Företagets automatiserade trådlinjer bockar tråd och svetsar nät och skenor till färdiga hyllor. I slutet på 2015 kompletterades produktionen med en ny plåtlinje bestående av laserskärning med automatisk in- och utlastning, helt automatiserad samt en kantpress. Fler investeringar i produktionen (en helt ny maskinhall) står på tur som en robotsvetslinje med unik automation och nu senast har företaget investerat i en fräsmaskin och en trådgnist.

Filosofin bakom investeringarna är enkel. Dels vill man ha korta ställtider och flexibilitet för att leva upp till sitt rykte som problemlösare. Dels vill man ha alla resurser under ett tak för att rationellt tillverka kompletta produkter i stora volymer.

På fotot ser vi Alexander Lehto som är ansvarig för försäljning och marknad, Johan Söderberg maskinsäljare Din Maskin, Arne Wallin produktionsplanerare och tekniker samt Victor Wallin maskinoperatör.
På fotot ser vi Alexander Lehto som är ansvarig för försäljning och marknad, Johan Söderberg maskinsäljare Din Maskin, Arne Wallin produktionsplanerare och tekniker samt Victor Wallin maskinoperatör.

Ytterligare en liten, men inte oviktig del av filosofin, är att företaget bygger en del av maskinparken själva. Hemligheten med lång erfarenhet är ju att inte tappa bort den när man moderniserar så företaget bygger in sin samlade erfarenhet i nästa generation maskiner i sin fabrik.

På så vis kan man producera gammal hederlig kvalitet i modernt tempo till nöjda leverantörer av butiksinredning och byggprodukter, möbel- och fordonsindustri, med flera.

Industrin går mot allt mer smarta fabriker med automatiserade produktionslösningar där allt styrs av ett affärssystem som sammanlänkar all verksamhet i företaget enligt den nya visionen Industri 4.0. När då småländska kreativa entreprenörer får fatt i de idéerna så händer det saker och det händer snabbt.

Som sagt det handlar inte bara om automatiserade processer utan om att digitalisera hela processer från materialinköp till färdig produkt. Kapitalkostnaden ökar med stora investeringar i maskinutrustning vilket kompenseras med ökade tillverkningsvolymer. Lönekostnaderna ligger på samma nivå som tidigare då man får ut fler timmar per dygn med mer obemannade körning kvällar, nätter och helger. Automatisering lönar sig på flera plan.

– Vi räknar konstant på våra kostnader och finner att vår automatisering räddar jobb samtidigt som vi som företag överlever och höjer vår tekniknivå vilket leder till fler order då vi kan erbjuda konkurrenskraftiga priser mot kund. Vi blir och är billigare än kineserna, säger Sören Persson, ägare till Trådartiklar.

Trådartiklar investerar för framtiden med helautomatisk lasercell

Maskinleverantören Din Maskin i Värnamo har sålt ytterligare en laserskärmaskin med helautomatisk sortering och stapling – Zaphiro med LST från Prima Power.

Leveransen består av ett lagertorn för plåt (Compact Tower) med 10 fack för totalt upp till 30 ton material
i format 1 500 x 3 000 mm.

Tornet förser automatiskt laserskärmaskinen med plåtämnen som bearbetas. LST roboten plockar de skurna detaljerna direkt inne på skärbordet så de separeras från skrotet och staplar dessa på pallar på två motoriserade vagnar. LST roboten hanterar detaljer upp till full format 1 500 x 3 000 mm och med tjocklekar från 0,7 mm och uppåt utan tjockleksbegränsning. Max vikt för detaljer är 200 kg. Skrotet hanteras automatiskt av tornet när ett nytt ämne laddats på ett av borden i palettväxlaren för transport in i lasermaskinen.

LST-roboten, som skiljer sig från andra system på marknaden, plockar detaljerna inne på skärbordet i lasermaskinen så de inte ges möjlighet att låsa sig i skelettet, vilket lätt kan ske i tunt material eller generellt sett vid rörelser under växling av bordspalett ut ur lasermaskinen.

LST roboten har också en funktion där detaljen kan gripas fast precis innan det sista kontursnittet, Robot Assist Last Cut (RALC) för riktigt komplicerade detaljer.

Två motoriserade staplingsbord och säkerhetssluss (S4) ger möjlighet till plundring av ett bord samtidigt som sortering/stapling sker på det andra bordet.

Programmering av hela systemet inklusive LST roboten sker enkelt och smidigt i Prima Powers program NCx.

Operatör Victor Wallin arbetar med programmering och körscheman.
Operatör Victor Wallin arbetar med programmering och körscheman.
Arne och Victor Wallin visar några av de detaljer som man laserskär i den nya helautomatiska produktionscellen.
Arne och Victor Wallin visar några av de detaljer som man laserskär i den nya helautomatiska produktionscellen.

