Kunskapsföretaget Mattsson Metal AB i Mora är ett av norra Europas ledande legoföretag när det gäller varmpressade metallkomponenter av högsta kvalitet. Företaget är privatägt med en mycket stabil kundkrets inom bygg, fordon och strömförsörjning. Man erbjuder varmpressade detaljer i mässing, koppar och aluminium som därefter ofta bearbetas i en automatiserad produktion. Gemensam nämnare är att kunderna ställer mycket höga krav och förväntar sig att man levererar det bästa marknaden kan erbjuda. Kraven gäller förstås mer än själva produkten, de omfattar även service och logistik, från produktutveckling till leveranser just-in-time.

Mattsson Metal är mycket mer än ett företag som tillverkar metalldetaljer. Man har all den kompetens, det kunnande och de resurser som krävs för att vara en bra samarbetspartner. Därför ser man sig gärna som ett kunskapsföretag med målet att leverera en lösning på kunders behov.

Inom Mattsson Metal finns utvalda medarbetare som dagligen ägnar sig åt att i samarbete med kunderna, utveckla deras produkter. Utifrån en idé kan företagets konstruktörer ta fram en produkt som är exakt anpassad till ett specifikt behov. Man kan även ta sina kunders befintliga produkter och utveckla dem och/eller hur de tillverkas. Att det dessutom även finns verktygstillverkning i eget hus borgar ytterligare för att lösningarna blir både produktions- och kostnadseffektiva.

Industrin i Mora är väldigt stark och står för en större del av kommunens tillväxt och det har med en låg tradition och en förmåga att utvecklas inom vissa segment där många som menar att i Dalarna så är det ”mässing och koppar som är guldet”.

Mattsson Metal blev fristående från FM Mattsson 2002/2003 och har sedan dessa varit rena framgångssagan med mycket stark tillväxt. Visserligen fick man en ordentligt smäll under finanskrisen 2008 men har återhämtat sig ordentligt sedan dess.

Den ögonblicksbild vi får när vi besöker och går runt i produktionen vittnar om att man har riktigt mycket att göra. Med en hög automatiseringsgrad och tillverkningstakt, duktiga medarbetare och bra produktionsutrustning, så klarar man att leverera bästa kvalitet till utlovade leveranstider.

Tjejer i produktionen på Mattssons i Mora – Kristina Hed verktygsansvarig och produktionsledare Maria Wikstrand.
Tjejer i produktionen på Mattssons i Mora – Kristina Hed verktygsansvarig och produktionsledare Maria Wikstrand.

Verktygstillverkning

Ända sedan starten av bolaget har man insett nyttan och vikten av att ha egen verktygstillverkning i huset. Det gör att företaget är mycket flexibelt och kostnadseffektivt vid framtagning av verktyg och fixturer. Även ledtider optimeras med egen verktygstillverkning. Sedan 90-talet är verktygstillverkningen helt CNC-styrd. Verktygsmakarna kan behandla 3D modeller från kund eller utveckla modeller tillsammans med kund.

Idag hälsar vi på i formverkstaden på Mattsson Metal. Här arbetar bland andra verktygsmakaren Niklas Frid sedan 2008 och han har full koll på det mesta. – Jag tycker om att utmana mina processer och är alltid vaken för att hitta nya metoder och verktyg som kan öka vår produktivitet och kvalitén på våra verktyg. Det är väl det som det handlar om som verktygsmakare, att vara noggrann, arbeta med snäva toleranser och fina ytor.

