Vi träffar Jonas Ekström som äger Malmö Gravyr Verkstad tillsammans med sin syster Petra Guvek, i bakgrunden finns föräldrarna Tore och Lilian Ekström samt sex anställda maskinoperatörer. Här finns inga titlar utan alla på firman har sin roll och sin betydelse och sedan samarbetar man och gör jobbet tillsammans.
– Jag måste framhålla vår duktiga personal som nu utvecklar sina kunskaper och vill lära sig mer när det gäller ny maskinteknik, säger Jonas Ekström och framhäver att utan duktiga medarbetare så kommer man ingenstans.
– Vi fyller dessutom 90 år i år vi hade inte varit här utan duktiga medarbetare.
– Vi tar hand om allt, från vision till produktion av färdig produkt. Vi levererar allt från enkla standardprodukter till mer skräddarsydda lösningar där kravet på materialutförandet är stort. Vi tar tillvara på vår långa hantverkskunskap inom gravyr och kombinerar den med den tekniska utvecklingen av vår maskinpark med flera stora maskininvesteringar i fleroperationsfräsmaskiner, säger Jonas Ekström och som vi berättar om längre fram
i artikeln, investering under början av 2017 i en svarv med multifunktioner och automatiserat med stångutrustning.

På hemsidan står följande;
Malmö Gravyr Verkstad AB är en legoleverantör där man tillverkar alltifrån de enklaste detaljerna till avancerad finmekanik, stora serier och prototyper. Styrkan är en välutrustad maskinpark där avdelningarna gravyr och skärande bearbetning ligger samlade, vilket gör att företaget kan producera det mesta i en produktionslinje.
Jag reagerar och undrar vad man menar med uttrycket på företagets hemsida, ” Vi tar hand om allt från vision till produktion av färdig produkt”. Vad menar man med vision?
– Mycket idag är färdiga produkter som kommer från visioner och vi vill vara med och tillverka morgondagens produkter som är visioner idag.
Här samarbetar vi ibland med de tekniska högskolor som finns här i södra Sverige. Och här finns idéer som är spännande och vi kan hjälpa till med vår kompetens inom produktion och se till att produkten överhuvudtaget blir möjlig att tillverka, säger Jonas Ekström.

