Anderstorps Mekaniska Verkstad är ett familjeföretag i tredje generationen, snart den fjärde. Ända sedan starten har verksamheten präglats av innovativt tänkande och investeringsvilja. Man fokuserar på legotillverkning av plåt-och bandjärnsdetaljer och är en av Sveriges ledande specialist inom automatiserad metallbandsbearbetning. Bland kunderna finns några av ledande tillverkningsindustrier samt flera stora elgrossister. I samarbetet med sina kunder är man ärliga och öppna och strävar efter att alltid kombinera hög leveranssäkerhet med det bästa resultat. Nästan alla uppdrag kommer via befintliga kunder eller referenser och det tycker man säger det mesta.

Mer bakgrundsfakta, vilka är AMV i Anderstorp

– Vårt företag är certifierade enligt ISO 9000 och ISO 14 000. Och vi arbetar mot certifiering av TS-standard som är ett kvalitetsledningssystem som främst används av fordonsindustrin. Och det handlar om att åstadkomma ständiga förbättringar och att förhindra fel, minska variation och förluster i försörjningskedjan, säger VD Gunnel Hellqvist och fortsätter;
– Men allt började 1937 när vår farfar Rudolf Andersson startade Anderstorps Mekaniska Verkstad och lade grunden till vad vi ser här idag. Vår farfar började med tillverkning av verktyg och specialmaskiner. I början på 2000-talet kom vi till ett vägskäl i och hur vi skulle fortsätta utveckla vår verksamhet, berättar Gunnel Hellkvist.
Detta och vad som hände skriver vi om i slutet på artikeln.

Den senaste maskininvesteringen.

Maskinerna som Anderstorps Mekaniska nu investerat
i är en SafanDarley E-Brake 100 ton 3 meter samt en Prima Power kombilaser, LPe6f.
Gunnel Hellqvist, VD på företaget, berättar hur tankarna gick inför investeringen;
– I början av 2015 väcktes tankarna på att investera i en kombinerad stans/fiberlaser och kantpress då vi såg att detta skulle vara en perfekt kombination till våra framgångsrika bandbockningsmaskiner. Vi passade då på att undersöka intresset hos våra befintliga kunder och fick mycket positivt gensvar vilket ledde till att investeringen blev verklighet. Investeringen och tron på framtiden ligger helt i linje med 4:e generationens planer och visioner vilket gjorde beslutet ganska enkelt. Nu känner vi att vi är väl utrustade för framtiden som underleverantör när det gäller formning och bearbetning av band och plåt, avslutar Gunnel.

Björn Hellkvist och Fredrik
Andersson är operativt ansvariga
för att man nu utvecklas och
tillverkar helt nya produkter
i fabriken i Anderstorp.

Maskinfokus

– Prima Powers kombilaser, LPe6f med fiberlaser, kombinerar stans- lasermaskinens fördelar där man kan stansa, laserskära, forma, gänga samt utföra mindre bocktempo med fiberlaserns energieffektivitet och låga underhållskostnader. Maskinen levereras med Tulus användargränssnitt med effektiv verktygshantering och överblick på sortering, stans och laserprocess. Maskinen hanterar plåtformat 1 500 x 3 000 mm.
Anderstorps Mekaniska har även valt att utrusta sin kombilaser med Compact Express som är en kompakt hanteringsutrustning för automatisk in- och utmatning av plåt. Det som kännetecknar CE är framförallt den extremt lilla golvytan som gör den automatiserade anläggningen mycket enkel att placera. Laddaren är en sugkoppsladdare med programmerbara sugkoppar, inbyggd plåtseparation och dubbelplåtkontroll. Den centrerar även plåten i maskinen och laddningen sker snabbt och exakt. Utmatningen av plåtar eller plåtskelett sker med separat utrustning till ett höj och sänkbart saxbord. Byte av material och tömning av detaljer och skelett i Compact Express kan ske under drift. Compact Express lämnar ena sidan av maskinen ledig för att ladda och plundra plåtar manuellt,

Ny produkt, stansad, skuren och bockad.

förklarar Johan Söderberg.
– SafanDarleys E-Brake har en servoelektriskt driven pressbalk som möjliggör höga presshastigheter med en hög noggrannhet. Den har en rörlig övre pressbalk och ett patenterat drivsystem där kraften överförs till pressbalken via rullar som är placerade längs med balken, vilket minimerar balkens återfjädring. Maskinen har linjärskalor för hög noggrannhet, låg ljudnivå under användning, returslag utförs med säkerhetsfjädrar, detta garanterar retur av balken även vid strömavbrott samt sist men inte minst en mycket låg energiförbrukning. Maskinerna finns i tontal 20 till 300 ton och med presslängder från 850 till 4 100 mm, berättar Johan Söderberg distriktsansvarig maskinsäljare Din Maskin.

