– Vi fortsätter vår resa och investerar i ytterligare en 5-axlig verktygsmaskin från Mazak. Maskinen installerades under semestern och är i full gång. Det handlar om samma modell som man har sedan 2015 på verkstaden – Variaxis i700, vi återkommer till varför man gör investeringen.
– Vi på Kramers har en lång erfarenhet av både 3D CAD och 5-axlig bearbetning samt CAM programmering och sedan 2002 har vi haft 5-axlig teknik som en av våra tillverkningsmetoder. Då har det handlat om den 5-axliga maskintekniken via bäddfräs och rörligt huvud och framförallt lite större detaljer både simultant och indexerande 5-axlig maskiner, säger vd Ola Kramer.

Kramers styrka är avancerad bearbetning, gärna komplexa detaljer i låga serier och prototyper i svåra material. I företagets DNA finns hela tiden en röd tråd i att vara öppna för nya utmaningar. Man är inte rädda för att prova ny teknik och tänka i nya banor och välkomnar tuffa utmaningar för det ger en chans att lära nytt, hitta bättre metoder och sätt att höja kvaliteten, menar Ola Kramer som berättar att han länge haft ett starkt teknikintresse med en horisont mot framtidens tillverkningsprocesser.

Styrsystemet SmoothX är 4 gånger snabbare än det tidigare styrsystemet hos Mazak. Maskinen Variaxis i700 är utrustad med vagga och rundmatningsbord, verktygsväxlare och en spindel på 18 000 varv.
ZeroClamp fastspänningssystem som reducerar ställtiderna och stilleståndstider och därmed generera lägre produktionskostnader och samtidigt ökar processäkerheten. – Operatören kan flytta jobb mellan maskinerna och hittar nollan direkt. Snabbt och det sparar riggtid, säger Ola Kramer. Dessutom ger den en mycket flexibel lösning för att producera dygnet runt utan extra arbetskraft. Till maskinen har vi investerat i Gressels självcentrerande skruvstycken för 5-axlig bearbetning.

Man har sedan 2015 utvecklat sig inom skärande bearbetning och utmanat sig själva med att ta in ny 5-axlig teknik där maskinen är utrustad med vagga och rundmatningsbord som vinklar och vrider detaljen. Båda 5-axliga maskintyperna har fördelar med olika sätt att komma åt så mycket som möjligt i samma uppspänning. I en 5-axlig maskin med vagga och rundmatningsbord blir det lättare att köra runt detaljen och komma åt fler sidor.
– Det finns många olika typer av fabrikat inom den 5-axlig tekniken på marknaden som svarvar, fräsmaskiner och multifunktionsmaskiner.
–Vi började titta på att investera i en 5-axlig maskin till för vi har under senaste åren slagit omsättningsrekord och vår 5-axliga Mazak har varit och är fullbelagd med jobb. Återigen startade vi en inköpsresa där vi åkte runt och ” sparkade däck” men fann ganska snabbt att vi vill investera i ytterligare en Mazak Variaxis i700.
– Valet blev till slut enkelt och vi ser som alla förstår stora fördelar med två identiskt lika maskiner. Företaget ser nu framåt mot nya mål att bli än mer effektiva och konkurrenskraftiga. Jobben trillar in och vi expanderar, inte bara med ny maskin utan vi har och anställer maskinoperatörer och vi har byggt ut, allt för att möta våra kunders krav på högsta kvalitet och snabba leveranstider, förklarar Ola Kramer. ■

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here