Bolagen är samlade runt Öresund, lokalt kallat Sundet och kan därför enkelt dela på resurser. Kunderna kan vända sig till en enda person och få del av både det lilla företagets fördelar och den större gruppens styrka. Man är tillräckligt små för att vara flexibla och kostnadseffektiva men tillräckligt stora för att erbjuda kompletta lösningar, styrka och långsiktighet, det syns på kundbasen där man möter behovet hos såväl små lokala industrier som globala världsledande företag.

BT-CNC Lego AB startades 2001. Man är idag 12 anställda medarbetare och finns i skräddarsydda och effektiva lokaler mellan Löddeköpinge och Kävlinge i Skåne. Företaget ligger mitt i den heta Öresundsregionen.

Man strävar efter långsiktigt samarbete med sina kunder där kompetens, högpresterande maskiner och höga kvalité gör företaget till det absolut bästa alternativet. Kunderna ska se oss som en professionell, pålitlig och lyhörd samarbetspartner. Vår ledstjärna ska vara att genomföra arbeten med hög kvalitét och stor kundnöjdhet. De flesta kunder är från livsmedelsindustrin, maskintillverkare och vattenrening. Vi tillverkar efter deras ritningar men bidrar med vår tillverkningskompetens. Vi deltar ofta i framtagning av prototyper och där bidrar vi med kunskap och tester samt att våra systerbolag också utgör viktiga kunder.

Trots att vi är ett relativt litet företag har vi genom våra systerbolag tillgång till det stora företagets resurser. Vi kan därför leverera kompletta lösningar från ämne till monterad produkt när så krävs. Stora förbättringar åstadkoms genom att ständigt genomföra många små förbättringar. Drivkraften i detta är medarbetarnas engagemang, yrkeskunnande och sunda förnuft.

Laserstans TechPro AB bildades 1981 och finns i Svedala, öster om Malmö. Man har ca 40 anställda. Genom vårt läge i Svedala befinner vi oss i den aktiva Öresundsregionen, med goda transportmöjligheter och ett starkt kluster av specialister och kunder.

nr-1-2016-del-2-005
Teamet på BT-CNC lego i Kävlinge.
nr-1-2016-del-2-009
Anders Sundholm produktionsansvarig på Laserstans TechPro och Per Dalin säljare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tillverkar stålprodukter på uppdrag och har laserskärning och kantbockning som specialitet. Vi erbjuder också tjänster som svetsning, ytbehandling och montage för att kunna erbjuda kompletta lösningar. Vi har en modern maskinpark och väl anpassade lokaler och har i över 30 år varit ett av de ledande företagen i södra Sverige inom laserskärning. Varje år förädlas cirka 2000 ton plåt. Våra kunder återfinns inom en rad olika industrier och det vi tillverkar används i så olika applikationer som truckar, ventilation, vattenrening, värmeväxlare, livsmedelsmaskiner och tryckkärl. Ofta ställs mycket höga kvalitets- och precisionskrav. Dessutom tänker vi på ansvaret för vår miljö. Vi är därför certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 och REPA och svetslicenserna ISO 3834 och EN1090.

Tillsammans med våra systerbolag i Sundet Industrier löser vi även de flesta andra behov såsom effektiv maskinbearbetning, avancerad svetsning, tillverkning av tryckkärl och skruvtransportörer, ytbehandling och montage.

 - Vi fokuserar på avancerad tillverkning av komplexa detaljer i nära samarbete med kundernas konstruktionsavdelningar, säger Per Dalin.
– Vi fokuserar på avancerad tillverkning av komplexa detaljer i nära samarbete med kundernas konstruktionsavdelningar, säger Per Dalin.

