nUnder några dagar i mitten på maj hälsade SIAMS mässan välkommen till Moutier för femtonde gången. Under dessa år har detta evenemang framgångsrikt hittat sin publik och skaffat sig en viktig position i mikroteknikens värld. Den nu nästan ”oundvikliga” mässan är unik genom att den samlar alla dem som är involverade i mikroteknikindustrin under ett tak.

Schweiz är det land i världen som högsta täthet av företag som arbetar inom området finmekanik. Detta innebär en bra bit över tusen små och stora företag som genererar närmare 60 000 arbetstillfällen, lika många som sprang Göteborgsvarvet i år. Alla dessa tillverkare finns inom en radie på 150 kilometer i ett av Schweiz och Europas historiska centrum för fin – och mikroteknologi. Detta är den naturliga hemmaplanen för SIAMS, en fackmässa som sammanför en bred expertis inom mikro- och nanoteknologi och ofta är en nyckel till att hitta en effektiv process inom längdsvarvning framförallt.

Klockor är vid sidan av choklad, knivar och banker ett kännetecken för det schweiziska näringslivet. Vem känner inte till märken som Breitling, Chopard, Cartier, Ebel, Hublot, Longines, IWC, Minerva, Omega, Patek Philippe, Rolex, Tag Heur och Swatch för att bara nämna några exempel av de flera hundra tillverkarna. Dessa klocktillverkare har genom sin teknologi och stora hantverksskicklighet uppnått internationellt erkännande och har bidragit till att ge Schweiz det goda rykte landet åtnjuter idag. De flesta urmakare var och är baserade i den västra delen av Schweiz, och särskilt områdena kring Genève, norra Vaud, Neuchâtel, Biel, La-Chaux-de-Fonds och Le Locle .och Jura.

– Jag tror att vi har arrangerat resan för 10 gången
i rad i år, en mässa som hålls vartannat år i det schweiziska klockriket och som är en träffpunkt för alla i ur-, implantat-och medicinindustri samt mikromekanik och precisionsindustri med numera nano precision
i många fall, ofta bearbetning av mycket små detaljer, säger Björn Karåker på Ehn & Land.

SIAMS-195SIAMS-080Varför gör ni detta, Björn ställer frågan till sig själv.

– Nyckel till framgång för våra kunder och fortsatta utveckling är god förståelse och kunskap om hur komponenter och produkter kommer att tillverkas
i framtiden. Det måste vi alla ta reda på så noga som möjligt för att överleva i den tuffa konkurrensen som numera är global för våra svenska verkstadsföretag.

– Vi på Ehn & Land har en stark förankring på mässan då vi representerar ett 20-tal företag och fabrikat i Sverige som ställer ut på mässan. Det betyder också att vi genom åren fått förtroendet att leverera både maskiner och verktyg till många inom svensk precisionsindustri, utav dessa är det även många som genom åren har följt med oss till SIAMS.

– De schweiziska leverantörerna är experter på att tillverka verktyg och maskiner för de riktigt små detaljerna. Ser vi in i framtiden så tror jag att branschen kommer att förändras på så sätt att de mindre företagen som inte har kompetens och ekonomiska resurser att investera och hänga med kommer att försvinna. Antalet företag i Sverige minskar men de som överlever blir större och kommer att expandera även globalt. Det handlar om att snabbt kunna ställa om produktionen för det handlar om korta serier och det handlar om att automatisera även mindre serier, avslutar Björn Karåker.

Vi besöker hallen med verktygstillverkare på mässan och här finns några av världens mest kompetenta tillverkare av verktyg för världens längsvarvare. Teknikerna från Sverige som är nere här på SIAMS i Moutier pratar om omedelbar inspiration. Vi fokuserar på tre tillverkare denna gång och med hjälp av Magnus Walquist på Ehn & land beger vi oss ut i hallen.

Nicolas Geldart, Francois Beurret BIMU SA och Magnus Wahlquist.
Nicolas Geldart, Francois Beurret BIMU SA och Magnus Wahlquist.