Historia

Malmö Gravyr Verkstad har varit verksamt sedan 1927, då gravören Kurt Staehr startade i en liten källare på Gamla Väster i Malmö. Kurt flydde från 1:a världskriget i Tyskland och fick hyra ett rum hos en familj i Lund.
Sonen i familjen, Erik Ekström, intresserade sig mer och mer för detta handarbete och precisionsyrke som tysken sysselsatte sig med. Intresset resulterade i en lärlingsutbildning och ett gesällprov. När Staehr avled övertog Erik verksamheten och fortsatte att utveckla företaget. Med tiden började även Eriks son, Tore Ekström, att intressera sig för detta yrke och som senare tog över företaget på 70-talet och fortsatte att utveckla och förnya.
Vi tar nu några rejäla steg i tiden och hamnar runt 1984 då företaget investerar i sin första styrda gravyr maskin.
– Tekniken har vi arbetat med sedan 1984. Vi har fem stycken CNC styrda gravyr maskiner. Varav den största maskin har en arbetsyta upp till 1000 x 2000 mm. Vi graverar och fräser ut allt från plast till aluminium, rostfritt och mässing. Valsgravyr, skalor, linjaler, frontpaneler, klichéer, skyltar, listan kan göras oändlig på tillverkningen, berättar Jonas Ekström.
– Det var inte alls säkert att jag ville jobba hos mina föräldrar på Malmö Gravyr och framförallt inte utan att först prova ett annat yrke, jag var dammsugarförsäljare
i tre timmar sen sa jag upp mig och kom på bättre tankar och började jobba här nästa dag och vi pratar 1987.
Alltså ligger grunden till företaget inom gravyr och här är man ledande i Sverige MEN branschen växer inte och så går många gravyrjobb utomlands.
– Vi tappade en stor kund som valde att lägga sin tillverkning i Tjeckien och därför bestämde vi oss för att bredda vår verksamhet och köpte 2010 en begagnad 3-axlig höghastighetsfräsmaskin med palettväxlare. Här tillverkade vi allt ifrån komplicerade enstycks detaljer till större serier och bearbetning utförs i de flesta material exempelvis rostfritt, aluminium, stål, rödmetall och plast, säger Jonas.
– Vi förstod att vi var tvungna att bredda oss med fräsning och fleroperationsbearbetning för att hitta nya kunder. Vi har ställt ut på Elmia Subcontractor under närmare 20 år och vi fann när vi öppnade för att bredda vår verksamhet att det fanns en mycket stor marknad för CNC-fräsning och som vi visste så är gravyr en nischad och mindre marknad. Vi fann även att med vår erfarenhet och kompetens inom gravyr så var hoppet över till att börja med fräsning ett helt naturligt steg.
– Jag fick kontakt med en kund på Elmia som undrade om vi kunde fräsa lådor, visst kan vi det sa jag och så tog vi vårt första steg in i fräsningen, säger Jonas Ekström.
För att vi skall förstå den intressanta utvecklingen på Malmö Gravyr Verkstad som inte alltid varit självklar och rak så handlar det om hur en familj skall hitta rätt med flera olika viljor och mål som man har framför sig.
– Min far har alltid varit nyfiken och drivande
– Han var en av dom första som skaffade en cnc-styrd gravyrmaskin 1984.
– När jag började 1987 fick jag ta över den cnc-styrda maskinen men insåg ganska snart att vi tappade de större serierna pga. Den höga gravyr kostnaden. Då tog vi steget in i screen världen.
– Till en början var det en katastrof satsning. Vi har nog aldrig bråkat så mycket som då. Efter ett tag blev vi riktigt duktiga och tog inte lång tid efter det som vi fick en stor kund, vi tryckte som mest 1,2 miljoner tryck om året.
– Det roliga som jag kan se nu är att när min far drev det och höll i det ekonomiska var det jag som var på att vi skulle investera, nu har rollerna skiftats.
När min syster och jag tog över företaget tog det tre månader så tappade vi vår största kund, 25 % av omsättningen flyttade utomlands. Vi blev tvungna att permittera anställda, det blev en hel del sömnlösa nätter.
Men efter regn kommer solsken.
Någonstans där bestämde vi oss för att satsa framåt, vad hade vi för val. Jag sa till min syster antingen förvaltar vi företaget eller utvecklar vi det. Dom som känner mej vet att förvalta är inte min grej, jag måste ha något att utveckla och utmana mej själv. Jag frågade min far vad han tyckte ”kör på, ni har hela livet framför er”
Februari 2015 investerade vi vår första 5-axliga en DMU 50. Jag frågade min fru om det var ok att jag inte plockade ut någon lön tills vi fick snurr på maskinen, min syster hade ont i magen. Min far sa ”det ordnar sej, jag har varit med om värre saker”.
Augusti/september 2016 kom äntligen Monoblocken då gick vi på knä, tre veckors semester blev tre dagar semester, och nä jag behövde aldrig avstå någon lön och min systers magont visade sej vara en infekterad blindtarm.

Precision i allt, skarpa verktyg krävs.
Valsgravyr är en specialitet. Metoden lämpar sig mycket bra till prototyp- och legokörningar.

