Fredrik Andersson och Jim Davis skakar hand efter en mycket lyckad maskininvestering.

Skärning av cykelramarna sker numera med den senaste maskintekniken. Här på plats står nu en kraftfull, fullutrustad och supersnabb 3D laserskärmaskin med fiberkälla på 3 kW från den italienska maskintillverkaren ADIGE.

– Vi har nu gjort den största investeringen i företagets historia i form av en helt ny rörlaser. Vi är den enda cykeltillverkaren i Sverige som tillverkat cykelramar i obruten följd sedan starten av företaget 1911, säger Fredrik Andersson produktions- och personalchef på cykelfabriken i Skeppshult.

Teknikskifte

– Vi har tidigare använt en kombination av en kapmaskin och en fleroperationsmaskin för att kapa och skära hålbilder och mönster i våra cykelramar. Maskinerna började bli gamla och tekniken förlegad, så här fanns starka skäl att investera i den senaste tillverkningstekniken, säger Fredrik och fortsätter;

– Jag har arbetat här på företaget i 18 år från grunden och upp i organisationen och jag har lärt mig att inget är omöjligt. Att vara nyfiken och teknikintresserad är två bra attribut för att utveckla våra produktionsprocesser och det var viktigt för oss att nu ta nästa teknikkliv i vår produktion. Här på företaget som är familjeägt är det korta beslutsvägar och är det problem eller oklarheter, kan man ofta ta dem på ”uppstuds” direkt ute i fabriken.

Fredrik berättar att han och flera av medarbetarna ägnade nästan tre år åt att undersöka och analysera vad som fanns på marknaden när det gällde att effektivisera produktionen av cykelramar. Genom kontakt med ett flertal leverantörer av maskiner så fann man att fiberlasertekniken var mycket intressant och efter flera mässbesök och företagsbesök, bl.a. hos en av de stora aktörerna inom plåtbearbetning i Smålandsstenar, så valet blev relativt lätt till slut.

– Men som sagt det blev en lång process och frågan var egentligen om vi skulle fortsätta på det invanda spåret med kapning och fleroperationsmaskin eller ta nästa steg i ny maskinteknik och som var bra så enades vi om att vända tankarna till att investera i en 3D fiberlaserskärmaskin. Jag hade sett skurna rör på en mässa och undrade hur man kunde göra så där, jo det handlade om att det var gjort i en rörlaser. Oj, tänkte jag, det här måste vi titta närmare på, säger Fredrik Andersson och Jim Davis maskinsäljare på Edströms Maskin kommer med input.

– Aldrig förr har det varit så viktigt att ha rätt maskinpark för sina processer. Aldrig har det varit så tydligt som nu. Man möter företag som är på väg att hamna på efterkälken. Fel maskin och leverantör kan bli en dyrköpt läxa. Det är viktigt att fatta rätt beslut med bra vägledning och här har vi på Edströms långa erfarenhet med ledande maskintillverkare i ryggen och en stor organisation bakom oss som borgar för support och service till kunderna.

Vi återkommer till den vältajmade maskininvesteringen för nu blir det en runda i produktionen för att följa flödet och processerna. Och på 7 000 kvm produktionsyta händer det mycket. Att se verkligheten är bra för då kan man ställa de rätta frågorna efteråt när det handlar om produktionstänket och vår huvudfråga som fanns i huvudet hos redaktören på väg till mötet. Och frågan är:

Rören som formas och bearbetas är i dimensioner 15 – 34 mm.
Rören som formas och bearbetas är i dimensioner 15 – 34 mm.
”Det kan väl inte vara så svårt att tillverka cyklar?”

Vi ser mängder av rör som skall bli cykelramar (se foto) och vi passerar en rörbockningsmaskin. Nästa avdelning handlar om manuell svetsning (se foto) och robotsvetsning. Vi ser hundratals cykelramar som hänger i krokar på väg in i ytbehandlingsboxar och vidare till lackering för att till slut hamna i monteringen.

Så man kan lekmannamässigt säga att in kommer sex meter långa stålrör i höghållfast stål, ut kommer färdiga cyklar.

– Ja, så enkelt kan det låta men nu gör du det enkelt för dig och ja det är enkelt om man vet hur man skall göra, det är många led men börjar alltid med ett rör, skrattar Fredrik Andersson.

