Hammar Maskin AB är världens största tillverkare av mobila självlastande trailers, så kallade sidlastare. Hammar Maskin ligger i den lilla orten Olsfors mellan Göteborg och Borås. Sidlastarna går under varumärket Hammar och säljs över hela världen. Afrika, Australien, Sydamerika och Asien är bara några exempel.
Lite förenklat kan man säga att en sidlastare är en lastbilstrailer med en kran fram och en kran bak. Med hjälp av radiostyrning kan föraren sköta kranarna och lyfta på och av stora containers utan att behöva invänta hjälp från en truck. Oftast används sidlastarna i hamnar men en sidlastare fungerar även som en ”processor” vid lastning av t.ex. järnvägskranar och trailers, det finns många fler användningsområden, överallt där det saknas fasta kranar finns behov för sidlastare.
Bakom familjeföretaget står smålänningen, ingenjören och konstruktören Bengt-Olof Hammar som tidigt tyckte om att skruva isär saker och sedan sätta ihop dem igen, allt för att han var nyfiken på konstruktioner. Nästa steg, till innan eget företagande blev studier på Chalmers i Göteborg.
Den första fabriken byggdes i Olsfors 1975, en blygsam lokal med 300 kvadratmeters golvyta. Redan efter två år var det nödvändigt att bygga ut fabriken så att den blev tre gånger så stor. Sedan har fabriken vuxit steg för steg. Idag tillverkas sidlastare på egen mark på Buagärde i moderna och rymliga lokaler på 12 700 kvm men vi måste gå tillbaka till början på hela historien om Hammar Maskin, för den är fantastisk historia om en sann entreprenör.
Hemmapappan Bengt-Olof hade fullt upp med sin lilla dotter men det hindrade honom inte från att samtidigt finputsa på ett examensarbete om just sidlastare på Chalmers Tekniska Högskola. När ritningarna var klara och prototypen på plats och med ett blygsamt startkapital i fickan, packade han sin folkvagnsbubbla med diabilder och informationsmaterial och började åka land och rike runt för att sälja sin produkt. Så småningom vågade en åkeriägare köpa prototypen. För intäkten från prototypen köpte Bengt-Olof Hammar genast material till flera nya sidlastare. Och på den vägen är det.
– I dag kan vi konstatera att den fortsatta resan gick bra. Ja, det har varit en angenäm men ibland tuff resa, säger Bengt-Olof och tillägger, att utan Guds hjälp och många duktiga medarbetare hade det aldrig gått vägen. Min fru är också inblandad i företaget och sitter i styrelsen, hon fungerar även som bollplank när viktiga beslut skall fattas, ler Bengt-Olof.
Man tog tidigt sitt företag ut på den internationella marknaden genom specialisering, storskalig produktion och hög kvalitet.
Redan från början inriktade sig företaget på export. Vid den tiden dominerades den svenska marknaden av en aktör och det var för tidigt att ta upp kampen med dem. Ett antal år senare var situationen annorlunda och Hammar Maskin var så starka, att de köpte huvudkonkurrentens tillverkning av sidlastare. I dag har Hammar Maskin 150 anställda och omsätter 300 miljoner kronor på världsmarknaden.
Som nämndes inledningsvis, har etableringen utomlands varit en viktig drivkraft för Hammar Maskin. I dag har företaget dotterbolag i bl.a. Australien, Malaysia, USA och Nya Zeeland. Dessutom har vi varit i Afrika i över trettio år, påpekar Bengt-Olof och nämner att man har sålt sina sidlastare i över 110 länder. Hammar Maskin har från början prioriterat enkla lösningar med hög kvalitet och hög prestanda. Bengt-Olof menar att alla kan kränga en maskin. Det är ingen större konst men för att behålla kundens förtroende krävs förutom bra produkter även en väl utbyggd serviceorganisation och det vågar man påstå att man har på Hammar Maskin.
Vi vill veta mer om företagets väg
fram till idag och ber Bengt-Olof berätta:
– Hammar Maskin har genom historien varit först med många lösningar för vi arbetar ständigt med nya tekniska lösningar för att möta morgondagens krav på produkter för en effektiv hantering av tung last och tunga lyft. Framtidens produkter kommer att kräva ännu bättre prestanda och trenden är tydlig, hantering av containers ökar över hela världen.
– Som sagt, tittar vi tillbaka på åren som gått så har vägen ibland varit krokig och arbetsam, jag ser livet som en bana med ett antal hinder på vägen men jag stödjer mig på en bok som heter Bibeln som fungerar som en instruktionsbok, där får jag hjälp och kraft. Min Gudstro är och har alltid varit ett viktigt rättesnöre i mitt företagande. Annars handlar det mycket om sunt förnuft brukar jag säga och att arbeta för långsiktiga relationer med medarbetare, leverantörer och kunder. Problem dyker alltid upp men jag vill hellre lösa dem än att avbryta en relation.
– Vi fortsätter att investera i mjuka och hårda värden för idén är att det är roligt när verksamheten växer. Och jag brukar säga att står det still så går det bakåt så företaget satsar vidare mot nya mål med fler medarbetare och ny produktionsutrustning.
Vad är hemligheten
med sidlastaren Hammar?
– Hemligheten som från och med nu inte är någon hemlighet alls, ler Bengt-Olof, är att jag från början fick möjlighet och kunde, efter 1 års konstruerande, hitta olika nycklar för att förbättra och utveckla en helt ny typ av krankonstruktion. Det handlar i mångt och mycket om det patenterade stödbenet och en vidareutveckling med nya patent och där jag fann nya material att tillverka i, som var mycket lättare än konkurrenterna och samtidigt mer slitstarkt.
Om du ser tillbaka vad av det du gjort
som företagare är du mest stolt över?
