När det Växjöbaserade Verktygsteknik Småland AB hittade nya lokaler på Rådjursvägen, så skapades en framtidsgnista för verkstadsföretaget.
– Det kom helt rätt i tiden. Vi hade också blivit trångbodda och för att kunna fortsätta investera i vår maskinpark och ta in nya jobb behövde vi större lokaler. Vi flyttade in i slutet av januari 2019 och fick en välbehövlig verkstadsyta på 800 kvm, säger företagets två delägare, Marcus Lindquist och Staffan Dahl som arbetat på Verktygsteknik Växjö AB i flera år när de för tolv år sedan fick erbjudande att köpa företagets inkråm. 2010 startade de Verktygsteknik Småland med inriktning på tillverkning av verktyg och fixturer. Majoriteten av kunderna har sin verksamhet i en radie på 20 mil runt Växjö. Marcus berättar att de flesta är underleverantörer inom fordonsindustrin.
– Det är stort fokus på kvalité och toleranser. I grunden är vi verktygstillverkare men på senare år har vi tack vare våra fina referenser tagit in en del legotillverkning i stål, bland annat från ett stort företag i Sundsvall. Det är ett nytt spännande samarbete som också är en av anledningarna att vi satsar på nya lokaler och maskiner, förklarar Marcus.
Innan vi pratar om den senaste maskininvesteringen som företaget har gjort i en trådgnist Mitsubishi MV1200 R, skall vi försöka att med hjälp av småföretagarna Marcus och Staffan omfamna de problem som idag finns ute i verkstadsindustrin och då handlar det givetvis om kompetensförsörjningen och hur man skall hitta nya medarbetare. För utan fler i personalen kan man inte expandera som man skulle vilja nu när man har plats för fler maskiner och fler kunder.
– Vi alla är väl i samma situation när det handlar om återväxten och nästa generation som behövs nu när allt fler ute i industrin går i pension. Vi behöver fler medarbetare och har lyckats få in två unga medarbetare som går på provanställning just nu men som vi hoppas skall stanna hos oss.
Men vi behöver bli fler, säger Marcus.
Hjälp på väg
Marcus berättar att företaget har tagit hjälp av EPIC i Växjö som stödjer och hjälper företag som t.ex Verktygsteknik Småland med utbildningar, kurser och även som Marcus berättar;–- Man kan prova på ny maskinteknik och även testa och köra detaljer som är kundunika för oss. Det ger oss som litet företag en chans att lära oss mer.
Så vad är då EPIC, jo Tidningen Maskinoperatören har uppmärksammat detta i ett par artiklar men här kommer lite kort info.
EPIC är ett utbildnings- och forskningscenter för gymnasieskolan, akademin och regionens näringsliv, uppfört på universitetsområdet i Växjö. Verksamheten ägs och drivs av regionens teknikföretag, i nära samverkan med Linnéuniversitetet och Växjö kommun.
Syftet med Epic är att trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen för industrins framtida behov samt skapa attraktivitet för teknikutbildningar samt vara en bidragande del till den tekniska utvecklingen hos regionens teknikindustri.
Förutom denna satsning vad finns det mer för industrier i Växjö som vi förstår ligger både i glasriket men också med stora träindustrier runt om staden.
Här har det varit nedläggningar under en längre tid och vi räknar upp dem tillsammans och vi har FLÄKT, Autoliv och Thorsman som exempel på industrier som har lämnat eller dragit ner på sina verksamheter. Positivt är att verkstadsföretaget WILLO satsar som man gör och bygger ut sin fabrik.
SÅ det finns hopp och med etableringen av en högskola och universitet i Växjö 1999 så utbildas det ingenjörer men det gäller att få dem intresserade av verkstad och produktionsteknik.
– Vi på Verktygsteknik skulle gärna se fler kvinnor i branschen. Här är marknadsföringen väldigt viktig och att man tidigt implementerar detta hos ungdomar, säger Marcus.
Här flikar Fredrik Claesson in och berättar att i de senaste 4 sålda maskinerna Sverige, så är det två kvinnor som är maskinoperatörer på de företagen.
