Vi åker till JTT i Smålandsstenar av två anledningar. Dels har man investerat i sin 8:e trådgnist från Fanuc och dels så skall vi prata om ägarskiftet där nu Bengt Thelin har tagit över efter Sven Jakobsson.

– Jag börjar bli gammal, vill ta det lite lugnare ” jobba 40 timmar i veckan” skrattar Sven och när nu Bengt var intresserad, så bestämde vi att han får ta hand om detta och från den 1 februari i år är det han som bestämmer. Jag blir kvar som anställd och fortsätter att hjälpa till så gott jag kan.

– Kunderna kommer inte att märka något utan ambitionen är att fortsätta verksamheten precis som tidigare. Vi har arbetat ihop i 12 år och det här känns riktigt bra. Nu när Sven skall ta det lite lugnare får väl jag gå upp lite mer i arbetstid för att vi skall hinna med våra åtaganden.

Som sagt om man syftar på rubriken så är det goda tider och vi expanderar med fler medarbetare och så har vi investerat i en ny trådgnist Fanuc Robocut C800iB med arbetsområde 800 × 600 mm. Vi har nu totalt åtta trådgnistar från Fanuc, vilket är mest i Sverige, säger Bengt Thelin.

JTT Trådgnistteknik är ett verktygsmakeri som specialiserat sig på skärande bearbetning där det ställs höga krav på både resultat och snabbhet. Med i huvudsak trådgnistning och även precisionsvattenskärning producerar man allt från små mikrodetaljer till avancerade detaljer klara för att användas i bland annat verktygstillverkning.

– Med vår erfarenhet, maskinpark och kunskap gör att vi räknas till de bästa specialisterna i branschen som legognistare. Med trådgnistning kan vi åstadkomma nästan vilka former som helst. Dessutom med mycket hög precision. Vi kräver bara två saker för att vi ska kunna göra jobbet: Produkten ska vara möjlig att gnista för den ska kunna tillverkas i ett ledande material, till exempel stål, aluminium, mässing, koppar eller grafit. Sedan gör vi precis som du vill. Med enkla linjer eller komplicerade former och
i en finish som definitivt är något utöver det vanliga. Snabbt och effektivt och med hög precision, säger Bengt och Sven.

Precisionsvattenskärning ger nästan obegränsade möjligheter för såväl enstycks- som massproduktion i alla förekommande material. Det är en snabb bearbetningsprocess och med höga toleranskrav. Det är definitivt det bästa och snabbaste alternativet för framtagning av verktygskims.

Precisionsvattenskärmaskin från Finecut WMC 500 möjliggör framtagning av ämnen med precision ner till 0,01 mm.

Verktygsmakare är ett högteknologiskt hantverk där my hör till vardagen

Sven Jakobsson började som verktygsmakare 1976 och Bengt Thelin startade sin yrkeskarriär 1984. Så här pratar vi erfarenhet och en kärlek till yrket som i mångt och mycket handlar om tålamod och noggrannhet. 1992 startade Sven sitt företag i Smålandsstenar efter att ha arbetat som anställd på flera andra företag. Ska vi vara korrekta så började Sven med en Hitachimaskin som Jan-Anders servade på den tiden.

– När jag hade bestämt mig för att investera i en ny trådgnist och sagt ja till Jan-Anders som då börjat arbeta på Star Servus Verktygsmaskiner, om att köpa en trådgnist från Fanuc och jag har sedan den dagen enbart köpt trådgnistar från Fanuc och som ni förstår så tycker jag att de är bäst på marknaden men det handlar också om personliga relationer och Jan-Anders Johansson på Star Servus är en mycket duktig säljare och tekniker med en bakgrund som verktygsmakare och servicetekniker så det känns alltid bra när vi gör affärer ihop, säger Sven och Bengt håller med.

– Och har det varit problem eller frågor runt maskinerna så kan man faktiskt ringa Jan-Anders mitt i natten och han kan ge svar på det mesta, skrattar Sven Jakobsson.