Första besöket är till BIMU SA där vi hälsar på ägaren till företaget Francois Beurret som tidigare arbetade på Tornos i många år och hos andra verktygstillverkare men som för 20 år sedan bestämde sig för att starta eget. Allt som tillverkas är slipat, slipade, sylvassa vändskär för längdsvarvning. Det fina med slipade vändskär är att man kan nyttja låga matningar, få fina ytor och små toleranser och tillverkningsindustrin ser ett växande behov av BIMUs produkter. På fotot ser vi verktyget ur serien 800 +, dubbelsidiga skär, slipade och belagda för svarvning och avstickning.

Vi tittar på ett nytt verktygssystem som BIMU utvecklat som heter Mini Quick Change.

– Här handlar det om snabbväxling, det skall gå fort idag, att ställa om. Systemet går ut på att i många maskiner så sitter hållaren fast och varje gång man behöver byta verktyg så måste operatören ta loss hela hållaren från maskinen. Här kan du snabbt byta själva verktygsbäraren, berättar Magnus Wahlquist.

Nästa produkt handlar om en innovation från BIMU, små skär med spånbrytare tillverkade med hjälp av laser. Fortfarande helt sylvassa skär som det inte går att få spånbrytare med skarp egg om man inte som nu använder laser. Skäret kallas för RZ och man kan i princip få vilken spånbrytare man vill. Kunden kan skräddarsy spånbrytare på skäret vilket är utmärkt för bearbetning av berylliumbrons, vissa mässings sorter, rostfritt och långspånande aluminium.

– Dagens material ger ofta långa spån. En lösning på det kan vara antingen spånbrytare eller som många nu börjar använda sig av, högtryckspumpar. BIMU har kommit med en serie helt nya hållare med kylkanaler i och man kopplar in kylningen från sidan eller bakifrån och vätskan träffar verktygspetsen direkt under högt tryck, säger Magnus Wahlquist.

SIAMS-159SIAMS-168SIAMS-175

SIAMS-177SIAMS-184

Nästa besök går till företaget LOUIS BELET.

– Detta är ett av de finaste företagen i Schweiz när det gäller skärande verktyg i hårdmetall, special och standard. Man är 120 anställda och har ett drygt ett 60-tal styrda slipmaskiner. En extremt fin maskinpark, mät- och kontrollsystem av högsta klass och duktiga medarbetare är en av anledningarna till att man är en av marknadsledarna i världen. Tekniskt kunnande är i centrum och kvalitet. Kvalitet är för företaget tolerans noggrannhet och ytfinish. Kunderna finns mest inom klockindustrin, medicin industrin och finmekanik, små verktyg.

Magnus Wahlquist verktygsexpert på Ehn & land tillsammans med Daniel Flury vd hos verktygstillverkaren GLOOR.
Magnus Wahlquist verktygsexpert på Ehn & land tillsammans med Daniel Flury vd hos verktygstillverkaren GLOOR.

Tittar vi på produktnyheter som visar Magnus Walquist det senaste från LOUIS BELET och det handlar om PCD verktyg som är lite av tidens melodi i branschen. För material som är långspånande och abrasivt. Man är det enda företaget i världen som har tre Rollomatic laserbearbetningsmaskiner i sin produktion, för att laserbearbeta PCD. Man tillverkar bl.a gängfräsar i PCD vilket är lite unikt.

– Traditionellt bearbetar man diamant och PKD med slipskivor men med laser kan kunderna generellt få vilken form man vill på verktyget och eggen blir sylvass, säger Magnus Wahlquist.

Sista besöket gör vi hos GLOOR, ett schweiziskt familjeföretag som enbart tillverkar specialverktyg i hårdmetall. Sedan starten har man kallat sin tillverkningsmetod för logaritmisk slipning, vilket innebär att man har en konstant form på alla verktyg, oavsett om man skärper om det.

– Styrkan ligger under 20 mm på verktygen och man har flest kunder inom medicin industrin men även viss fordonsindustri. Man är även ledande på tillverkning av nyckelfräsar för världens låstillverkare. Man arbetar mycket med fokus på kostnadsreduceringar för sina kunder, avslutar Magnus Wahlquist vår rundtur på mässan.

SIAMS-094
Torbjörn Wiik, Jobeverken i Ängelholm, Olov Karlsén Ehn & Land AB och Arnaud Macabies Tornos SA.

