Vi är numera ofta ute och reser runt om i Sveriges avlånga land. I detta nummer har vi varit en sväng uppe i Värmland och till den tidigare bruksorten och järnvägsknuten Deje. Genom samhället rinner Klarälven som gör två krökar i samhället, först åt öster från norr och sedan vidare åt söder. Här finns både varg, älg och vildsvinen som lever rövare, så är man jägare så finns det gott om villebråd. Och som så många andra bruksorter har idrotten varit viktig. Här finns en idrottskultur, fotboll och ishockey finns det en lång tradition av, inte på en högsta nivå men ändå bra sport.

Lite kuriosa är att här i Deje tog hockeylegenden Ulf Sterner sina första segrar innan han gick till Forshaga, Färjestad och allt större klubbar (han var den förste spelaren i NHL från Sverige).

Mölnbacka som samhället hette förr har en brukshistoria inom järnhantering samt en bruksherrgård. Deje var en stor järnvägsknut, vilket gav arbete åt många
i bygden. Idag är Deje med sina 3 000 invånare en ”sovstad” till Karlstad, för all större industri är nedlagd men det finns mindre industrier och ett av dem är Deje Verkstad som har ambitioner att växa och att de större kunderna finns runt om i Värmland, så läget är perfekt.
Så tidningens redaktör åkte de 25 minuterna med bil norrut från Karlstad, för att med egna ögon se och kunna rapportera om det är någon aktivitet på orten och det är det. Thomas Lindquist på Deje Verkstad är en friskus som satsar på tung bearbetning sin mekaniska verkstad och investerar nu för framtiden med nytt fräsverk och verktygsteknik. För verktyg behöver han då det nya fräsverket har 60 verktygsplatser att fylla upp.

Vår kraftfulla maskinpark och vårt kvalitetstänkande i samband med vårt gedigna kunnande, säkerställer att kunderna alltid får de bästa produkterna. Vår huvudsakliga produktion består i en bearbetning av ett ämne till en maskinbearbetad produkt eller maskindel och vi använder MasterCam i vår produktion, står det på företagets hemsida.

Vi skall syna Thomas om det som står på hemsidan är sant och vårt besök sker tillsammans med verktygsäljaren Andreas Skager på Walter Norden AB som är huvudleverantör av skärande verktyg till Deje Verkstad. Han skall vi också syna när det gäller vilka verktygslösningar och teknik som fungerar bäst. Vi återkommer om detta.
Med är också maskinsäljare Johnny Gustafsson. Han är med för att företaget han representerar är generalagent för ett flertal tjeckiska och slovakiska maskintillverkare i Sverige som för många, många år sedan fanns hos Köping baserade Tjecko-Svea om någon kommer ihåg. Tjecko-Svea finns inte kvar utan nu är det Johnny och hans medarbetare som står för försäljning, installation och service av de tjeckiska och slovakiska maskinfabrikaten till svensk verkstadsindustri, via företaget First Machinery Group.

Planfräs M3024 Ø160mm med Tiger-Tec GOLD skär.
Maskinoperatör Krister Jansson och Andreas Skager verktygssäljare Walter Norden AB har mycket att gå igenom nu när nya artiklar skall upp i maskinerna, nya detaljer i olika material kräver nya verktygslösningar.

– Jag har sålt verktygsmaskiner under närmare 40 år så det jag inte vet om de klassiska maskinbyggarna i Tjeckien och Slovakien är inte värt att veta. Och här håller jag tjeckiska TOS Varnsdorf mycket högt när det gäller kvalitet och prestanda. Här på Deje Verkstad finns nu tre olika borr- och fräsverk från TOS Varnsdorf ute i produktionen, efter att den senaste maskininvesteringen nu är på plats, här på Deje Verkstad, säger Johnny Gustafsson.

Vägen till egen verkstad har varit lång och krokig med först efter flera anställningar som maskinoperatör på Valmet i Karlstad och Wenmec i Kil så bestämde sig Thomas för att starta eget 1992.
– Det var ett stort steg men jag var faktiskt en hyfsad fräsoperatör, så varför inte, i alla fall ge det ett försök.
Idag blomstrar Deje Verkstad men så har det inte alltid varit och 2009 var det nära nedläggning.
– Nu rullar det på bra och vi har lite medgång och vem vill inte ha medgång, motgångar är det värsta jag vet, ler Thomas Lindquist som efter 26 år som egen företagare nu kommer att låta ”påläggskalven” Joakim Karlsson ta lite mer ansvar.