Och man vet hur man gör. Företaget har funnits och tillverkat cyklar sedan 1911. Vi får veta att man under året satt försäljningsrekord under 2019–2020 och man säljer till 99,9 % sina cyklar till den svenska marknaden, sådan är branschen.

– Vi har försökt med export men de flesta länder är väldigt trogna sina inhemska cykelfabrikat, så är det bara och nämner Danmark, Italien och Tyskland som exempel.

– Nu nästa vecka med start 1 september är det nyårsafton här i cykelfabriken som är en höjdpunkt för oss. Då börjar en ny säsong och vi skall visa upp alla våra nya modeller för återförsäljare/cykelhandlare från hela landet. Och utsikterna ser ljusa ut för Skeppshultcykeln som hoppas och ser fram emot nya försäljningsrekord, säger Fredrik och tillägger;

– Vi tillverkar 160 – 180 olika modeller och när det gäller våra ramar, så finns de i 25 – 30 olika varianter. Och i vårt sortiment finns givetvis el-cyklar och trehjulingar.

Vad är det som gör ert sortiment av cyklar så populära?

– Vi säger med all ödmjukhet att med hantverket i grunden så tillverkar vi ”ovanligt vanliga cyklar” med hög kvalitet, svarar Fredrik.

Och målet är alltid att tillverka Europas bästa cykel. Men konkurrensen är tuff så det handlar mycket om att ha långsiktiga mål och de är att tillverka cyklar i hundra år till minst. Med en småländsk affärsidé i botten så satsar Skeppshultcykeln mycket på kvalitet och hållbarhet med miljön i fokus.

ADIGE LASERTUBE LT7

Tillbaka i konferensrummet får vi veta mer om maskininvesteringen.

Jim Davis är maskinsäljare på Edströms Maskin med huvudkontor och utställningshall i Jönköping, han informerar om maskinbyggaren från Italien, BLM Group.

– BLM tillsammans med ADIGE utgör den italienska tillverkaren BLM Group som är världsledande inom hantering av rör. Tillsammans ligger de i framkant av utvecklingen och skapar hela tiden nya lösningar inom området. ADIGE är enligt vår mening världens ledande tillverkare av rörlasrar och erbjuder även ett brett program inom mer traditionell rörkapning.

Det nya robusta magasinet är från början framtaget till den större maskinmodellen LT8. Magasinet klarar en buntvikt på 5 ton och är framförallt mer lätt tillgängligt vid lastning av nya rörbuntar. Vid körning av öppna profiler och special profiler kan kunden välja till optionerna ”Pusher” och ”Loading Chains”.
Det nya robusta magasinet är från början framtaget till den större maskinmodellen LT8. Magasinet klarar en buntvikt på 5 ton och är framförallt mer lätt tillgängligt vid lastning av nya rörbuntar. Vid körning av öppna profiler och special profiler kan kunden välja till optionerna ”Pusher” och ”Loading Chains”.
Fina snitt, samma kvalitet varje gång, ingen efterbearbetning behövs.
Fina snitt, samma kvalitet varje gång, ingen efterbearbetning behövs.
Cykelramar överallt i fabriken.
Cykelramar överallt i fabriken.

– Vi arbetar med ett mycket starkt varumärke som kännetecknas av långsiktighet och tradition. Vi på Edströms Maskin har sålt över 80 maskiner till svensk industri under 20 års tid och då pratar vi ofta stora investeringar i unik teknik. Vi sitter på en uppbyggd kunskapsbank som vi kan förmedla ut till svensk verkstadsindustri.

– Maskinleverantören Edströms har också den organisationen som krävs för att hantera den här typen av maskiner. Det måste finnas kunnigt folk, det måste finnas en tradition bakom med erfarna servicetekniker för att maskinsystemen som vi säljer får helt enkelt inte stå still.

Vi frågar Jim Davis om upplysningar kring maskintekniken.

– Tittar vi på den maskinen som installerades här på Skepphultcykeln AB under februari/mars månad så är det en fiber rörlaser ADIGE LT7. Här har man nu fått den senaste tekniken från ADIGE där man ser att den italienska maskintillverkaren prioriterar snabbhet och precision, tillsammans med flexibilitet och snabba omställningar. Med den senaste programmerings mjukvaran ARTUBE 3.0 och det nya maskininterfacet går det med några få musklick att få fram en färdig detalj, som importerats från en 3D-modell.

