Den stora investeringen i en INDEX C 200 WHU med portalrobot skall locka nya kunder till legotillverkaren och underleverantören i Lidköping.
– Det som är speciellt med den här maskinen är bl.a. den stora spindelgenomgången Ø 90 mm. Stångmagasinet från IEMCA tillåter en stångdiameter på 85 mm och vi kan bearbeta kuts upp till Ø 130 vilket ger oss en stor flexibilitet. Maskinen har 3 revolvrar som alla kan bestyckas med drivna verktyg. Det ger möjligheter att tillverka nya produkter som vi inte kunnat tillverka rationellt fram till nu i ett tempo. Maskinen är utrustad med INDEX portalrobot helt integrerad i maskinen som laddar och plundrar i ett högt tempo. De artiklar vi tillverkar sedan tidigare i andra maskiner går just nu cirka 30 % snabbare i vår nya INDEX C 200, säger Fredrik Lööf hos Witte och tillägger;
– Vi gör den här investeringen för att bredda oss på marknaden och hitta nya segment.
Vi befinner oss i Lidköping hos Witte Industrier ett familjeföretag som grundades 1960 av Rolf Lööf. Företaget drivs idag i 3:e generationen familjen Lööf via sonsönerna Fredrik Lööf som är operativ VD och Martin Lööf som är servicetekniker. Verksamheten präglas av volymproduktion i automatiserade robotceller. Sedan år 2000 har företaget kontinuerligt investerat i automatiserade produktionsceller för att kunna konkurrera med lågkostnadsländer. De 40-talet anställda arbetar tre-skift vilket är nödvändigt för att utnyttja investeringarna så många produktionstimmar som möjligt.
Witte klarar bearbetning av de flesta material, även om stål och gjutjärn är de vanligaste. Färdigbearbetade detaljer kan variera från några gram upp till 4 ton. Bland de större kunderna märks SKF, Volvo Penta och ABB Robotics.

Idag skriver vi september 2017 och det är en högkonjunktur som sveper över Sverige och övriga världen.
– Vi har högt tryck i verkstaden och producerar så mycket vi hinner med. Industrin går för högvarv känner väl alla inblandade och det enda problemet vi har just nu är att hitta fler maskinoperatörer med hög kompetens. Vi är sedan ett antal år inne i en expansiv fas och investerar i nya maskiner och teknik. Idag kan vi för media stolt presentera vår senaste investering från INDEX som nu är installerad och igångkörd, säger Fredrik Lööf, vd på Witte Industrier i Lidköping och tillägger, – Vi kör produktion och förväntade styck- och cykeltider är konfirmerade och nu ökar vi takten med olika optimeringsarbeten.

Detalj i maskin, helt klar i ett tempo.
Detalj bearbetad från stång, helt klar i en uppspänning.
Magasinet från IEMCA tillåter en stångdiameter på 85 mm.

Men så här har det inte alltid varit utan det har genom åren, vid flera tillfällen varit varsel och uppsägningar p.g.a. orsaker där kunder flyttat tillverkning till lågkostnadsländer, finanskriser m.m.
– Kunderna sa helt enkelt att det var för dyrt att tillverka
i Sverige. Idag tänker många inköpare lite annorlunda och prioriterar ofta närhet till tillverkningen, dels av miljöskäl, samma kultur men även ekonomiska incitament som ökade transportkostnader och långa leveranstider plus att våra arbeten och investeringar
i ny teknik har höjt vår kvalitet och precisionen i det vi tillverkar.
Långa kundrelationer, snabba beslut och effektiviseringar och automatiseringar är grundbultar i legotillverkarna Witte Industriers verksamhet.
– Vi ser generellt idag ett ökat intresse att köra grövre stångmaterial i svarvar med multifunktion ute i industrin. Där måste vi haka på och kunna erbjuda större och tyngre detaljer för alla typer av industri från fordonsindustrin till energi och transportsektorn. Nu har vi investerat i tekniken och ser redan ett ökat intresse från både befintliga och nya kunder. Redan efter några månader så har vi nu tillverkat provserier till attraktiva priser som kommer att resultera i nya order, säger Fredrik Lööf.

Witte Industrier kan nu bearbeta kuts upp till Ø 130 mm, vilket ger dem en stor flexibilitet

– Först tittade vi på flera olika fabrikat och offerter med industrirobot som automation men fann efter flera omgångar av simuleringar av artiklar och tillverkningsprocesser från vår produktion att maskinleverantören Index-Traub Nordic med den nya INDEX C 200 och integrerad portalladdare och stångmagasin, var en flexibel och intressant lösning för våra krav, förklarar Per Hjalmarsson produktionsteknisk chef.
Det stora diskussionsämnet ute bland framförallt i underleverantörsleden är hur man skall klara dagens men framförallt framtidens mål inom produktivitet.
– Som sagt vi har fullt upp idag och vad det nu handlar om är att varje dag året om titta på hur vi kan bli effektivare. I vår bransch så gäller det att se över vårt kapacitets- och maskinutnyttjande, verktygsutnyttjande varje minut och varje timma i alla våra maskiner och ta reda på och dokumentera produktionstider, hur effektiva är våra operatörer, logistik, material m.m. Det fokuseras på effektivitet, effektivitet och ytterligare lite effektivitet som vi pratar om här, säger Fredrik Lööf.

Operatör Fredrik Lindholm är en av två utvalda som kör den nya maskinen.
– Vi har nu lagt in program på 10 artiklar och kör produktion. När vi är klara kommer vi säkert att köra ett 100-tal program i maskinen.

