När det gäller gripare och sågenheter har Hultdins en mycket stark marknadsställning inte bara i Sverige utan i hela Världen. Enligt företaget, så avverkas vartannat träd i Världen med ett aggregat som använder Hultdins Super Cut och Hultdins Super Grip och är den timmergrip som används av flest skogsentreprenörer. Företaget exporterar sina produkter till 35 länder.

Men det har inte alltid varit så utan som i många fall så började allt i det lilla. Vi har på tidningens redaktion skrivit om många framgångsrika företag och nu är vi i lilla Malå, två timmars bilresa nordväst om Umeå och vi skall fokusera på den nya FMS anläggningen från Fastems som är ihopkopplad med en fleroperationsmaskin KITAMURA

Bakgrund;

Hultdin System AB grundades 1928 av Waldemar Hultdin. Han började sin karriär som snickare i byn Aspliden, djupt inne i Västerbottens län i norra Sverige. Till en början tillverkade Waldemar möbler, men när alla familjer i byn hade allt de behövde tog han det strategiska beslutet att grunda en smedja.

När han satte sin plan i verket, efter tre dagars träning i den närliggande byn Malå, bytte Waldemar karriärväg och gick in i hästvagnarnas värld. I ett 20-tal år tillverkade han vagnar, slädar och verktyg för att hantera timmer. Till en början arbetade Waldemar ensam, men efter några år kom hans två söner Gustav och Ove till honom.

Multigrip by Hultdins

1956 anställde Hultdins sin första fast anställde, Haldo Hultdin. Då hade företaget också börjat utveckla skogsutrustning för jordbrukstraktorer. Traktorerna var utrustade med en takmonterad kran och grip- och halvband monterades för ökad manövrerbarhet.

År 1963 hade företaget vuxit till 30 anställda och en årlig omsättning på 2 miljoner kronor. En stororder från kooperativet Norrbottens Lantmän på 45 kompletta traktorer utrustade med trekvartsband och fabriksmonterade kranar lyfte frågan om tillväxt ytterligare, så Hultdins bestämde sig för att flytta till nya lokaler i Malå.

1965 startade Partraktor-projektet tillsammans med den dåvarande lokala återförsäljaren för Nuffield-motorer. Partraktorn var en jordbruks- och skogsbrukstraktor med två motorer som var och en oberoende drev banden på ena sidan av maskinen. Maskinen styrdes genom att ändra hastigheten på varje motor och dess terrängmanövrerbarhet var oöverträffad. Projektet blev en stor framgång och ett fyrtiotal maskiner byggdes.

Snart släcktes dock varje glimt av hopp i de lappländska skogarna. Partraktorns framtid blev dyster då Vägverket vägrade att godkänna användningen på allmänna vägar, så här slutade historien om Partraktor.

Efter 1970 växte företaget som underleverantör inom verkstadsindustrin. Hultdins tillverkade allt från gruvvagnar till målningsrobotar, men tillverkade då och då även egna produkter.
Under mitten av 1970-talet hade Hultdins nästan hundra anställda i Malå. I början av 1980-talet togs en ny strategi fram som resulterade i det Hultdins vi känner idag. Fokus skall vara egenutvecklade produkter och de finns på toppen av en kran.

Automatisera är en av nycklarna till framgång

Företaget går nu en rakare väg i sitt produktionstänk inför framtiden och man måste ta vara på ny teknik i kombination med automation. Det är full fart framåt. Och nu kan man sedan en tid tillbaka öka farten ute i produktionen.

Maskinoperatören Oskar Björk.
Maskinoperatören Oskar Björk har nu arbetat i ungefär 8 månader med den nya anläggningen och tycker; – Det här är framtiden för företaget men också för mig som person. När jag fick reda på att man hade investerat i en ny maskinanläggning, så sökte jag jobbet direkt som maskinoperatör. Att få möjlighet att arbeta med morgondagens teknik gör att man stannar kvar och trivs i yrket.

– Vi har egentligen bara ett problem och det är att hitta fler medarbetare med rätt kompetens. Vi söker folk hela tiden men det är svårt och geografiskt så ligger vi inte så bra till utan vi får förlita oss på att hitta någon i grannbyn som redan har ett jobb men som kan tänka sig att byta för att hitta nya utmaningar. Ungdomarna flyttar hellre till storstäderna än stannar kvar här på landsbygden, tyvärr, säger produktionstekniker Jan Persson. Och företagsledningen har förstått att skall man växa och expandera i lilla Malå, så handlar det om att automatisera så mycket det går.

