Det måste alltid finnas tid för förbättringar och för HydraSpecma i Våxtorp handlar det om ett stort fokus på att utveckla och tillverka hydraulikkopplingar från prototyp till produktion i den andan. Med ökade volymer krävs att man ”steppar upp” och jobbar aktivt med produktivitetshöjande arbete. Verkstadsföretaget är en av branschledarna inom applikationsanpassade system och komponenter för hydraulik på den nordiska marknaden. Och man ser en ökande export till världsmarknaden. HydraSpecma ingår i börsnoterade Schouw & co och totalt är man 1 100 medarbetare.

Fabriken i Våxtorp som vi besöker är fokuserad på tillverkning av hydraulikkopplingar för montering av hydraulslang. Man är inne i en tillväxtfas med/ och utvecklar sin fabrik med nya maskiner och automationslösningar.

– Längdsvarvning är en viktig bearbetningsmetod för våra tillverkningsprocesser och här har vi idag 17 maskiner av fabrikatet STAR med stångmagasin och 17 multifunktionssvarvar från olika tillverkare så som MAZAK, OKUMA, MIYANO och INDEX som är helt integrerade i automatiserade svarvceller, säger Fredrik Schönbeck.

Tillsammans med Fredrik, Jacob Schön båda på Hydra Specma och Jonas Lund hos verktygstillverkaren Schwanoug, skall vi prata produktionsteknik och specialverktyg men först en presentation av grabbarna Fredrik och Jacob.

– Jag arbetar som produktionstekniker och väldigt mycket med fokus på IT applikationer. Har hand om vårt affärssystem på fabriken och även hand om verktygsbeställningar.

”Du är något av en digital förrådsman, skojar jag till det”.

– Ja det skulle man faktiskt kunna säga och det passar väl bättre min generation bättre, säger Jacob och jag tror att han vet vad en förrådsman var på den tiden (finns säkert några kvar men är en utdöende art).

Man får fråga en man om åldern och jag gissar på 27 år.

– Nej, jag är faktiskt snart ”bara” 22 år, säger Jacob och jag blir imponerad av hur snabbt Jacob har tagit sig fram i denna värld som lider av att den yngre generationen väljer andra yrken. Men jag förstår att det finns trotts allt hopp om att kreativa och intresserade unga tekniker väljer att arbeta i den idag högst moderna industrin som erbjuder så många intressanta yrken och vägval för den teknikintresserade.

– Min väg är att jag gick teknisk utbildning i Laholm och arbetade här på skollov som ett extraarbete och var runt på alla avdelningarna här på fabriken. När jag tog examen på gymnasiet/teknik med inriktning produktion så fick jag jobb här på tjänstemannasidan som produktionstekniker och har arbetat med det i drygt två år nu, säger Jacob.

Demografiskt och geografiskt, så visar det sig att HydraSpecma är den enda mekaniska verkstadsindustrin i Våxtorp men närheten till Laholm gör att man har flera expansiva industriföretag 12 km bort då vi har en växande kommun. Vi återkommer till det men det visar sig att det är svårt att hitta

Vi förstår att det är den yngre generationen verkstadsarbetare/tekniker som har tagit plats på fabriken i Våxtorp och vi förstår det bättre och bättre när vi intervjuar Fredrik Schönbeck.

– Jag är underhållsansvarig, lite teknisk support och ansvarig för maskininköp, väldigt blandat får man säga. Jag bor i Hasslöv och började arbeta här 2007, jobbade här parallellt med att jag gick gymnasiet i Laholm. Slutade skolan 2010 och har varit här sedan dess, säger Fredrik.

– Vi har ett naturligt samarbete med industrigymnasiet i Laholm och många av eleverna kommer hit på praktik. Men vi har som alla andra svårigheter att hitta utbildade maskinoperatörer och produktionstekniker. I och med att vi är i en tillväxtfas och investerar i fler maskiner och automationsceller så behöver vi fler medarbetare men detta är ett problem för oss och för hela industri Sverige, säger Fredrik och Jacob håller med.

