Att skriva om sanna entreprenörer som startar upp verksamheter med två tomma händer, det gör vi ofta i Tidningen Maskinoperatören men i detta fallet så skall vi träffa verktygsmakaren Jonny Karlsson som efter anställning på flera verkstäder i Tidaholm hittade en ny nisch där han och en kollega tidigt såg ett behov av att industriföretagen i Tidaholms området behövde stötta och hjälpa varandra istället för att bete sig som konkurrenter alla dagar i veckan. Idén om ett bemanningsföretag var född och Karlsson och Stahre Industriservice startade 2003.

– I början erbjöd vi montage och tillverkning av maskiner gärna med ett stort inslag av automation. Vi upptäckte att det fanns ett mycket stort behov av våra tjänster där externa företag hyr in våra experter men också köper vår kompetens inom skärande bearbetning. Idag är man 25 anställda på KS Industriservice och ett antal inhyrda elektriker och programmerare där många av dem är uthyrda till automationsbyggare som ÅF, PV System, Volvo och Elektroautomatik m.fl. Det rör sig sammanlagt om ett femtiotal kunder.

– Vi tillverkar detaljer och komponenter i våra verkstäder, mycket idag är legotillverkning på kontrakt (som vi återkommer till) och dels egen maskinbyggnad där vi monterar produkter ute på anläggningar hos externa kunder. Vi tar hela ansvaret från projektledning, ritningar, montering av färdig produkt och igångkörning hos kund, säger Jonny Karlsson.

Det går bra för företaget som utsetts till Årets Gasellföretag tre år i rad och man har även fått Almi i Västs pris för årets tillväxtföretag i Tidaholm.

– Det gäller att se möjligheterna. Jag vill expandera ytterligare men det som bromsar är bristen på rätt personal för företagets starkaste resurs är vår personal. De är handplockade för sin höga kompetens och långa erfarenhet när det gäller planering, beredning, tillverkning, montering och brinner för nya utmaningar som för företaget framåt i utvecklingen. Kan vi nu bara hitta fler medarbetare så kan vi växa för det är bara framåt som gäller. Jag drivs av att leda människor och göra affärer och det finns inget stopp i vad vi skulle kunna åstadkomma här på företaget, säger Jonny Karlsson.

Maskinoperatör Oscar Rundqvist

Svensk verkstadsindustri behöver fler entreprenörer som Jonny som driver på och vi läser ett pressmeddelande som kablades ut för en tid sedan;

 ”De framgångsrika bolagen inom Vontech koncernen i Tidaholm drivs av Jonny Karlsson och består av KS Industriservice som under en tid förvärvat Lemckes Mekaniska och Däldens Mekaniska Verkstad AB. Lemckes har bytt namn till Vontech och ingår i den nya koncernen. Jonnys bolag har ca 40 personer anställda. Målet är satt att inom 3 år vara en av de starkare aktörerna inom verkstadsbranschen inom sin nisch ”.

– Nu när vi tar nästa steg i vår tillväxtfas så har vi förvärvat två verkstäder för att få tillgång till dels ny kompetens men också fler produktionstimmar, därför behöver vi utökad maskinpark. I våra moderna och kompletta verkstäder tillverkar vi allt från millimeterstora komponenter upp till meterstora maskin- och robotstativ. Industrin blir allt mer avancerad när det gäller vad som skall tillverkas och hur det skall tillverkas och därför behöver vi verkstadstekniker och maskinoperatörer med kompetens och som kan utvecklas i takt med att vi implementerar ny teknik
i våra verkstäder, säger Jonny Karlsson.

Vad vi skall fokusera på i denna artikeln är den nya investeringen i 5-axlig teknik. Ute på verkstadsgolvet står sedan sommaren en HAAS UMC 750, en maskin som enligt Jonny, inte har stått still sedan den installerades och nu kör man 2-skift, främst detaljer till ett nytt högteknologiskt kamerasystem för flyg, land och sjö. Vilket innebär att man behöver en maskinpark som klarar snäva toleranser. (Se foto sid 32).