Med på mötet är som sagts verktygsleverantören Walter Norden AB där Andreas Skager är teknisk säljare i regionen.
– Jag bor i Kil och den här verkstaden känner jag till väl och är full av beundran för de satsningar som görs när det gäller maskiner och teknik trots att man är en liten verkstad. Och jag har faktiskt jobbat här på Deje Verkstad under en kort period. Min bakgrund är produktionstekniker och efter att jag arbetat med försäljning av verktyg från en av de lokala återförsäljarna här i Värmland, så jobbar jag nu sedan 5 år med Walters hela verktygssortiment.
– Jag känner som ni förstår Thomas sedan lång tid tillbaka och han och grabbarna på verkstan köper mycket verktyg från Walter, det ökar konstant och nu med den nya maskininvesteringen så hoppas jag att vi kan fylla magasinet med 60 verktyg med mycket verktygsteknik från Walter, för mig handlar det om att hela tiden hitta optimala ekonomiska lösningar inom verktygsteknik, säger Andreas Skager.

Alla verkstäder behöver maskiner
och verktyg för att produktionen skall fungera.
– Vi har fått upp ögonen för den tyska verktygstillverkaren Walters produkter så han har fått uppdraget att bestycka maskinen med de verktyg som Walter rekommenderar när det gäller tuff bearbetning av svåra material, säger Thomas Lindquist.
Detaljerna styr givetvis vilka verktyg man skall och kan använda men verktygsmaskinen är också mycket viktigt i sammanhanget. Om vi tittar lite på den rent maskintekniskt så kan vi också belysa vilka verktygslösningar och teknik som Thomas och hans medarbetare behöver.
– Att vi nu kan bearbeta större detaljer som lagerhus och nav ofta i material rostfritt stål, så blir det givetvis desto svårare och då även roligare. Att investera i en svarv med stångmagasin, nej med all respekt men med de kunder som finns i området så är det större detaljer och det är mycket fräsning. Stora detaljer med ett högt förädlingsvärde kräver bra självförtroende i våra arbetsmoment så det gäller att vi har verktyg som vi kan lita på och det har vi, säger Thomas Lindquist.
– Historisk har vi ett väldigt gott förtroende för maskintillverkaren TOS Varnsdorf som också är mycket väl representerat på många verkstäder här i Värmland. Och här på Deje Verkstad har vi nu verkstaden full med tre borr- och fräsverk i olika storlekar, säger Thomas.

Andreas Skager och Krister Jansson.
Thomas Lindquist och Johnny Gustafsson.

Maskinmodellen är den första installerade i Sverige. Vi ber Jonny och Per Gustafsson om tekniska fakta runt den senaste investeringen.
– Den nya maskinen är modell VHR 13 Q och är ett bordsverk med tvärrörelse med pelare (Z=2200 mm), ram (V=700 mm) och pinol (W=650 mm). Detta ger en bra flexibilitet att kunna svänga runt stora detaljer men ändå kunna nå in över bordets centrum. Höjdrörelse (Y) på 2,5 m. Roterbart bord (kontinuerlig B-axel) som kan belastas med hela 30 ton och har en X-rörelse på 6 m, 16 m
i snabbtransport (mot normala 8 m) kommer göra tidsbesparingar på stora detaljer. Bordet har en storlek på 2 x 2,5 m. Maskinens spindel är 130 mm i diameter och har en effekt på 37 kW (maxvridmoment på 3111 Nm).
– Som tillbehör har maskinen utrustats med ett inväxlingsbart kontinuerligt styrt 2-axligt fräshuvud och verktygsväxlare med 60 platser. Thomas på Deje Verkstad har även kompletterat med ett extra bord som är hela 5 500 x 1 800 mm för att kunna spänna upp långa detaljer på ett bättre sätt.
– Vi tror och hoppas på en riktig spin-off effekt nu mot våra kunder tack vare vår nya maskininvestering och kunderna har redan reagerat positivt och nya jobb är på väg in då vi nästa vecka skall börja ett jobb där vi skall tillverka flera laddenheter för en sprängkammare, ett jobb vi inte fått om vi inte investerat i en nytt och stort fräs- och borrverk med mer teknik, säger Thomas Lindquist.