Idag när Tidningen Maskinoperatörens redaktör är på plats handlar det om något så ”simpelt” som att borra hål. Vi utvecklar ämnet…

Håltillverkning är en av de vanligaste av alla bearbetningsprocesser men är också den process som oftast tas för given. Många verkstäder ser generellt små anledningar att ändra, uppgradera eller förändra sin befintliga riggning för borrningen och har ofta använt samma verktyg och skärparametrar under lång tid vilket har gett en säker process. Verktygslösningarna och skäreggsgeometrin hos borren utvecklas oavbrutet för att uppfylla de högst ställda kvalitetskraven på tillverkning och detaljer

Ett LISTA verktygsskåp med enbart verktyg från DOF, den svenska tillverkaren av borr och brotschverktyg. För att DOF Tools skall kunna koncentrera sig på utveckling och tillverkning av verktyg har man inlett sedan en tid ett försäljningssamarbete med TechPoint Systemteknik AB.
På bilden ser vi Mattias Svensson DOF Tools, Stefan Eriksson TechPoint och samordnaren Mattsson Metal Kevin Nordberg.
– Här finns idag 62 olika dimensioner av borrbrotschar från DOF i skåpet, berättar ansvarig för verktyg Kristina Hed.
– Vi utvecklar, tillverkar och lagerhåller ett stort sortiment av de 1 200 standardprodukterna i Trollhättan. Allt finns inte på lager men kan tillverkas, så fort en kund behöver ett visst verktyg eller dimension, för leverans inom 2 veckor och vi har en webbshop, där kunderna själva kan gå in och göra sina beställningar, säger Mattias Svensson på DOF Tools.

Men vill man vidare och hitta nya verktyg och processer så gör man som verktygsmakare Niklas Frid, man utmanar sina egna processer och det har Niklas gjort sedan tio år tillbaka då han för första gången kom i kontakt med DOF Tools egenutvecklade borr.

Att generera noggranna hål är ingenting att ta lätt på. Även traditionella metoder som att borra och brotscha med separata verktyg kan ge problem under vissa förutsättningar. Beroende på materialegenskaper och andra parametrar så kan utfallet bli fel, både beträffande ytegenskaper och dimension. För att minimera problem med materialegenskaper har ett litet företag i Trollhättan därför anpassat sina borrbrotschar efter olika egenskaper på de material som industrin skall bearbeta.

DOF Tools i Trollhättan är det mindre utvecklings- och tillverkningsföretaget med spetskompetens inom kombinationen borrning/brotschning. Verktygen som tillverkas har ett mycket högt teknikinnehåll och det handlar om att öka skärhastigheten/matningen för livslängd och verktygsprestanda i håltagningen, för högre produktivitet och samtidigt få bästa rundnoggrannhet.

Många verkstäder använder idag två olika verktyg för borrning och brotschning eller man använder en och samma borrbrotsch för olika material. DOF Tools menar att för att klara noggrannhet och allt snävare toleranser inom håltagning, så kräver det differentierade brotschar, utifrån vilket material man bearbetar. Därför arbetar DOF Tools kontinuerligt med utveckling av ett utökar sortiment med borrbrotschar, specialiserade för olika materialegenskaper.

Om man som verktygsutvecklare och tillverkare lyckas ta fram nya verktygslösningar som nu bevisligen DOF Tools gör, så spelar det ingen roll om man är Sveriges minsta verktygstillverkare om jag får säga…

Verktygsutvecklare och teoretiker Mattias Svensson, ägare till DOF Tools och verktygsmakaren Niklas Frid, en riktigt bra kombination för bästa produktivitet.
– Det blir fler och fler hål i industrins produkter och här finns mycket tid att tjäna och det har man börjat förstå ute i produktionen. Med rätt verktyg och rätt teknik finns det mycket tid och pengar att spara, säger Mattias Svensson.

Åter till verktygsmakaren Niklas Frid på Mattsson Metal i Mora som under vårt besök vill visa oss hur en borrbrotschoperation kan se ut IRL.

– Problemet som inte blev ett problem, kan man säga. Vi använde ett annat fabrikat och fann att borren gick sönder ibland efter 20 hål och ibland efter 30–40 hål. Det skapade då en mycket stor osäkerhet för oss och varje dag undrade vi ”hur länge håller borret idag”. När jag omtalade detta i ett annat sammanhang fick jag ett tips av en verktygssäljare om att vi borde prova DOF Tools borrbrotschar.