Tekniska fakta kring maskinsystemet

Maskin:
Laserkälla:
Skärhuvud:
Rör dimension:
Rör vikt:
Material:
Rörlängd:

Adige LT7.
IPG Fiber 3 kW.
Adige Tube Cutter 3D Autofocus.
Från 12 mm till 152,4 mm.
Upp till 23 kg/m.
Stål, rostfritt, aluminium, koppar, mässing.
upp till 8,5m in och 8,5m ut.

Energieffektiv och låga driftskostnader.

Vi läser ur ett pressklipp från Tidningen Maskinoperatören från mässan EuroBlech 2018.

– Efter 30 års kontinuerlig teknisk utveckling och med en erfarenhet av mer än 3 000 sålda rörlasermaskiner i världen, presenterade Adige sitt mästerverk LT7, sa Edströms Maskins utsända Claes Hult och Jim Davis på mässgolvet i Hannover.

– LT7: ans, kapacitet är anpassad till marknadens mest efterfrågade produktionsbehov. Och de olika processer beroende på vilken tillverkning maskinköparen har så kan man räkna med att från det minsta till det största röret, är processen helautomatisk.

– En annan viktig nyhet är ” Tube Cutter ” med Autofocus, ett nyutvecklat skärhuvud från ADIGE som är framtaget för snabb och säker 3D skärning. ADIGE;s kraftfulla CAD/CAM mjukvara Artube är grunden också i LT7.an, och här ingår dessutom alla Active Tools så som; Active Focus, Active Scan, Active Marking, Active Tilt, Active Speed och Active Piercing.

-–Och detta bevisar återigen, att en mjukvara aldrig blir färdigutvecklad utan den lever under devisen ” under utveckling”, säger Claes och Jim.

Mycket svetsning vid tillverkning av cyklar.
Mycket svetsning vid tillverkning av cyklar.

Tekniksprång in i framtiden med fiberteknologi

Vi går återigen ut i produktionen och hamnar mitt i ett jobb i den nya LT7:an där operatören laserskär rör med stor precision. Här uppnår man fina toleranser och därmed slipper operatören efterföljande moment med efterbearbetning vilket ger en mycket bra tillverkningstakt och produktivitet samt en bra produkt till kund.

– Ett problem vi hade med vår äldre process var att vi fick lägga tid på efterbearbetning av våra cykelramar efter den skärande bearbetningen i vår fleroperationsmaskin. Även så handlade det förr och detta är viktigt, mycket om att konstruera efter de förutsättningar som maskinerna hade. Nu har vi en resa här hur vi kan konstruera när maskinen/tekniken inte är begräsningen, förklarar Fredrik. 

Inom svensk industri finns en betydande produktivitetspotential som kan och behöver utvecklas. För att säkra produktionen gäller det hela tiden försöka effektivisera och förbättra.

Fredrik Andersson i utställningshallen med alla nya modeller som presenteras för marknaden under september månad.
Fredrik Andersson i utställningshallen med alla nya modeller som presenteras för marknaden under september månad.

– En produktion blir aldrig färdig utan det finns alltid utvecklingspotential tack vare att det kommer ny teknik ofta datastyrd och nya mjukvaror som hjälper till att skapa allt bättre produktionsprocesser och i slutändan en bra produkt, säger Fredrik.

– Det är många som bidragit till att vi fått till en så lyckad maskininvestering som detta har blivit. Dels Jim Davis på Edströms som förstod vad vi ville ha och stod på sig i sina argument som helt klart var mer på det tekniska planet än att sälja. Vi fick och har en mycket bra kontakt och det ger förtroende och lugn, säger Fredrik.

– Nästa viktiga person är Mikael som sköter maskinen. Han är ett riktigt ess och mycket duktig. Stort teknikintresse och gillar datorstyrd produktion. Han har erfarenheten och ögat att se hur vi skall programmera maskinen, framförallt när vi börjar skära cykelramar för nya modeller.

Så slutligen vad blev utväxlingen när vi pratar äldre teknik/maskiner kontra den nya lasern?

– Vi pratar tillverkningstider som kortas med flera hundra procent. Och vi får en kvalitetsförbättring på cykelramarna som är riktigt tillfredsställande. Och det förstärker det som vi säger; ”Vi är stolta att tillverka cyklar av högsta kvalitet, effektivt och med hållbarhet och miljötänk i grunden”.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here