Digitala produktionsenheter/system, robothjärnor och den nya generationens dynamiska digitala tvillingar. Så ser vi nu när den stora tillverkningsindustrin med maskinparker och produktion på tiotusentals kvadratmeter, bygger upp smarta fabriker där maskiner och datorer både ”tänker och pratar” med varandra.

Texten ovan må vara något av en digital drömvärld för framtiden men den är inte så långt borta. Som skrivande reporter är beskrivningar av hur moderna produktionssystem kommer att se ut i framtiden inte alls så främmande, när man besöker och rapporterar från en teknisk mässa som EuroBLECH, fylld med expertis och konkreta framtidsvisioner.

 ”Vi är i ett läge när personalbristen i industrin är ett faktum (har dramatiskt ökat efter pandemin) och måste kompenseras med allt mer automatisering i alla delar av produktionsflödet”, sa en expert som uttalade sig på mässgolvet i Hannover.

Så inom plåtformningsindustrin var Industri 4.0 ett av de stora samtalsämnena, när vi ser tillbaka på årets EuroBLECH i Hannover. Begreppet Industri 4.0 är dels ett vida brett begrepp men samtidigt mer konkret än tidigare mässor, så visst har man tagit flera steg framåt och här tror många att automationsvågen, har skapat ett större utrymme för att integrera nya tankar och framförallt mjukvara och årets upplaga av mässan blev en inspirationsvecka i digital teknik som får stor betydelse för årets besökare, på både kort och lång sikt.

Många industriföretag är i full färd med att omvandla sina verksamheter till smarta fabriker. Andra står redo att göra det, en del företag avvaktar. En anpassning till Industri 4.0 är ett strategiskt oerhört viktigt vägval för företag som vill ligga i framkanten, vara konkurrenskraftiga, produktiva och lönsamma. En datadriven produktion samt digitaliserade och integrerade informationsflöden skapar helt nya möjligheter för produktionsoptimering och automatisering där fel av olika slag av den mänskliga faktorn kan elimineras.

Årets motto för det 26:e EuroBLECH var ”Your Gateway to a Smarter Future” och hade fokus på intelligenta lösningar och den fortlöpande automatiseringen och digitaliseringen av tillverkningskedjan för att möjliggöra ökad produktion och effektivitet. Världens ledande handelsmässa för plåtbearbetningsindustrin var tillbaka efter pandemin och slog upp dörrarna mellan 25–28 oktober vid Hannovermässan i Tyskland.

Så här fick drygt 38 000 internationella besökare –   62 % var från andra länder än Tyskland, vilket är en ökning och ger en fingervisning om att mässan blir allt mer internationell – fick sitt lystmäte rörande de absolut senaste innovationerna från världens alla tillverkare av utrustning för plåtbearbetning och formning. Och äntligen fick besökarna se de innovationer som har utvecklats under de senaste åren och dessutom träffa nya och gamla affärskontakter.

Och många utställare rapporterade mycket positiva försäljningssiffror.

Nästa EuroBLECH arrangeras från 22 – 25 oktober 2024 och som vanligt i Hannover. Ett gott råd från redaktören; – Planera in ett besök.

Skall vi beskriva fler trender inom maskinteknik så måste kantpressning med automatiska verktygsbyten lyftas fram. Här ser vi också precis som inom fiberlasertekniken ett stort fokus i många montrar på robotiserad kantpressning med i många fall helautomatiska tillverkningsceller för obemannad produktion. 

Fiberlasertekniken har helt tagit över inom laserskärning. Fler och fler tillverkare erbjuder maskintekniken och vi konstaterar att helautomatiska lösningar blir allt fler. Sedan måste vi nämna ”racet” om antalet kilowatt. På förra EuroBLECH 2018 var 10 – 20 kW, mycket ovanligt men på årets mässa presenterade flera av utställarna 30 – 40 kW. Vi gissar att nästa mässa 2024 så har vi kanske fiberlasrar med 50 kW på plats ?

Slutligen måste vi uppmärksamma ett av kraven inom Industri 4.0 som är att det ”måste” finnas digitala tvillingar. För vid utveckling av nya produkter är arbetssättet sådant att man ofta tvingas arbeta med dyra och tidskrävande prototyper. Nästa steg är att istället använda sig av en digital tvilling som ersättning för en fysisk prototyp. Detta gör då det möjligt för tillverkare att bättre förstå och förutse prestanda och funktion. Här måste kopian vara helt identisk i både utförande, funktion och beteende med den fysiska modellen för att man skall kunna lita på att det blir rätt.