– Vi söker med ljus och lykta efter maskinoperatörer och kraven är höga. Som exempel kan vi kräva att i tjänsten som CNC-operatör ingår man i ett team på 24 CNC-operatörer. Tjänsten är 2-skift eller gärna ständig natt. I arbetet som CNC-operatör kör du och riggar svarvar. Körningen innebär att hålla igång maskiner, skärbyte, borrbyte, kompensering/justering och mätning/kontroll av detaljer. Vid riggning ska du i samarbete med planeringsavdelningen se till att riggtider optimeras. Du tillverkar självständigt detaljer från en ritning i handen till färdig detalj. Kunskaper i ritningsläsning och kontrollmätning är krav. Det är också ett plus, dock inget krav, att även kunna ISO-programmering och CAD. I arbetet ingår ett nära samarbete med planering-, kvalité- och teknikavdelningen. Underhåll på maskinerna ingår i arbetet.

Tuffa krav och det behöver det vara då man tillverkar produkter av högsta kvalitet. Produkter som finns i krävande miljöer där hydrauliska tryck kräver högsta kvalitet. Och kräver ett stort engagemang.

– Vi är inne i en tillväxtfas och har precis investerat i flera nya längdsvarvar och fyra nya robotceller bara i år. Här produceras närmare 3 000 olika artikelnummer per år var c:a 200 artiklar är ständigt återkommande i större volymer. Och då behöver vi effektiva verktygslösningar och här får vi inom ett segment hjälp av Jonas Lund och Schwanog med specialverktyg när det handlar om vissa artiklar där vi behöver svarva invändigt och utvändigt på ett effektivt sätt.

– Schwanogs specialverktyg har förbättrat våra möjligheter att hålla nere ställtider, bättre kvalitet, och livslängd och samtidigt få en tillförlitlig process i våra svarvprocesser, säger Jacob och Fredrik.

Verktygstillverkaren Schwanog

I år firar företaget Schwanog 75-årsjubileum – alltså 75 års erfarenhet. Företaget grundades 1946 och tillverkade till en början standarddelar enligt DIN, senare omvandlades produktionen till tillverkning av precisionssvarvade detaljer. Kort därefter utökades portföljen till att omfatta mätinstrument, så att företaget betjänade marknaden med tre produktgrupper: Maskinteknik, Mätteknik och Hårdmetallverktyg. En av deras betydelsefulla milstolpar var definitivt beslutet 1997 att helt koncentrera sig på utveckling och produktion av insticksbara formverktygssystem.

Denna idé har gjort Schwanog till en av världens ledande tillverkare av speciallösningar inom detta marknadssegment. Beroende på systemet kan formverktyg användas på svarvar med en och flera spindlar, fräsmaskiner, CNC-maskiner – längdsvarvar. Företagets huvudanläggning med fler än 100 kvalificerade specialister, ligger i Obereschach, Tyskland vilket säkerställer snabba leveranser och flexibilitet till sina kunder och användare av verktygen. Det finns även tillverkning i Frankrike, USA, Kina och säljkontor i Polen och Tjeckien.

Vi ber Jonas Lund ansvarig tekniskt sälj i Sverige att beskriva kunden och Schwanogs produkter.

– Jag har en lång erfarenhet av teknisk försäljning av verktyg till krävande bearbetningsprocesser och sedan tre år är jag ansvarig för Schwanog i Sverige. Vi håller bara på med special verktyg som är kundunika för olika applikationer. Vårt mål är att kunden ska ha en säker process med tidsbesparing. Våra produkter består av olika system, utvändigbearbetning, invändigbearbetning, formborrning, finbearbetning, serrationer/splines, polygonfräsning, fräsning och gängning.

HydraSpecma med Fredrik och Jacob hade bekymmer med en detalj innan sommaren, då diskuterade vi hur en lösning på detta skulle se ut. Vi på Schwanog tog fram en lösning, Sen plockades det fram ett verktyg för denna applikation. Vilket gav ett bra resultat. WEP är ett system för utvändigbearbetning med 3 skäreggar på och en hållare (se fotos), vilket ger en bra ekonomi för kunden och säkerhet. Solida verktyg används ofta när det handlar om mindre diametrar med olika profiler.

Robotstyrda monteringsceller.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here