Nöjda herrar; Vd Tomas Lindgren, kvalitetschef Jonas Mickelsson och Peter Smith.

Eliasson & Lund har haft sina lokaler i Torslanda sedan 1965 och har byggt ut hela sex gånger för att kunna möta verksamhetens expansion. Man är en legotillverkare av prototyper och småserier och företaget grundades redan 1954. Kundkretsen består av tillverkare inom allt från fordonsindustrin till läkemedelsindustrin.
– Jag var inte ens född när vi flyttade in i våra lokaler i Torslanda, så nu är det verkligen dags att flytta till något större. Vi har haft och vill även fortsätta ha en bra tillväxt, därför behöver vi flytta till större lokaler som kan hjälpa oss att arbeta mer effektivt och växa ytterligare för att möta framtidens krav. Vi passar också på att byta namn för att integrera det bättre med våra ambitioner och vi har en hög grad av export av våra detaljer och komponenter som vi tillverkar, säger vd Tomas Lindgren för Eliasson & Lund Industrial Partner AB som är det nya namnet på företaget.

Verkstadsföretaget dubblar nu sina produktionsytor från 2 000 kvm till strax över 4 000 kvm och på detta sätt, så kan man framtidssäkra och effektivisera sin verksamhet. Här vill man skicka positiva signaler till personalen och kunder att man vill utveckla och expandera sin verksamhet, med framtiden i fokus.
– Det handlar också om att bli en attraktiv arbetsplats för nästa generation medarbetare. Vi har en annan kultur ute i samhället idag än det var på 60- och 70-talet då ett industrijobb var mer självklart att välja. Idag har ett nytt samhälle vuxit fram med nya företagsstrukturer och arbeten. Här har inte industrin varit riktigt på tårna och marknadsfört sig på ett bredare plan. Idag är utbildade ungdomar mer ”kräsna” när det handlar om val av arbetsgivare. Man har dessutom ofta en helt fel bild av hur det ser ut på en modern verkstad idag. Förr handlade det mer om att arbeta för att kunna betala sina räkningar, idag ser man lite annorlunda på ”att jobba”, det skall var intressant och utvecklande och då måste vi anpassa oss till detta faktum säger Jonas Mickelsson
– Här har vi nu ett stort arbete framför oss, en del av utmaningen ligger i att hitta och locka framtidens medarbetare. Vår stora investering i nya moderna lokaler och vår placering i en storstad med stor inflyttning av människor, bör ge oss en större chans att hitta framtidens medarbetare för våra högteknologiska processer.

De stora produktionsytorna med sina många maskiner och produktionsutrustning ställer höga krav på lösningar som ger en optimal arbetsmiljö. Till exempel är golven extra tjocka för att ta upp vibrationer och temperaturen regleras efter de värmealstrande maskinerna. Ljus har också varit en viktig faktor i arbetsmiljöarbetet och lokalerna i Arendal har stort ljusinsläpp.
En av företagets kunder, Volvo Cars har belönat dem med utmärkelsen Volvo Cars Quality Excellence Awards för sitt kvalitetsarbete. Att fastigheten i Arendal kommer att vara BREEAM-certifierad var väldigt viktigt för verkstadsföretaget.

100 miljoners satsningen skall ge stora spin-off effekter i både hårda och mjuka värden

Företaget har sex delägare med en spridning i ålder från 33 till 63 år vilket är en bra mix av erfarenhet och ungdomlig framtidsanda. Alla är produktionstekniskt intresserade och kommer från eller arbetar på verkstadsgolvet.
– Byggnaden är skräddarsydd för vår verksamhet och allt som påverkar oss i vårt dagliga arbete. Och här pratar vi inte bara om produktionsytan utan även personalutrymmen, matsal och kontor samt konferensrum för kundmöten och utbildningar. Förr byggde man fina kontor men ”glömde” produktionen och det accepterades kanske på ett annat sätt än vad det gör idag när man skall presentera sig för nya medarbetare.
– Vi har dokumenterat det mesta under den här inflyttningsprocessen och uppstarten för att våra medarbetare ska ha en bra arbetsmiljö
i lokaler där de kan trivas i. Det känns jätteinspirerande att nu ha flyttat in, vilket skede i somras, säger Tomas Lindgren.
– Flytten hit fungerade smärtfritt då vi var ute i mycket god tid med vårt inflyttningsdatum för våra samarbetspartner när det gäller maskinutrustning, säger Tomas Lindgren och tillägger
– DMG Mori:s serviceorganisation är idag helt fantastisk och vi får den hjälp vi behöver på snabbaste möjliga tid. Maskinsäljare Peter Smith har sålt maskiner till oss under lång tid och vi litar på honom fullt ut. Här kan vi diskutera och både ifrågasätta och bekräfta tillsammans vilken maskinteknik vi behöver för vår verksamhet. Och som legotillverkare så är det snabba kast och nya jobb som kräver en flexibilitet och effektivitet i vår maskinutrustning.
– Vi planerade in en av våra servicetekniker för att under 6 månader planera och utföra flytten, installation och igångkörning av DMG Mori:s maskiner till den nya verkstadslokalen och första veckan i augusti var man igång och tillverkade spån, säger Peter Smith.