Undvik kostsamma fel med hjälp av flödessimulering både när det gäller enskilda maskinoperationer och i stort. Genom att simulera den tänkta tillverkningsprocessen eller flödet i stort innan förändringar genomförs kan kostsamma felaktiga beslut undvikas som kassationer och långa tillverkningstider. Flödessimulering är också ett kraftfullt verktyg för att säkerställa att förändringar i produktionsanläggningen kommer att resultera i förväntade resultat. Så slutligen som rubriken säger, – Ta kontroll över er produktion.

Intercut berättar om sina intryck från EuroBlech mässan

Niclas Andersson, produktansvarig för Messer hos Intercut AB

Messer Cutting Systems presenterade sitt nya skärsystem ELEMENT. Med systemet kan kunderna kombinera processer efter önskemål. En viktig målgrupp för Messer är ”the yellow industry” med bla entreprenadmaskiner, hjullastare, skogs- och vägmaskiner. Skärning
i både tjockare och större plåtar med höga krav på fogberedning är ett måste för kundgruppen. Messer kan bestycka sina maskiner med gas- plasma och laser, allt efter kundernas önskemål.

MesserSoft (helägt dotterbolag) har stort fokus på software och Industri 4.0 genom programfamiljen OmniFab. OmniFab-programfamiljen integrerar Messer Cutting Systems maskinteknisk in i affärsprocesserna. Den ger exakt information för preparering av jobbet, produktionsplanering och styrning av hela anläggningen genom att koppla samman alla system. OmniFab integrerar också materialhanteringssystem som lastning/lossning, lagertorn, materialtransporter, enheter mm  –  även på Mobil enheter

Anders Holgersson informerar från EuroBLECH och Durma

Lars-Roland Svensson, Anders Holgersson INTERCUT AB, Murat Düzgûn Durmazlar Makina, Anders Pettersson och Trond Hansen INTERCUT AB.

– Durmamazlar Makina som har funnits på den svenska marknaden i 25 år och är en av världens största tillverkare av plåtbearbetningsmaskiner. I fabriken produceras årligen ca 8000 maskiner varav 400 fiberlasrar. Under de senaste åren har kunderna frågat alltmer efter automation. Därför presenterade Durma ett flertal olika automationslösningar på Euroblech 2022.

Komplett produktionslinje från DURMA.
Fokus ligger på produkter och koncept som ökar produktiviteten och effektiviteten med systemintegration och automation.

D_Line 1 består av laddning från lagertorn till laserstans, panelbockmaskin samt Durma supervisor ett system som styr- och övervakar processen.

D-Line 2 består av en 20 kW fiberlaser med automatisk laddning från torn, robotsortering, transportrobot (AGV) mellan maskinerna, Kantpress 220 ton med robotbetjäning.

– Utöver detta presenterades en ny rörlaser med fasning, en elektrisk kantpress med en kollaborativ robot samt diverse optioner för laserskärning såsom automatisk centrering av munstycken, gasmixer för optimering av skärsnitten och Nano-Joint för att hålla fast små detaljer, berättade Anders Holgersson på mässan i Hannover.

MAZAK lasermaskiner på årets EuroBLECH

Från vänster, Alexander Eriksson, Dan Dobb och P-O Karlsson
P-O Karlsson Ravema och Björn Henriksson Weland.

Yamazaki Mazak började tillverkningen av laserskärmaskiner redan på 80-talet. Ända sedan dess har fokus legat på tillverkning av de mest tekniskt avancerade maskinerna som finns på marknaden och som är kapabla att skära tunna såsom tjocka material, kubformade detaljer och rör-/profilmaterial. Allt detta görs med en hög hastighet och hög noggrannhet genom de senaste verktygen, mjukvarorna och fokus på en ergonomisk maskindesign. Alla MAZAK laserskärmaskiner har en stomme som är helgjuten i ett enda stycke (gjutjärn), vilket säkerställer kvalitet och hållbarhet.

OPTIPLEX 3015 NEO justerar automatiskt stråldiametern för att passa skärning av olika material och tjocklekar.

Dessutom är maskinen utrustad med Beam Shaping Technology som styr laserstrålens effekttäthet och form. Tillsammans förbättrar dessa funktioner skärhastigheten och skärkvaliteten för ett brett urval av material.

Alexander Eriksson support/teknik och maskinsäljare P-O Karlsson båda Ravema, framför rörlasern MAZAK FG-400 NEO.

Fiber laser minskar 60 % av energiförbrukningen jämfört med den tidigare modellen.

Gasförbrukningen minskas med 75 % med det nya skärhuvudet och munstycket jämfört med tidigare modeller. 