– Vi är en stabil tillverkare som har koll på hela produktionsflödet från början till slut, för att säkra högkvalitativa resultat. Dessutom växer vi lokalt men också framförallt internationellt, något som kontinuerligt skapar fler jobb. Vi koncentrerar oss på ett litet antal produkter och utvecklar och förbättrar dessa hela tiden för att möta kundens behov, för än idag vurmar jag lite speciellt för tekniken, den ligger mig varmt om hjärtat, menar Bengt-Olof Hammar.
Utökade skärmöjligheter med laserteknik
Produktionsteknik, maskiner och teknikutveckling, det ligger Bengt-Olof Hammar varmt om hjärtat.
– Våra ständiga pågående förbättringsprocesser i produktprogrammet kräver en maskinpark som har hög flexibilitet. Vi fortsätter att behålla all tillverkning i egen regi, vi robotsvetsar mer och mer och företaget har nyligen investerat i ytterligare en ny laserskärmaskin med automation och höglager. Allt detta är nödvändigt för att säkra produktionen och öka kapaciteten i fabriken. Samtidigt fortsätter produktionen att utveckla sin flexibilitet, vilket är en absolut nödvändighet för Hammar Maskin som enbart arbetar med kundanpassade produkter, förklarar Bengt-Olof och fortsätter;
– Alla våra sidlastare anpassas helt efter kundens önskemål, vilket kräver en effektiv produktionsapparat och vi har kompetensen som krävs för att anpassa trailrar till alla olika regler och lagar som gäller i världens alla länder och marknader.
Automatisk laserskärare höjer kvaliteten
– Vårt nya helautomatiska laserskärsystem är i drift. Det är en 4 kW Mazak Space Gear 510 MkII, kopplad till ett tornmagasin för stålplåt och en in/urladdare, för att kunna köra maskinen obemannad under natten. Även den specialbyggda produktionshallen är ny, säger en stolt Bengt-Olof Hammar.
– Lasern skär med ytterst hög precision, vilket har givit oss möjlighet att skära plåtarna, av vilka krandelarna sätts samman, med hål och tappar. Det innebär att vid förhäftningen innan svets kan krandelarna pusslas ihop. En annan viktig del är att maskinen kan vinkla laserhuvudet upp till 45 grader, vilket gett oss möjlighet att fasbereda. Här sparas mycket tid på att slippa efterbearbeta plåtarna i fasberedningsoperationer. Denna maskin- och teknikinvestering på 10 miljoner kronor används nu för att skära till alla plåtdelar för våra sidlastare. Mazak lasermaskin skär med en mycket hög precision vilket ökar både kvalitet och likformighet på kranar och chassin, avslutar Bengt-Olof.
Med på vårt fabriksbesök är representanter för Ravema som är generalagent för den japanska maskintillverkaren Yamazaki Mazak i Sverige och Norge. Produktansvarige Gunnar Thoursie, maskinsäljare Göran Skogefors är ”åldermän” med lång erfarenhet och kompetens inom branschen. Med på mötet var även den nyanställda produktionsteknikern Emil Lavesson.
År 2006 levererade Ravema/Mazak en liknande anläggning till fabriken i Olsfors och nu hade man återigen fått förtroendet att sälja/installera och igångköra ytterligare en laserskärmaskin med system för obemannad drift.
Gunnar Thoursie berättar:
– Ravema har sålt en Mazak 3D Co2 laserskärmaskin, modell Space Gear MkII – 510 med en 4,0 kW laserresonator. Maskinen installerades här under hösten 2013 och har nu gått i full drift i över 1 ½ år. Maskinen är flexibel och lämpar sig för både 2D och 3D form och bearbetning. Arbetsområde 2D är 3 000 x 1 500 mm, 3D 2710 x 1175 x 300 mm. Max plåttjocklek i stålplåt 25 mm. Anläggningen är integrerad med ett FMS höglager med 16 fack som kan lagra totalt 51 200 kg material.
Hammar Maskin hade behov av att fogbereda en stor del av sina plåtdetaljer för efterföljande robot- och manuell svetsning. Då Mazak Space Gear har A-axel och C-axel
i skärhuvudet kan man skära upp till 45 graders vinklade snitt i stålplåt (30 grader i rostfritt material). Med laserskärningens precision och möjlighet att nesta detaljer blev konceptet optimalt för kunden.
Hammar maskin har standardiserat sina konstruktioner till ett fåtal materialtjocklekar vilket medför att omsättningen vid dygnet runt drift är väldigt hög. Önskan var att kunna lagra minst 50 ton plåt i ett höglager styrt via ett FMS system. Tack vare Mazak´s samarbetspartner i Italien kunde maskinleverantören Ravema uppfylla allakrav och önskemål från Hammar Maskin, trots en relativt låg takhöjd.
Gunnar Thoursie förklarar tekniken:
– Space Gear modellen är uppbyggd på ett hybrid stativ, vilket innebär att skärbordet rör sig i X – led och skärhuvudet i Y – led. Denna konstruktion garanterar en kort och konstant strålgång, där strålgångens skillnad mellan de diagonala hörnen är max. 10 cm. Detta innebär att man kan eliminera adaptiva linser alt. U-axeln (trombone funktion) för att kompensera avvikelsen. Denna konstruktion har endast 6 speglar, vilket medför minimal effektförlust. Därmed kan 25 mm stålmaterial skäras med en 4,0 kW resonator. Tack vare 3D skärhuvudets kompakta design, får man en stor arbetsrymd vid 3D bearbetning, 2710 x 1175 x 300 mm.
Även rör och profiler kan bearbetas när man kompletterar maskinen med styrd chuck, detta ger Space Gear modellen maximal flexibilitet.