SIAMS-210

 

 

 

 

 

 

 

 

Klocktillverkning är en del av Schweiz kulturarv och likaså är maskintillverkaren Tornos en del av klocktillverkningens kulturarv. Tornos långa historia hänger samman med klocktillverkningens historia. Företaget grundades just som de första klockdetaljerna, såsom rörelseskruvar, industrialiserades på 1800-talet. Som en följd av detta använder Tornos fortfarande vissa bearbetningsmetoder där traditionell yrkesskicklighet övergått till moderna industriella processer. Precis som Schweiz-tillverkade klockor identifieras som Schweizisk kvalitet och expertis, identifieras även maskiner inom industrin som ”SwissType” (längdsvarvar). Detta visar att den autentiska Schweiziska längdsvarvningen är en kunskap som är speciell för den lokala industrin, och som innefattar ett nätverk av verktygstillverkare, maskintillverkare, underleverantörer och klocktillverkningskoncerner.

Vi befinner oss nu i hallen med verktygsmaskiner och här finns flera av Ehn & Lands huvudmän som Tornos och Schaublin. Vi pratar med produktansvarige Olov Karlsén som har en lång erfarenhet av maskinförsäljning av fabrikaten och Arnaud Macabies, Tornos SA, försäljningsansvarig Europa.

– Det handlar om att maskintillverkarna utvecklas
i en konstant anpassning. Tornos har lagt ner många år på anpassning för att tillgodose de växlande behoven hos världens precisionsindustri. Maskinerna utvecklas
fler axlar) och anpassas för fler och mindre produktionsverktyg ofta enkla standardverktyg för att användas i 24-timmars drift samtidigt som de håller investeringskostnaderna på ett absolut minimum, menar Arnaud Macabies , och tillägger, – Vi ser en ljus framtid, vi är på rätt väg.

Vi tittar på några av nyheterna och först handlar det om en Tornos GT 26 som är en 7-axlig maskin med b-axel. Maskinen är universell och har en fullt programmerbar b-axel som i tidigare modell endast var positioner bar.

– Detta gör att kunden kan köra fullt 5-axligt simultant med maskinen. Det gör att man kan utmana de traditionella fleroperationsmaskinerna på marknaden när det gäller små och komplexa detaljer som kan göras fullt färdiga i en och samma maskin. Så Tornos GT 26 är det världspremiär för här på mässan, säger Olov Karlsén.

Nästa maskin vi tittar lite extra på är en Tornos DT 26 en maskin som tar upp till 25,4 mm. En förhållandevis enkel 5-axlig maskin med roterande verktyg, för lite enklare detaljer. 2 c-axlar, med eller utan styrbussning. Annars är det inte så många nyheter rent mekaniskt på maskinerna utan det handlar mycket om ny mjukvara och styrsystemen.

Vi tittar även över till maskintillverkaren Schaublin på mässan och här träffar vi Christian Gerber försäljningschef Schaublin Machines SA. Företaget startades 1915 så man är över hundra år gammal som maskintillverkare.

– Schaublin är ett oerhört starkt varumärke och fabrikat och jag personligen har känt till svarvarna sedan första dagen man jobbade på en verkstad. Ehn & Land tog över agenturen för Sverige år 2000.

Och här på SIAMS visade Schaublin bl.a. sin nyutvecklade kombinationsmaskin, TG202 som är svarv och slip
i en och samma maskin. Det som gör den speciell är att den är byggd för att kunna slipa men med tillägget att man också kan (hård)svarva. Maskinen är helt uppbyggd enligt en slip för att kunna stå emot slipdammet men även klara den höga precisionen och stabiliteten som behövs i denna process. Ibland kan kombinationen av hårdsvarvning och slipning vara helt avgörande för en komponents egenskaper och det kan man få i denna maskin utan ytterligare omspänningar och behöva flytta detaljen till en andra maskin. Maskinen är unik på marknaden och Schaublin är enda tillverkare i världen som bygger maskintypen, säger Olov Karlsén på Ehn & land AB.