Ytterligare två av mina kunder har kvinnliga operatörer, så det kommer fler och fler.
Här slår det gnistor…
På 800 kvm produktionsyta står det numera tre trådgnistar och den senaste investeringen handlar om Mitsubishi MV 1200 R.
Återigen är det FC Maskin och Fredrik Claesson som fått möjligheten att installera, utbilda och igångköra en riktigt intressant maskin som vi ber Fredrik att berätta lite mer om;
– MV1200R är en maskin med högre noggrannhet och bättre ytor än en vanlig standardmaskin.
Detta genom bl a linjärmotorer i X, Y, U, V.
Med dessa linjärmotorer tillsammans med glas skalor så blir detta en fantastisk maskin att producera komplexa detaljer med hög noggrannhet. Vi pratar om mindre än 3 my i positions noggrannhet och ytor ner till Ra 0.12.
Till detta kommer en väldigt tillförlitlig trådträdning, och det är givetvis nyckeln när man ska producera detaljer både på dagar, nätter och helger.
Maskinen som de har köpt har en rörelse på X400 Y300 Z220mm. Finns även maskiner med X600 Y400 och X800 Y600. Z kan man få upptill 500 mm.
Verktygsteknik Småland är i en uppstartsperiod där man gnistar maskindelar och reservdelar till specialmaskiner. Maskinen installerades i april i år så man är i en uppstartsfas kan man säga. Vad betyder det när det handlar om maskinhavande och förkunskaper kontra ny teknik, frågar vi Fredrik;
– I Verktygstekniks fall så har de en väldigt duktig operatör i Erland som kört gnistmaskiner i många år så
i hans fall är det bara att lära sig att hitta i nya menyer. Det som skiljer sig är väl att det är mer operatörs vänligt idag och lättare att hitta dessa menyer. Mitsubishi är enormt stora på styrsystem så det är stor fördel när de då sätter detta på sin egen maskin. De vet vad de gör helt enkelt.
Vi följer branschen från redaktionen på nära håll och lägger märke till att försäljning av gnistmaskiner har ökat. FC Maskin har framgångar på den svenska marknaden. Mindre verktygstillverkning och mer produktion har vi konstaterat de senaste åren.
Vad är din syn på marknaden idag och nästa fråga, vad gör att Mitsubishi lyckas så väl?
– Gnistproduktion har verkligen ökat och nu drar jag till med en egen procentsats men bland mina kunder så är det upp emot 70% som idag kör produktion i sina maskiner, alltså inte bara verktygsmakare.
Detaljerna blir mer och mer komplexa med höga toleranskrav och då kommer gnisten in som en problemlösare. Den är relativt billig i inköp och den går ju många timmar obemannat på nätter och helger om man riggar den rätt sätt.
– Mitsubishi är väldigt välkänt märke och de har sålt över 70 000 maskiner genom åren och med de siffrorna är de idag världsledande. Mitsubishi har sitt europa kontor i Ratingen, 15 minuter från Dusseldorfs flygplats så därifrån får jag min support och reservdelar. FC Maskin gör både akutservice och FU (förebyggande underhåll) på maskinerna men blir det kunder som står still och jag är på annat håll så finns hela Mitsubishis serviceorganisation i Ratingen och kan hjälpa mig och mina kunder.
– Mitsubishi maskiner håller väldigt bra kvalité och jag har väldigt lite servicejobb på dem. Maskinerna är väl genomtänkta både för operatören och för teknikern som ska underhålla dem.
De har ett stort maskinprogram som passar alla typer av gnistning med både standard maskiner och hög specificerade maskiner med ytor ner mot Ra 0.05, avslutar Fredrik Claesson på FC Maskin AB
Avslutningsvis så har jag åter besökt en verkstad där humor och gott humör blandas med professionalism och kompetens.
Marcus Lindquist konstaterar att man på Verktygsteknik Småland AB har över 200 års erfarenhet. Man trivs och man blir kvar. – Ja, och då står jag och Staffan för nästa hundra år tillsammans, skrattar Marcus.