blir det troligtvis ingen affär. Visst, det kan låta som en klyscha men är lika fullt sant.
Att skapa ömsesidigt förtroende och trygghet är fundamentalt och processen måste få ta sin tid.
Maskinen är nu installerad och naturligtvis hoppas jag att allt ska löpa smärtfritt samt att SUNFAB fortsätter att välja DMGMORI som leverantör av verktygsmaskiner, säger maskinsäljare Gunnar Strömmer.
Ny maskinteknik nya möjligheter
– Vi befinner oss i en uppstartsfas efter att maskinen installerades här direkt efter sommaren. Våra maskinoperatörer går olika utbildningar då styrningen på maskinen är ny för oss här på Sunfab. Nu trimmar vi även in och kör vår automationslösning kopplad till maskinen, för här handlar det givetvis om att köra cellen i 3-skift, där ett skift är obemannad körning för att vi skall vara effektiva och kunna uppfylla våra leveranstider, säger produktionstekniker Jerker Sundin.
Hur går en maskinaffär till på Sunfab?
– Jag själv är gammal verktygsmakare, väl insatt i CNC-världen och har även en del inköp på min lott. Här har vi alltid maskinoperatörer som är med när vi investerar i maskiner och det är viktigt att de får vara med och bestämma, komma med sina åsikter och var med i den slutliga inköpsprocessen, det ser jag som en självklarhet.
– För våra maskinoperatörer är helt självgående och skall förutom att köra maskin och kunna våra robotsystem även ha kunskaper inom skärande verktyg och uppspänning. Kunskaper om våra produkter, göra kvalitetskontroller då vi alltid gör första- och sistabit kontroll. Även sidomaskiner skall man behärska som tvätt och blästring hör också till operatörens arbetsuppgifter. Plus att jobba med vårt MPS-system och sköta rapporter och uppföljningssystem, säger Jerker Sundin.
– Och det gör vår arbetsplats mycket mer innehållsrik för våra medarbetare och det blir roligare att arbeta.
– Går vi in på inköpsprocessen så tänker vi alltid att vi köper en maskin till detaljen. Vi äger produkten, vi vet vad vi skall göra och vad vi skall tillverka. När jag vet vilka krav som ställs på utrustningen är det dags att starta upp inköpsprocessen. Vi sonderar marknaden och ser över vilka maskiner på marknaden som klarar av våra krav och specifikationer. Det är en tuff gallring och kräver det där lilla extra av maskinleverantören. När vi valt ut ett par tre fabrikat så går vi genom med operatörerna och vi gör gärna ett par referensbesök allihop. I slutändan så är det mer eller mindre hela gruppen som bestämmer att det är just den maskinen vi vill ha, vi samlar ihop alla argument för och emot och i fallet med DMG MORI så var det ingen som hade någon erfarenhet av de senaste maskinmodellerna med CELOS, berättar Jerker Lundin och fortsätter;
– Men det var lite nytt och spännande och vi bestämde oss för att prova då vi fick ett stort förtroende för maskinsäljaren Gunnar Strömmer som bidrog med mycket kompetens och erfarenhet.