När Maskinoperatören kliver in genom ytterdörren till Strömmarnas Verkstad råder full aktivitet i lokalen. Förr var tiden mellan januari och mars en lite lugnare period för företaget, men ända sedan förra sommaren har det varit full fart i produktionen.
– Installationen av den nya svarven, en Doosan Puma 2600M, kom med andra ord väldigt lägligt i september förra året. Nu har vi kapacitet att möta våra kunders ökade behov och ta emot nya kunder, säger Rikard Persson, som driver företaget tillsammans med sin bror Anders Persson.

Rikard och Anders Persson, som driver Strömmarnas Verkstad tillsammans, i samtal med Jimmy Kaukinen,
säljare för Duroc Machine Tool, som Rikard känner sedan många år tillbaka.

Det var deras far Karl Persson som grundade företaget
i garaget hemma i Åryd på 1980-talet för att hjälpa bönder och lokala företagare med svarv- och fräsjobb. Eftersom hans hus gick under namnet Strömmarnas blev det även namn för verksamheten. Efter några år gick flyttlasset till en lokal industriby i Åryd innan företaget 1990 flyttade in i sina nuvarande lokaler i Hovmantorp. I den gamla bruksorten är lokalerna starkt förknippade med AB Lås & Metallfabriken som bland annat tillverkade lås och beslag till järnvägsvagnar.
– På 1980-talet tog ett annat företag över lokalen och när de sedan gick i konkurs flyttade pappa hit och köpte en del maskiner, som svarvar och fräsar. Sedan dess har det bara rullat på. Anders och jag har alltid skruvat och mekat med saker så det blev ganska naturligt att även vi började jobba här.

Idag gör företaget, som har 14 anställda, allt från små detaljer på tre millimeter till större detaljer som väger ett halvt ton. Strömmarnas Verkstad är ISO-certifierade och satsar framförallt på legotillverkning inom skärande bearbetning. Fokus ligger på svarv och fräs, men de utför även en del svetsarbeten. Kunderna finns inom olika industrier och branscher, allt från entreprenadmaskiner där Strömmarnas Verkstad bland annat tillverkar nipplar till bränslerör till möbelindustrin och tillverkning av komponenter till höj- och sänkbara bord. Ventilationsaggregat, fläktar och filter är andra produkter som innehåller detaljer från Hovmantorp.

Maskinoperatör Magnus Svensson gängar
rostfria nipplar i Doosan Puma 2600M.

– Vi jobbar mest med stål, aluminium och även plast. En viss montering görs hos oss. Trots att vi aldrig har marknadsfört företaget eller använt oss av uppsökande försäljning har antalet kunder stadigt ökat genom åren. Gör du bra jobb sprider sig ryktet. Anders och jag sköter det mesta sälj- och kontorsjobb, även om vi helst står bakom en svarv. Sen har vi en duktig kille som sköter inköp och utleveranser.
Rikard berättar att han i ungdomen gick ett tvåårigt verkstadstekniskt program i Växjö där han var klasskamrat med Jimmy Kaukinen, numera säljare för Duroc Machine Tool i Småland, Blekinge, Skåne och delar av Halland.
– Första kontakten mellan oss knöts där, men Strömmarnas Verkstad hade haft ett långt samarbete med Duroc Machine Tool innan jag kom in i bilden, förklarar Jimmy som är ute på kundbesök.
– För oss finns det många fördelar med ett sådant samarbete. Jimmy har en liknande bakgrund som oss och känner till våra behov, säger Rikard.
Strömmarnas Verkstad har totalt investerat
i sju maskiner med drivna verktyg och styrsystem av Duroc Machine Tool som säljer olika typer av maskiner och varumärken, bland Doosan Machine Tools. De tre senaste investeringarna har gjorts sedan Anders och Rikard tog över.
– Pappa hade kvar någon maskin från 1980-talet som strulade så vi investerade tidigt i två svarvar, Doosan 3100, som har fungerat i stort sett felfritt. Vi är mycket nöjda med maskinerna och samarbetet, berättar Anders
– Fördelen med att bara ha ett fabrikat är att du kan köpa in drivna verktyg som går att använda i alla maskiner. Om något går sönder kan vi även plocka delar från en maskin till en annan. Då kan vi själva felsöka vad problemet sitter. Det kanske räcker med att beställa en liten reservdel så fungerar maskinen igen, tillägger Rikard.
Under 2016 tog de kontakt med Jimmy för att titta på en investering av en Doosan Puma 2600M. Eftersom det fanns en sådan maskin i Doosans lager i Tyskland var leveranstiden kort. Strömmarnas Verkstad behövde dock lite extra tid för att flytta maskiner då lokalerna börjar bli trångbebodda. Under tiden kördes maskinen till Duroc Machine Tool i Vislanda för funktionskontroll.
– Vi jobbar alltid så att vi tar hem maskinen till oss, installerar den och kontrollerar att maskinen har klarat av transporten utan skador. Alla kunder har inte heller möjlighet att lyfta ut maskinen ur skyddsemballaget, och vi vill att installationen på plats ska gå smidigt för kund, förklarar Jimmy.
Omkring en månad efter order var maskinen installerad. Doosan Puma 2600M är utrustad med drivna verktyg, spindelvarvtal på 3500 varv per minut och en svarvdiameter på 370 millimeter. Dessutom utrustades maskinen med stångaggregat.
– 2600M är ett jättebra komplement till våra andra maskiner. Vi gör mycket arbeten på stång så det var viktigt med stångaggregat. Nu har vi förnyat det mesta och ska vi göra framtida investeringar på exempelvis robotar krävs en utbyggnation. Vi har faktiskt köpt mark här bredvid ifall det skulle bli aktuellt, säger Rikard.

Strömmarnas Verkstads Doosan Puma 2600M, som har spindelvarvtal på 3500
varv per minut och en svarvdiameter på 370 millimeter, utrustades med kortstångmagasinet
Quick Load Servo III från LNS. Magasinet har en stångdiameter
på mellan 6 och 120 millimeter och en stånglängd på 260 till 1600 millimeter.
2600M är den tredje maskinen som bröderna Persson själva köper från Duroc
Machine Tool. Tidigare har de köpt två Doosan Puma 3100LM.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here