Svensk verkstadsindustri måste springa mycket snabbare än konkurrentländerna om man skall nå målet att bli bäst. I många fall handlar det om vårt löneläge och här har man på Witte Industrier den uppfattningen att varje operatör måste producera mer per timma. Förr arbetade många efter samma parametrar som idag det handlade om att sekunder och matning och snabba verktygsväxlingar men en operatör vid varje maskin och det handlade nästan enbart om övervakning. Nu är det flermaskinskörning som gäller och varje operatör kör minst två maskiner idag på Witte Industrier, hen gör mer och för att hinna med när det blir allt kortare seriestorlekar så måste man automatisera.
– Vi vill nu växa organiskt lite varje år under kontrollerade former och då även göra investeringar i samma takt. Verkstad och lönsamhet handlar idag om många utmaningar. Färre människor måste göra mer. Tittar man på ett diagram och ser hur olika kurvor går så ser man att tittar vi på löner så går de upp, tittar vi på arbetstiden så går den ner, ser vi på priser som vi betalat t.ex. material och el så går de upp. Tre kurvor som går upp, vad går ner jo, våra priser ut till marknaden. Det betyder att vi har fyra kurvor åt fel håll och då måste vi effektivisera organisationen och dina tillverkningsprocesser varje dag annars är vi slut, får ingen lönsamhet och kan då inte investera, säger Fredrik Lööf.
– Maskininvesteringen är menar jag ”Top of the Line” och den öppnar helt klart nya marknader för oss. Vi är väldigt nöjda och ser fram emot vad vår satsning på bearbetning av större dimensioner på kuts och från stång med robothantering, säger Fredrik Lööf och alla håller med.

Portalladdare helt integrerad i automationscellen.
– En viktig parameter var att portalladdaren klarade vikten på framförallt kuts upp till 12 kg, säger Martin och Per.

Vi ber ansvarig maskinsäljare på Index-Traub Nordic, Olle Pettersson att berätta om affären och även ge oss tekniska fakta;

Maskinen är ”supersnabb” och med automationen så har man här hittat en perfekt lösning för framtidens tillverkning
och kundkrav. Maskinen är installerad och igång och hos Witte är de mycket nöjda.
– Det kan bli fler investeringar av samma slag i framtiden, avslöjar Martin Lööf.

– Vi gör alla våra maskinaffärer med fokus på teknik och inte pris. Jag brukar säga att börjar kunden att läsa våra offerter bakifrån så får vi ibland svårt att sälja utan kunden måste titta på helheten med vårt teknikinnehåll i fokus.

Vad betyder det i rena tekniska maskinfakta när det gäller INDEX C 200 och vi ber Olle Pettersson att lyfta fram maskinens specifikation med tillhörande automatisering?

– Vi måste utveckla produktionen i Sverige och då krävs dels högeffektiva maskiner och automation. Enkla bitar skall vi inte tillverka i Sverige utan det handlar om att kunna tillverka avancerade detaljer korta serier och prototyper i ett tempo.
– Vi ser också att den utrustning som vi levererar och installerar, mer och mer handlar om att den är anpassad för automatisering vilket vi har ett mycket bra exempel här på Witte Industrier idag, säger Olle Pettersson på Index-Traub Nordic.
Anläggningen som installerades under våren är en Index C200 D90 m WHU med 3 revolvrar VDI 30 m. Index patent W-spår för ökad repeternoggrannhet vid verktygsbyte (2 my).
Verktygsdrivning 8000 rpm. Revolver 1 och 2 m. XYZ-axlar (rörelseområde Y=100mm). Revolver 3 X-axel (Z-rörelse utföres med motspindeln). Huvud- och motspindel med effekt upp till 40 kW och vridmoment upp till 207 Nm. Snabbtransport Z-axlar (inkl. motspindelns) 50 m/min.
– Maskinen har en automation som består av Index portal WHU (Werkstuck handhabung universal) integrerad i maskinens styrsystem. Max diameter: 130 mm, max. längd 150 mm, max vikt 2 x 10 kg och 4 NC-axlar. Pallettstation Index PST400 med 5 paletter (400 x 400 mm), NC-styrt. Index patent ”single slide system” för verktygsbärarna gör maskinen oerhört stabil. Styrsystem Index C200-SL (Siemens solution line)

Slutligen ber vi service- och applikationstekniker Johan Berneklint på Index-Traub att berätta lite kort om Index Virtual Machine.

Den virtuella och den verkliga maskinen är identiska och kan levereras för installation på PC.
Fungerar programmet i Virtual Machine så fungerar det i maskinen.

– Den virtuella och den verkliga maskinen är identiska och kan levereras för installation på PC och/eller i maskinen. En 3D-modell av maskinen med alla INDEX verktygsinfästningar, spindlar och verktyg är integrerad. Simulering kan utföras av bearbetningen med aktuell cykeltid med kollisionsövervakning. Riggningstidsförkortning med hjälp av enkel felsökning i datorn. Kopia av maskinens styrsystem med komplett manöverpanel vilket medför att ingen postprocessning är nödvändig. Fungerar programmet i Virtual Machine så fungerar det i maskinen. Möjlighet att utbilda personal i programmering är en annan stor fördel och att man kan få fram en cykeltid på sina detaljer som underlag vid offerter av nya artiklar.

Olle Pettersson avslutar med att uppmana alla verkstäder att man bör köpa till mer utbildning vid en ny maskininvestering. Och att köra ”repövning” varje år för att få ut mer av maskinen så man använder den på ”rätt” och effektivaste sätt.
– Investerar ett företag många miljoner i en maskin så behöver man utbildning med kontinuitet. Första kursen är givetvis fundamental men man behöver lära sig mer och det handlar om stora pengar att tjäna i slutänden, säger Olle Pettersson, så ta hjälp av våra skärtekniska specialister.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here