Operatören Pierre Lundström och Anna Isaksson, produktionschef för Stranda i samspråk med Martin Steinkamp, Total Nordic försäljningschef av industriella smörjmedel på den svenska marknaden

I 25 år har familjeföretaget Stranda i Kalmar län – specialister på skärande bearbetning, svetsning och montering – byggt upp en modern maskinpark där den senaste investeringen skedde strax innan pandemin. I ett led att arbeta mer hållbart, med produktion, material och arbetsmiljö, har företaget nu även bytt ut alla oljebaserade metallbearbetningsvätskor till Total:s biopolymerbaserade vätska FOLIA.

TEXT & BILD // PIERRE EKLUND

Stranda har investerat i en Hyundai-Wia HS6300 med stort verktygsmagasin.
Stranda har investerat i en Hyundai-Wia HS6300 med stort verktygsmagasin.

I idyllisk landsbygdsmiljö nära havet och E22:an, mellan Kalmar och Oskarshamn, ligger gården Södra Bäckebo, vars stora ladugårdsbyggnad är produktionslokaler för konstruktions- och tillverkningsföretaget Stranda sedan 30 år tillbaka. Företaget har en modern maskinpark som under året har växlat från oljebaserad metallbearbetningsvätska till Total:s biopolymerbaserade vätska FOLIA.

– Vi var trötta på den vätska som vi hade och ville testa något nytt. Första gången vi körde Folia i en av våra svarvar gick ett av våra jobb runt i tid och skäråtgång, vilket aldrig hade hänt tidigare med det jobbet. Det var nästan för bra för att vara sant, säger Anna Isaksson, produktionschef för Stranda.

– Med FOLIA blir skäret inte lika varmt, vilket gör att det håller längre och jobbet slutförs mycket snabbare. Nu har vi snart bytt vätska på alla maskiner.

Det var Annas pappa och Strandas VD, Sören Nilsson, som startade verksamheten 1988 när han var 23 år gammal. Till en början var han ensam och gjorde, vid sidan av en heltidstjänst inom industrin, specialjobb på kvällar och nätter till sin dåvarande arbetsgivare.

– Trots att han endast hade jobbat ett par år i arbetslivet hade han och även företag i regionen upptäckt att han var ganska klurig och kunde hitta lösningar på olika problem, vilket då ledde till att han började bygga maskiner och fixturer på sin fritid.

Specialjobben utfördes i en liten verkstad på svärföräldrarnas gård, men efter ett år köpte han och frun Eva Nilsson, idag försäljningschef på Stranda, granngården Södra Bäckebo med tillhörande byggnader och mark. I början använde Sören endast en liten del av ladugården till sin verksamhet och i andra delen, som nu är ombyggt till kontorslokaler och personalutrymmen, fanns grisar, getter och hästar.

I den horisontella fleroperationsmaskinen Hyundai-Wia HS6300 kör Stranda främst Hydraulikblock.
I den horisontella fleroperationsmaskinen Hyundai-Wia HS6300 kör Stranda främst Hydraulikblock.
Hyundai-Wia LM1800 har dubbelt av allt, dubbla verktygsrevolvrar och dubbla spindlar. Två svarvar i en. Stranda kör lite större serier i LM1800
Hyundai-Wia LM1800 har dubbelt av allt, dubbla verktygsrevolvrar och dubbla spindlar. Två svarvar i en. Stranda kör lite större serier i LM1800
Med kunder spridda i olika branscher har Stranda stor bredd i de detaljer som företaget tillverkar.
Med kunder spridda i olika branscher har Stranda stor bredd i de detaljer som företaget tillverkar.

– 1992 sade han upp sig och satsade allt på sin firma, som snabbt blev ett familjeföretag. På kvällarna bockade mamma fjädrar och det föll sig naturligt att jag fick hjälpa till. För att kunna göra specialmaskiner behövdes egna precisionsmaskiner och investeringen av en CNC-styrd fräs 1995 var startskottet på det Stranda som finns idag.

Fräsen fylldes med legojobb som snabbt växte i omfattning och plötsligt behövdes det både fler maskiner och anställda. För att få plats har företaget byggt ut två produktionshallar bakom ladugården. Sören har fortsatt att bygga specialmaskiner och fixturer, och står fortfarande gärna vid en svarv, men idag står legojobb för merparten av företagets omsättning på 24 miljoner kronor (innan pandemin). 

– Förra året hade vi 55 kunder varav 17 av dem genererade över 600 000 kronor i omsättning. Att inte vara beroende av några få stora kunder har såklart varit väldigt viktigt i en sådan här tid. När kunder har pausat sin verksamhet i perioder har det aldrig varit helt dött för oss.

Strandas kunder är spridda i olika branscher, och den största branschen är fordonsbranschen. Företaget arbetar i de flesta material och seriestorlekar, och även om de utför legojobb med serier upp till 2000 detaljer ligger de flesta jobb på mellan 20 och 200 detaljer.

– Alla som jobbar här kan ställa sina egna jobb och gå runt på maskinerna, vilket gör att vi använder maskinerna på ett väldigt effektivt sätt. Visst gör vi en del provserier och projektjobb, men vi är fortfarande kända för att vi är duktiga på svårare specialjobb som många andra inte klarar av, förklarar Anna.