Kommentarer från produktionen

– Det handlar om en helhet, har vi inte kunder så har vi inte heller

Fyra kameror är standard idag på Prima Powers fiberlasermaskiner. Det handlar
om att kunna bevaka processen optimalt och se vad som händer i maskinen

någon tillverkning så mycket handlar om att vara aktiva ut mot marknaden med en säljorganisation, givetvis. Utvecklingen i branschen är också att vi är i tider med automatisering och krav på effektiviseringar. Och efter att vi tappat många jobb när en av våra största kunder flyttade tillverkningen utomlands blev vi varse att man behöver en större bredd för att kunna göra mer för fler kunder. För du måste som underleverantör alltid vara beredd på förändringar och att kunderna kan välja andra alternativ, säger Gunnel Hellkvist
Med på vårt möte är även Fredrik Andersson på teknik och Johan Söderberg maskinsäljare Din Maskin och diskussionerna går vidare.
– Efterfrågan från våra kunder att även kunna erbjuda stansade och laserskurna detaljer ökade och då jag och min bror Jan Andersson lämnade uppdraget till våra söner att undersöka vad är det vi behöver för att dels bli mer kompletta och dels för att kunna bredda och erbjuda mer. Och då kom Fredrik och Björn med förslaget att investera i en kombimaskin stans/laser med automation. Så man kan säga att det är den yngre generationen som nu ansvara för och planerar morgondagens produktion här på AMV, förklara Gunnel Hellkvist.
– Produktionscellen har funnits här sedan oktober 2016 då den installerades och nu kör man för fullt, säger Johan Söderberg och förklarar;
– Detta är en helt ny kund för oss då man tidigare producerat i helt annan maskinteknik. Tittar vi tillbaka så började allt för nästan ett år sedan med en förfrågan från Björn och Fredrik där man redan från start hade helt klart för sig vad detta företaget behövde för typ av maskin för att kunna tillverka den typen av produkter som man ville tillverka. Att det skulle vara just en kombimaskin. Och det är bara att titta på resultaten idag där man enligt min mening tillverkar produkter som är helt ypperliga för att tillverka i en kombimaskin stans/laser, man utnyttjar maskintekniken på enligt mig ett fantastiskt sätt.
– Vår ryggrad och vårt hjärta ligger traditionellt om man ser tillbaka på bandbockning, högt automatiserad tillverkning. Men för ungefär två år sedan så var det dags att ta nästa steg i företagets utveckling och då fick jag och Björn något av ett uppdrag att prioritera tankarna till vart och hur skulle vi utveckla företaget för framtiden, produkt och teknikmässigt. Vilket spår skall vi ta? Nytt spår gällde men vi visste inte riktigt när vi började tänka och planera vad skall vi, vad vill vi som tillhör 4:e generationens ägare in i framtiden.
– Automatisering är ett måste idag. Tekniken med laser och stansning kände vi till.
Och i det läget kom vår blivande maskinleverantör in i bilden. Din Maskin i Värnamo kände vi till väl och vilket utbud av maskiner de har, så vi kontaktade Johan Söderberg och när vi gjorde det så var både jag och Björn rätt så klara över vad vi behövde för teknik och maskin, säger Fredrik Andersson.
– Man har investerat i det vi kan erbjuda som maskinleverantör kan tänka sig när det gäller kombimaskin och teknik, säger Johans Söderberg.
Vad är det för material och plåttjocklekar?
– Traditionell stålplåt mellan 1 -8 mm med tyngdpunkten på 4-5 mm. Detaljer som passar för tekniken då man behöver både stansa, gänga och laserskära för att sedan förädla produkten vidare i kantpress. Och storleksmässigt så är maskinen utformad för att klara detaljer 800 x 800 mm i falluckan, säger Johan Söderberg.
– Vi är ödmjuka inför framtiden och vi är fortfarande i en utvecklings- och inlärningsfas i tekniken men enligt Johan är vi långt fram och det känns tryggt att veta att experterna ser vår utveckling och potential att utnyttja maskintekniken maximalt. Detta har verkligen givit vår verkstad ett rejält lyft och våra medarbetare är mycket nöjda med vår satsning. Vår omsättning ökar och vi får fortsatta positiva signaler från våra kunder att här kommer man att lägga mer jobb i framtiden så vi hoppas på en ljus framtid för Anderstorps Mekaniska, avslutar Fredrik Andersson och Björn Hellkvist.

Operatören som kör den nya kantpressen från SafanDarley heter Simon Lindell.

Helautomatiserad bandbockning

I Anderstorp är kurvteknik, snabbhet och precision viktig på motorbanan men också en del av industrins vardag och när det gäller bandbockning så står Anderstorps Mekaniska Verkstad i ”pool position”. En gång var företaget en plåtbearbetningsindustri som alla andra. Och precis som alla andra så fick man finna sig i att detaljerna för att förädlas var tvungna att formas i flera olika maskiner innan de var klara.
2004 installerades den första helautomatiserade maskin för metallbandsbearbetning i fabriken. Den var en succé från första stund. Orsaken är att den verkligen ger allt, hur trixig detaljen än är. Den riktar, stansar, gängar, försänker och bockar ända in i mål. Det gör att tillverkningen går väldigt snabbt, med perfekt precision. Eftersom maskinen har universella verktyg som inte är låsta, är det enkelt att ställa om produktionen om kunden skulle vilja ändra något. 2008 fick man investera i ytterligare en produktionslinje för att kunna möta efterfrågan.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here