Att träffa och förmedla positiva förebilder av entreprenörskap och träffa dessa sanna företagare som där allt, ofta börjar med en idé och dröm och hur man startar upp en verksamhet med två tomma händer, det får vi ibland möjligheten att skriva om i Tidningen Maskinoperatören. Det är många som har och som går runt med framtidsdrömmar men det är få som realiserar dem. I detta nummer är det innovatören Fredrik Axelsson som genom sin passion för sportskytte med luftgevär startade ett företag som idag är på väg mot 300 miljoner i omsättning och hundra anställda. Idén om att starta ett företag kom när Fredrik inte kunde hitta sitt ”drömgevär” började han utveckla ett eget.

 Så 1999 i Mariestad började han resan, som han säger idag, när vi träffar honom, handlade och handlar om att konstruera och utveckla det ”coolaste” professionella luftvapnet på marknaden och med en precision som skall vara den bästa i världen. Och i och med att det blev en marknad och ett behov för avancerade luftvapen så har marknaden löst problemet, så fungerar det i många olika branscher.

– FX är idag världsledande inom luftvapen för sportskytte och jakt med unika innovativa lösningar, höga kvalité samt stilbildande design och allt tillverkas här i Sverige, säger Fredrik Axelsson.

Vi får gå tillbaka några år i tiden till 2018 och företaget tillverkar delarna till sina produkter genom flera olika samarbetspartners. Huvudkontor finns och montering sker, i Mariestad, där också flera av företagets underleverantörer har sina fabriker.

Volymerna ökar och det är motiverande att satsa på och bygga upp en konkurrenskraftig maskinpark för den skärande bearbetningen. Så nu känner FX ägare Fredrik Axelsson att tiden är mogen att expandera och att det finns hållbara kalkyler för att starta upp egen tillverkning. Det är ofta en utmaning att starta från noll, så Fredrik kontaktar Emil Sandin som är ägare till ett av de verkstadsföretag som tillverkar en del av de ingående komponenter till FX luftvapen.

– Han är mycket duktig och har ett driv som är helt fantastiskt. Och han är den bästa leverantören till oss när det handlar om kvalitet, precision och leveranssäkerhet till vår montering, säger Fredrik Axelsson.

– Jag gillar när det händer saker och jag gillar när jag får arbeta i produktionen helst hela dagarna men ett litet företag som Sandins Industriteknik har svårt att kunna växa utan ett större kundunderlag och det krävs mycket kapital för att utveckla verkstaden med ny maskinteknik. För att kunna tillverka effektivt och med högsta precision krävs att man investerar kontinuerligt och har helst det allra senaste som finns i maskiner, säger Emil Sandin.

– Jag har varit i branschen på olika tillverkningsföretag sedan 1999 och vet och fått erfarenheter om hur branschen fungerar. När Fredrik hörde av sig och berättade om sina planer så fanns det bara ett svar och det var att säga ja.

– Vad sa jag ja till, jo att Fredrik Axelsson fick köpa mitt företag men under premisserna att jag fortsätter att driva Sandins Industriteknik precis som tidigare. Det som blir annorlunda är att jag får tillgång till mer resurser och mer kapital att göra de investeringar som behövs för att ta över tillverkning av komponenter och detaljer till FX luftvapen.

– Jag är fullständigt orädd och litar på människor. Och jag tar risker för man får inte vara rädd för att misslyckas. Det är av misstagen man lär sig. Detta blir en fantastisk lösning för alla. Jag får en egen fabrik med full kontroll av alla processer och Emil kan med stora resurser och kan planera vår resa in i framtiden när det handlar om vår produktion. Jag är så glad och tycker att detta blir så bra och nu skall vi ha roligt tillsammans och växa vidare mot nya mål, säger Fredrik.

Volymerna ökar för det snabbväxande företaget.

Så 42-åriga Emil Sandin har en lång erfarenhet och är mycket duktig på det han tar sig för – produktionsplanering och tillverkningsprocesser som är och blir effektiva och effektivare. Så att Emil handplockades av Fredrik Axelsson var ingen slump. Jag känner Emil sedan flera reportage tillbaka och vet vilken kapacitet han har. Ett proffs uti fingerspetsarna och med en enorm arbetskapacitet som omvandlas till effektiv och produktiv arbetsplanering.