I detta reportage skall vi fokusera på två av företagen i industrigruppen Sundet Industrier nämligen BT-CNC Lego AB i Kävlinge och Laserstans TechPro AB beläget i Svedala. Per Dalin som arbetar som säljare och med teknik inom gruppen är min följeslagare då vi besöker båda företagen och tar en titt på produktionen. Per bistår med information samt ger oss sina intryck efter ett år som försäljningsavsvarig på Sundet industrier.

– Alla tillverkande företag och framförallt underleverantörer och legotillverkare som jobbar med uppdrag och kontrakt bör ha en säljare i sin organisation men som sagt många prioriterar bort detta, ser det som en kostnad. Idag ser det annorlunda ut på marknaden än för 10 – 15 år sedan och nu idag behövs ett utåtriktat arbete där man måste arbeta med uppsökande verksamhet för att få in nya jobb. Dagens inköpare ser lite annorlunda på hur man arbetar jämfört med gårdagens inköpsavdelningar. Förr handlade det mycket om långvariga kontakter och

Marcus Nilsson kantpressoperatör på Laserstans TechPro. Kantbockning är en av kärnkompetenserna på verkstaden.
Marcus Nilsson kantpressoperatör på Laserstans TechPro. Kantbockning är en av kärnkompetenserna på verkstaden.

kundtrohet, idag handlar det mycket om prisförhandlingar och där den som är ”billigast” får jobben, givetvis med kvalitet och leveranssäkerhet i centrum. Men som sagt idag är det många fler som slåss om jobben och som vill expandera och som har moderna maskinparker till kundernas förfogande, säger Per Dalin.

– Därför måste man idag ha en helt annan utåtriktad verksamhet för att växa och inte stagnera.

Per Dalin har arbetat i industrin hela sitt liv med sju år på verkstad i kombination med studier till maskiningenjör, för att sedan sälja verktygsmaskiner på södra Sverige. Idag har han sadlat om igen och arbetar inom produktion.

– Jag har sålt verktygsmaskiner i 20 år och väl alltid haft en längtan tillbaka till att arbeta på en verkstad och när denna tjänst på Sundets Industrier utannonserades

Per Dalin visar upp verkstadens Laser-märkningsmaskin Trumpf TruMark Station 5000.
Per Dalin visar upp verkstadens Laser-märkningsmaskin Trumpf TruMark Station 5000.

så tänkte jag att detta är min chans som jag måste ta och jag har inte ångrat mig. Tjänsten handlar om att arbeta som aktiv säljare för BT-CNC och Laserstans. Med många, många besök på mekaniska verkstäder i Skåne, Halland och Småland så känner jag till industrin väl och kan med den erfarenheten i ryggen hitta jobb till vår verksamhet samtidigt som jag har sett en hel del ute i tillverkningsindustrin och kan nu applicera de bästa idéerna ute i vår produktion.

– Här på BT-CNC försöker jag nu att hitta kunder (och det skall sägas att man har fått in en hel del nya jobb till både Laserstans och BT-CNC), jobb som handlar om lite längre serier för vi är välkända på marknaden när det gäller prototyper och kortare serier för där är vi ”vassa”. Även utveckla verkstaden och här har vi precis investerat i en ny svarv och med nya jobb och förfrågningar vill jag att vi ”vässar” vår produktion ytterligare med ny maskinteknik, förklarar per Dalin och avslutar vårt besök på BT-CNC Lego med att upprepa;

– Vi har en mycket kompetent personal ute i produktionen så nu gäller det för mig att ge dem nya uppdrag och utmaningar samtidigt som jag hoppas att vi kan investera i ny maskinteknik på några års sikt.

Jag tittar ut genom fönstret och där kommer en turbil från Helsingborg som det står Liedholms Maskinteknik AB på och i den finns det produkter som skall bearbetas på BT- CNC här i Kävlinge.

– Vi har turbilar som går varje dag mellan våra bolag i Sundets Industri och till våra närliggande kunder, så det är full fart, och samarbete som gäller, menar Per Dalin.

Ett perfekt skärsnitt i stålplåt 22 mm.
Ett perfekt skärsnitt i stålplåt 22 mm.