Vi ber maskinsäljare Fredrik Salomonsson på Edströms Maskin att beskriva sin kund och ge lite tekniska fakta om maskinen.
– HAAS UMC 750 är en fem-axlig fleroperationsmaskin, fullt simultant. Maskinen har ett arbetsområde på 762 x 508 x 508 mm och klarar upptill 300 kg som bordsbelastning. UMC 750 har en direktdriven spindel som ger upp till 12 000 rpm. Trunnion bordet ger +110 och -35 graders lutning och 360 graders rotation. Standard är 40 verktygsplatser (opt. 50 st). Probning med Renishaw är standard. Maskinen är utrustad med kylning genom spindeln, extra kylfilter, spåntransportör samt höghastighetsbearbetning.

– Vi blev kontaktade av KS Industri och Jonny gällande förfrågan på en 5-axlig maskin. Vi valde UMC 750 då den har ett väldigt förmånligt pris. KS har sedan flera år tillbaka använt HAAS maskiner i sin produktion. Det gör att de får en flexibel produktion genom att personalen kan maskinerna. HAAS bygger sina maskiner genom ett modultänkande är viktigt att påpeka.
 I detta fallet spelade leveranstiden en avgörande roll och HAAS kunde leverera på 3-4 veckor, säger Fredrik.

– I våra tillverkningsprocesser blir det allt mer avancerade och komplexa detaljer som kräver en effektiv produktionsmetod. Också är maskininvesteringar en konsekvens att vår stigande omsättning och att med den 5-axliga tekniken kunna göra en detalj helt klar i en uppspänning är ett sätt för oss att bli mer effektiva och höja vår kvalitet, berättar Jonny Karlsson.

Jonny Karlsson har under åren varit en trogen kund hos Edströms Maskin som är agenter för den amerikanska maskintillverkaren HAAS i Sverige sedan 2001.

– Jag är framförallt imponerad av Edströms servicenivå som är mycket bra. När det gäller mina inköp av maskinutrustning så har jag en leverantör till och det får räcka så. Det är viktigt att ha få styrsystem ute på verkstaden så att operatörerna kan byta maskin ibland och direkt känna igen sig.

– Vi har åtta olika maskiner från HAAS och vår äldsta maskin är 16 år och går alldeles utmärkt.

Hur ser din filosofi ut när du skall köpa maskin?
– Här handlar det om att se marknadens behov idag, göra en kalkyl över marknadens behov imorgon och när maskinen är på plats börja jaga jobb.

Fler investeringar i den 5-axliga tekniken är planen.

5-axlig maskinbearbetning blir allt vanligare som ett sätt att förkorta ställtider och öka noggrannheten för flersidiga och komplexa detaljer.

– HAAS UMC 750 är en universell fleroperationsmaskin med en kostnadseffektiv lösning för 3+2 – och samtidigt 5-axlig simultanbearbetning. Jag tycker att man får mycket för sin investering då den gör vad den gör jobbet varken mer eller mindre, säger Fredrik Salomonsson.

– HAAS maskiner är viktig produktionsutrustning för oss och nu vill vi ta ett steg ytterligare och i nästa investering fortsätta med 5-axlig teknik plus att vi vill koppla på en automationslösning, säger Jonny Karlsson.

– Här kommer HAAS med en ny modell nästa år UMC 1000 där man kan bygga på ett palettsystem med sex paletter för mer obemannad körning, säger Fredrik Salomonsson.

Och i horisonten ligger nya satsningar inom några år.

Framtidsplaner finns det gott om för Tidaholms företaget och man renoverar just nu upp en grannlokal på 6 000 kvm som skall samla alla verksamheter under ett tak. Investeringarna i nya lokaler kommer att ge ökade affärsmöjligheter. Här har under åren investerats i många miljoner i maskiner,verktyg, CAM licenser och produktionsutrustning, allt för att skapa en plattform för tillväxt.

– Vi skall ut på en intressant resa och räknar med att vara helt inflyttade runt 2019 – 2020 och visionen är att vara en större tillverkningsindustri i framtiden med en omsättning på 100 miljoner, spår Jonny Karlsson och han får en sista fråga;

Det är snart jul, vad önskar du i julklapp till företaget?
– Jag önskar mig fler maskinoperatörer med kompetens, gärna tjejer, för det enda som bromsar oss idag är den stora bristen på produktionstekniker och operatörer, säger Jonny Karlsson och tillägger;

– Att vi ligger nära Skövde och motorfabrikerna där är också enutmaning för oss när det gäller rekryteringar. 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here