– Jag har haft äran att arbeta för ett av de ledande företagen i min bransch och lärt mig oerhört mycket men till slut kommer man till en återvändsgränd där man inte får ut så mycket mer av sitt arbete utan behöver nya utmaningar. Likadant kände Jarkko och Emil och därför står vi här idag.
– Vi är alla tre olika personligheter med olika kunskapsdelar och kompletterar varandra på ett bra sätt. Emil och Anders tog det första steget att starta en egen verkstad och skärande bearbetning kunde de men hur skulle de få kunder och det var här jag kom in i bilden. Efter två veckor under våren 2011 hade vi skissat på en affärsplan och gjort en första budget samt arbetat fram en vision, säger Jarkko Peltola.

– Vi är en produktionspartner som bearbetar komponenter i svåra material som titan, rostfritt, superlegeringar och olika typer av plaster för medicinteknikindustrin inom avancerad dental- och frakturkirurgi och finmekanisk industri inom offshore och försvarsindustri. Verksamheten är koncentrerad till prototyp- små och medelstora serier upp mot 50 000 komponenter. Många serier är volymprodukter med snäva toleranser där andra verkstäder har fått problem med att klara kvaliteten men vi kör och klarar måtten galant, säger Anders Dahl.
De tre delägarna har med lång erfarenhet och stor teknisk kompetens kombinerat med spjut- spetsteknologi satt standarden för att Part Precisions arbete håller extremt hög precision.
Avslutningsvis så berättar grabbarna att visionen för framtiden är att vara sex till åtta anställda till och ha en högt automatiserad produktion med 10-talet längdsvarvar men att fortfarande som ”nummer ett” skall vara, att ha roligt på jobbet.

Nu 2015

Kurvan fortsätter peka spikrakt uppåt med precision

Under sin treåriga historia har kurvan pekat spikrakt uppåt för Mariestadsföretaget Part Precision Sweden AB. Nyligen flyttade företaget in i större lokaler på Västerängsvägen där man nu har en maskinpark bestående av 13 automatiserade längd- och multisvarvar från världsledande maskintillverkare. Man har gått från att 2011 vara de tre grundarna, till att idag vara 10 medarbetare.

En stor del av företagets snabba framgångar beror på att man känner marknaden och man expanderar nu globalt och förser marknaden i Europa med små högprecisionsdetaljer i framförallt titan och rostfritt material till företag främst inom dental, ortopedi och offshore. Den absolut viktigaste anledningen till företagets tillväxt är givetvis att man har nöjda kunder och man har expanderat efter att kunderna har önskat att lägga mer och mer av sin tillverkning hos Part Precision.
Man styr inte marknaden utan det har visat sig att den svenska marknaden är för liten och man följer nu sina kunder ut i världen för svensk kvalitet är eftertraktat och det finns en enorm marknad att ta en liten bit av, berättar Jarkko Peltola.
– Vår vision när vi startade företaget var att inom 3 år vara ett tiotal anställda och omsätta omkring 15 miljoner och nu är vi där. Det fanns även en tanke och idé om hur vår maskinpark skulle se ut och framförallt till vilka produktgrupper vi skulle vända oss till och arbeta med, helt enkelt visste vi vad vi ville tillverka för komponenter, säger Jarkko.

Anders Dahl som är en av de tre delägarna och arbetar som teknisk chef och har även hand om inköpen av maskinerna säger:
– Det fanns en strategi från början, en idé om hur vi gärna ville att det skulle se ut och den strategin handlade om att börja med mindre längsvarvar för att i nästa steg som vi nu har tagit köpa lite större svarvar och här är vi idag.
– Vi växer så det knakar och tvingas tyvärr säga nej ibland till order vilket inte känns bra. Därför måste vi sätta oss ner och ta en ordentlig funderare över hur vi skall kunna utvecklas ytterligare tillsammans med gamla och nya kunder. Vi investerar i nya maskiner och vi har plats för dubbelt så många maskiner som vi har idag men vi kommer att behöva och behöver kompetent personal, självgående CNC operatörer med känsla för små toleranser son kan jobba självständigt och behärskar programmering av högteknologiska verktygsmaskiner. Ta ett helhetsansvar för produkternas form och kvalitet, säger Emil Sandin produktionsansvarig och tillägger, ska du arbeta som maskinoperatör hos oss måste du även kunna engelska i skrift och tal och ett extra plus är om du har erfarenhet av längsvarvning av precisionsdetaljer, så detta gäller inte vem som helst, tillägger Emil och ler.
– Vi vill växa med kvalitet och det tar tid att hitta rätt medarbetare. Därför blir 2015 något av ett konsolideringsår för företaget. Det svenska ordet lagom är ett uttryck som vi kanske skall anamma men det har under våra tillväxtår varit långt ifrån lagom och nu behöver vi som sagt utvärdera våra maskininvesteringar och tänka förnuftigt men ändå vara aggressiva i vår marknadsföring, menar Jarkko Peltola, ansvarig för försäljning och vd och säger – Vi bedömer att marknaden kommer fortsätta att växa för branschen och oss men som sagt nu behöver vi sätta oss ner i företagsledningen och göra en affärsplan som gynnar oss och våra kunder. I fokus ligger som alltid kvalitet och leveranstider.

Hur går ett maskinköp till på Part Precision?