– Resultaten blev att vi fick tillgång till att prova DOFs verktyg efter våra förutsättningar när det handlar om varvtal osv. Så i detta skede hade vi börjat samarbeta med DOF och vi såg det som en bra idé att testa deras nya borrteknik och det blev ”ett lyckoskott vid första smällen”, säger Niklas.

 – Jag har nu använt DOFs borrbrotschar i mer än 10 år och man upptäcker och att jag lär mig något nytt under varje produktionsår. Vi har operationer i härdat stål där vi över tid gått från små till stora skillnader i livslängd och precision, säger Niklas.

Blanks och färdigt verktyg.
Grabbarna på DOF Tools i Trollhättan. Tre ANCA CNC-slipmaskiner med automation i verkstaden, garanterar verktyg av högsta precision och säkra leveranstider.

– Resultaten som Mattsson Metal uppvisar i dessa fall, är ändå i ärlighetens namn, långt över våra egna förväntningar. Det går inte att ”trolla” men med en skicklig verktygsmakare som Niklas Frid så finns iallafall förutsättningar att med ett öppet sinne ta sig an borrningen på Mattsson Metal i Mora. Många faktorer i processen samverkar till ett bra resultat, summerar Mattias Svensson på DOF Tools i Trollhättan, när han teoretiskt förklara utgången av projektet.

I praktiken handlar det om en skicklig verktygsmakare som gillar att utmana sig själv. Vi får några exempel;

– Här borrar vi som du skall få se fyra hål med stora ytkrav, tuffa rakhetskrav och snäva mått. Med effektiva borrbrotschar gör vi två operationer i ett verktyg. Högpresterande borrning, med högklassig brotschning inbyggt, säger Niklas Frid.

Niklas stänger dörrarna till fleroperationsmaskinen från Quaser och trycker på knappen. Innan jag hinner förstå vad som hänt är de fyra hålen borrade. Vi pratar om kanske några sekunder per hål. Och i en supersäker process. Och vi pratar verktygsstål 52 HRC.

– Våra verktyg från tidigare klarade att borra hundra hål sen blev vi osäkra och vågade inte köra fler hål utan bytte borr. För någon gång efter hundra hål brukade borren gå sönder. När ett borr går av blir det märke i hålbilden och har vi otur förstörs verktyget, vilket inte hände men vi hade en osäker process och det är aldrig bra och speciellt inte om man kan göra något åt problemet, säger Niklas och fortsätter;

– Med DOFs borr kunde vi redan från första början borra 300 hål. Jättebra resultat. Efter det så pratade jag med Mattias Svensson på DOF om han kunde ta fram ett verktyg efter mina specifikationer och önskemål. Då kunde vi borra 800 hål. Och det är något som jag är väldigt stolt över då Mattias också blev mycket imponerad av mina borrningar och han dokumenterade detta med ett bildspel som bevis på mitt arbete.

– Det är som vi ser här på Mattsson Metal där verktygsmakarna och maskinoperatörerna som sitter på den verkliga kunskapen på en verkstad, säger Mattias Svensson. Och den kunskapen är viktig att både få loss och ut
i bearbetningsprocesserna, ta till sig i allt förbättringsarbete. I sin tur ger det också större engagemang och gör det roligare att gå till jobbet.

Resumé

– Att låta maskinerna jobba effektivare, längre och säkrare betyder mycket för oss i vår egen tillverkning. Att det betyder minst lika mycket för våra kunder är den övertygelse som driver oss att ständigt utvecklas. – Och med vårt unika, högpresterande borrprogram sänker vi kundernas produktionskostnader genom effektiv avverkning och förhöjda livslängder. En tumregel kan man säga är att vi pratar om är dubbel matning, halverad verktygsförbrukning, vilket då naturligt ger dubbel livslängd på verktyget. Och när vi nu har lyssnat på Niklas så har han nu en säker borrprocess som dessutom ligger flera ggr snabbare än tidigare, säger Mattias Svensson på DOF Tools.

Verktyg i härdat material 52 HRC.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here