HAP levererar aluminiumprofiler till de flesta branscher med stora volymer till bl a fordonsindustrin och Telecom och med egna anläggningar för anodisering, lackering och bearbetning kan man leverera en profil i exakt utförande, form och storlek så att den passar kundens slutprodukt eller färdigmonterad direkt till slutkunden.
HAP AB, Vetlanda ingår i Hydal koncernen, en norsk privatägd företagsgrupp och man har en produktionsenhet för strängpressning av aluminiumprofiler och huvudkontor i Raufoss, Norge.
På fabriken i Vetlanda jobbar nu 40 medarbetare och hälften är tjejer. Vi skall reda ut varför det förhåller sig så och även intervjua två av tjejerna som arbetar som maskinoperatörer i en högt automatiserad produktion. Vi får en ögonblicksbild av ett företag som nu ökar sina volymer tack vare framgångar inom fordonsindustrin. Nu är det full fart i fabriken och volymerna förväntas öka ytterligare.
– Vi kör tre-skift och även helger så nu är det produktion 24/7, vilket är både roligt och stimulerande när man får möjlighet att visa vad vi alla på verkstaden går för, säger Therese Karlsson som arbetat på HAP i 11 år först som operatör i många år och nu som skiftledare.
Vi sitter ner i ett av konferensrummen där vi träffar Therese Karlsson och hennes kollega Heléne Fleur som idag är i centrum för vårt besök. Med på mötet är även tekniska chefen Tobias Rudelius och representanter från maskinleverantören BromiGruppen, Per Svensson maskinsäljare och ytterligare en tjej Jasmine Hughes som är ny servicechef. Vi får även en pratstund med vd Rolf Rufener på HAP som kommer med sina synpunkter och erfarenheter av tjejer i produktionen.
– Vi började här samma vecka för 11 år sedan säger Therese och Helene och vi trivs fantastiskt bra här på företaget och i våra yrkesroller ute i produktionen.
– Jag var arbetslös och hade gått en CNC utbildning via arbetsförmedlingen, och hade innan utbildningen ingen tanke alls att jobba på verkstad men utbildningen förändrade allt av egentligen en ren slump och det slutade med att jag ringde hit och frågade efter ett jobb, fick komma på intervju och fick jobb, berättar Therese Karlsson.

– Att jag hamnade här också lite av en slump då jag först arbetade på en annan industri i Vaggeryd men när de beslutade sig för att flytta sin fabrik så sökte jag mig vidare, bodde då i Sävsjö så närheten till Vetlanda gjorde att jag en dag körde förbi här då jag sett en annons att man sökte maskinoperatörer och lämnade in mitt CV och fick jobb, säger Heléne Fleur.

Tobias Rudelius, teknisk chef på HAP samtalar med Therese och Helene om programmering och körsätt på det effektivaste sättet.

– Jag hade aldrig tidigare arbetat i en CNC maskin utan hade erfarenhet av mätteknik och ritningsutbildning från tidigare verkstadsjobb så köra maskin var helt nytt men det gick och har gått jättebra och jag vill absolut inte byta jobb utan trivs bra, fortsätter Helene.

Vi frågar Tobias Rudelius om tjejerna är signifikativa för hur man får tag på arbetskraft?

– Ja, om tittar vi tillbaka i tiden så stämmer detta väl men idag är det svårt att få tag på killar eller tjejer som vill arbeta som operatörer och med någon form av utbildning eller arbetslivserfarenhet bakom sig och rätt attityd. Idag handlar det om att hitta någon med framförallt rätt inställning och intresse för de flesta yrkesutbildningarna är nedlagda och saknar sökanden och då utbildar vi istället dem internt här på företaget. Vi befinner oss i en bransch där det är svårt att hitta medarbetare med rätt bakgrund så vi är glada att vi kan attrahera så många tjejer att jobba här. Det ger oss större möjligheter att växa och utan tjejer här så hade vi haft stora problem med att bemanna vår produktion, säger Tobias.
Therese Karlsson började arbeta som maskinoperatör men har nu ökat på sitt kompetens och jobbar nu även som skiftledare och vad betyder det.
– Jag började som CNC operatör och fann arbetet så roligt att jag ville och vill lära mig mer. Så jag har utbildat mig och lärt mig hur man hanterar och ställer våra robotceller och automationsprocesserna här på företaget.

Varför är det så många som nästan hälften som är tjejer här på HAP i Vetlanda?