Vi åker på lunch och styr sedan kosan 30 minuter med bil ner till Svedala för ett besök på Laserstans TechPro AB som arbetar med framförallt laserskärning. Vi träffar Anders Sundholm som är produktions- och kvalitetsansvarig.

– Vi kan laserskärning och företaget investerade i vår första laser för över 30 år sedan, vi var först i Norden med laserskärtekniken. Idag har vi fyra moderna CO2 skärmaskiner med effekt på 4 kW och 6 kW. Maskinparken förnyas och moderniseras löpande. Laserstans TechPro förädlar ca 1200 ton plåt till skurna detaljer varje år. En stor del av dessa vidareförädlas genom t.ex. bockning, svetsning och montage. En rad olika material skärs i våra lasermaskiner, från svartplåt till höglegerad och rostfri plåt. Vi hanterar plåttjocklek från 0,2 mm till 30 mm beroende på material. Plåtstorlekar upp till 4 000 mm x 2 000 mm kan hanteras, säger Anders Sundholm och berättar att han och kollegorna Rickard

Detalj tillverkad på BT-CNC Lego.
Detalj tillverkad på BT-CNC Lego.

Nilsson och Stefan Lindgren i princip varit med sedan starten och har tillsammans över 90 års erfarenhet i plåtbranschen.

– Moderna maskiner är en viktig tillgång men kunskap kring processen är än viktigare. Genom vår långa erfarenhet vet vi hur material beter sig, hur man minimerar spill och hur lång tid olika moment tar. Vi vet också vilken för- och efterbehandling som fungerar bäst. Därför slipar vi alla detaljer före leverans till kund.

Vad handlar allt om i grunden, är det priset och den internationella konkurrensen som kommer allt närmare eller är det kvalitet eller leveranstider?

Mätmaskin ett måste i dagens krävande industri.
Mätmaskin ett måste i dagens krävande industri.

Jag säger att lite av varje men mycket handlar om skärsnittets kvalitet. Just nu har vi många kunder inom branscher som vattenreningsteknik, vindkraft samt värme- och ventilationsindustrin. Det har i sin tur inneburit att efterfrågan och utvecklingen mot rostfria

material ökat. Ofta kommer kunderna till oss med idéer om tillverkningen som vi sedan kan utveckla för att visa hur plåten kan nyttjas på absolut bästa sätt och samtidigt få bästa kvalitet. I fokus ligger att ha ett nära samarbete med varje kund för att hjälpa dem att optimera sin produkt. Är t.ex. volymerna låga blir ställtiden betydande och då kommer vår kompetens och erfarenhet till full nytta för kunderna.

–Våra kunder finns främst i Sverige, men även runt om i resterande Europa. Många av kunderna levererar i sin tur till slutanvändare runt om i världen. Vi är en renodlad underleverantör som i huvudsak tillverkar åt andra maskin- och processleverantörer. Nu är vi sedan en tid tillbaka en del av Sundets Industrier och samarbetar med övriga företag i gruppen. Det ger oss möjlighet att bygga nya relationer med kunder och på så sätt kan kunderna få en komplett tjänst från en part men samtidigt kunna utnyttja varje bolags specialistkompetens, förklarar Anders Sundholm.

Och här håller Per Dalin med och förstärker ”tänket” och filosofin.

– Syftet med det nära samarbetet inom koncernen är att vi ska kunna dra nytta av varandra. Vi tror inte på ensam är stark utan vi arbetar med det vi kallar vertikal integration, tillsammans blir vi ännu starkare.

Per Dalin visar upp ett exempel på en laserskuren, bockad och svetsad konstruktion, tillverkad på Laserstans TechPro i Svedala.
Per Dalin visar upp ett exempel på en laserskuren, bockad och svetsad konstruktion, tillverkad på Laserstans TechPro i Svedala.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here