Det här låter som att du är rätt ”miljöskadad” på det du gör.

– Ja det kan man säkert säga och tycka men detta med maskiner och framförallt som i detta fallet trådgnistning är väldigt fascinerande och spännande tycker jag, säger Jan-Anders Johansson hos maskinleverantören Star Servus Verktygsmaskiner.

– När man bearbetar inom trådgnistningen så jobbar man med i många fall med hög precision utan att egentligen tänka på det. Ibland slås man faktiskt av att man i de flesta jobben delar hundradelar och är nere på tusendelar och det är vardagsmat, säger Jan-Anders.

– Ja det stämmer och det är lite det som är utmaningen och skall man jobba med det som vi gör här så måste man nog ha en speciell läggning, ”man får inte vara för mycket smed” sagt med respekt till dem som jobbar med det för då är det andra egenskaper som man behöver, säger Bengt Thelin med glimten i ögat.

– 90 % av våra kunder har maskiner i sin produktion men vi hjälper dem med toppar och när det är lite speciellt. Sen reparerar vi och lagar mycket som gått sönder eller blivit fel. Vad vi nu ser är att vi får mer jobb allteftersom många duktiga verktygsmakare går i pension. Då behöver många hjälp med svåra jobb och vi som specialister hjälper då givetvis till, säger Sven Jakobsson och fortsätter;

– Vad vi nu ser mer och mer är att vi får lite större serier och då blir det oftare produktion med lite längre serier Det betyder att vi måste jobba mer rationellt och få ner ledtiderna. Kommer vi nu in på den senaste investeringen i Fanuc Robocut C800iB och det är japanska Fanucs största maskin med ett arbetsområde 800 × 600 mm, vilket betyder att vi nu kan gnista detaljer som är 200 mm större i varje axel/riktning än tidigare. Det betyder att man som i detta fallet verkligen kan komma åt de lite större arbetsstyckena som man saknat tidigare och även så kan man lägga upp två ganska stora arbetsstycken samtidigt.

– Detta är faktiskt den första maskinen där jag som ny ägare bestämde den nya investeringen. Och det handlar om att när vi får in större jobb så skall vi inte behöva flytta detaljen till olika maskiner under produktion. Det är inte bra varken ur kvalitetssynpunkt då vi måste pricka tusendelarna eller tidsaspekten, säger Bengt Thelin.

Vi ber Jan-Anders Johansson om lite tekniska fakta runt den senaste investeringen;

–  C800iB är den största maskinen i Robocut serien med ett arbetsområde på 800 x 400 x 300 mm (XYZ). Maxstorlek på arbetsstycket är 1250 x 975 x 300 (LxBxH). En version som klarar hela 500 mm i arbetshöjd finns också. Max vikt på arbetsbordet är 3 000 kg. Utmärkande är att maskinen tar lite golvyta i förhållande till sitt stora arbetsområde.

– Den första maskinen som Sven köpte finns fortfarande kvar och går dygnet runt med ett produktionsjobb i stora detaljserier. I övrigt är det som ett galleri för Fanuc´s Robocut modeller från 2000-talet där många av de modeller som lanserats finns i produktion.

För programmering och beredning använder JTT Fanuc´s eget CAM program, CAMi. Samtliga maskiner utom den äldsta är anslutet till nätverk för programöverföring och övervakning.

Så innan vi åker hem till kontoret så ställer vi en sista fråga om drömjobbet just nu.

– Ja, först och främst hoppas vi att konjunkturen håller i sig och vi vill gärna få fler jobb med lite längre serier som tar mycket produktionstid, för då kan vi utnyttja dygnets alla timmar och det är något vi har kapacitet till, mer obemannad körning. Sedan är det klart att vi gillar svåra jobb så varför inte utmaningar ner mot 1 000 delar, här är vi riktigt duktiga, avslutar Bengt Thelin på JTT Jakobssons Trådgnistteknik AB.

Bengt Thelin visar upp ett mästerverk (en vals) i bearbetning med trådgnistning.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here