– Jag ser mitt jobb som en hobby som ger mig mycket stor tillfredsställelse när allt ”rullar på” och det finns nya mål i sikte. Och jag kan de produkter som FX vill ha tillverkat, då jag har en lång erfarenhet sedan flera år tillbaka att tillverka en del av deras detaljer men nu blir det ökade volymer och fler artiklar (någonstans runt 300 olika artiklar för närvarande) i och med att FX Airguns tar hem tillverkningen till oss på Sandins Industriteknik, säger Emil.

Så lite kort, vad är din produktionsfilosofi Emil?

– Min filosofi är att man måste ha roligt på jobbet och att folk ska trivas. Mår folk bra och har det bra på jobbet så kommer resultaten av sig självt. Jag litar på mina kollegor de gör sitt bästa. Springa och tjata på folk är inte min grej utan hjälpa dem när problem uppstår och finnas där när de behöver stöd, det skapar värdefull trygghet
i arbetsuppgifterna. 

Ny och mer teknik skall in i fabriken 

”Investeringar pågår” skulle det kunna stå på en stor skylt utanför FX huvudkontor i Mariestad. Man har redan under 2020 investerat i mer än 20 miljoner i nya verktygsmaskiner och mer är på gång när man väl får mer plats för under 2021 flyttar man från 450 kvm produktionsyta till 1 200 kvm vägg i vägg med FX övriga verksamheter.

– Emil Sandin får helt fria tyglar att fortsätta investera i det han behöver för att vi skall få en fabrik och maskinpark i toppklass. Vi måste hänga med i teknikutvecklingen. Vill han köpa en maskin – köp två. Nu satsar vi som tusan här och att producera det mesta i eget hus, menar Fredrik och tillägger;

– Han sköter produktionen och jag sköter konstruktion och utveckling och affärerna. Jag ser inga gränser för vad vi kan åstadkomma, nu kör vi.

Företaget är en snabbväxare,
en ”gasell”, med stor tillväxtpotential.

– Produktionen ökar nu i vår fabrik jämfört med samma tid förra året. Vi är nu och sedan en tid tillbaka inne i en stabil försäljningsuppgång för våra produkter. Det betyder att vi som många andra företag ser över vår maskinpark, verksamhet och analyserar hur man vill se ut i framtiden för att bli mer framgångsrika och kunna bli mer lönsamma. Nu är potentialen stor för nya affärsmöjligheter. Och vi är ett av de företagen som nu satsar allt på framtiden och blir vinnare.

Kraftfull expansion genom nya maskininvesteringar med effektiv teknik

Med lång erfarenhet av inköp av maskiner i grunden så gjorde Emil Sandin en noggrann undersökning av vad maskinbyggare från hela världen kan erbjuda.

– Han kontaktade mig bland andra och vi hittade fram ganska snabbt till vad Emil behövde i nästa steg när det handlade om maskininvesteringar, säger Simon Larsson på Lenima.

– Jag sökte efter maskiner med kapacitet för större diametrar och här blev jag nyfiken på EMCO och deras maskinkoncept Hyperturn 65. Allt stämde efter våra kravspecifikationer och behov av nytänkande och det kom in ett nytt fabrikat i vår verkstad, säger Emil.

Vad var det som lockade med dessa modeller frågar vi försäljningschef Simon Larsson på Lenima?
– Att kunna komplettbearbeta direkt i en maskin med en så kort cykeltid som möjligt. Det intressanta här är att detaljerna som skulle bearbetas normalt ses som ”rena fräsdetaljer”, och det första alternativet för de flesta skulle vara två fräsmaskiner med en robot emellan. Alla detaljer bearbetas från alla sidor och tvingas normalt sett köras i två tempon. I en EMCO HT65 bearbetas detaljen komplett från plattstång och matas ut färdig via ett transportband.

Vilka fördelar ser vi?
– Man slipper flera fixturer och problematiken med att hålla toleranser etc vid omgrepp. Snabbhet då man slipper vänta på automatiska dörrar och hantering av robot. En maskin att operera istället för flera maskiner + robot. Mindre golvyta och man slipper kapning av materialet. Högre effektivitet tack vare 3 verktyg i ingrepp istället för 2 vilket blir mer kostnadseffektivt, säger Simon och fortsätter; 

– Att deras val föll på EMCO Hyperturn 65 beror dels på att den 3 revolvrar som ger 3 verktyg i ingrepp samtidigt vilket
i sig lämpade sig bra för deras detaljer.Men det som verkligen sticker ut är de höga varvtalen och att man kan köra oavkortat med alla drivna verktyg på 100%. Varje revolver kan kontinuerligt fräsa med 12.000v/min utan att behöva använda uppväxlade hållare.