– Jag tror att det beror på industrins starka förankring här i staden och att tjejer tidigt sökte sig till industrin. Här i Vetlanda och Åseda med flera orter ligger vi i det s.k. aluminiumriket och här finns många världsledande företag som bearbetar framförallt aluminium och då har kvinnor sökt sig till industrin som kunnat erbjuda fasta och trygga arbetsplatser och det är företag med en policy som handlar om att kvinnor och män arbetar jämställt i en trevlig och ren miljö med intressanta arbetsuppgifter förklarar, Tobias Rudelius.

Mättekniker Camilla Stenlöv

– Jag tror också att börjar några tjejer jobba på en industri och de trivs och syns, så drar det mer sig andra som får reda på att industrijobb är ett mycket bra jobb och som sagt är man inte teknikintresserad från början så blir man snart fast för det är mycket intressanta arbetsuppgifter som gör att den ena dagen inte är den andra lik, och det sprider sig ute på stan bland kompisar släkt och vänner, säger och tror Therese Karlsson.
– Att jag och Therese nu har arbetat här i 11 år betyder att vi trivs och vi ser faktiskt våra arbetskamrater som vår andra familj för under våra 8 – 10 timmar varje dag här så måste man kunna ha roligt samtidigt som det är mycket allvar och det gäller att fungera som grupp för att kunna prestera på topp och då bidrar en god och lättsam stämning till att vi kan prestera på topp. Att vi är både tjejer och killar i en bra mix ger en högre produktivitet, våra produktivitetsmål uppnås och det är en mycket god stämning ute på verkstadsgolvet, menar maskinoperatören Heléne Fleur.
– Vårt arbete innehåller mer och mer teknik och är absolut inte på långa vägar långtråkigt vilket säkert många tror. Vi tillverkar alltmer komplexa produkter och det handlar mycket om form och läge idag
i de produkter vi tillverkar vilket kräver att vi som operatörer övervakar processen och den skärande bearbetningen. Optimerar program och verktygsbanor. Aluminium är ett ”levande” material vilket betyder att det förekommer olikheter mellan profilleveranser, det gäller då att anpassa maskiner med rätt varvtal, matning och verktyg för att få en optimal bearbetningsprocess. Det gör jobbet som operatör mycket intressant och lärorikt för man lär sig alltid något nytt varje dag, förklarar Therese Karlsson och fortsätter;
– Jag tror och vet också numera efter 11 år i yrket att teknik verkligen är något för tjejer och till alla som på något sätt läser detta reportage så kan jag verkligen rekommendera att söka och jobba som maskinoperatör. Även om man nu inte har någon form av utbildning så är det som sagts här tidigare i texten, att har man bara den rätta inställningen så har man alla chanser att få ett bra och tryggt jobb med bra betalt.

Helene och Therese ändrar i programmet vid ständiga optimeringar.

Med på besöket hos HAP i Vetlanda är ytterligare en tjej med nämligen Jasmine Hughes som är ny servicechef hos leverantören BromiGruppen som bl.a. säljer maskiner från japanska Brother i Sverige och i produktionen hos HAP är fabrikatet dominerande.
– Jag har arbetat på BromiGruppen i 3 år, mest med säljsupport men med min industribakgrund, 9 år som eftermarknadsansvarig, ville jag
i det längre perspektivet gärna hitta en tjänst med mer teknik inblandat och när servicechef jobbet blev ledigt så sökte jag det internt och det blev superbra, säger Jasmine Hughes.
– Jobbet handlar om att vara länken mellan kunden och våra tekniker där jag planerar var och när våra tekniker skall vara för att serva, laga maskiner och lösa problem på ett så effektivt och snabbt sätt så att våra kunder inte får stopp i produktionen. Ibland kan det vara akut men ofta så handlar det om att i god tid förbereda en service eller ett underhåll och eller helt enkelt byta ut en sliten komponent i en maskin innan den går sönder, säger Jasmine Hughes.
Tobias Rudelius är Jasmines kontaktperson på HAP och han säger;
– Vårt samarbete fungerar alldeles utmärkt och det jag gillar med BromiGruppens sätt att jobba med underhåll och service på sina maskiner är att vi snabbt på telefon avgör vad som är fel och vilken åtgärd som krävs. Kan vi inte avgöra var felet ligger mer exakt så skickar Jasmine olika reservdelar och i nästa steg så kommer en servicetekniker.
– Jag och Tobias försöker alltid diskutera oss fram till var felet är och som sagt hittar vi inte rätt så skickar vi flera olika reservdelar och vi kan ha reservdelen
i lager på kontoret i Lomma men annars beställer vi från Brothers centrallager i Tyskland och kan ha reservdelen nästa dag när teknikern kommer på plats. Och när det gäller våra maskiner från Brother så är de byggda med en hög standardisering vilket innebär att våra olika modeller är uppbyggda på samma sätt vilket underlättar när vi får eventuella problem säger Jasmine och Tobias fortsätter;
– Det är som Jasmine säger, maskinerna är lätta att felsöka och det gör det riktigt bra plus att reservdelarna kommer först och sedan teknikern, då slipper vi detta att teknikern kommer, ser vad som behöver åtgärdas och beställer reservdelar och kommer tillbaka och åtgärdar felet nästa dag. En bra strategi som minimerar riskerna för stillestånd.
– Man kan säga att detta med service och underhåll av våra maskiner är enormt viktigt för oss som maskinleverantör. Vi på säljsidan gör grunden för första maskinleveransen men är det service och underhåll som ser till att vi får vara med och sälja maskin nr två, tre, fyra osv. Så att Jasmine nu kommit in som servicechef och koordinator är ett mycket viktigt jobb på vårt lilla företag där vi måste ha flexibilitet och samarbete
i alla våra roller för att kunden skall bli nöjd, säger Per Svensson maskinsäljare av bla. Brother på distriktet Småland.
– Det finns en anledning till att vi har så många maskiner från Brother, det är på grund av att det är bra service och att maskinerna är mycket hållbara och med lång livslängd. Med regelbundet underhåll går maskinerna utan problem i många år. Det gör vårt val enkelt när vi investerar i nya maskiner, säger Tobias Rudelius.

