Ett företag som Tånnö Mekaniska växer och utvecklas med ny teknik och kompetenshöjning som sker genom att alla arbetar mot samma mål.
Tånnö har funnits sedan 30-talet och drivs idag av familjen Svensson i 3:e generation och man expanderar i en lämplig takt utan att äventyra sitt rykte som en pålitlig leverantör av produkter inom skärande bearbetning.
Små verkstäder kan ibland lida av att vara underutvecklade teknologiskt men här har man genom åren funnit en samarbetspartner i Ravema som levererar högteknologiska maskiner och utrustning vilket ger förutsättningar att utvecklas vidare inte mot att bli störst men vara bland de bästa i sin nisch.
– Vår farfar startade företaget 1934 och då tillverkade man maskiner och produkter för lantbruk. Vår far fortsatte att utveckla verkstaden och vi bröder började arbeta här i övre tonåren. Vi tog över efter vår far år 2 000 och 2011 flyttade vi hit till Bangårdsgatan i Värnamo, berättar bröderna Jan och Johnny Svensson och tillägger;
– Vi var trångbodda och fick helt enkelt inte in en maskin till om vi skulle expandera. Det var så trångt så vi fick inte plats med t.ex. spåntransportörer. Och verkstaden fanns i olika byggnader så vi var tvungna att
flytta från familjegården för att utvecklas.
Nu finns man i stora fina lokaler med gott om plats och här finns möjligheter att växa.
Företaget har ingen hemsida vilket gör det svårt för en reporter att komma lite förberedd till besöket, ja det är faktiskt så det fanns egentligen ingenting om Tånnö Mekaniska på Internet, så frågan går till bröderna Svensson om hur man marknadsför sig mot sina kunder.
– Vi gör bra grejer, det sprider sig i branschen, vi har funnits i många år och vi haren mycket bra och trogen personal. Alla trivs med varandra och det smittar av sig på vår verksamhet, säger Jan Svensson och förklarar;
– Vårt företag består av tekniskt intresserade medarbetare och vi som äger företaget är också maskinoperatörer så vår organisation är så platt den kan bli. Alla jobbar tillsammans ute i verkstaden och det ger en sammanhållning som ger kunderna exakt vad de vill ha, bästa kvalitet till rätt pris och leveranssäkerhet.
Med på vårt verkstadsbesök är Ulf-Ivar Haveland och Peter Lidqvist från Ravema. Mycket av produktionsutrustningen har genom åren levererats av Ravema och när det handlar om maskiner så finns 5 verktygsmaskiner från Mazak på verkstadsgolvet bl.a en Nexus 510C-II, en Nexus 410A och den senaste investeringen som är en Mazak Integrex J-200.
Vi ber Peter Lidqvist som arbetar som produktspecialist att berätta lite om den senaste maskinen.
– Mazaks modell Integrex J-200 kallar vi för en instegsmaskin när man vill ta teknikklivet mot lite mer avancerad bearbetning utan att behöva köpa en simultant 5-axlig maskin. T.ex. om man redan har en svarv och/eller en fräsmaskin så kan det betyda att man får spänna upp detaljer i flera tempon och maskiner för att få den färdig. Detta innebär mer planering i produktionen samt tillverkning av jiggar etc.
– Med Mazaks j-serie maskin så får man en ”Done in one” maskin där man kan tillverka detaljen färdigt i 1 maskin, både svarvning och avancerad fräsning. Eftersom B-axeln är indexerbar i 1grad steg är det inte möjligt att köra någon simultant 5-axlig bearbetning. Det är för den mer avancerade Integrex i-serien. Därför kallar vi j-serien för ”instegs maskin”, svarar Peter Lidqvist.
– Artiklar som vi tidigare körde i två olika tempon kan vi nu köra helt färdiga i ett tempo. Här vill jag nämna Peter Lidqvist som hjälpt oss med kvalificerad support och utbildning så att vi snabbt fick maskinen i full produktion, säger Johnny Svensson på Tånnö Mekaniska.
Maskinen är automatiserad med stångmagasin vilket gör att kunden kör mycket obemannad produktion i maskinen och får därmed ut många fler timmar per dygn än ett skift plus att operatören på dagtid bevakar processen samtidigt som han t.ex ställer och programmerar andra maskiner. Allt för att hålla igång alla maskinspindlar så mycket som möjligt.
– Vi får värdefull hjälp och support av Ravema som är en mycket bra samarbetspartner till oss. Mycket av den produktionsutrustning som vi behöver kommer från Ravemas leverantörer och kommer vi in på verktyg så har vi mycket hjälp av Ulf-Ivar Haveland som levererar verktyg men även ser till att vi har bra chuckar och fastspänningsutrustningar som ger oss flexibla fixtureringar för snabba omställningar och reducerade ställtider.
– I och med att vi är duktiga på omställningar så kan vi ta små jobb, små seriestorlekar som många andra verkstäder tackar nej till. Vi ser oss som en problemlösare som är allround. Vår verkstad kan klara det mesta som dyker upp för våra kunder och vi löser de flesta problemen internt där vi lär av varandra och med hjälp av Ravemas specialister, säger Jan Svensson.
– Vi är en liten verkstad som kanske är lättare att komma inpå än många andra verkstäder runt om i Sverige. Vill kunden ha 10 bitar så löser vi det snabbt och med snabb leverans. Tånnö sätter flexibilitet och snabba leveranser i centrum och det klarar vi tack vare våra självgående operatörer som snabbt kan ändra produktionsätt från order till order.
Små verkstäder behöver enkla lösningar med hög tekniknivå
De små och medelstora företagen tillverkar sällan något i långa serier, här måste produktionsutrustningen istället vara flexibel och möjlig att ställa om snabbt.
– Vi har snabba omställningar i fokus och vi jobbar mycket med små order så det handlar om att tänka ett steg före och ha den produktionsutrustningen som krävs, säger Johnny Svensson och tillägger;
– Vi får ofta besök från andra verkstäder där Ravema använder oss som referens och det ser vi på Tånnö Mekaniska som ett bra kvitto på att vi arbetar rätt och tänker produktion på ett effektivt sätt.