Ur askan i elden eller vad är det ordspråket säger.

– Det var dags att prova på något nytt och spännande i arbetslivet och att ge sig in i tillverkningsindustrin värld komma närmare produkterna och produktionen, känns mycket inspirerande och utmanade, säger Mikael Lindberg och tillägger;

– Här finns en jättepotential och jag ser vår verksamhet som en oslipad diamant. Mitt uppdrag är att utveckla vår produktion med mer automatisering men också utnyttja de automationslösningar som vi har på ett bättre sätt. Vi behöver förbättra arbetet kring självgående palettmaskiner och nya maskininvesteringar måste till. Kampen mot långa ställ- och riggtider har bara börjat, detta skall och måste minimeras.

Verkstadsföretaget har en lång tradition som går tilbaka till 1992. Bearbetningscenter AB i är legotillverkare av detaljer som fordrar hög kompetens när det gäller bearbetning i CNC-svarvar och fleroperationsmaskiner med kompletterande efterbearbetning såsom härdning, slipning och svetsning.

Företagets kunder finns inom tillverkare av mobil och stationär hydraulik, inom lantbrukssektorn, lastbilspåbyggnationer, sågverksutrustningar, skogsmaskiner, grävlastare och maskinbyggare.

Maskinoperatörerna Alexander Högberg och Viktor Lindgren är framtiden på Bearbetningscenter. Här står grabbarna vid en av flera CNC-styrda flerfunktionsmaskiner från OKUMA med robotanslutning till maskin.
Maskinoperatörerna Alexander Högberg och Viktor Lindgren är framtiden på Bearbetningscenter och är två av de närmare 40 anställda som tillverkar bearbetat gods utifrån sina kunders ritningar och specifikationer. Tillverkning sker med moderna maskiner som är till stor del automatiska där maskinoperatörerna jobbar med hela processen från ritning till färdig detalj. Här står grabbarna vid en av flera CNC-styrda flerfunktionsmaskiner från OKUMA med robotanslutning till maskin.

– Som sagts så har vi inga egna produkter, då det vi tillverkar är våra kunders produkter och det gör jobbet än mer utmanande och varierande. Det betyder också att vi behöver vara lyhörda och utveckla produktionsprocesserna så att vi skapar en flexibilitet i vår produktion och att våra medarbetare får rätt förutsättningar att gå kundernas krav till mötes och därmed skapa ett mervärde för kunden som i förlängningen skall ge vårt företag långsiktiga kundsamarbeten och i nästa stegutveckla vår lönsamhet, så vi kan investera i vår maskinpark, säger Mikael.

– Därför lägger vi nu ner stora resurser på att utveckla våra medarbetares personliga egenskaper som är avgörande för hur vårt arbete i produktionen skall utvecklas. Jag vil gärna driva på och upptäcka mer i våra medarbetares tankar om hur man som enskild men även i grupp kan göra vårt företag mer effektivt och flexibelt. Så med ett stort engagemang och förmågan att ta sig an arbetsuppgifterna. Då det är ett arbete där detaljerna är avgörande, att man är noggrann. Utveckla sig själv som individ att arbeta självständigt i sin roll samtidigt som det är ett nära samarbete med de andra operatörerna för att bli effektivare och få ut fler maskintimmar per arbetsdag, fortsätter Mikael.

Tiden står inte still

Tid är en av vår viktigaste och mest värdefulla resurs. Ibland känns det som att tiden står still men oftast är det som om timmarna bara rusar förbi. I våra artiklar skriver vi om produktion och om produktivitetshöjande insatser i form av ny maskin- och verktygsteknik och förbättrade arbetsmetoder. Människan är i fokus och bestämmer i mångt och mycket hur mycket vi skall och kan hinna med på 24 timmar, en vecka eller en månad. Det är ju tiden som vi hela tiden handlar med. Har människan alltid haft ont om tid, nej men idag och vi pratar och fokuserar på tillverkning av produkter inom en viss tid och en viss leveranstid.

– Att säga att det inte finns tid för vissa arbetsuppgifter vill jag försöka att påvisa att tiden finns om man prioriterar. Så kan man resonera privat men på jobbet måste man tänka till, det finns alltid tid, det gäller bara att prioritera rätt, säger Mikael.

Tiden är vad vi mäter med en klocka och med en sådan definition av tiden öppnas dörren för en hel rad olika scenario. Så om produktionen skapar ett större värde på färre arbetstimmar, innebär det att produktiviteten blir högre. Och kapaciteten ökar dramatiskt om ett företag bestämmer sig för att öka automationsgraden i sina processer.

Maskinparken

– Vi arbetar nu med flöden och logistik i vår verkstad. Vi har även talat om att vi behöver utbilda och utvecklas internt. Fler maskintimmar – för grundläggande är att spindeln skall snurra och gå, det är det viktigaste för en verkstadsägares lönsamhet, att göra spån. Så trots alla budskap om digitalisering, automatisering och smarta fabriker, så är det givetvis fortfarande smartast om man kan producera så mycket spån per timme och dag som möjligt.

– Nu parallellt med detta arbete, så behöver vi nyinvesteringar i vår maskinpark. Den japanska maskintillverkaren OKUMA är det dominerande maskinfabrikatet i produktionen på Bearbetningscenter i Kramfors.

