Tranås Rostfria AB är en svenskägd ISO- och miljöcertifierad legotillverkare inom stål- och plåtbearbetning: stansning, laserbearbetning, svetsning, bockning, pressning och pulverlackering, av enskilda plåt- och rördetaljer, sammanfogade komponenter eller färdiga produkter.

Med anor från 1945 har företaget mångårig erfarenhet av plåtbearbetning och slutmontering från flera branscher, såsom dragskåpstillverkning, laborationsinredning och medicintekniska produkter. Man arbetar även med plåtdetaljer för offentlig miljö, möbler, värmesystem, solcellsparker, nedkastluckor, kontorsinredning, nyckelskåp etcetera. Tranås Rostfria är ett systerföretag till TR Equipment AB och ingår i Midaq AB koncernen med säte i Jönköping.

Vi styr kosan mot Tranås en regnig dag i början på oktober. Jag är trots vädret förväntansfull och på gott humör, då jag förstår att det handlar om ett företag som expanderar med helt ny maskinteknik, vilket är spännande att få mer information om. Tidningens redaktör har fått ett uppdrag och det handlar om att besöka ett av många snabbväxande företag i Sverige som på kort tid moderniserat sin maskinpark och framför allt sin produktionsfilosofi som under några år transformerats under verksamhetschefen Tim Liljeblad som just nu bygger bolaget med hjälp av både med mjuka och hårda värden. Så på företaget ”skiner solen” varje dag.

– Under de senaste åren har Tranås Rostfria förändrats på många sätt i syfte att öka konkurrenskraften, inte enbart genom investeringar i nya maskiner utan också genom ett brett engagemang hos vår personal. Våra ledstjärnor är kvalitet, flexibilitet och kundservice. Detta tillsammans med hög leveransprecision och attraktiva priser skapar ett stort kundvärde. Jag känner inte till många tunnplåtsleverantörer som är så kompletta inom flera produktionsprocesser samtidigt och eftersom vi dessutom har en egen lackering blir vi än mer unika, säger verksamhetsansvarige Tim Liljeblad.

Tim Liljeblad och operatör Rolf Berglund.
Tim Liljeblad och operatör Rolf Berglund.

Vi har under Tidningen Maskinoperatörens redaktionella historia, träffat många intressanta verkstadsföretag både små, medelstora och stora verksamheter och vi fortsätter vår resa i den nu alltmer framgångsrika svenska produktionsmodellen. Tittar vi på rubriken till denna artikel så kan den skrämma upp den mest luttrade företagsledningen men vi kommer under vårt samtal med Tim Liljeblad finna att det finns både kreativ kraft och recept för hur Tranås Rostfria skall nå sina visioner med hjälp av företagets medarbetare och ny maskinteknik.

– Vi befinner oss i ett expansivt skede och kommer att ha investerat över 40 miljoner under en fyraårsperiod och det kan självklart sätta press på vår organisation men det kan också ge utrymme och möjligheter till att utvecklas och nå nya höjder som tillverkningsföretag. Företaget har vuxit i storlek där vi gått från 30 anställda till idag närmare 60 och mer än dubblat omsättningen sedan år 2020, säger Tim Liljeblad, endast 33 år gammal (eller ung).

Vad är din bakgrund i branschen?

– Jag var själv tidigare kund till Tranås Rostfria, men kände att jag ville ha en ny utmaning och i februari 2018 började jag att arbeta här. De första två åren jobbade jag främst med kalkylering/offerter ihop med dåvarande VD och tidigare ägare. Efter två år fick jag erbjudandet om att bli verksamhetschef och det har jag varit sedan januari 2020. Idag har jag funnit mig till rätta i min roll och jobbet känns helt rätt. Jag älskar produktion och min styrka är att jag jobbat med hela kedjan och dessutom med ett flertal olika tillverkningsprocesser. Det är fantastiskt roligt och här på Tranås Rostfria händer det så mycket positivt hela tiden och med nya ägare i ryggen finns en mycket stor och intressant potential för företaget. Just nu är vi dessutom mitt uppe i ett affärsystemsbyte och fler nyheter är på gång.

Det är riktigt snabbt marscherat och jag blir imponerad av Tim´s entusiasm som vi får se mycket av under vårt besök hos Tranås Rostfria och som smittar av sig på medarbetarna.

– Ja, medarbetarna är det viktigaste vi har och tillsammans har vi skapat en fin företagskultur som leder bolaget framåt. Vi försöker att alltid lyssna på personalens idéer och ta vara på den kunskap som finns. Själv så ”brinner jag” för produktion och det smittar av sig, helt klart. Vi letar efter ständiga förbättringar, både små och stora, i de olika produktionsprocesserna. Det gäller att aldrig stå still och det finns alltid något att ta tag i, menar Tim.

