På 10 hektar mark i det lilla samhället Rottne, huserar den småländska skogsmaskinstillverkaren ROTTNE INDUSTRI AB. Vi har under Tidningen Maskinoperatörens 20-åriga utgivning, hälsat på hos många svenska företag. Några sticker ut lite extra och då handlar det om i många fall ”de småländska undren” där en entreprenör och konstruktör i sin yrkesroll, ofta börjar fundera över och får en idé om hur en maskin eller ett verktyg skulle kunna förbättra ifrån början smått men som om det är en god idé också i det stora. Det finns gott om företagsamma smålänningar. Uppfinnaren har säkert inte någon uppfattning om att en idé kan leda till ett stort företag för det händer inte så ofta. De flesta uppfinningar blir det inget av och många projekt kapsejsar men ibland händer det stora saker. Vi har här ett antal personer och familjer som har startat företag som sedan vuxit med åren, genom att dessa företagsledare och företag har något extra som inte alla har. Det handlar om klurighet, envishet, affärssinne och mod och lite till… Och så arbeta hårt förstås, som alltid.

Historien kring ROTTNE och starten från att börja tillverka och utveckla en maskin, började i det lilla och som vi kommer fram till längre fram i artikeln, fortsätter i det stora.

Först intressant historik
– från vajerkran till världskändis

Företagets 65-åriga historia tar sin början i skogarna i Löpanäs utanför Rottne. Där stod en ung och klurig entreprenör och lastade stockar för hand. Börje Karlsson grundare av Börjes Mekaniska som sedermera blev ROTTNE INDUSTRI AB, hjälpte på den tiden sin pappa med att köra timmer i skogen.

Familjens trotjänare, hästen, hade fått permission från att dra ut de tunga stockarna från skogen och i stället använde man sig av en traktor. Lastningen fick dock fortfarande göras för hand och det var då som Börje började fundera. ”Varför ska traktorn stå här och puttra och inte hjälpa till när jag själv måste slita ont och rulla upp stockarna på vagnen?”.

Arbetet med vad som skulle bli den första kranen tog sin fart. Konstruktionen var enkel, tillverkad av ett par plogdetaljer, en bit timmer, en vinsch som monterades på kraftuttaget, en bit vajer och en timmersax. Jämfört med dagens kraftfulla kranar låter det nästan osannolikt, men ”Börjekranen” fungerade perfekt och lade där och då grunden till något stort.

Ryktet om Börjes kran spred sig från de småländska skogarna och en hugad spekulant ville köpa den. Börje blev givetvis intresserad av att sälja sin första konstruktion, men vad skulle då underlätta den tunga lastningen ute i skogen? Med löftet att tillverka en ännu bättre kran till sin pappa, blev försäljningen av.

I takt med att allt fler hörde talas om den geniala uppfinningen växte skaran av intressenter. En kran som sparar tid och kraft i skogen? Kan det vara möjligt? Jodå, det kunde det och snart stod kranen högst på många skogsarbetares önskelista. Och hemma på gården gick smedjan varm för att tillverka fler och fler. Resten är, som man säger, småländsk industrihistoria. I dag är ROTTNE INDUSTRI och Börje Karlsson ett aktat namn i skogsbranschen och den blå färgen har blivit en synonym för kvalitet, innovation och ständig utveckling. Ledord som företagets medarbetare inte kommer att vika en ynka tum ifrån.

ROTTNE INDUSTRI AB är och en av de ledande skogsmaskintillverkarna i världen och leverantör av kraftfulla, hjulburna skogsmaskiner anpassade för gallring till grov slutavverkning enligt kortvirkesmetoden.
I 65 år har företaget utvecklat skogsmaskiner för modernt skogsbruk. Från de tre fabrikerna i Rottne, Lenhovda och Stensele, levereras varje år fler än 200 toppmoderna och robusta skördare och skotare till fyra kontinenter.

ROTTNE INDUSTRI är ett familjeägt svenskt företag med all produktion inom Sveriges gränser. Med ambition att växa står man väl rustade inför framtiden tack vare engagerad personal och ett av världens bästa skogsmaskinprogram.

