På fotot ser vi gnistansvarig operatör Niklas Löthman, platschef Per Sjödin
båda på Råbe och Mikael Persson maskinsäljare Skärpverktyg AB

Och vi besöker Råbe Tooling AB som flyttade hit sin verksamhet från Västerås 2018. Ser man ordet Tooling i ett företagsnamn, så kan man vara minst 110 % säker att det finns gnistmaskiner ute i produktionen. Och givetvis hittar vi maskiner på verktygsavdelningen där gnistaren Niklas Löthman precis har fått ett tillskott i maskinparken. Det handlar om en trådgnist MAKINO U6 Extreme för upp till 0,4 tråd och det skall vi prata med maskinsäljaren Mikael Persson på Skärpverktyg AB lite längre fram i artikeln.
– Vi ser just nu ett enormt tryck i vår bransch för många av våra kunder har i sin tur mycket stora volymökningar på sina produkter, säger platschefen Per Sjödin.

Allt försvann till utlandet eller lades ner men inte nu längre…

Vi befinner oss på lite av klassisk industrimark och i över 400 år har den lilla orten Skultuna tillverkat metallföremål av högsta kvalitet. Skultuna Messingsbruk grundades år 1607 av kung Karl IX. Idag är Skultuna ett av de äldsta företagen i världen och är fortfarande hovleverantörer till det svenska kungahuset. Och vem känner inte till kastrullfabriken med kokkärl i aluminium men som sagt det finns också utomlands numera. Men som alla vet så har nu trenden vänt, vi ser många trendbrott idag och många företag vänder tillbaka en del av sin produktion och den mer avancerade tillverkningen till Sverige och det är något som Råbe Tooling märker av.

För att direkt hamna i nutid så berättar Per Sjödin att i de lokaler som man flyttade in i 2018 så fanns här ett valsverk som lades ner av de italienska ägarna som flyttade ”hem” produktionen. Så här fanns nu en fabrik till salu och den som nappade är Manuel Walter som äger Råbe Tooling och som behövde hitta nya lokaler till verksamheten, då man satt på ett utgående hyreskontrakt inne i Västerås. En kommun vill helst inte ha fabriker inne i centrum utan här bestämdes det för att bygga bostäder istället.

Råbe bygger vidare i Skultuna
och nu på 20 000 kvm verkstadsyta.

Råbe Toolings ägare är bortrest när vi kommer på besök men vi ber Manuell Walter att svara på några korta frågor på mejl, om hur han tänker och resonerar i och kring svensk produktion och givetvis hur han ser på framtiden för sitt verkstadsföretag.

Jag som resande reporter blev mycket imponerad över de lokaler och resurser som nu finns på plats i Skultuna.

Hur ser du på situationen för RÅBE Tooling idag och framåt med de förutsättningar som nu ges?
– Vi växer i den takt som vi får in kompetent personal.

Vilken och vad är din produktionsfilosofi?
– Vi vill hela tiden ligga i framkant vad det gäller teknik och kvalitet. Jobba med enstycks och mindre serier.

Vad är din roll på företaget och vilka arbetsuppgifter ligger dig varmast om hjärtat?
– Jag jobbar med affärsutveckling och försöker hitta nya möjligheter för företaget att växa.

Om vi skall titta i kristallkulan, hur ser företaget/fabriken/ produktionen ut om låt oss säga fem år?
– Koncernen har vuxit från ett enmansföretag till 100 Msek på 15 år. Vi hoppas kunna dubbla den volymen inom 5 år.

Hut många anställda är det idag?
– Vi är 90 i koncernen och 45 i Skultuna.

Platschef Per Sjödin berättade att ni behöver bli fler på verkstan för att möta era kunders behov. Vad söker ni för kompetenser och hur skall ni hitta personal?
– Vi söker människor med rätt profil sen får vi utbilda dem på våra maskiner. Engagemang viktigare än erfarenhet.

Det var väl den svåraste ämnet idag för allt fler verkstadsföretag, hur skall man hitta nya medarbetare. Så, så här ser en platsannons ut från Råbe Tooling som just nu ligger ute på lediga jobb.se;

” Vi på Råbe Tooling hjälper våra kunder att uppnå god lönsamhet genom vår kompetens och mångåriga erfarenhet inom tillverkning. Som helhetsleverantör ser vi till att i nära samarbete med våra kunder skapa kostnadseffektiva lösningar. Vi har välutbildad personal och modern utrustning som gör att vi kan möta våra kunders efterfrågan på ett kostnadseffektivt sätt, detta har gett oss förmånen att arbeta mot mycket krävande branscher. Vi är idag 42 anställda om omsätter ca. 45 MSEK årligen. Det går bra för oss! För att möta våra kunders behov söker vi nu Mälardalens bästa CNC-operatör med brinnande intresse för teknik och produktion, placeringsort är Skultuna”.

Först i Sverige med MAKINO U6 H.E.A.T Extreme.