Operatören Pierre Lundström har arbetat på Stranda i tio år och märker en stor skillnad vad gäller lukt och arbetsmiljö sedan företaget bytte ut oljebaserad vätska mot Total:s biopolymerbaserade vätska FOLIA.
Operatören Pierre Lundström har arbetat på Stranda i tio år och märker en stor skillnad vad gäller lukt och arbetsmiljö sedan företaget bytte ut oljebaserad vätska mot Total’s biopolymerbaserade vätska FOLIA.

– För att bibehålla den kompetensnivån är vi väldigt noggranna när vi investerar i nya maskiner. Många gånger ser vi ett behov och gör investeringar innan vi har hämtat hem jobb till maskinen.

Stranda har idag en bred högteknologisk maskinpark med bland annat nio fräsar och fyra svarvar med olika fabrikat, arbetsytor och egenskaper. Utöver det finns maskiner och utrustning för kapning, svetsning och mätteknik. I december 2019 beställde företaget bäddfräsen BF-5200 från MTE med ett 5,2 meter långt bord och med roterbart huvud och rundmatningsbord.

– Vi hade lite otur med timingen eftersom den beställdes strax innan pandemin och levererades vecka 33. I samband med investeringen byggde vi även ut anläggningen, monterade större portar och investerade i en travers med kapacitet för fem ton.

Innan pandemin hade Stranda ett högt tryck i produktionen och förstärkte därför personalgruppen med en duktig produktionsledare och två unga killar som skulle sluta gymnasiet till sommaren. Dessutom hade de planer på att rekrytera en säljare för att öka försäljningen och kundbesök ute i Sverige, men alla rekryteringar brann inne på grund av pandemin.

– Vi har dock ingen panik utan har varit med om tuffa tider förut. Förutom finanskriserna har vi sett både Bombardier och JOAB:s sopbilstillverkning, som var stora kunder hos oss, lämna regionen. Nu kör vi vidare med produktionen och ser till att optimera vår verksamhet så vi är redo när jobben ökar igen.

– Första steget är att färdigställa vårt nya materiallager, ett stort tält, som vi investerade i innan pandemin. Vi har alltid strävat efter att ha ett omfattande materiallager för att kunna vara flexibla och erbjuda snabba leveranser, säger Anna som klev in i företaget för sex år sedan när hon var 24 år.

Anna, som hade utbildat sig till guldsmed, hade aldrig tänkt att arbeta i familjeföretaget, men när hennes mamma fick cancer för några år sedan och det behövdes en ersättare som skulle läras upp kände Anna att hon kunde hoppa in i företaget eftersom hon redan hade en del kunskap om Stranda.

– Nu känner jag att jag hamnat helt rätt. Som produktionschef brinner jag för en hållbar miljö och arbetsmiljö, vilket ledde till att jag i början av året började leta efter en ny metallbearbetningsvätska.

vProduktionschef Anna Isaksson, som är uppväxt på landet med Stranda utanför husknuten, brinner för en hållbar miljö och arbetsmiljö.
Produktionschef Anna Isaksson, som är uppväxt på landet med Stranda utanför husknuten, brinner för en hållbar miljö och arbetsmiljö.

– Den vätska som vi hade var kladdig och satte igen maskinens filter. Den gav ifrån sig en obehaglig lukt och skapade en oljedimma runt maskinen, vilket var besvärande för personalen. Dessutom hade den dåliga kylande egenskaper, vilket medförde ökade verktygskostnader och tidsförluster.

Leverantören tog fram ett alternativ som skulle vara mer miljövänligt och mindre kladdigt, men när Anna inte såg en märkbar förbättring började hon själv leta efter miljövänliga alternativ. Till slut fann hon FOLIA som verkade för bra för att vara sann. Kort därefter ringde Martin Steinkamp, Total Nordic försäljningschef av industriella smörjmedel på den svenska marknaden.

– I vanliga fall brukar jag inte lägga tid på telefonförsäljning, men vår produktionsledare försäkrade om att det var ett samtal som jag ville ta. I februari testade vi FOLIA på rostfritt 1.4404 som är lite svårare att bearbeta och såg en skillnad direkt. – Nu har vi bytt ut vätska i alla maskiner utom en som ska flyttas först. Arbetsmiljön har blivit bättre då lukten har försvunnit. När vi investerade
i bäddfräsen var tanken att byta ventilationssystem, men nu ser det ut som att vi inte behöver det. Det känns jättebra och vi är väldigt nöjda med Total och FOLIA, berättar Anna Isaksson.

Anna Isaksson, produktionschef för Stranda och Martin Steinkamp, Total Nordic försäljningschef av industriella smörjmedel på den svenska marknaden, fyller på Total:s biopolymerbaserade vätska FOLIA i företagets nya bäddfräs BF-5200 från MTE. 0578
Anna Isaksson, produktionschef för Stranda och Martin Steinkamp, Total Nordic försäljningschef av industriella smörjmedel på den svenska marknaden, fyller på Total:s biopolymerbaserade vätska FOLIA i företagets nya bäddfräs BF-5200 från MTE. 0578
Med FOLIA har Stranda fått en bättre arbetsmiljö utan lukt och oljedimma samtidigt som maskinerna används mer effektivt i tid och skäråtgång.
Med FOLIA har Stranda fått en bättre arbetsmiljö utan lukt och oljedimma samtidigt som maskinerna används mer effektivt i tid och skäråtgång.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here