Och när vi under vår intervju kommer in på ämnet produktionsutveckling så var man och är i ständig förändring. Nu kommer vi in på den nya maskininvesteringen som inte bara var en investering som andra maskininköp man gjort utan nu skulle man efter ett besök på ELMIA mässan i maj 2022 göra en ”tankevolt” och hitta ny maskinteknik för sin fabrik och ”gnistan” till vad vi ser idag när vi är ute i fabriken blev ett möte mellan Tim Liljeblad och Erik Arden på Salvagnini Scandinavia och deras monter på mässan i Jönköping.

– Vi åkte egentligen till mässan för att titta på en fortsättning i den maskinteknik vi hade i vår maskinpark, som betyder laser, stans och kantpressning. När vi gick runt på mässan så tänkte jag ”ska vi verkligen investera i en sjunde kantpress” eller ska vi försöka att hitta någon ny teknik, säger Tim.

– Jag fick möjlighet att träffa Tim och det visade sig att vi ”klickade” direkt. Vi är både oerhört teknikintresserade och framför allt lösningsorienterade, säger Erik Arden.

– Min lösning till Tim och Tranås Rostfria var att intressera sig för panelbockningstekniken som är intressant för kunder som arbetar i tunnplåt och i stora volymer. En helautomatiserad panelbockningscell med robotlösning brukar jag säga ”spottar ut” en bockad plåt var 30:e sekund. Det betyder att en panelbock med robotlösning i princip ersätter fem kantpressar, säger Erik.

– Efter att vi gjort 4–5 referensbesök med Erik så insåg vi att nästa investering måste bli i en helt ny teknik och bli än mer kompletta inom tunnplåt. På besöken fick vi även diskutera med företagens maskinoperatörer och produktionstekniker, hur deras erfarenheter av avancerad och helautomatiserad panelbockcell såg ut. Med vår kommande tillväxt och våra visioner framåt så kändes det som en ”no-brainer”. Vi ville även få in så mycket automation som möjligt så vi valde till både in och utlastning. Det gjordes en ordentlig tidsstudie och deras maskinöverlämnande var upphängt både på tids och staplings-studier, säger Tim.

Idag när vi är på plats har man gjort om sin fabrikslayout och flyttar rörverkstaden till annan plats i fabriken. Nu är man trångbodda men lösningen finns. Man tar över grannfastigheten inom kort och då får man ytterligare 2 000 kvm produktionsyta. Den nuvarande fabriken som vi besöker idag är på 7 000 kvm. Så med totalt 9 000 kvm produktionsyta kommer man att ta sig an framtidens uppdrag.

Tranås Rostfria AB har nu gjort sin största satsning i företagets historia och investerat i en Salvagnini Panelbock P4lean 2120 med automation.

Nu tar Tranås Rostfria steget in i panelbockningstekniken och valet föll på marknadsledande Salvagnini som utvecklade den första panelbocken, redan 1977. Tillverkningscellen har varit på plats sedan våren 2023.

Panelbockmaskinen med inmatning och utmatning via datastyrd robotik.
Panelbockmaskinen med inmatning och utmatning via datastyrd robotik.

Då anläggning är helautomatisk med inmatningsenheten MCU och efterföljande staplingsrobot SAR gör att hela anläggningen kan producera obemannat. P4Lean 2120 är fullt utrustad med den senaste tekniken som CLA-SIM, helautomatiska flikverktyg som används för komplicerade bockning med brutna bocklinjer.

Maskinen är vidare utrustad med Salvagnini patenterade industriell ”Cut Option” i en integrerad klipputrustning som gör att mycket små och smala detaljer kan produceras mycket effektivt. Programmering sker med Salvagninis egenutvecklade mjukvara STREAM.

Inga ställtider förekommer i anläggningen, MCU är helautomatiskt styrd med både sugkoppar kombinerat med magneter. P4Lean ställer om sig i maskerad tid samt patenterade CLA-SIM gör att inga stopp behövs för att rigga om verktyg. Efterföljande staplingsrobot SAR är utrustad med ett helintegrerat system som automatisk ställer in gripdonet för varje detalj.
Hela anläggningen är dessutom förberedd för en möjlighet att arbeta i en produktionslinje som kan bestå av en S4+P4.

Vi ber maskinsäljaren Erik Arden att berätta mer om tekniken och anläggningen hos Tranås Rostfria.

Panelbockmaskinen med inmatning och utmatning via datastyrd robotik.

