Konjunkturmässigt ser det bra ut för svensk industri. Över 90 procent anger att de befinner sig i någon typ av högkonjunktur och sysselsättningen i branschen är hög. Vartannat företag vill anställa men det finns inte kompetent personal att få tag på.

Så på Olsbergs tar robotisering och automatisering över alltmer i fabriken och att det sker i allt fler moment i företagets tillverkningsprocesser är helt enkelt en nödvändighet för att hålla igång produktionen på ett effektivt och rationellt sätt.
– Olsbergs befinner sig i ett expansivt läge och har i år ökat försäljningen med 30 % och vår personal gör ett jättejobb för att hinna med. Fler medarbetare eftersöks, både inom CNC samt och skärande bearbetning. Nya produkter har lanserats bl.a. en ny ventilserie och implementerats i våra produktionssystem. Och nya produkter och teknik påverkar och kräver spetskompetens inom våra avdelningar för konstruktion och utveckling, vår bearbetningsverkstad och vårt gjuteri, säger Gunnar Ericsson projekt och produktionsansvarig, som är positiv för på Olsbergs har man alltid varit en problemlösare, vad det än har handlat om.
Olsbergs grupp är en familjeägd industrigrupp med lång tradition och startade redan 1906 med Olsbergs Gjuteri i Bruzaholm. Idag är den gamla fabriken ett minne blott och fungerar som enbart lager. Idag huserar man
i moderna lokaler och fabriksbyggnader på c: a 10 000 kvm produktionsyta i Eksjö. Till det har man sedan några år ett helt nybyggt gjuteri på området och här finns även en prototypverkstad som går under namnet ”älgen”.

Vi kommer under vårt besök på Olsbergs att fokusera på bearbetningsverkstaden där man nyligen investerat
i flera nya toppmoderna verktygsmaskiner och vi skall få information om den senaste investeringen som handlar om en OKUMA modell LT2000, en motspindelmaskin som är topputrustad för att producera detaljer av högsta kvalitet. Maskinen har två revolvrar med 16 stationer i varje, alla platser drivna. Till det är det en Okuma portalrobot (OGL) som laddar och plundrar maskinen. Utanför maskinen finns en Fanuc robot som sköter materialhanteringen och är säkrad för framtida tilläggsoperationer. Här producerar man obemannat under många timmar från sen eftermiddag till tidig morgon ned till mycket snäva toleranser. Automationen kommer från In-Lead i Gislaved som bidrog med stor kompetens i det här projektet.
Men först lite mer information om Olsbergs som företag. Man utvecklar, designar och tillverkar elektrohydrauliska styrsystem för mobila maskinapplikationer och är världsledande på styrsystem till lastbilskranar och skogskranar. Starten till det mer än hundra år gamla familjeföretaget startade året 1906 då köpte gjutaren Emil Henriksson ett stycke mark som avstyckades från knekttorpet Olsbergs i brukssamhället Bruzaholm
i Eksjö kommun.
Emil byggde där ett gjuteri som fick namnet Olsbergs Gjuteri. Göran Henriksson övertog år 1960 Olsbergs Gjuteri efter sin far Henry. Vid den tiden fanns det mer än 200 gjuterier i Sverige och Göran såg tidigt behovet av specialisering för att företaget skulle överleva.
Göran Henriksson utvecklade Olsbergs från enbart ett gjuteri vid sitt tillträde 1960 till den företagsgrupp som idag tillverkar elektro hydrauliska styrsystem i världsklass. Hans stora passion för kvalitet, förbättringar och problemlösning i kombination med en enorm drivkraft, nytänkande och vision ledde till utveckling och tillverkning av innovativa och effektiva produkter och system. Olsbergs har genom året tagit patent på många smarta lösningar och Olsbergs var först i världen med bland annat lastkännande proportionalventiler och joysticks för skogskranar. Göran Henriksson avled 2012.
Företagsgruppen drivs vidare av Göran Henrikssons båda döttrar som aktivt arbetat tillsammans med honom under de senaste tjugo åren. Annika Henriksson axlar rollen som styrelseordförande och Christina Henriksson är VD.
Idag besöker Tidningen Maskinoperatörens redaktör för första gången Olsbergs i Eksjö men det är inte första gången som jag har hört talats om företaget. Olsbergs har alltid ”stuckit ut” på många sätt, bl.a så har man symboliskt kristallkronor hängande i taken. Vi ser också att ryktena om att man har en av världens renaste fabriker och produktionslokaler stämmer. Detta är helt unikt
i branschen och det skickar signaler till både anställda och kunder, att här är man väldigt noga med att allt skall vara rent och perfekt och att verksamheten skall genomsyras av perfektion och kvalitet.
Olsbergs är även ett välkänt varumärke inom motorsport där stora framgångar rönts under årens lopp. Motorsport liksom elektrohydraulik ställer höga krav på teknik och kvalitet för att nå toppresultat, egenskaper som Olsbergs levererar varje dag, år ut och år in.