Vi går tillbaka några år och fann då att produktionsflödet inte var optimalt på fabriken i Malå. Med ökande volymer, tack vare att allt fler skogsentreprenörer uppskattar Huldtins produkter fann man att automation var den stora lösningen för att öka produktionstakten och hinna med leveranstiderna.

Man sonderade marknaden och fann ett passande koncept där FASTEMS var lite av det självklara valet när det gällde att bygga en FMS-cell. Edströms/Kitamura blev maskinleverantör.

– I hela upphandlingen fanns en bakomliggande tanke och plan att kunna bygga ut FMS-cellen med en maskin till vid behov. Och här fick vi intressant input av både FASTEMS och Edströms som vi såg och ser som mycket värdefull, säger Jan Persson.

Så vi ber om lite input av Henrik Brodén på FASTEMS om hur företagets automationsfilosofi speglar anläggningen som vi idag ser här på fabriken i Malå.

– Generellt kan vi säga att ett av FASTEMS mantra är noll ställtid. Våra uppdrag är att anpassa och skräddarsy automationssystem från det enkla handhavandet till fullt helautomatiska system. Fastems arbetar hårt för att föra in alltmer automation i tillverkningsindustrin och öka tillgängligheten för alla typer av verkstäder små som stora. Flexibilitet och möjligheten att bygga vidare i sitt system är viktigt i dagens föränderliga tid där förutsättningarna kan ändras fort och ens produktionsutrustning då måste följa säger Henrik Brodén.

Produktionstekniker Magnus Hällgren visar upp en komponent till företagets produkt Supercut som är en gripsåg.
Produktionstekniker Magnus Hällgren visar upp en komponent till företagets produkt Supercut som är en gripsåg.

– Vi kan idag erbjuda industrin en komplett lösning där FASTEMS tar ett totalansvar för automationen. Vi designar och styr hela processen från rågods till färdig detalj. Detta med hjälp av robotbetjäning av maskiner, palett och fixtursystem via FMS eller robot, ofta i kombination med centralt verktygslager. Olika typer av laddstationer och även AGV anslutningar, som idag förkommer mer och mer. Allt styrs av vår mjukvara MMS (Manufacturing Management Software) som planerar och vägleder produktionen. Man kan säga att det är själva ”nervsystemet” i produktionen, ofta länkat till kundens ERP system och TDM system. Och det kan handla om en stand-alone maskin till av vi kopplar ihop flera maskiner i en cell, upp till samtliga maskiner på verkstadsgolvet. Detta är del av vår breda kompetens förklarar Henrik Brodén.

Beskrivning av automationen

Hultdins FMS består av ett MLS (Multi Level System) modell XMD-2500, ett ställage med plats för 14 maskinpaletter och en laddstation. Laddstationen flyttar ut paletten från systemet samt kan rotera för enklare hantering av ämnena och en bättre ergonomi för operatörerna naturligtvis. Maskinen som är ansluten är en horisontell bearbetningsmaskin från Kitamura, en HX800G. Vidare så har systemet en del mjukvarulösningar anslutna, såsom verktygskontroll och NC – programöverföring från Fastems, ERP interface för automatisk överföring av arbetsordrar, dashboard som är en monitoringsdel där all information från systemet lätt kan ses från skärm ovan systemet. Som t.ex. när respektive verktyg skall bytas till OEE, förklarar Henrik Brodén på Fastems AB.

Hultdin System AB verksamhet är inom tillverkande industri med fokus på redskap, tillbehör och komponenter för skogsindustrin.
Hultdin System AB huserar i Malå, mitt bland Västerbottens mäktiga skogar. Deras verksamhet är inom tillverkande industri med fokus på redskap, tillbehör och komponenter för skogsindustrin. Rundvirkesgripare är en produkt i sortimentet. Företaget samarbetar med samtliga stora tillverkare inom skogsmaskinbranschen. – Vi försöker att möta dagens behov samtidigt som vi förutser morgondagens behov. Hultdin System AB är ett privatägt företag. Vi är en av de ledande tillverkarna av verktyg och integrerade komponenter för skogs- och entreprenadmaskiner. Våra produkter används över hela världen och vi exporterar för närvarande till mer än 30 länder. Vi tillhör sedan 2017 industrikoncernen Lifco AB, säger VD Tobias Åman.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here