Arbetsmiljö och produktivitet i fokus för framtidens verkstad.

– Vi investerar i princip i en ny maskin/teknik varje år. Med stor platsbrist i den förra lokalen så fanns det ett uppdämt behov av att investera i ny maskinteknik. Därför kan jag säga att vi efter besök på DMG Mori:s öppna hus i tyska Pfronten, där vi diskuterade en eventuell investering i en ny maskin med automationslösning så hittade vi rätt maskin och på Elmia mässan i maj så hade vi bestämt oss och den maskinen som ställdes ut gick sedan direkt till våra nya lokaler här i Arendal, säger Tomas Lindgren och säger vidare;
– Nu finns också möjlighet till att bredda våra erbjudande/kapacitet till fler företag och segment, som vi inte kunnat tillgodose av platsbristen i den tidigare lokalen.

Företagets skärande bearbetning består av svarvning och fräsning med 2, 3, 4 och 5 axlar. Man gör alla program i CAD/CAM-program. Där sker en 3D-programmering och simulering för att kontrollera att verktygsbanan är korrekt. På så sätt erhålls kortare ledtider och en mer kostnadseffektiv tillverkning. Här utförs även manuell svarvning och fräsning.På fotot ser vi operatörerna Mattias Lindberg och Linus Ljungberg.Företagets skärande bearbetning består av svarvning och fräsning med 2, 3, 4 och 5 axlar. Man gör alla program i CAD/CAM-program. Där sker en 3D-programmering och simulering för att kontrollera att verktygsbanan är korrekt. På så sätt erhålls kortare ledtider och en mer kostnadseffektiv tillverkning. Här utförs även manuell svarvning och fräsning.På fotot ser vi operatörerna Mattias Lindberg och Linus Ljungberg.
Vi kan hjälpa till med konstruktion, beräkning och ritningsframtagning med 3D-underlag. I AutoPol får vi fram plåtbockningsprogram till kantpress samt program för laserskärning. Vi använder GibbsCAM som är ett CAM-system avsett för våra styrda fräsar och svarvar. Solidworks är ett 3D-CAD-program som vi använder för konstruktion och filhantering typ IGES, SAT, DGW med flera, säger Michael Hägglöv närmast på bilden och Marek Skowronek.
En maskin är en stor investering,så du vill vara säker på att du får ut mesta möjliga av den när den skall passas in i din produktion.Här ser vi et stort utnyttjande av antalet verktyg i operation – multifunktion,för vår filosofi är att som mycket som möjligt göra detaljen, helt klar i en maskin/uppspänning, säger Peter Smith.

Jag bryter in i samtalet och frågar Tomas var man får inspirationen ifrån när det gäller att utveckla verksamheten.
– Det kommer inifrån organisationen helt och hållet. Men det är klart att vi alla i ledningsgruppen håller oss uppdaterade via mässor, kundresor som det till Pfronten som vi gör varje år, det är mycket inspirerande, för där träffar man även andra experter hos DMG Mori och bland de andra företagarna som reser med, mycket trevligt och inspirerande. Vi som jobbar i branschen delar med oss av våra erfarenheter och tar till oss andras erfarenheter vilket nog är lite ”svenskt” att prata med konkurrenter på ett fruktsamt sätt, säger Tomas Lindgren.