– Panelbockningstekniken är hjärtat i Salvagnini där Guido Salvagnini uppfann teknologin som visades på EMO mässan 1977. Under många år har Salvagnini verkligen missionerat för teknologin då vi alltid har trott på detta.

Det som skett de sista åren är att fler och fler underleverantörer tagit tills sig teknologin och nu är situationen den, att har företaget inte panelbockning är man inte komplett. Självklart behövs alltid en kantpress men för enstycks- och volymproduktion är panelbockning överlägens med repeternoggrannhet och kapacitetsmässigt producerar en helautomatisk panelbock 5 gånger så många detaljer som en robotiserad kantpress.

En stor skillnad mot robotiserad kantpress är att ställtiden. I en P4 så finns det ingen ställtid, verktygsväxlingen sker på ett par sekunder under tiden som nästa plåt laddas internt kallar vi det här ”masked time”. Detta innebär att kitproduktion eller korta serier som merparten av underleverantörerna brottas med inte är någon utmaning längre. Även för komplicerade detaljer som kräver omställning i bockcykeln är möjliga utan att tappa produktionstid.
Hos Tranås Rostfria där vi jobbar med både längre och kortare serier har vi skapat en konfiguration med dubbla inmatningsbord, en manuell utmatning (SAP) samt en helautomatisk robotstapling med ett ställbart gripdon som inte behövs skiftas mellan de olika detaljerna som produceras.

– I merparten av verkstäderna i Sverige finns det en mängd olika små beslag och olika tyder av lister som vi på ett extremt effektivt sätt producerar med Salvagninis patenterade ”Cut Option”, här kan vi bocka och klippa av en hel rad med små vinklar i ett slag och då pratar vi en cykeltid/detalj på mindre är en sekund.

En stor framgång har varit de patenterade helautomatiska flikverktygen ”CLA-SIM” som gör att hela anläggningen från laddning till stapling blir 100% helautomatisk, operatören behöver inte gå in i maskinen för göra några manuella ställ, det är vad Salvagnini menar med helautomatik.

Kapacitet, driftsäkerhet och automation är alltid nyckelord när Tranås Rostfria investerar.

Erik, Tim och Rolf, tre mycket nöjda herrar när det gäller utfallet av maskininvesteringen.
Erik, Tim och Rolf, tre mycket nöjda herrar när det gäller utfallet av maskininvesteringen. – Alla krav uppfylldes helt efter kundspecifikationen och jag är stolt över att vi håller vad vi lovar, sa Erik Arden Salvagnini Scandinavia.

Kundbasen är väl spridd i olika branscher ur ett riskperspektiv, säger Tim. Vi lyckas att få in artiklar som passar vår maskinpark, är kontinuerligt återkommande och i rätt batch-storlek för att optimera vårt flöde. Man måste våga säga nej till detaljer som inte passar flödet. Producera smarta detaljer i rätt volym, helt enkelt, säger Tim.

Företagsledningen har en målsättning att vara ”Tranås bästa arbetsgivare” inom produktion. Det har gjort att de satsat på arbetsmiljön med exempelvis låg ljudnivå samt ljusa och fräscha lokaler. Operatörerna både programmerar och håller i gång maskinerna vilket gör tjänsten mer utmanande och därmed roligare för dem.

– Vi har ett bra samarbete med industrigymnasiet och bjuder in dem på återkommande besök, berättar Tim. Vi vill visa hur hightech det faktiskt är i dagens industri, samt att vi förstås vill försöka fånga upp dem till vår verksamhet. Vi kan bland annat erbjuda praktikplatser och nästan hälften av de som jobbar hos oss idag kommer ifrån industrigymnasiet, avslutar Tim Liljeblad och vårt intressanta besök är över för denna gång.

Vi på Tidningen Maskinoperatörens redaktion brukar alltid få och vilja återkomma efter några år och för nya insikter i hur modern produktion förändrar sig, hur utvecklingen ser ut och hur man löst sina problem, för problem kommer det alltid att finnas om man är nyfiken och tänker utanför boxen. Och då handlar det säkert om ytterligare investeringar och varför inte också om digitalisering, grön produktion och varför inte lite Ai. Känner jag Tim Liljeblad rätt, så styr han Tranås Rostfria mot nya spännande mål i sikte.

Maskinoperatör Rolf Berglund arbetar i data- och datormiljö.
Maskinoperatör Rolf Berglund arbetar alltmer i data- och datormiljö. Modern produktion handlar alltmer om att inte röra plåten alls. Alla maskinens och robotens rörelser programmeras automatiskt och nya artiklar sätts i produktions kö, via off-line programmering.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here