Avslutningsvis träffar vi en nöjd vd som ser ett företag som både ökat sina volymer och sin produktivitet. Men svårigheten att hitta medarbetare med rätt bakgrund, intresse och vilja att jobba på ett verkstadsföretag kastar en skugga över branschen.
– Tur att vi har så många kvinnor som har sökt sig till oss här på HAP och jag tycker att det är suveränt att så många tjejer vill jobba inom industrin speciellt om det är första eller andra jobbet i deras arbetsliv. Vårt företag har ett gott rykte och vi satsar på våra medarbetare och erbjuder dem en modern fabrik och arbetsplats där vi satsar mycket resurser på en god miljö och personalpolitik, berättar Rolf Rufener.
– När det handlar om vår produktion så ser vi ökade volymer i prognoserna framöver, en utveckling som kräver aktiva insatser.
– Och här kommer både mjuka och hårda värden in där våra tekniker och operatörer arbetar med att optimera våra processer samtidigt ser vi att vi behöver öka effektiviteten i vår maskinpark, det är plan A och räcker inte det så får vi ta till plan B och då gäller det att investera i ny maskinteknik där t.ex våra Brother maskiner i högre grad än nu kan utrustas med palettsystem för att korta våra ställtider och få ut mer produkter per maskintimma, säger Rolf. Allt sammantaget en spännande utmaning när vi nu går mot nya produktionsrekord.
– Här kommer företagets kärnvärden in. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs. Vi sätter alltid människor före kapital och lägger stor vikt vid kompetens- och kunskapsutveckling. Vi strävar efter att ge våra medarbetare en god arbetsmiljö som främjar hälsa och säkerhet, säger Rolf Rufener.

Tobias Rudelius och Jasmine Hughes har ett nära samarbete när det gäller service och underhåll av Brother maskinerna ute i produktionen.
– Vi vill att maskinerna skall fungera optimalt med så lite stillestånd som möjligt. Därför är vårt samarbete mycket viktigt när det gäller snabb felsökning
och att man vid behov får reservdelar och en tekniker på plats så fort som möjligt, säger Jasmine Hughes som är ny servicechef på BromiGruppen.

Och här ser jag som reporter och frekvent besökare av mekaniska verkstäder i vårt land och även utomlands, nyckeln till att dels tjejer söker sig till företaget och det viktigaste man stannar kvar, titta på Therese och Heléne de har arbetat på HAP i 11 år och tänker inte sluta utan man trivs och vill fortsätta arbeta på företaget.
– Det handlar också givetvis om lönsamhet för oss som för alla andra. Vi är inte ensamma på marknaden och vi har andra länder som vi måste konkurrera mot så vi måste skapa förutsättningar för våra duktiga medarbetare att kunna tillverka de högre volymer som krävs. Vårt dilemma är att det blir allt svårare att hitta personal med rätt bakgrund och kompetens.
Men med en personal väl representerad av båda könen så ser vi tydligt en högre produktivitet och en kvalitet högre än genomsnittet i branschen, avslutar vd Rolf Rufener på Hydal Aluminium Profiler AB i Vetlanda.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here