Maskinbyggaren omsätter cirka 750 miljoner och har runt 230 anställda vid fabrikerna. Två tredjedelar av maskinerna man bygger exporteras till Europa och Nordamerika. Huvudkontoret ligger i natursköna Rottne i Småland.

Mer intressant historia

I slutet av 60-talet, 1968, lanserades den första skotaren. En komplett skogsmaskin som skulle bli en storsäljare som ingen vågat drömma om. Konkurrenten hade sin Bruunett, så den nya maskinen döptes helt enkelt till Blondin.

Efter mängder av utvecklingstimmar, och en rad prototyper, blev det äntligen dags för premiärvisning. Platsen var skogsmässan på Elmia i Jönköping och branschfolket var lyriskt.

Vajerkranarna och Blondinen är de produkter som har betytt mest för vår utveckling. Än i dag pratas det om underverket från ROTTNE och att äga en Blondin har nästan fått kultstatus.

Lanseringen av Blondinen gick från framgång till dundersuccé. Till skillnad från konkurrenterna satsade man nämligen på en relativt liten och smidig skotare, men fortfarande med goda last- och köregenskaper.

Maskinägare och förare älskade den slitstarka arbetshästen som både var lätt att köra och serva och som på köpet dessutom var väldigt driftsäker. För den som ville ha en robust maskin med god ekonomi blev Blondinen det perfekta valet.

Om det var den friska luften som fick Börje Karlssons uppfinningsrika tankar att klura ut nya innovationer låter vi vara osagt, men det var under en fjällsemester med familjen 1976 som idén till det som skulle bli företagets första enmansmanövrerade processor började gro. Resultatet blev prototypen till 770-processorn som levererades ut till kunder året därpå.

Maskinoperatör Staffan Pettersson
Maskinoperatör Staffan Pettersson är igång med bearbetningen av större komponenter

I och med processorn hade vi nu ett heltäckande maskinprogram att erbjuda. Tio år efter tillverkningen av de första skotarna var det nu även dags att producera och sälja processorer, föregångarna till dagens skördare.

Om Börje över huvud taget ägnade sig något åt skidåkning den där fjällsemestern förtäljer inte historien.

Som så många gånger tidigare låg ROTTNE 1981 bakom ännu en innovation. Parallellkranen RG-81, som lanserades tillsammans med det nya fälldonet RF-81, innebar att maskinföraren nu kunde greppa trädet, fälla det och lyfta det till processorn direkt från stubben. Kranen nådde ut tio meter och hade en lyftkraft på 1,5 ton vid full räckvidd. Tack vare kranens styrka började man nu även titta på ett nytt och passande fälldon.

Samma år växte idén med kugghjulsboggi fram. Blondinen var då utrustad med en rulldriven boggi, men Börje och dåvarande konstruktionschefen Risto Hokkanen ville göra maskinen mer kapabel för besvärlig terräng.

På marknaden fanns boggier med kedjor i boggilådorna, men dessa ansåg man inte hade en acceptabel livslängd. I stället började duon att experimentera med en prototyp med kugghjul som de var övertygade om skulle vara bättre alternativ. De involverade NAF och tillsammans utvecklades en kugghjulsboggi efter Börjes och Ristos idé.

I stort sett samtliga företag i världen som tillverkar skogsmaskiner monterar numera kugghjulsboggi på sina skotare och skördare. Vad inte alla vet är att idésprutorna på konstruktionsavdelningen bakom den moderna kugghjulsboggin arbetade på småländska Rottne.

Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar som skapar sysselsättning och genererar stora inkomster för det svenska samhället. Med sin förnybara råvara har skogsindustrin och skogsindustrins produkter en nyckelroll i utvecklingen mot ett hållbart, biobaserat samhälle. En högteknologisk bransch som omsätter 260 miljarder per år och här verkar ROTTNE INDUSTRI AB.

