Hur går EBM pulverbäddstekniken till, ja det kan ni läsa om i Tidningen Maskinoperatören nr 3 2016 där vi har en artikel om tekniken efter vårt senaste besök.
Arcam-BeamMeltPoolVi är tillbaka på fabriken i Mölndal där Arcamkoncernen genom Arcam AB tillverkar industriella 3D-skrivare. Idag bygger man 3:e generationen maskiner, Arcam Q10 plus, Arcam Q20 plus som är helt nya modeller och Arcam A2X.
16 år efter starten har Arcam fått rejäl fart på produktionen. Totalt har över 300 maskiner skeppats från fabriken i Göteborg till kunder runt om i världen främst inom dental och flygindustrin.
3D-skrivare har hyllats flitigt i media den senaste tiden och spås revolutionera hela den tillverkande industrin. Arcam är pionjärer i branschen och man sålde sin första maskin/system modell Arcam S12 2003.
Det som många pratat så länge om börjar nu hända på riktigt. Additiv tillverkning, börjar användas för serieproduktion.
Som sagts flyg- och implantatindustrin har kommit längst. Det är också de två områden som Arcam inriktar sig på. Redan i dag tillverkas två procent av alla höftledsimplantat i världen i företagets maskiner.
Förutom att tekniken gör det möjligt att bygga sådant som tidigare var omöjligt finns flera andra fördelar. Jämfört med gjutning eller maskinbearbetning slipper man verktygskostnader, spar material och får kortare ledtid från ritning till färdig produkt. Fördelarna gäller framför allt för komponenter med komplex geometri tillverkade i relativt små serier och/eller i dyra material. Arcam arbetar i första hand med Titan, Inconel 718 och CoCr.
På sikt är man på Arcam övertygade om att skrivare kommer att stå bland svarvar, fräsar och CNC-maskiner på många tillverkande företag inom en snar framtid.

Nu skriver vi 2016 och företaget expanderar, anställer nya medarbetare hela tiden och får beställningar på allt fler maskiner. Det kräver att hela produktionsflödet optimeras och man arbetar konstant med att optimera sina processer. Den här gången handlar vårt besök om hur man i produktionen löste problemet med rengöring och tvätt av vitala maskinkomponenter med höga renhetskrav.
– Vi behövde en industriell lösning av vår tvättprocess som tidigare skötts manuellt av vår produktionspersonal vilket blev ohållbart i längden dels av kvalitetsskäl men också rent ergonomiska. Företaget hade sedan några år tillbaka gjort ett utredningsarbete för inköp av en industritvätt och det fanns en klar modell på vad man behövde investera i. Flera leverantörer av industritvättar blev kontaktade och Euromaskin var det företag som man valde ut, berättar Peter Luihn.
Behovet blev allt större då tillverkningstakten av maskiner ökade konstant och i samband med en utbyggnad av produktionslokalerna så hittade man en lösning hur och var maskinen skulle placeras.
Ultraljudstvätten från tyska Everest klarar den kapacitet som man kräver och man har anpassat tvätten helt efter Arcams önskemål och krav.

Inco 718 Hatch melting IIIArcam_Femoral_Stems_in_PRS

Vad är det för komponenter ni tvättar och varför?

– Vi rengör komponenter och artiklar som byggs in i maskinens vakuumkammare, en miljö som är känslig för vätska och smuts. Tvättningen har tidigare skett på ett ganska hantverksmässigt sätt så det är här som ultraljudstvätten kommer in. För det som händer och anledningen till att vi behöver tvätta, skölja och torka på ett mycket mer optimalt sätt är att när man utsätter våra inbyggnadskomponenter för högvakuum så reagerar alla organiska föroreningar med att ”gasa ur”, vilket betyder att då tenderar dessa föroreningar att sätta sig som beläggningar på känsliga komponenter, t.ex. givare för vakuum-mätning, eller värst av allt så kan det bildas beläggningar på katoden som genererar elektronstrålen, förklarar Peter Luihn.

Vad har man investerat i för maskin och teknik, frågar vi ansvarig maskinsäljare Anders Magnusson på Euromaskin.

– Industritvätten är en Everest Multiclean 3-stegs tvätt – tvätt, skölj och tork, 400 liter i varje steg. Tvätten klarar att köra sammanlagt 80 kg gods per tvätt så kapaciteten är mycket bra. Arcam har köpt till en oljeseparator som tar hand om all olja och skärvätska som kommer upp till ytan

– Tvättmedlet är anpassat för olika material som skall tvättas och här på Arcam handlar det nästa alltid om rostfritt stål. Fördelen med Multiclean är att det är separata tankar och separata tvättsteg.

– Med denna tvätt är kunden helt flexibel och klarar alla renhetskrav.Det handlar bara om att byta vatten i baden när det behövs. Ultraljudet gör att smuts som sitter på ytan lossnar och faller ner under korgarna, säger Anders Magnusson.

– Ultraljudstvätten har nu varit igång i snart ett år och vi är mycket nöjda med vår investering. Ultraljudstekniken var den rätta för oss då tekniken är den rätta om man behöver tvätta och torka artiklar som skall utsättas för vakuum, avslutar Peter Luihn på Arcams fabrik i Mölndal.

Peter Luihn produktionstekniker på Arcam och Anders Magnusson maskinsäljare Euromaskin. Tekniska fakta runt maskininstallationen: Maskinen levereras färdig i ett stycke. Med en truck ställdes maskinen på plats. Sedan var det bara att koppla in el och vatten.
Peter Luihn produktionstekniker på Arcam och Anders Magnusson maskinsäljare Euromaskin.
Tekniska fakta runt maskininstallationen:
Maskinen levereras färdig i ett stycke. Med en truck ställdes maskinen på plats. Sedan var det bara att koppla in el och vatten.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here