SIAMS-100
Olov Karlsén och Christian Gerber försäljningschef Schaublin Machines SA

SIAMS-226

 

 

 

 

 

 

 

 

– Här har vi en världspremiär och det är vår nya höghastighets fräsmaskin. Vi pratar från 15 000 – 24 000 till 36 000 rpm som option. Snabbtransport upp till 60 m per minut. Verktygsväxling 1,6 sekunder. Högtryck genom spindeln på 20 – 50 bar, säger Christian Gerber.

Vi frågar vid vilken spindelhastighet inträder höghastighetsbearbetning och får en enkelt och klart svar av Christian Gerber;

– Det beror helt enkelt på vilket material du använder.

Christian Gerber avslutar med att berätta att man har byggt en helt ny fabrik som stod klar 2014 och den har betytt väldigt mycket för företaget Schaublins utveckling och image. Och han är mycket nöjd med mässan som alltid ger intresserade möten med industrin
i området runt Jurabergen.

I samband med mässbesöket på SIAMS gjorde årets kundresa ett besök hos Schaublin SA i Delémont, ett världskänt företag med produkter för fastspänning som chuckar och hylsor som verkligen förtjänar benämningen ”Swiss Quality”. Få företag är så starkt förknippade med hög kvalitet på sina produkter. – Vi säger på Ehn & Land att det är världens mest kända hylsor och det står vi för, säger Björn Karåker. Kast i chuckar är ofta ett problem idag. Det går för det mesta väldigt bra att ställa in kastet vid själva chucken men det blir svårare i framkant av verktyget då chuckens centrumlinje kanske inte går perfekt med verktygets. Detta resulterar i ett kast i framkant. Schaublin SRS chuckar är tillverkade så att man kan justera kastet både i fram- och bakkant på verktyget med ett patenterat system. På så sätt kan man ställa in kastet även i framkant till 1-3 my. Källa: Ehn & Land AB.
I samband med mässbesöket på SIAMS gjorde årets kundresa ett besök hos Schaublin SA i Delémont, ett världskänt företag med produkter för fastspänning som chuckar och hylsor som verkligen förtjänar benämningen ”Swiss Quality”. Få företag är så starkt förknippade med hög kvalitet på sina produkter.
– Vi säger på Ehn & Land att det är världens mest kända hylsor och det står vi för, säger Björn Karåker.
Kast i chuckar är ofta ett problem idag. Det går för det mesta väldigt bra att ställa in kastet vid själva chucken men det blir svårare i framkant av verktyget då chuckens centrumlinje kanske inte går perfekt med verktygets. Detta resulterar i ett kast i framkant. Schaublin SRS chuckar är tillverkade så att man kan justera kastet både i fram- och bakkant på verktyget med ett patenterat system. På så sätt kan man ställa in kastet även i framkant till 1-3 my.
Källa: Ehn & Land AB.
Louis Bélet S.A är en tillverkare av verktyg med högsta kvalitet och precision. Familjeföretaget har 120 anställda. På SIAMS hade man satsat på en stor monter och det var full fart med mycket folk. På bilden ser vi en av ägarna, vd Roxane Piquerez.
Louis Bélet S.A är en tillverkare av verktyg med högsta kvalitet och precision. Familjeföretaget har 120 anställda. På SIAMS hade man satsat på en stor monter och det var full fart med mycket folk. På bilden ser vi en av ägarna, vd Roxane Piquerez.

 