Huvudpersonerna är ofta maskinoperatörer och produktionstekniker i mina reportage i tidningen. Och när vi idag hälsar på hos gnistavdelningen på Råbe Tooling, så är huvudpersonen Niklas Löthman, gnistoperatör som han själv kallar sig.

– Jag är ansvarig för gnistarna här på verkstaden och har arbetat på Råbe sedan 2006 och tycker att arbetsuppgifterna är toppen och tekniken är spännande och intressant. Det betyder att jag satsar på operatörsjobbet och när det kom fram att vi skulle flytta till Skultuna, så tvekade jag inte att följa med, säger Niklas.

– Ska vi ta det från början, så utbildade jag mig till verktygsmakare men de arbeten som jag sökte hade för höga krav på erfarenhet så av en ren slump så fick jag möjligheten att börja med gnistning. Arbetet passar mig som person riktigt bra och därför vill jag inte byta bort jobbet mot något annat utan nu är det gnistning som gäller sedan 15 år tillbaka, fortsätter Niklas.

– Det betyder att jag har lärt mig mycket under resans gång både när det gäller både sänk- och trådgnistning och på avdelningen har vi båda teknikerna men det är mest och flest trådgnistar, så det blir mestadels bearbetning med tråd för min del.

Och vad vi förstår när vi sitter runt fikabordet så har det varit på gång att byta ut en äldre trådgnist mot en ny. Den äldre är också en MAKINO och den har fungerat alldeles utmärkt men åren går och allt slits.

– Framförallt så är det programmering och mjukvara som utvecklas av maskinbyggarna så vi kände att det var dags att investera i en ny trådgnist. Gnistning är mycket viktigt för oss på Råbe och därför ville vi ha det senaste som MAKINO kunde erbjuda och då fastande vi för den nya modellen U6 Extreme, säger Per Sjödin platschef.

– Niklas var med och bestämde och han såg många fördelar med att kunna gnista med 0,4 mm mässingstråd som ger mycket högre hastighet i skärprocessen. Just nu kör vi det mesta med 0,25 tråd men nu har vi möjligheter att köra betydligt snabbare med den nya trådgnisten.

Maskinleverantören

Mikael Persson på det göteborgsplacerade teknikföretaget Skärpverktyg AB som är något av experter inom EDM, berättar om affären och ger oss lite tekniska fakta kring maskinen och även information från mässingstrådtillverkarnas värld.

– Vi har sedan något år tillbaka agenturen för den japanska maskintillverkaren MAKINO gnistmaskiner. Vi har varit framgångsrika på den svenska marknaden och sålt ett flertal maskiner till krävande verktygsmakare.

– Detta var kan man säga var en snabb investering och vi hade vår nya MAKINO på plats och installerad under hösten förra året. Installationen betyder också att man är första företag i Sverige som investerar i trådgnisten MAKINO U6 H.E.A.T Extreme.

Vad betyder det i fråga om teknik och prestanda frågar vi Mikael Persson.
– Med den extra Boostern i maskinen ökar matningen med ca 100 % med 0,4 mm mässingstråd och 140% med belagd tråd. Med teknologin Eco-speed ökar inte framspolningen av tråden men bibehåller precisionen, tillförlitligheten och farten. Detta ger en 20% mindre trådförbrukning med mässingstråd och 35% med belagd tråd.

– Kombinationen av H.E.A.T. (två separata pumpar för övre/undre spolning) och teknologin Extreme gör maskinen mycket effektiv vid dåliga spolförhållanden som t.ex. kapning av 3D printade detaljer ifrån basplattan eller dela på komplexa detaljer för inspektion av materialet. Makino U6 H.E.A.T Extreme går naturligtvis också att köra med tråddiametrar ner till 0,10 mm.

Teknikleverantören Skärpverktyg AB har funnits länge på marknaden och har ett stort sortiment av produktionsutrustning och specialprodukter för verkstäder och verktygsmakare.

Vi ber Mikael berätta lite mer om vad man kan erbjuda ett företag som i detta fall handlar om Råbe Tooling.

–  Vi representerar världens största tillverkare av gnisttråd för trådgnistmaskiner, Berkenhoff. De har världspatent på många speciella trådtyper. Detta innebär att vi har marknadens bredaste sortiment av gnisttråd och kan tillgodose alla maskinfabrikat med rätt gnisttråd. Det finns olika typer av gnisttråd. Zinkbelagd tråd för fina ytor, Topastråd som är en höghastighetstråd för att öka matningen och mässingstråd som är en allroundtråd och passar i alla typer av maskiner, säger Mikael Persson.

Platschef Per Sjödin får den sista kommentaren; – Vi är och vill bli ett allt mer välmående företag bara vi kan säkra den tekniska kompetensen bland våra medarbetare för att möta framtiden behöver vi expandera. Idag får vi ibland säga nej till uppdrag och det känns inte vidare bra. Men framtiden ser ljus ut och vi hoppas att vi kan knyta till oss fler maskinoperatörer och produktionstekniker för vi har maskinparken och vi har duktiga medarbetare men vi behöver bli fler…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here