Maskinparken och nya investeringar

– Cellen har en mycket hög automatiseringsgrad, allt i vår långsiktiga satsning på att skapa en komplett automatiserad fabrik för produktion av hydraul ventiler. En anläggning som i sin helhet inkluderar gjutning, bearbetning, komponenttillverkning och slutmontering och allt sker med ett mindre antal operatörer.
– Vi har mycket god erfarenhet av robotladdning vilket avlastar våra operatörer i mångt och mycket. Operatören byter skärande verktyg vid behov och kontrollmäter de bearbetade ämnena och när hen lämnar arbetet för dagen, jobbar anläggningen vidare helt obemannat tills påföljande morgon. Driftsäkerheten är mycket hög vilket är speciellt viktigt vid obemannad produktion, säger Gunnar Ericsson
I verkstaden, bredvid den nya automatiserade bearbetningscellen från OKUMA finns nio CNC svarvar och tre CNC slipmaskiner. Här arbetar fyra operatörer dagtid med att ladda maskinerna. Sedan sköter mindre robotar matningen som kan fortgå obemannat ända till nästa dag så som alla förstår så är det automatisering som gäller och här var man tidigt ute på Olsbergs. Och den nya maskininvesteringen är inget undantag från regeln.

Jimmy Jensen maskinsäljare på Stenbergs och Gunnar ”Mackan” Ericsson, produktionsansvarig på
Olsbergs i Eksjö framför den senaste maskininvesteringen, OKUMA LT2000 med In-Lead automatisering
Rent och snyggt och ordning och reda, är A och O i hela fabriken hos Olsbergs i Eksjö.
Inklusive gjuteriet som måste vara ett av världens renaste gjuterier, helt unikt. (red. anmärkning)

Vad har vi framför oss här nu idag frågar vi Jimmy Jensen på Stenbergs som i projekt med automationsföretaget In-Lead har genomfört installation och igångkörning under senvåren 2017.

– I uppstarten av detta projektet var Gunnar Ericsson och hans medarbetare tydliga med att här är det kvalitet som gäller, även renhetskravet runt maskinen var väldigt viktigt.
– Man valde en Okuma (OGL) portal av två anledningar. För det första så var snabb laddning prioriterad samt att man inte ville ha något skvätt på golvet. Det är även laserteknik integrerad i bearbetningsutrymmet, samt en del andra hightech lösningar. Det är inte ofta man får sälja en så välutrustad maskin där man är ute efter den bästa lösningen, fortsätter Jimmy och ser nöjd ut.
Roboten plockar detaljerna kaotiskt med vision teknik och lägger till ett fixerat läge. Ställ går här väldigt snabbt. Man får på en begränsad golvyta en högpresterande automation, klar för både dagens och framtidens behov.
– Om vi återkopplar till tidigare diskussion med operatörsbrist så är den här cellen helt rätt och Olsbergs har en lång och gedigen erfarenhet av automation, så det var väldigt lätt att implementera den här automationen.
– Att Olsbergs har en väldigt god anda kan man inte ta miste på. De är väldigt stolta över sin slutprodukt som tillhör det bästa man kan köpa idag. Jag vill nog gå så långt som att säga att man har en verksamhet i världsklass, avslutar Jimmy Jensen hos maskinleverantören Stenbergs.

Maskinoperatör Johannes Wikerfelt har arbetat på Olsbergs i 10 år. Han har den kompetens, erfarenhet och noggrannhet som krävs för att göra ett bra jobb. Kontrollmätning pågår.
– Man får en kick av investeringar i ny teknik och här har vi fått en mycket intressant lösning. Vi har sedan före sommaren trimmat in cykeltiderna på två produkter och fått ner tillverkningstiderna
dit vi vill ha dem, säger Johannes men vi fortsätter att optimera för här finns säkert lite mer att ge.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here