– Normalt sett är detta inte möjligt då de flesta använder sig av en klassisk vinkelväxel i revolvern som bygger värme när varvtalen blir för höga. Värmen i sig pressar ut fettet ur lagren och livslängden förkortas avsevärt vilket leder till maskinhaveri och kostsamma stillestånd. Här har EMCO istället använt sig av en vätskekyld integrerad spindelmotor med direkt anslutning mot själva verktygshållaren i revolvertallriken.

Kraft och stabilitet

– Maskiner från EMCO kännetecknas av höga effekter, kraftiga linjärstyrningar och tunga fundament. Och det är krav som kunderna ställer i det högre premiesegmentet av maskiner på marknaden, berättar Simon Larsson.

Att vi i Sverige är duktiga på att producera komplexa detaljer med hög produktivitet är ingen nyhet, det är ju främst där vi är konkurrenskraftiga, fortsätter Simon.

– Därför tror vi lyckats bra med försäljningen av flera EMCO modeller, eftersom effekt, hastighet och flexibilitet har stått i fokus för utvecklarna. Lägg sedan till en support utöver det vanliga där vi hjälper till med allt från igångkörning och utbildning till optimering av detaljer och service med snabb inställelse.

Bearbetar man tex aluminium som de gör här så får man alltså ut lika mycket kapacitet per revolver som en mindre fräsmaskin. Och som ni ser här så kör de i princip enbart detaljer i sina två EMCO svarvar som traditionellt sett är rena ”fräsmaskinsdetaljer”. säger Simon.

Man letar efter optimala sätt att bearbeta på.     – Här laddar man plattstång i ett speciellt magasin för att komplettbearbeta detaljer med 100 % fräsoperationer direkt i svarven som är en EMCO Hyperturn 65 TT, säger Simon Larsson maskinsäljare på Lenima AB.
Man letar efter optimala sätt att bearbeta på. – Här laddar man plattstång i ett speciellt magasin för att komplettbearbeta detaljer med 100 % fräsoperationer direkt i svarven som är en EMCO Hyperturn 65 TT, säger Simon Larsson maskinsäljare på Lenima AB.
Kamratskap är viktigt på en arbetsplats. Ge ansvar och lita på varandra
Kamratskap är viktigt på en arbetsplats. Ge ansvar och lita på varandra.

Hos Sandins Industriteknik har man också helt nyligen investerat i en längdsvarv STAR SW 20.

Det finns fördomar när det gäller längdsvarvning, den största är trots allt namnet som felaktigt hänvisar till att bara tillverka ”långa” detaljer. Så längdsvarv eller automatsvarv som det också brukar kallas är en bearbetningsmetod för svarvning av både enkla och komplexa detaljer upp till Ø 42mm.

– Med våra längdsvarvar från japanska STAR bearbetar vi allt stångmaterial inklusive rör och profilerade stänger med väldigt hög precision, men framförallt är det effektiviteten som är svårslagen, då vi kör på korta stycktider med väldigt liten bemanningsgrad, menar Simon.

Svaret på varför valet föll på just STAR SW-20 känns igen från tidigare. Här ville de få ut så mycket som möjligt ur maskinen.
STAR SW-20 har blivit en av våra storsäljare, fortsätter Simon.

– Den har en enkelhet mixat med effektivitet som passar de flesta. Även här bearbetar vi med 3 verktyg i ingrepp samtidigt vilket ger väldigt korta stycktider vid såväl enkla som mer avancerade detaljer.

Maskinen bygger på två separata verktygsbärare mot huvudspindeln och en tredje för motspindeln. Som exempel kan man tex borra invändigt samtidigt som man svarvar en profil utvändigt, alternativt svarva utvändig med grov/fin-skär i huvudspindeln. Allt detta medan bakbearbetningen sker simultant i motspindeln.

– Vi har även kunder som nyttjar denna maskin på samma sätt som de här nyttjar EMCO-maskinerna. Det vill säga att de enbart fräser i maskinerna för att nå ovan nämnda fördelar. Alltså samma tänk och samma koncept för att ersätta fräsmaskinerna, avslutar Simon Larsson Lenima AB.

SW-serien för kortast möjliga cykeltid och högsta möjliga kvalité. Dubbla sk. gangtool möjliggör simultant ingrepp från 3 st olika verktyg vilket för de flesta detaljerna innebär en stor reducering av cykeltid.
SW-serien för kortast möjliga cykeltid och högsta möjliga kvalité. Dubbla sk. gangtool möjliggör simultant ingrepp från 3 st olika verktyg vilket för de flesta detaljerna innebär en stor reducering av cykeltid.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here