Vi kommer in på hur och varför man investerar i vad och DMG Mori är väl representerat maskinfabrikat på verkstaden. Maskinsäljare Peter Smith har några svar om varför.
– Vi har under längre tid fått möjligheten att sälja maskiner till Eliasson & Lund och idag är vi det klart dominerande fabrikatet på verkstaden här. Från början kan jag tänka mig att närheten till kontoret och servicen som ligger i Göteborg spelar en viss roll, plus givetvis att vi pratar om ett premiumfabrikat som tillverkar maskiner på högsta tekniknivå. Och att det handlar också om personliga relationer och att man får en bra relation med grabbarna här.
– Mitt jobb handlar alltid om att presentera de senaste nyheterna från DMG Mori och det sista tre åren har det handlat mycket om olika automationslösningar där tre NLX svarvar är utrustade med stångmagasin sedan 2015.
– Nästa investering handlade om en fleroperationsmaskin DMG Mori DMU65 monoBLOCK som är utrustad med en automationslösning/palettsystem PH 150 8 där man kör obemannat.
– Detta kan man säga är en paketlösning från DMG MORI med en kompakt palettpool på 4 kvm med 10 stycken paletter. Vi har statistik som visar att i en maskin som är utrustad med palettpool så får man ut dubbelt så mycket effektiv spindeltid som en maskin utan. För en 1/3 av kostnaden av en ny maskin så dubblar man sin produktionstid, och framförallt sänka sin bemanningsgrad. Dvs. antal anställd/effektiv spindeltid. Att automatisera är nästan en nödvändighet för ett växande företag som Eliasson & Lund. När jag diskutera investeringar med våra kunder så är det alltid med tanken om hur den kunden skulle kunna utnyttja sin maskinpark effektivare. Automation behöver inte var så komplicerad. Vår PH150/8 palettväxlare är färdig från fabrik och passar till flera olika maskintyper och den är igångkört på några dagar, allt integrerat i en lösning, enkelt, flexibelt och väldigt bra.
– Jag försöker att föreslå olika lösningar varje gång vi träffas. Tomas och Jonas är pålästa och aktiva på mässorna och åker varje år med på kundresan till Pfronten för att hålla sig uppdaterade, få nya intryck. Så det handlar mycket för min del att sprida kunskaper om automation och ny teknik och ibland blir det napp, som nu i den senaste investeringen som man gjort som är en fleroperationssvarv NLX 2500 700 med följande utrustning och teknik;
– NLX2500/700Y med LG10 portalladdare 20 stationer och stångmagasin. Med 3 NLX2500 svarvar redan i produktion och fullbelagda med jobb, så var det dags igen. Nu var det frågan om material som kutsar och automation för detta. En integrerad portalladdare var den självklara lösningen. Enkelt handhavande är den stora fördelen med en portalladdare. Det krävs väldigt lite utbildning för att komma igång och effekten av denna automation får man direkt vid första jobbet.

Peter Smith maskinsäljare DMG Mori och CNC-maskinoperatör/tekniker Marek Skowronek.

– Det ska bara funka, hör man ofta. När man köper maskin och automation från samma leverantör DMG Mori så funkar det direkt vid leveransen, det är som det ska.

– Det ska bara funka, hör man ofta. När man köper maskin och automation från samma leverantör DMG Mori så funkar det direkt vid leveransen,det är som det ska.

Vi frågar Peter Smith på DMG Mori om hur han resonerar när det gäller att erbjuda olika maskinlösningar;

– Som nämndes tidigare så försöker jag presentera produktionslösningar till våra kunder. Vid varje investering så har kunden en chans att utvecklas. Det kan både var ny maskinteknik och automatisering. Att har en relation med kunden och förstår vilka utmaningar de står för är viktigt. Jag försöker presentera lösningar utifrån det jag har sett och vet fungera, och på DMG Mori har vi stora möjligheter att erbjuda det senaste tekniken och kunskapen.

– Vi reser snart till fabriken i Pfronten, det är under vecka 4 2019. Eliasson & Lund har varit med på flera resor och tagit del av de nyheter som presenteras varje år. Där är det livliga diskussioner bland våra kunder om ny teknik och aktuella utmaningar. Dessutom visar vi ett 70 tal maskinmodeller och flera olika automationsslösningar på utställningen med demokörning i samtliga.      

Peter Smith avslutar med att i allmänna ord förstärka sittbudskap om automationens möjligheter. Det handlar så mycket mer än bara om robot.

– Automationens möjligheter fokuserar också på vad som händer före och efter produktionsprocessen. Ta del av vilka möjligheter som finns inom automatiserad produktion genom att se skillnaden mellan automatiserade och manuella lösningar. Underlätta valet av rätt automationssystem för att få ut mer utnyttjandegrad
i maskinen. För fällan i det hela om man inte är fokuserad på vad man vill göra md sin automatisering kan bli att man över automatiserar och det blir onödigt dyrt.

Plåtbearbetning

Även inom plåtbearbetning har man bred kompetens. Vi tar en runda i plåtverkstaden som ligger helt integrerad med den skärande avdelningen, allt för att få ett komplett flöde vid sina tillverkningsprocesser. Vår ciceron är Tomas Lindgren som är VD och delägare i företaget.

Plåtbearbetningen och formningen utförs med laser, stans och klipp. Programmering och simulering görs i CAD-program, vilket innebär kortare ledtider och kostnadseffektiv tillverkning. Här utförs laserskärning i plåt samt i rör, såväl runda, fyrkantiga som rektangulära.

– Vi erbjuder plåtbockning i kantpressar med 6-axliga stopp. Plåtbockning kan göras från 3D-modell. Här finns också en komplett svetsverkstad med båg-, MIG- och TIG svetsning samt lödning i alla material.

– Vi har egen verktygstillverkning för djupdragning och pressning av plåt samt utför rörbockning, ändbearbetning, ändformning samt verktygstillverkning. Och man erbjuder ytbehandling och värmebehandling av alla material, avslutar Tomas Lindgren. 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here