På mässan så visade MAZAK skärning i 50 mm aluminium med väldigt bra resultat.

FG-400 NEO är designad för höghastighets 3D-skärning av långa rör och konstruktionsmaterial.

FG-400 NEO har en mängd olika avancerade teknologier och erbjuder funktion och flexibilitet som stöder högeffektiv skärning.

Här ser vi också den unika Beam Shaping Technology som automatiskt justerar strålens diameter och energikoncentration för att säkerställa bästa möjliga resultat på olika material och tjocklekar

Exceptionell produktivitet är resultatet av kombinationen av lasermaskinens fiberkälla nLight och förmågan att utföra flera processer inklusive skärning, borrning, gängning. FG-400 NEO är ett idealiskt alternativ för tillverkare som vill göra en stegvis förändring i sina bearbetningsmöjligheter för rörlaser.

 – Vi upplevde att det var väldigt många besök från våra nordiska länder i monter. Kunderna var positiva av vad MAZAK visade på mässan. Efter pandemin och ett inställt EuroBLECH var humöret på topp och många ville komma till Hannover och uppleva en mässa IRL, sa P-O Karlsson.

Vimmelbilder från mässgolvet

– VASKI är ett snabbväxande ungt företag som leder utvecklingen inom tillverkning av formatplåt ”Cut to length” samt produktion av kopparskenor såväl som inom industriell automation och specialbyggda maskiner, sa Joakim Dovrén försäljningschef på det finländska företaget VASKI.
Det finns alltid tid för en fika. Här i Durma´s monter träffade vi, Lars-Roland Svensson, Anders Holgersson, Trond Hansen och Anders Pettersson Intercut AB.
JOMA AB i småländska Målskog är ett snabbväxande tillverkningsföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter till byggindustrin såsom byggbeslag i form av balkskor, vinkelbeslag, hålplattor, hålband och skalmursprodukter i form av murkramlor, murverksarmering och glidskikt.  Därutöver riktar och kapar vi tråd efter kundspecifika önskemål. All utveckling och tillverkning sker i den 17 000 kvm stora och moderna, och till stor del helautomatiserade, fabriken mitt i Gnosjöregionen, sa Gustaf Josefsson när vi träffade honom och hans medarbetare på mässan i Hannover.
Många kinesiska maskintillverkare marknadsförs nu på de europeiska marknaderna och skördar framgångar.
På fotot ser vi bl.a Sebastian Liljedahl på LICATO Verkstadsmaskiner AB och Tony Olah på TOVEND AB i G-WEIKE`s monter.
Det är väldigt viktigt att hålla sig a jour med vad som händer på marknaden, sa grabbarna från AB Furhoffs Rostfria från Skövde när vi träffades utanför mässan direkt på den första mässdagen.
   – Vi är här för att förhandla om flera maskininvesteringar, så vi ser fram emot att komma in på mässan och samla information och träffa experter på plåtteknik, sa grabbarna.
I Prima Powers stora monter träffade vi CNC Plåt AB från Västervik som träffade maskinsäljare Johan Söderberg.
   Mer om vad som visades hos Prima Power i nästa nummer.
Peter Persson och Johnny Kvist på SALUCO AB har numera ett samarbete med maskintillverkaren kinesiska BODOR.
   – Vi säljer riktigt bra i Sverige nu och som exempel på det så är en 21 kW fiberlaserskärmaskin från BODOR är på väg till Sverige just nu med båt från Kina.
Åbergs Plåt AB hälsade på hos den italienska maskintillverkaren Salvagnini.
BLM GROUP satsade som vanligt stort på EuroBLECH och man hade även en världspremiär på mässan inom fiberlaserskärning. Mer om det i nästa nummer.
På fotot ser vi Jim Davis maskinsäljare på Edströms Maskin och mässbesökaren Zebastian Hallsten projektchef på SCANIA – Ferruform AB i Luleå.
Systemair AB i Skinnskatteberg är ett ledande ventilationsföretag globalt representerat i 50 länder. Man tillverkar och marknadsför högkvalitativa ventilationsprodukter.
På mässan hälsade man bland andra på hos TRUMPH.
Ursviken Tecnology AB ställde ut på mässan. Här ser vi säljare och företagsledning på fotot.
   – Med ett världsledande kunnande inom avancerade kantpressar och skräddarsydda automatiserade produktionssystem har vi drivit innovation i över 140 år. Vår design har blivit produktionsstandard inom de flesta segment av verksamheten, och vi slutar aldrig att förbättras, sa Marcus Söderström och Andreas Hammarhag.

Fler rapporter från EuroBlech kan du läsa i tidningen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here