Steget in i 5-axlig fräsning öppnar för nya uppdrag

– Vi har investerat i tre nya maskiner på 21 månader så nu har vi en maskinpark med två stycken 5-axliga fleroperationsfräsar med simultan bearbetning och vårt senaste tillskott för 2017 är en svarv DMG Mori Seiki NZX 2000/800SY med stångmagasin från LNS.
– Inför vår första maskininvestering och då pratar vi 2015, så utmanade vi marknaden och kom fram till tre olika fabrikat, alla världsledande och där man satsar stora resurser på service. Det är ett krav idag att om en maskin går sönder vilket alla fabrikat gör så måste vi ha snabb felsökning och service. Jag hörde mig för hos andra verkstäder och fick bra referenser vilket gjorde att vi valde en DMG MORI DMU 50. I det nya maskinfabrikatet döljer sig Deckel Maho vilket står för kvalitet och högt värde som varumärke för mig personligen, säger Jonas Ekström.
– Vi gick från 3-axligt till 5-axligt och maskinen blev snabbt belagd och jag gick ut med visionen intern till min familj att vi under de kommande åren skall dubbla omsättningen inom fräsning och fleroperationsbearbetning. Jag och min syster tog över ansvaret för företaget 2011 och nu kändes det som vi började en ny resa in i framtiden med vår specialitet gravyr som ett grundfundament i vår verksamhet och nu expandera inom skärande bearbetning i flerfunktion som 5-axligt och nu 2017 inom svarvning med multifunktioner.
– Frågan var hur mycket vi skulle gasa och jag ställde många kritiska frågor till mig själv och min syster, hon var med, vi satsar, så då var det bara att köra. Jag tänkte också så här, många verkstadsägare har pengar och kan köpa maskiner men vågar inte och framförallt så är det företag som vill investera men har inte kapital. Vi har kapital så då kan vi investera och skall investera, och det har funnits tider när inte heller vi har kunnat investera, tillägger en leende Jonas Ekström och hans engagemang och visioner smittar av sig på mig som reporter. Man blir glad när det går bra för andra. Vi pratar allvar och kommer så klart fram till att många verkstäder har dålig lönsamhet och sitter fast i en fälla. Gammal maskinpark och arbetssätt, svårt att få kompetent personal och då är det svårt i grunden att få nya kunder.
– Det första en kund säger till mig när jag är ute och säljer våra tjänster är, vad har du för maskinpark. Är du beredd i och hur mycket tänker du investera mer de närmaste åren. Det senaste jobbet jag fick var enbart för att jag hade maskinen redan. Det går snabbt idag att kunden inte kan vänta på att vi skall investera idag och få maskinleverans om 6 – 8 månader och sedan handlar det om installation och igångkörning, nej inte en chans. Kunden behöver maskinkapacitet snabbt och kan inte vänta, därför investerar vi i nya maskiner innan vi kontaktar kunden, förklarar Jonas Ekström.

Med DMU 50 började
resan med 5-axlig bearbetning
och visionen att
expandera med fräsning
och hitta nya kunder.

Vi ber Anders Wikström att berätta lite tekniska fakta runt fräsmaskinerna.
– DMG MORI DMU 50 är en liten och kompakt simultan 5-axlig maskin med bra ergonomi.
Styrsystem Heidenhain iTNC 530, X/Y/Z 500/450/400 mm. Spindelvarv 20-18 000 rpm. Detaljstorlek D=630 x 500 mm. Max detaljvikt 200 kg. Feed/Rapid speed 30m/min.
Det har precis släppts en 3:e generationens DMU50 som visades på öppna huset i Pfronten med följande förbättringar.
X/Y/Z = 650/ 520/ 475 mm, 300 kg på bordet, Heidenhain 640, ATC 30 st standard, 42 m/min och nu med Speedmaster spindel 15 000 rpm som standard.
– I detta fall så var det att komma in på 5-axlig bearbetning som var det viktigaste, och då passade det perfekt med DMG MORI:s instegsmaskin för simultan bearbetning. Kunden ville kunna köra mycket aluminium och därför valde man att gå upp till 18 000 rpm. Ett stort plus var såklart att maskinen inte tar mycket golvyta, och är ergonomisk för operatören. Jonas tittade också på service och support inför valet av maskinleverantör, där han kände sig trygg med oss på DMG MORI som har många servicetekniker och applikationstekniker, säger Anders Wikström.
– Nästa maskin på verkstaden är en DMG MORI DMU 75 monoBlock med Styrsystem Heidenhain TNC 640, MPC – Machine Protection Control. X/Y/Z 750/650/560 mm. Spindelvarv 20–20 000 rpm 35KW/130Nm. Detaljstorlek D=840/500 mm, max detaljvikt 600 kg. Kylning/tank 40bar/600L tank. Footprint 7,5 kvm. ATC HSK-63 60 st. Spån till spån 4,9 sekunder. Feed / Rapid speed 40/40/40m/min.

Ali och Ulf framför maskininvestering nummer två, DMU 75 monoBlock, kraftigare och stabilare Detaljer svarvade i den nya NZX 2000/800
5-axlig bearbetning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar;
– Vid denna investering så var det att kunden fått ökad orderingång och behövde en 5-axlig maskin snabbt. Men Jonas ville samtidigt passa på att få en snabbare och större maskin som komplement till DMU 50:an. DMU 75mb är den lilla av två volymmaskiner hos DMG MORI där den större är 95mb. Det som man på Malmö Gravyr Verkstad nappade på med detta är att dessa maskiner har det mesta som en verkstad kan önska som standard och få optioner att välja. Ett av argumenten var MPC som är den ”billigaste maskinförsäkringen” man kan få. Sedan att C-axeln i maskinbordet har en förspänning av drivningen för att eliminera vändglapp, där de flesta andra har en snäckväxel istället, förklarar Anders Wikström på DMG MORI Sweden.