Motorex AG i Langenthal är en av de leverantörer av skäroljor och skärvätskor som lyckats med att utveckla produkter som överensstämmer med nutidens miljökrav samtidigt som man skapat oanade möjligheter för kunderna att öka sin produktivitet. Ehn & Land har en mängd referenser på kunder som haft många olika problem med sin emulsion och testat Motorex med lyckat resultat. Bilden är tagen utanför Motorex huvudkontor och fabrik där årets deltagare av kundresan till Schweiz fick en utförlig rundvandring i fabriken och fick se ingående hur man tillverkade sina skärvätskor. Motorex har både vattenblandade slipvätskor och raka oljor för slipning. Beroende på kundens önskemål och krav kan företaget finna en lösning. Rent allmänt så har verktygsmaskinerna utvecklats i en sådan utsträckning att precision och hastighet i kombination med verktygens egenskaper blivit en allt viktigare del av processen inom skärande bearbetning. Och med detta blir det allt viktigare att den skärvätska och olja man använder fungerar mer noggrant än tidigare. Numera ses inte skärvätskor och oljor som någon nödvändigt ont utan snarare som en del av bearbetningsprocessen dvs. en grundläggande komponent i verktygsmaskinen. Källa: Ehn & Land AB
Motorex AG i Langenthal är en av de leverantörer av skäroljor och skärvätskor som lyckats
med att utveckla produkter som överensstämmer med nutidens miljökrav samtidigt som
man skapat oanade möjligheter för kunderna att öka sin produktivitet.
Ehn & Land har en mängd referenser på kunder som haft många olika problem med
sin emulsion och testat Motorex med lyckat resultat.
Bilden är tagen utanför Motorex huvudkontor och fabrik där årets deltagare av kundresan
till Schweiz fick en utförlig rundvandring i fabriken och fick se ingående hur man
tillverkade sina skärvätskor.
Motorex har både vattenblandade slipvätskor och raka oljor för slipning. Beroende på
kundens önskemål och krav kan företaget finna en lösning. Rent allmänt så har verktygsmaskinerna
utvecklats i en sådan utsträckning att precision och hastighet i kombination
med verktygens egenskaper blivit en allt viktigare del av processen inom skärande bearbetning.
Och med detta blir det allt viktigare att den skärvätska och olja man använder
fungerar mer noggrant än tidigare. Numera ses inte skärvätskor och oljor som någon
nödvändigt ont utan snarare som en del av bearbetningsprocessen dvs. en grundläggande
komponent i verktygsmaskinen.
Källa: Ehn & Land AB

DC SWISS S.A ställde ut på mässan. Här handlar det om en etablerad och erfaren tillverkare av bl.a. gängtappar. På bilden ser vi Santino Aloisi och Pascal Forrer. I Sverige säljs verktygen av Sjöborgs Maskin sedan lång tid tillbaka.
DC SWISS S.A ställde ut på mässan. Här handlar det om en etablerad
och erfaren tillverkare av bl.a. gängtappar. På bilden ser vi Santino
Aloisi och Pascal Forrer. I Sverige säljs verktygen av Sjöborgs Maskin
sedan lång tid tillbaka.

Claude Balif en av ägarna till maskintillverkaren Bumotec SA som numera ingår i Starrag Group sedan 2012. Man har även en helt ny fabrik i Sâles Schweiz som man är mycket stolt över. – SIAMS är mycket viktig för oss för hit kommer många av våra kunder. Från branscher som medicin, klocktillverkare och mikromekanik. Och här visar vi alltid ny maskinteknik och det handlar mycket om att reducera cykeltider för våra kunder så de blir mer kostnadseffektiva och snabbare. Det betyder att våra nya maskinmodeller som t.ex. s 181, har fler axlar, upp till 7 axlar, än tidigare och helt nya maskinbäddar i material som minskar vibrationer betydligt och 5-axlig teknik, självklart. Vi ser också i en nära framtid mer universella maskiner som klarar mer som t.ex. integrerade slipfunktioner och kuggbearbetning i ”vanliga” fleroperationsmaskiner.
Claude Balif en av ägarna till maskintillverkaren Bumotec SA som numera ingår i Starrag Group sedan 2012. Man har även en helt ny fabrik i Sâles Schweiz som man är mycket stolt över.
– SIAMS är mycket viktig för oss för hit kommer många av våra kunder. Från branscher som medicin, klocktillverkare och mikromekanik. Och här visar vi alltid ny maskinteknik och det handlar mycket om att reducera cykeltider för våra kunder så de blir mer kostnadseffektiva och snabbare. Det betyder att våra nya maskinmodeller som t.ex. s 181, har fler axlar, upp till 7 axlar, än tidigare och helt nya maskinbäddar i material som minskar vibrationer betydligt och 5-axlig teknik, självklart. Vi ser också i en nära framtid mer universella maskiner som klarar mer som t.ex. integrerade slipfunktioner och kuggbearbetning i ”vanliga” fleroperationsmaskiner.

