Volvo Construction Equipment (Volvo CE) investerar 65 miljoner kronor för att producera elektriska hjullastare i sin fabrik i Arvika. Investeringen kommer att göra det möjligt för Arvikafabriken som är specialiserad på tillverkning av medelstora och stora hjullastare, att utöka sin anläggning med en ny byggnad för att stegvis introducera nya eldrivna hjullastare, det framgår av ett pressmeddelande.

Volvo CE har ambitionen att 35 procent av företagets sålda maskiner ska vara elektriska år 2030, och det är egentligen bara ett steg i strävan att vara helt fossilfritt år 2040.

Under hösten förra året meddelade företaget att man investerar 360 miljoner kronor i Braåsfabriken fram till 2027 för att kunna producera ett större utbud av dumprar med olika typer av drivlinor.

Dan Spetsmark, Björn Persson och Morten Pedersen
Dan Spetsmark, Björn Persson och Morten Pedersen

Detta väcker givetvis redaktionens intresse på flera plan. Efter ett överraskande och mycket trevligt möte med Volvo CEs ”Machining specialist” Björn Persson och hans kollegor på EMO mässan september 2023, bestämde vi att jag skulle komma och hälsa på dem i fabriken, då det nu sker stora investeringar och satsningar i svensk produktion på Volvo CE Arvika eller ”Verken” som man fortfarande kallar det i folkmun.

– Jag sätter mig i bilen och slår in Arvika på GPS: en. Född i Karlstad och värmlänning som jag är, är det alltid trevligt att besöka Värmland och på Spotify lyssnar jag på Värmlandsvisan – Ack Värmeland du sköna – med Jussi Björling, det kan inte bli bättre.

Och vad händer när jag tar mig upp med bilen genom Dalsland, jo jag möter fem tungdragare på en timme med nya hjullastare från Arvika fabriken.

Framme möts jag av ett inhägnat industriområde med hög säkerhet på 150 000 kvm. Volvo CEs maskinspecialist Björn Persson möter upp mig vid grinden och jag får ett passerkort så jag kommer in på området. Vi stannar till vid företagets museum som visar allt ifrån moderna hjullastare tillbaka till starten 1885 i Per Anderssons smedja. Här har Arvikaverken producerat en mängd intressanta föremål genom åren. I museet visas bland annat jordbruksredskap och militära fordon.

Några milstolpar genom historien:
1885 Per Andersson startar produktionen av jordbruksmaskiner.
1910 Växer till en internationell leverantör och tillverkar 4000st skördare per år.
1923 Introduktion av motordriven utrustning.
1960 AB Bolinder-Munktell i Eskilstuna köper upp Arvikaverken.
1970 Produktion av hjullastare startar.
1985 100 års jubileum. Volvo och Michigan/Euclid blir tillsammans företaget VME.
1995 Blir Volvo Construction Equipment. 100% ägt av Volvo Group

Vi tar oss till mer moderna tider och 1960 förvärvar Volvo Arvika-Thermaenius AB Arvikaverken. Mycket mer händer givetvis inom Volvo under årens lopp men det överlämnar vi till er läsare att leta efter alla fakta på Internet.

Så från sin ödmjuka början som ingenjörsverkstad i Sverige för 190 år sedan till den globalt kända och en av branschledarna som stolt står som en pionjär för ett mer hållbart sätt att arbeta. Tillväxten av Volvo CE är långt ifrån vanlig.

Och hur långt har man kommit; År 2022 började man testa sin prototyp av en vätgasstyrd dumper och levererade världens första entreprenadmaskin tillverkad av fossilfritt stål till en kund. Volvo CE introducerade också nya elektriska maskiner, vilket gör företaget till den tillverkare som har det mest omfattande utbudet av batteridrivna maskiner. För att förstå framtiden måste man titta bakåt i tiden och ser man ser tillbaka så ser man en historia om nästan två århundraden av innovation för att ständigt gå framåt.

Historisk milstolpe – eldrivna hjullastare ska tillverkas i Arvikafabriken.

I Arvika kommer detta betyda att en ny fabriksbyggnad byggs under 2023 och 2024 för att frigöra ytor för produktionen. Tillverkningen av de nuvarande hjullastarna ska dock fortsätta som vanligt tills vidare

I och med investeringen visar Volvo CE också sina kunder, konkurrenter och aktieägare, att man på fullt allvar arbetar med att bli ett helt fossilfritt bolag till 2040. Det är på sätt och vis också ett budskap till regeringen och EU att Volvo som företag inte eftersträvar en mer försiktig miljöpolitik – utan räknar med att tjäna pengar på att ånga fram i den takt som man bestämt. 35 procent av Volvo CE:s maskiner ska vara elektriska om bara sju år, så det finns ingen tid att sänka tempot. Fler investeringar runt om i världen är att vänta för att nå målet. Vilket markerar ambitionen att driva en industriomvandling – elektromobilitet – och andra mer hållbara lösningar.

Björn Persson och produktionstekniker Elin Brask som har arbetat i 7 år i produktionen.
Björn Persson och produktionstekniker Elin Brask som har arbetat i 7 år i produktionen.
– Trivs riktigt bra och vi skulle behöva vara flera tjejer som arbetar här på fabriken. Jag vet att företaget anstränger sig för att locka fler tjejer till industrin och någonstans år 2030 vill Volvo att 35 % av arbetsstyrkan är tjejer, vilket vore bra, säger Elin Brask.

Volvo CE satsar också på batteripaketstillverkning till eldrivna grävmaskiner. Volvokoncernen tar nu ett tydligt kliv för att i större utsträckning också elektrifiera konstruktionssektorn. Företaget investerar nu i batteripaketstillverkning vid sin grävmaskinsfabrik i Changwon, Sydkorea.

Totalt investerar Volvo CE 80 miljoner kronor i en ny produktionsanläggning och utrustning. Fabriken i Changwon är idag Volvo CE:s största anläggning för grävmaskiner och står för 55 procent av bolagens totala volymer.

Men åter till Sverige och Arvika, det är dags att gå ut i verkstaden och se om vi hittar lite spån….

Björn Persson och Dan Spetsmark visar upp en stor komponent i fixtur.
Produktionstekniker Andreas Christiansson och Björn Persson ute i produktionen.

Fabriken tillverkar stora hjullastare, bakramar, framramar och bomsystem. Arvikafabriken sysselsätter idag cirka 900 personer.

– Utvecklingen har aldrig gått så fort som den gör nu och det sa och tyckte man för hundra år sedan också, säger Björn Persson som började på fabriken 2006 som produktionstekniker och driver nu ett bearbetningsnätverk inom hela Volvo CE

– Här bearbetar vi bakramar, framramar och lyftramverk till våra olika modeller av hjullastare med stora, riktigt stora fräsverk.

– Och fabriken här i Arvika är nu inne i en investeringsfas där vi bygger ut med 1 500 kvm för att få ett bättre flöde och vi har flera projekt där vi nu ser att vi behöver göra flera maskininvesteringar, säger Björn. o L20 Electric

Vi har även tittat lite extra på ställ- och förinställningsmaskiner samt verktygshanteringssystem från ZOLLER, tillsammans med produktionstekniker Andreas Christiansson ansvarig Volvo CE i Arvika och Josef Axelsson och detta kan ni läsa om här.

Björn Persson och Dan Spetsmark visar upp en stor komponent i fixtur. Fräsverket från PAMA är utrustad med ett palettsystem som sköter jobbet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here