Äkta kreativitet har ingen manual den finns i blodet helt enkelt, samtal med entreprenören Sören Persson

– Företaget går nu en rakare väg i vårt produktionstänk inför framtiden och vi måste ta vara på ny teknik i kombination med robotisering. Det är full fart framåt och vi har som mål att dubbla vår omsättning till 2020 men det kan också vara slut om en månad, vi lever i en osäker värld men någonstans så tror vi på detta och vi vet att vi är konkurrenskraftiga. Kineserna har fått stryk av oss varje gång som vi blivit utmanade, säger Sören Persson.

– Vi har egentligen bara ett problem och det är att hitta fler medarbetare med rätt kompetens. Vi söker folk hela tiden men det är svårt och geografiskt så ligger vi inte så bra till utan vi får förlita oss på att hitta någon i grannbyn som redan har ett jobb men som kan tänka sig att byta för att hitta nya utmaningar. Ungdomarna flyttar hellre till storstäderna än stannar kvar här på landsbygden, tyvärr, säger Alexander Lehto. Sören Persson har sedan länge förstått att skall man växa och expandera i lilla Hillerstorp så handlar det om att automatisera så mycket det går.

– Men någon måste kunna sköta våra robotar och kunna programmera och ställa maskinerna. Vi måste tänka över vad vi vill med svensk industri, jag vet vad jag vill men var finns nästa generation produktionstekniker? Här har vi problemet.

Hur kom affären till med investeringen i nybygget och den nya laserrobotcellen?

– Vi har skickat ut signaler till flera maskinleverantörer under en tid om att vi varit intresserade av att investera
i en laserskärmaskin för eget behov, tillverka fixturer samt att vi har lagt ut en hel del laserskärning externt. Johan Söderberg från Din Maskin har varit här och pratat och vi har varit på flera öppna hus på teknikcentret i Din Maskins lokaler i Värnamo, berättar Sören Persson och Johan Söderberg säger;

Ägaren till företaget Trådartiklar, Sören Persson, konstruktören som blev fabrikör. I bakgrunden ser vi den nya produktionshallen som är under uppbyggnad.
Ägaren till företaget Trådartiklar, Sören Persson, konstruktören som blev fabrikör. I bakgrunden ser vi den nya
produktionshallen som är under uppbyggnad.

– Den maskinen vi ser här idag och som installerades i december 2015 har stått hos oss för demokörningar och tester och när Sören Persson och hans medarbetare kunde se hur hela maskinkonceptet fungerade och att det var kort leveranstid, så slog man till och det blev affär efter c:a 6 månaders funderande.

Sören Persson fortsätter;

– Vi bygger kreativa processer och första tanken med utbyggnaden och investeringar i ny maskinutrustning handlar om att vi behöver fler maskiner och ny teknik för eget bruk, interna produkter som vi behöver i vår produktion. Det kan handla om tillverkning av fixturer till vår tillverkning som mycket bygger på specialmaskiner och automatiska linjer för tillverkning av våra nät. Nästa tanke med vårt nya tänk har varit;

– Att en vacker dag skall vi kunna tillverka plåtprodukter då tråd och plåt är nära besläktat. Vi har tillverkat en del laserskuret externt som vi nu tar hem till egen regi. Det är samma kunder som vi har idag så det är inget vågspel utan en ren expansion i våra möjligheter att hjälpa våra befintliga kunder med lite mer, förklarar Sören Persson.

– Men det slutar inte här utan vi bygger nu en helt ny fabrik i fabriken med automatisk laserskärning, en intressant trådsvets med robotar är på gång och skall installeras under den närmaste tiden där vi tänkt till ordentligt och kommer att skapa en unik robotsvetslinje för utveckling av vår produktion av tråd som kommer att bli riktigt häftig, menar Sören Persson.

– Vår styrka är framförallt när det handlar om stora serier som vi kan automatisera men vi är flexibla och kan och kommer att kunna ta mindre serier med vår nya strategi med robot och automatiseringsprocesser med snabba omställningar. Det måste gå fort och just nu springer vi snabbast i branschen och vi bygger nu vidare enligt plan, avslutar Sören Persson och försvinner ut i produktionshallen för att se till att maskinerna presterar som de ska.

Orderingången är hög just nu på Trådartiklar
i Hillerstorp och produktionen går för högtryck. Alexander Lehto på marknad och försäljning säger att man aldrig tidigare haft en så bra orderstock som nu. Företaget mår bra och det enda som saknas är mer tid på dygnet för att hinna med allt.

– Men vi arbetar inte hela tiden utan vi låter robotarna göra jobbet, så att vi kan spela bordtennis tillsammans på rasterna. Sedan om jag får lite fritid över så går jag personligen gärna på en bilskrot och tittar efter grejer och kopplar av, skrattar en nöjd Sören Persson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here