Walter leverera verktygen

Vad har ni för filosofi bakom era verktygsinköp?
– Det skall vara flexibla verktygslösningar och gärna verktyg som är universella för så bred användning som möjligt i alla tänkbara material. Helst skulle vi vilja ha ett skär som fungerar för alla material, skrattar Thomas.
– Här anpassar jag verktygsvalen för många olika processer och som Thomas säger att, man behöver driftsäkra verktyg allt mer. Och vi vill gärna skotta bort så mycket material som möjligt, så det handlar mycket om höga matningar och hyggliga skärdjup för en hög spånavverkning, lite av den ”gamla skolan”.

Vad erbjuder Walter för verktygslösningar med dessa förutsättningar?
Här på Deje verkstad har vi som vi sagt tidigare valt att köra med planfräs-konceptet M3024 i alla deras maskiner. Det ger en bra ekonomisk lösning då skären har 14 skäreggar och tål extremt höga matningar. När det gäller hörnfräsar har vi valt Walter BLAXX konceptet. Denna fräs har skäret sittandes tangentiellt vilket ger ett väldigt starkt skär med 4 skäreggar och som klarar stora skärdjup med höga matningar.
– Det blir en hel del teknisk support nu framöver för nya artiklar som är på väg in till den nya maskinen så här behöver operatörerna t.ex. Och jag bollar mycket med operatörerna när det gäller verktygsval, säger Andreas Skager, som;

Walter 3024 planfräs, – En riktig lyckträff för oss, säger Thomas, extrem livslängd jämfört med andra fabrikat. Här har Deje Verkstad valt att använda diameter 160 mm fräs som sitt första val i sina maskiner. Tack vare deras kraftfulla maskiner så kan vi utnyttja denna storlek fullt ut med skärdjup och med höga matningar för att få så stor spånavverkning som möjligt. Och vi levererar även specialverktyg till verkstaden, plus att vi även har omslipning här hos Thomas, säger Andreas Skager.

– Nästa intressanta val är Tiger-Tec GOLD, vår unika patenterade beläggning på vändskär inom fräsning har gått otroligt bra när det gäller utslitningstid och höga matningar. Dessa används i svart material och gjutgods. Då det gäller svarvning blir det mycket Tiger-Tec Silver då det bearbetas mycket i rostfria material så som Duplex och Super-Duplex, fortsätter Andreas.
– Vi vill gärna nu öka matningen i våra fräsoperationer och med vårt nya borr- och fräsverk kan vi utnyttja högre effekt än tidigare. Som exempel så kör vi gärna grova skär och färre överåkningar med våra planfräsar. Det har även blivit en hel del fräsning med solida pinnar. En stor fördel är att vi kan använda dynamisk fräsning ihop med Mastercam. Våra 5-skäriga dynamiska fräsar MD133 som finns för både svarta och rostfria material har vi haft mycket lyckade resultat med, säger maskinoperatör Joakim Karlsson.

Solida borr körs också en del på Deje Verkstad och man använder vår serie DC150 för lite mer allmän borrning i de flesta material. DC150 är ett billigt borr men ändå med riktigt bra skärdata. Vissa jobb som har behovet av extrema skärdata så kör operatörerna med DC170 i svart och gjutgods och i rostfritt så används borren i INOX serien. DC170 är Walter ensamma om på marknaden då man har en väldigt speciell ”styrlist” på det borren. Styrlisten ligger med runt hela borret vilket gör att operatören kan använda mycket höga skärdata och matningar.
– Vi är mycket nöjda med Andreas och Walter Norden och han har gjort och gör ett jättejobb här, det vill jag gärna framhålla i sammanhanget och som sagt vi handlade inte så mycket från Walter för några år sedan men nu är Walter förstavalet på mycket av de skärande verktyg vi behöver. Det handlar mycket om verktyg som är universella, har lång livslängd och som ger en säkerhet i våra maskinoperationer, det blir då en stor fördel för oss, då det är så blandade jobb och material som bearbetas ute i verkstaden, för vi är en ren legotillverkare och behöver flexibla och säkra verktygslösningar helt klart, avslutar Thomas Lindquist på Deje Verkstad. 

Andreas Skager Walter Norden tillsammans med maskinoperatörerna Krister Jansson och Joakim Karlsson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here