Lång erfarenhet av hela utvecklingskedjan
Lomma Maskinteknik AB i Åkarp strax utanför Malmö har lång erfarenhet av att bygga specialmaskiner och automationslösningar till industrin allt från enkla manuella maskiner till fullt helautomatiserade maskiner för en bred kundkrets, byggda av skicklig och erfaren personal. Lomma Maskinteknik AB arbetar i huvudsak som maskinbyggare och som legotillverkare till bl.a. Alfa Laval, Haldex, Axis, Gambro, Tetra Pak, Polypeptide, m.fl.
Vidare har LMT även specialkunskap inom området nitmaskiner, mångårig erfarenhet av nitning och sammanfogning gör att kunder från hela världen återfinns i kundregistret. Nord Amerika har varit en stor exportframgång för företaget.
– Vi är maskinbyggare och mekanisk verkstad som utför högkvalitativ maskinbearbetning med hjälp av CAD-/CAM-teknik, säger Per Olofsson som är ägare och startade företaget 1992 tillsammans med Alf Lundin.
Helt ny maskinpark
Företaget har bytt ut sin gamla maskinpark och investerat i tre fleroperationsmaskiner av det japanska fabrikatet Kitamura från Edströms Maskin. Det är två vertikala fleroperationsmaskiner, Kitamura Mycenter 4XD och en vertikal Mycenter 3XGSP Pallet Charger med svängpalettsystem.
– Vi har köpt maskinerna för att uppgradera maskinparken och spetsa till oss teknikmässigt, säger Gerhard Listring, produktionschef på Lomma Maskinteknik.
– Maskintillverkaren Kitamura har flera tekniska lösningar där de sticker ut. Deras plangejdteknik innebär att snabba förflyttningar med hög stabilitet kan utföras i maskinerna.
– Om vi skall ta historien från början så började vi att fundera på att byta ut våra gamla maskiner för c:a 2 år sedan. Min bakgrund är verkstadsägare i många år för att sedan sadla om till maskinförsäljare. Längtan tillbaka till produktionen blev för stor och jag fick en tjänst här på Lomma Maskinteknik som produktionschef för 3 år sedan. Jag har erfarenhet från båda sidor vid ett maskinköp och visste att vad vi behövde var maskiner från en heljapansk tillverkare. Vi sonderade marknaden och fann två- tre fabrikat som var intressanta, berättar Gerhard Listring.
– Till saken hör att Dan Martinsson på Edströms Maskin har varit här några gånger på besök men det har inte varit aktuellt med maskinköp men nu kom han på besök och berättade att man tagit upp Kitamura i sitt maskinprogram.
– Kitamura har under de senaste åren inte haft någon representation i Sverige. Så vi är så glada att få representera Kitamura som är ett premiumfabrikat, välkänt i hela världen för sina precision och snabbhet, säger Henrik Olsson, vd för Edströms Maskin.
– Vi hade väl börjar att bestämma oss för ett annat fabrikat när då detta med Kitamura dök upp och jag blev intresserad och vi åkte med Edströms Maskin till England för att titta på en maskinmodell som kunde passa vår tillverkning. Vi fastnade för en palettmaskin men det väckte idéer om att det var lika bra att byta ut hela maskinparken och verkligen satsa stort. Vi gjorde affär och maskinerna installerades här i höstas och nu kör vi för fullt och är mycket nöjda med vad maskinerna presterar, säger Gerhard Listring på Lomma Maskinteknik och Per Olofsson vd säger;
– Vi tycker verkligen detta är lyckat och vi har höjt nivån på det vi tillverkar väsentligt, plus att vår personal på tillverkningen är supernöjda med vår satsning och vi får ut vad vi vill av våra nya Kitamura.
–En viktig aspekt vid maskinvalet var ju naturligtvis leverantörens serviceorganisation. Varken jag personligen eller Lomma Maskinteknik som företag hade ju någon egen erfarenhet av Edströms, så vi fick söka informationen runt om bland leverantörer, kollegor och branschfolk och var vi än frågade så var det bara goda vitsord om Edströms service och support.
Tekniska fakta får vi av Dan Martinsson som är maskinsäljare på södra Sverige för Edströms Maskin.
– De båda 3-axliga vertikala fleroperationsmaskinerna är av modell Mycenter 4XD med arbetsområde 1100 x 610 x 610 mm för x/y/z, med en spindel på 15 000 varv.
– Vi har även sålt en Kitamura Mycenter Spark Changer, 3XGSP, palettmaskin med dubbla bord som tar 410 x 860 mm paletter. Maskinens arbetsområde är i x 760, y 455 och z 460 mm. Snabbmatningen i x/y är 50 m/min med 40 kona och ”big plus” som standard vilket gör bearbetningen än mer stabil.
– Big plus ger ett ytterligare stöd i verktygshållaren då inte bara konan har spindelkontakt utan även flänsen/planet och på så vis blir ännu bättre och livslängden på både maskin och verktyg/skärplattor ökar markant.
– Vi behöver stabila maskiner med precision och när vi tittade lite extra på filosofin bakom hur man bygger maskiner hos Kitamura så blev vi övertygade om att detta var ett mycket bra maskinval. Toleranser och ytor blir allt mer snäva i branschen så det gäller att ha en bra maskinpark idag för att kunna klara våra kunders krav, berättar Per Olofsson vd och ägare till verkstaden.
– Samtliga tre maskiner här är byggda med plangejdteknik. Kitamura Machinery har ett par unika tekniska lösningar där man sticker ut på marknaden bland maskinbyggare. En av lösningarna är att kombinera den stabila plangejdtekniken med snabba förflyttningar. Det kraftigt uppbyggda maskinstativet har mycket bra vibrationsdämpande egenskaper. Maskinerna byggs upp underifrån från golvet och upp med hand skavda kontaktytor, allt är som på den gamla goda tiden, det betyder lång livslängd. Kitamura har även en spindeldrivning som ligger långt framme tekniskt, förklarar Henrik Olsson vd på Edströms Maskin i Jönköping.
–
Styrsystemet ligger i framkant med topp prestanda med processhastighet på 2 800 block per sekund, och ”look ahead” (High speed machining) på hela 1680 block. Kitamura Machinery pratar man om TGA som står för True Geometric Accuracy vilket betyder att man garanterar en repeteranoggrannhet på +- 0,001 mm och på positionering +- 0,002 mm på hela rörelsen, säger Dan Martinsson.
Tre maskiner och tre operatörer
Stefan Jönsson, Anders Martinsson och Rickard Nordgren har bråda dagar med att lära sig och köra de nyligen installerade maskinerna från Kitamura och det handlar om inkörning av program samt att lära känna maskinernas egenskaper. Maskinfabrikatet har ett eget styrsystem Arumatik Mi (ja, det är Kitamura baklänges) men det har varit lätt att lära sig tycker alla tre, det är fullt kompatibla med Fanuc.
– Maskinerna är snabba, riktigt snabba, stabilitet och precision är viktat för oss och här har vi fått riktigt bra möjligheter att producera detaljer med hög noggrannhet, säger Stefan Jönsson som jobbar i den nya palettmaskinen Mycenter Spark Changer 3XG.
För mer info: