Det har gått ett år sedan stålföretaget voestalpine High Performance Metals Sweden, Uddeholms säljbolag i Sverige, öppnade sitt nya högteknologiska servicecenter för värmebehandling i Vetlanda, en strategisk placering mitt i Småland. Vid sidan av investeringarna
i värmebehandlingsprocessen köpte företaget under 2019 den
helautomatiserade bandsågen NC-700HA från Everising.
Den som har passerat Vetlanda via Västerleden de senaste åren har förmodligen noterat att stålföretaget voestalpine High Performance Metals Sweden, en del av den österrikiska stålkoncernen voestalpine, har byggt en helt ny anläggning längs ringleden. Anläggningen rymmer framförallt ett servicecenter för värmebehandling, men även administration, lager och kapning av stålämnen till kunder.
– Det är den största investeringen som voestalpines svenska bolag har gjort och det är också koncernens första anläggning av sitt slag i Skandinavien. Satsningen beror på flera faktorer, bland annat ökad efterfrågan på verktygsstål och härdning och att vi vill ta ett större helhetsansvar för hela processen, förklarar Andreas Johansson, platschef vid voestalpine High Performance Metals Sweden.
– Sen är orten Vetlanda en bra strategisk placering med goda vägförbindelser nära våra största kunder i Småland, Blekinge och Östergötland.
Tidigare låg företagets stållager i Anderstorp och regionkontoret i Växjö, men nu ligger all verksamhet samlat bara någon kilometer från en av företagets större kunder Hydro Extrusion, tidigare Sapa Profiler AB. För att öka servicegraden gentemot sina kunder och i högre omfattning kunna erbjuda snabba leveranser av färdigkapade ståldetaljer av hög kvalité investerade voestalpines svenska bolag 2019 i en ny bandsåg från taiwanesiska Everising.
– Att det blev just Everising beror dels på säljaren Ulf Holm som vi har haft ett bra samarbete med i många år och dels att andra enheter i koncernen använder Everising och är nöjda med sina maskiner.
– Med Everising behöver vi inte betala för en massa funktioner som vi aldrig kommer använda utan får en standardmaskin av hög kvalité som passar våra behov. En maskin som dessutom har goda vitsord inhouse.
Ulf Holm, som driver företaget Holms Machine Consulting, har varit verksam i branschen i snart 45 år. Karriären började 1976 på Palmer Lindberg i Sundsvall som då var Sveriges största maskinhandlare, och bara något år senare gick flyttlasset till Växjö för att etablera ett lokalt Palmer Lindberg-kontor i Småland. Ulf sålde allt från stora pressar och stansar till gradsaxar och svarvar.
– Jag sålde faktiskt Sveriges första Nakamura-svarv till CA-verken i Sävsjö 1977 och så sent som för 1,5 år sedan togs den ur bruk. Maskinen som kostade 600 000 kronor hade då betalt sig många gånger om, säger Ulf.
Efter fem år på Palmer Lindberg började han sälja bandsågar och cirkelsågar. Först ett par år på Kaltenbach Sverigekontor, sedan försäljningschef i Sverige och Finland för västtyska KASTO och därefter på tyska Behringer med ansvar för försäljningen i södra Sverige.
– När jag kom in i branschen lade de flesta operatörer på ett bearbetningsmått på tre till tio millimeter, vilket innebar att man slarvade bort stora delar av förtjänsten. Så är det inte längre. Den tekniska utvecklingen har gjort att vi idag kan kapa de flesta detaljer i färdigmått i bandsågen.
Holms Machine Consulting, som arbetade med Behringer i 25 år, arbetar numera med tyska Jaespa, italienska tillverkaren Bonetti och just Everising från Taiwan. Varumärkena kompletterar varandra väl. Jaespa är en flexibel tillverkare som bygger speciella geringsmaskiner, och familjeägda Bonetti tillverkar maskiner för höghastighetskapning i främst aluminium, men även stål.
– Bonetti och Jaespa är två europeiska företag som kan bygga en maskin helt efter kundernas önskemål, men eftersom många företag endast har behov av en standardmaskin av hög kvalité valde jag att även plocka in Everising.
– Teknologin är i stort sett densamma, men det går endast göra små justeringar hos Everising som serietillverkar sina maskiner vilket gör att de är prisvärda.
Bandsågen från Everising levererades till Vetlanda under hösten 2019 och installerades av det rikstäckande serviceföretaget RBT Service som installerar, utbildar och servar sågar från Everising, Jaespa, Bonetti, Carif, Behringer, Eisele och Kaltenbach.
– Jag var med och startade RBT Service för 20 år sedan och är fortfarande delägare. Med åren har RBT byggt upp en stor kunskap om bandsågar och cirkelsågar och har idag servicekontrakt på mer än 350 stycken maskiner över hela Sverige, berättar Ulf.
Han tar ett varv runt den sex meter långa bandsågen och berättar om dess uppbyggnad, egenskaper och tekniska kvalitéer. Den kraftiga stommen och höga bladkonstruktionen gör att bandsågen kan såga kraftiga stålämnen på upp till 700 millimeter i diameter, vilket kan jämföras med de 460 millimeter som voestalpine High Performance Metals Sweden var begränsad till tidigare.
– Maskinen har ett väldigt sofistikerat NC-system. Det enda operatören behöver knappa in är måtten, antal detaljer som ska tas fram och materialkvalitén. I systemet finns ett stort bibliotek över ämnen med olika materialkvalitéer.
– Det bildas mycket spån under sågprocessen och för att snabbt få bort detta från bandet är bandsågen utrustad med dubbla spåntransportörer.
I nya NC-700HA, som har frigjort kapacitet i voestalpines övriga sågar, sågas främst stålämnen från 360 millimeter och uppåt. Andreas Johansson berättar att bandsågen och även härdningsprocessen är igång under obemannade tider för att optimera tillverkningen.
– Vi har möjlighet att följa processen utanför arbetsplatsen samt har larmbevakning om något skulle hända. I bandsågen finns övervakning av vertikalkapningen och skulle ett utslitet sågblad komma 0,5 millimeter ur kurs avbryts sågprocessen.
– Många av våra kunder är verktygsmakare och med tanke på vår korta ledtid har vi inte tid att stå still. För att säkerställa att avbrotten blir korta vänder vi oss till RBT Service så mycket det går.
När stålämnet är färdigsågat skickas det till kund för bearbetning och i en del fall skickas detaljen tillbaka till voestalpine High Performance Metals Sweden för värmebehandling. Om inte ugnsparken räcker till rent storleksmässigt har företaget möjlighet att skicka ämnen till koncernens anläggning i Dusseldorf för härdning.
– I Vetlanda tar processen normalt några dagar beroende på stålämnets storlek, samansättning och detaljens utformning.
Idag har voestalpine High Performance Metals Sweden två vakuumhärdugnar, två vakuumanlöpningsugnar samt två enklare luftugnar, där den största ugnen kan ta 1,5 ton och den minsta 250 kg. – Investeringarna har stärkt oss som företag och blickar vi framåt kan det bli aktuellt att investera i fler ugnar för att öka kapaciteten, säger Andreas.