Vi ber Gunnar Strömmer om en ”maskinlista ” på nuvarande maskiner från OKUMA och ställer samtidigt nästa fråga. Hur ser framtiden ut när det handlar om maskininvesteringar hos Bearbetningscenter och vad kan ni erbjuda i form av teknik och nya modeller.

– Företaget har sedan tidigare en mycket fin och modern maskinpark med idag 14 stycken verktygsmaskiner från OKUMA. Bland dem vill jag nämna flera;

– MB-5000H är en av OKUMAs horisontella maskinmodeller. Just MB modellen är en snabb och mycket dynamisk maskin vilken gör den väl lämpad för exempelvis aluminiumbearbetning.

Den MB-5000H som Bearbetningscenter har är utrustad med ett palettsystem med 6 platser, en Spindel på 15000rpm, BT40-BigPlus kona, 146 verktygsplatser, 70 bar högtryckssystem samt mätprober för verktyg- och detaljmätning.

– OKUMA Multus U30002SWär en av flera multifunktionssvarvar hos Bearbetningscenter. Maskinen har två verktygsbärare och är fullt simultant 5-axlig. Den övre verktygsbäraren har Capto C6 med 12000rpm spindel och den nedre, revolvern, har BMT infästning och 6000rpm. Verktygsmagasinet har 80 platser. Multus U-maskinerna har alla ett 70 bar högtryckssystem med bandfilter. Samtliga är utrustade med en automationscell från SVIA.

– OKUMA LB-4000EX MY C1500är en riktig arbetshäst. Den här maskinen är utrustad med en BigBore spindel på 37kW och 1178 Nm. Revolvern har 12 platser, drivna verktyg 6000rpm samt Y-axel. Maskinen har även en automationslösning från SVIA.

– Bearbetningscenter tittar även på att göra en ”tvilling” av LB-4000-cellen. Kanske är det inte helt korrekt att kalla det för en tvillingcell. Automationslösningen kommer i så fall att se något annorlunda ut. En sådan lösning skulle bli ett naturligt led i det layout och flödesarbete som Mikael nämnde tidigare, och naturligtvis bidra till att kunna producera mer obemannat

Vi på Stenbergs är mycket tacksamma över att få vara leverantör till Bearbetningscenter. Tekniknivån är hög på företaget och med den plan som nu ligger för framtiden så kommer den inte att bli lägre. Ett välskött och framgångsrikt företag som tror på framtiden. Visst finns det utmaningar men jag är övertygad om att de kommer att lyckas.

William Ulin är maskinoperatör och i sin roll som CNC-operatör arbetar han med att programmera CNC-maskiner och att tillverka produkter från ax till limpa.
William Ulin är maskinoperatör och i sin roll som CNC-operatör arbetar han med att programmera CNC-maskiner och att tillverka produkter från ax till limpa. Det innebär bl.a. att ställa maskinen, plocka fram verktyg och material, plocka ut order från affärssystemet Monitor och säkerställa att resultatet blir enligt planen.

– EMO står för dörren och där kommer OKUMA att presentera sitt nya operativsystem OSP-500, tillika ett 60 års jubileum för OSP systemet.

Yttrycket ”Game Changer” används ofta alldeles för slarvigt. Vad gäller OSP-500 så är yttrycket synnerligen berättigat.

Det nya operativsystemet är utrustat med ”Digital Twin” för att påskynda produktionsprocesserna och minska förberedelsetiderna. Den underlättar högprecisionssimuleringar av bearbetningsprocesserna: Med ”Digital Twin” på maskinen sker denna simulering direkt på maskinen, så att bearbetningen kan starta omedelbart därefter.

Programmering & simulering kan också göras med ”Digital Twin” på en dator för att undvika störningar i produktion samt snabbare inkörning. Även oerfarna användare drar nytta av alla fördelar med operativsystemet tack vare det exceptionellt användarvänliga gränssnittet.

Funktionen ”Smart OSP Operation” förenklar hanteringen och ger automatisk vägledning genom alla nödvändiga steg, vilket innebär att personer utan tidigare erfarenhet snabbt kommer igång och kan programmera en detalj. OSP-P500 är också optimerat för att ge kortare cykeltider med hög bibehållen ytfinhet. 

Tack vare ”Smart Control” har den dubbelt så mycket beräkningskraft som konventionella operativsystem. Detta förkortar avsevärt reaktionstiderna så att cykeltiderna kan minskas med upp till 15 procent.

Säkerhet mot cyberattacker

Med ett omfattande säkerhetssystem skyddas operativsystemet från obehörig åtkomst.

Smart teknik för minskad energiåtgång

Tack vare den integrerade ”Eco Suite Plus” uppfyller den nya OSP-P500 alla krav på att minska energiförbrukningen. De smarta funktionerna registrerar och analyserar varje driftstatus och CO₂-utsläpp, växlar till energisparläge vid behov och justerar automatiskt tillbehör som t.ex. spåntransportör eller oljedimavskiljare.

– I första steget kommer OKUMAs 5-axliga MU maskiner samt multifunktionssvarvarna i Multus U-serien att bestyckas med OSP-500.

Vi tackar Gunnar Strömmer för all viktig information.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here