– Oftast har vi en produkt som skall tillverkas där vi efter offert fått en order av en kund. Med vår långa erfarenhet av och att vi nischat in oss mot ett visst segment av produktion så väljer vi maskiner efter det och redan från början fanns det tänket vilket gjorde att vi investerade i ett antal längdsvarvar från Tornos. Nästa steg var att skaffa ”liknande” maskiner fast som klarar grövre dimensioner upp till 32 mm i diameter, säger Anders Dahl och han berättar vidare att maskinerna från Tornos är tillverkade på licens av Tsugami och därför var det enkelt att bestämma sig för Tsugami i nästa steg när det nu gällde lite mer avancerade modeller. Och maskinerna är relativt lika varandra i konstruktionen.
– Det som var extra viktigt vid vårt maskinval var och är att man kan köra med eller utan styrbussning. Det är/var Tsugami ensamma om att erbjuda den flexibiliteten i en och samma maskinmodell. När det gäller andra maskinfabrikat måste man välja maskin med eller utan styrbussning men Tsugami var till för något år ensamma om detta på marknaden, nu kan ett eller flera fabrikat erbjuda samma typ av teknik/konstruktion, säger Anders Dahl.

Våra maskininvesteringar

Det har under januari även investerats i en multisvarv, CTX beta 800 TC, från DMG MORI-Seiki. Inriktningen på bearbetningen är i dag små komplicerade detaljer i större serier tillverkade från stång – främst inom medicinteknik men i och med den nya investeringen utökar vi kapaciteten till att producera detaljer i betydligt större dimensioner och detta gör att vi kan nå nya kundgrupper, säger teknikansvarige och delägare, Anders Dahl.
– När det gäller maskiner från Tsugami så har vi senaste året investerat i sex maskiner varav två är Tornos Deltamaskiner. Det handlar om 3 stycken längdsvarvar B0326-II, maskinerna har Fanuc 32i styrsystem och 8 styrda axlar (X1,Z1,Y1,X2,Z2,Y2,C1,C2). De kan bearbeta stångmaterial upp till 32 mm diameter i huvudspindeln och subspindeln och kan maximalt utrustas med upp till 43 verktyg. Maskinerna är automatiserade med 3 meters Iemca Boss 332 stångmagasin.

Den senaste maskinen från Tsugami som installerades för bara några månader sedan är en simultant femaxlig svarv med B-axel och frässpindel 30 000 rpm. Modellen HS20M-5AX är en multifunktionsmaskin som kombinerar möjligheterna med en 20 mm längdsvarv med funktionaliteten i en vertikal fleroperationsmaskin och kan bearbeta material från stång upp till 32 mm i diameter. Den 5-axliga simultana styrningen (C1, Z1, B1, X1 och Y1) och möjligheten att använda B-axelspindeln möjliggör körning av komplexa detaljer i en uppspänning. Den kraftfulla frässpindeln kan utföra vinkelbearbetning på både huvudspindeln och subspindeln.

Maskinfakta Tsugami HS20M-5AX;

Styrsystem: Fanuc 31i-B5, Max varvtal huvudspindel: 10 000 rpm, max varvtal subspindel: 12 000 rpm, max varvtal B-axelspindel: 30 000 rpm, max varvtal drivna verktyg (back tool post 3 tools): 8 000 rpm. Antal verktygsplatser till B-axelspindel: 24 ATC. Maskindimensioner BxDxH: 1650 x 1180 x 1670 mm, styrda axlar: X1, X2, Y1, Z1, Z2, B1, C1, C2 och en maskinvikt på 2 700 kg.

Vi ber Stefan Hallonborg som är säljare av de senaste maskininvesteringarna att berätta lite om fabrikatet och framförallt lite om de tekniska parametrarna.
– Tsugami, som betyder precision på japanska, grundades 1937. Ursprungligen tillverkades passbitar och snart blev företaget marknadsledande i Japan för den högsta precisionsklassen. I slutet av 1930-talet började Tsugami tillverka hydrauliska rundslipmaskiner och under 40-talet tillverkades även rullgängningsmaskiner. I mitten av 1950-talet tillverkades de första automatsvarvarna och i början av 1980-talet kom företagets första cnc-styrda längdsvarvar. Idag är Tsugami en av världens ledande tillverkare av bl.a. längdsvarvar, multifunktionssvarvar och 5-axliga FMS-fleroperationsmaskiner. Utmärkande för Tsugami:s maskiner är hög precision, snabbhet och stabilitet som varar under många år.

Part Mariestad nr 1 2015 050
Alexander Blomqvist, Christian Brodén och Emil Sandin.
Part Mariestad nr 1 2015 044
Anders Dahl inköpsansvarig på Part Precision och Stefan Hallonborg har gemensamt genomfört de senaste maskinaffärerna när det gäller svarvar från den japanska maskintillverkaren Tsugami. Stefan Hallonborg är maskinsäljare på maskinleverantören Maskin AB A. Fransson. I bakgrunden ser vi det senaste tillskotten, en 5-axlig multifunktionssvarv Tsugami modell HS 20M-5AX.
Part Mariestad nr 1 2015 011
När man bearbetar längre smala detaljer så är det stor risk för vibrationer och att materialet böjer sig vid konventionell svarvning. Med en styrning framför spindeln som stöd så eliminerar man dessa problem då verktygen alltid är stilla nära styrbussningen. Ett par fördelar med att kunna ta bort styrbussningen och bearbeta direkt från spindeln är att restbitarna blir kortare och att du inte behöver köra från stång utan kan ladda manuellt eller från robot.

Part Mariestad nr 1 2015 053Part Mariestad nr 1 2015 056Part precision Mariestad 006Part Mariestad nr 1 2015 007Part Mariestad nr 1 2015 040Part Mariestad nr 1 2015 003Part Mariestad nr 1 2015 034Part Mariestad nr 1 2015 022

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here