Nästa steg handlar om svarvning

Under 2017 har Malmö Gravyr Verkstad utökat sin maskinpark med en svarv DMG MORI NZX 2000. Vad är tankarna runt svarvningen.
– När man är ute hos kunder vill de gärna ha en leverantör som kan fräsa och svarva så det blir ett bra komplement, synergieffekt.
Anders Wikström som sålt maskinen berättar om tekniken.
– I början på detta projekt diskuterades först en svarv med subspindel och en (1) revolver. Sedan kände kunden att de ville ha möjligheten att erbjuda sina kunder det där lilla extra samt möjligheten till större serier. Valet föll därför på vår NZX2000/800SY som med sin huvudspindel, motspindel, Y-axel och dubbla revolvrar med 32 direktdrivna verktyg ger unika möjligheter att bearbeta komplicerade detaljer. Stångmataren från LNS tillsammans med detaljurplockaren erbjuder också möjligheten att köra stora serier obemannat under kvällar och helger, förklarar Anders Wikström.
Vi på redaktionen förstår att det handlar mycket om att motivera sig själv som verkstadsägare och skapa utmaningar på jobbet annars blir det lätt tråkigt och då presterar man inte fullt ut. Det handlar om att skapa utmaningar i vardagen och då är investeringar som ovan i ny teknik inspirerande för alla medarbetare på verkstaden.

Framtidens steg handlar om automation, automatisera för att öka kapaciteten och få ut fler produktionstimmar

– Vi åkte med på DMG MORIs resa till Pfronten
i februari i år för att träffa kollegor och för att titta på automationslösningar. (läs reportage i nr 2 av Tidningen Maskinoperatören, och vi fick flera intressanta napp där vi förhoppningsvis kommer att hjälpa till som underleverantör av frästa komponenter till några av de företag som också var med på resan. Tack vare våra investeringar på över 10 miljoner på 20 månader så visar vi beslutsamhet och vi visar vart vi vill komma. Det gäller att satsa för en av kunderna ställde frågan, är du intresserad av att investera mer?
– Ja och där har man beviset på att satsar du inte så är du inte i närheten av en order, det gäller att visa mod och framhålla en inställning att man är redo att vara med och samarbeta, säger Jonas Ekström och konstaterar att många större företag tar bort leverantörer för att satsa på färre och det handlar om koncentration och tätare samarbete med de utvalda leverantörer som man väljer att satsa på.
– Blir man utvald så handlar det ofta om större serier som kräver investeringar i fler maskiner och som sagt vi är villiga att investera för att utvecklas och som sagt läs rubriken på artikeln så förstår ni vår framtida filosofi, menar Jonas Ekström.
För det är som det står på hemsidan Malmö Gravyr Verkstad ”Mer än bara gravyr”! .. och så blev det. Idag ser man en framtid med fler maskiner och olika automationslösningar för här skall inte förvaltas utan här skall investeras och utvecklas!

Svarv NZX 2000/800SY med CELOS.
– Maskinen har Fanuc 31iB styrning och ”ovanpå” den ligger vårt APP baserade användargränssnitt CELOS. Tanken med CELOS system är att all nödvändig information för operatören ska ligga i styrningen och inte på en arbetsbänk. Manualer för maskinen, ritningar på arbetsstycken, rigginstruktioner, verktygslistor, ja listan kan göras lång, allt finns i styrningen och underlättar för operatören. Det finns också möjligheter få ut information om maskinens tillstånd (stopptider, felkoder etc.) förmedlat till kundens telefon, IPAD eller liknande, informerar Anders Wikström maskinsäljare DMG MORI Sweden.
Företagets senaste investering i verkstaden under 2017 är en svarv DMG MORI, NZX 2000/800 med stångmagasin från LNS, stång Ø 65 mm, svarvbar längd 810 mm. Varje revolver har 16 st drivna verktyg med unik direktdrift från DMG MORI. Svarven är även utrustad med dubbla spindlar, dubbla revolvrar med Y-axel, vilket gör att man kan producera detaljer med yttersta noggrannhet. På fotot ser vi Anders Wikström maskinsäljare DMG MORI Sweden, Jonas Ekström och Ulf Närvall Malmö Gravyr Verkstad.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here