SIAMS-028
Nobel Biocare AB diskuterar verktygslösningar/ special med Daniel Flury som är vd för Friedrich GLOOR AG.
SIAMS-056
Anders Dahl och Alexander Blomqvist från Part Precision Sweden i Mariestad och Olov Karlsén Maskinsäljare Ehn & Land AB.
SIAMS-026
Magnus Wahlquist verktygsexpert på Ehn & land tillsammans med Daniel Flury vd hos verktygstillverkaren GLOOR.

Vad tyckte kunderna om resan:

– Resan med alla intryck, expertisträffar och att träffa andra svenska företag på resan där vi tillsammans kan diskutera problem är mycket viktigt för oss på vårt företag anser vi när det gäller att hänga med i teknikutvecklingen och inte missa något. Därför är vi frekventa med att följa med till SIAMS för här får vi hjälp av expertisen när det gäller maskin- och verktygstillverkare för implantatindustrin. Tittar vi på alla företag i vår bransch idag och generellt så jobbar alla med att reducera ställtider, SMED och LEAN bara för att kunna reducera sina kostnader. Arbeta med snabba omställningar, hitta nya verktygslösningar och standardisera arbetssätten, så att alla operatörer och tekniker arbetar på exakt samma sätt.

Lars Axelsson, Nobel Biocare AB

– Vi är intresserade av allt som sker här på SIAMS och när det gäller teknik försöker vi vara öppna och aktiva för att hitta nya lösningar. Tittar vi på maskinutvecklingen så handlar det mycket om att kunna göra allt mer komplexa detaljer helt färdiga i en och samma maskin och då utrustas morgondagens maskiner med fler axlar. Vi vill undvika så mycket sidooperationer som möjligt för att vara konkurrenskraftiga i pris.

– Jag har säkert varit här 4-5 gånger och denna gång var några speciella projekt som vi behövde diskutera med några av leverantörerna. Annars så är det viktigt att träffa kollegorna i branschen för att diskutera teknik och problemlösningar, det är mycket trevligt tycker jag. Sedan är det så här att vi inte kan hålla koll på allt som händer utan behöver se och höra vad som händer på plats här i Schweiz av leverantörernas experter. I år var det framför allt många nyheter på verktyg.

– Slutligen handlar det om att utveckla vårt företags produktion genom att hitta utrustning för att köra mer effektivt, ny maskinteknik och ny mjukvara gör det lättare att jobba mer intuitivt och stabilare.

Anders Dahl, Part Precision Sweden AB

– Denna resa var lika trevlig och lärorik som den har varit tidigare år och jag har varit med här många gånger. Vår huvuduppgift är att hitta lösningar på sådant som vi inte kunnat tillverka tidigare av olika orsaker, i år handlar det om ett projekt där vi skall bearbeta ett material som är nytt för oss och vi behöver råd och hjälp med verktygsval. Vi är ute i god tid och har året på oss att fundera ut lämpliga verktygslösningar tillsammans med flera av de utställare som vi var i kontakt med på mässan. Alla behöver få en uppdatering om vad som händer i branschen både när det gäller maskinteknik, mjukvaror och verktyg, allt hänger ihop. Och offerter på både maskin och verktygspaket.

Urban Åkerman, Vertx Finmekanik AB.

– Intrycken från resan handlar för mig mycket om verktyg från de schweiziska tillverkarna som har generellt en mycket hög potential. Jag tar alltid med mig våra produktionstekniker och operatörer för att inspirera dem att hitta nya lösningar och få träffa branschkollegor. Maskinteknik kan vi men på verktyg händer det så mycket hela tiden så detta är ett utmärkt tillfälle för mina medarbetare att få en klar bild av vad som finns på marknaden. Vi kör allt tuffare i nya material som kräver att vi tänker ut nya tekniska lösningar för att klara kundkraven. Vi går från enkla material som t.ex. aluminium och mässing till att tillverka mer i de besvärligaste materialen som i och för sig inte har uppfunnits än men vi pratar nu om olika legeringar som krom-nickel och rostfritt. Och mer komplexa detaljer än tidigare, det är de jobben som vi skall ha till svensk industri.

Här gäller det nu för oss att prova sig fram med de bästa verktygen som man kan hitta på marknaden.

– Och de verktygen finns här på SIAMS.

Gunnar Bergström, HSF Group.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here