Skogen är värdefull för klimatet. Växande skog binder koldioxid och träbaserade produkter fortsätter att lagra koldioxid under hela sin livslängd. Genom att ersätta produkter av kol och olja med produkter av träd från hållbart brukade skogar stannar koldioxiden i marken och stoppas från att öka den globala uppvärmningen. Sverige och svensk skogsindustri har unika förutsättningar att vara med och driva utvecklingen mot en bioekonomi – här finns naturresurser, skickliga innovatörer och en stark vilja att satsa på ett fossilfritt samhälle.

Joakim Ragnarsson, Michael Larsson och Jerry Karlsson.
Joakim Ragnarsson, Michael Larsson och Jerry Karlsson.

Idag är det expansion som gäller, för skogsmaskinköparna blir fler och fler

Skogsmaskinstillverkaren ROTTNE INDUSTRI AB har nu gjort sin största satsning någonsin. Företaget investerar 40 miljoner kronor i två nya fräsmaskiner och en ny industrihall på cirka 1 700 m2, för att öka produktionskapaciteten.

ROTTNE INDUSTRI tillverkar sedan många år en stor del av komponenterna till sina skogsmaskiner i de egna fabrikerna. Den nya satsningen innebär att all bearbetning av större komponenter, i Lenhovda, kommer att flyttas över till huvudfabriken i Rottne, medan fabriken i Lenhovda kommer att specialiseras mer på robotsvetsning.

Tillverkningschef Rolf Bergquist
Tillverkningschef Rolf Bergquist tar fram de nya programmen i Mastercam.

Vi åker till det lilla samhället Rottne som ligger 15 minuters bilfärd norr om Växjö. Vi skall träffa produktionschefen Joakim Ragnarsson som är ansvarig för alla tre produktionsenheterna inom ROTTNE INDUSTRIER AB.

   – Vi har tagit fram en långsiktig strategi för att nå vår framtida efterfrågan på våra produkter, en volymökning som handlar om att bygga 300 skogsmaskiner om året. Det är verkligen en expansiv framtidsplan, säger Joakim Ragnarsson.

En del av den stora investeringen består av två toppmoderna fräsmaskiner från den spanska maskintillverkaren CORREA, tillverkade och designade för att hantera stora, tunga och upp till sex meter långa objekt.

– Vi gjorde en grundlig upphandling med tre leverantörer av fräsmaskiner och fann att Carlstad Machinetools genom sin agentur CORREA hade den bästa lösningen och en leveranstid som också var rimlig, säger Joakim.

 – Här handlar det om två verktygsmaskiner med den allra senaste teknologin som ska klara av våra framtida tillverkningsmål. Det är maskiner i tiomiljonersklassen för bearbetning av stora svetsade komponenter till exempel ramar, säger Joakim.

Den nya storsatsningen skapas också nya arbetstillfällen, både i Rottne och Lenhovda. Den produktionen som ska flyttas från Lenhovda till Rottne kommer att ersättas i takt med volymökningen. Utan denna förändring hade företaget inte klarat av att producera de ökande volymerna.  

Spåntillverkning
Här görs det spån.

– Vi kommer att behöva anställa fler produktionstekniker med inriktning mot bearbetning som kommer att vara med på den här unika resan, säger Joakim Ragnarsson.

Vi går igenom fabriken och kommer fram den nya utbyggnaden, där vi framför oss ser, ja vad är det vi ser frågar vi Michael Larsson ansvarig maskinsäljare på Carlstad Machinetools i Karlstad.

– Här ser vi en helt ny produktionslinje, modell XXL där ROTTNE implementerar den senaste tekniken när det handlar om att effektivt bearbeta större detaljer och komponenter med minimal ställtid ingående i sina olika modeller av skogsmaskiner.

De två maskinerna till ROTTNE är identiska och heter CORREA Fenix 60 och är fullutrustade med: Heidenhain 640, indexerande huvud 6000 rpm, roterande bord med W-axel, kylning genom spindel, verktygsväxlare 120 platser per maskin, spåntransportörer och Renishaw mätprobar. De har också programvara för övervakning av produktion och maskinhälsa, samt teleservice.

– Att få ner ställtider är idag mycket viktigt. Målet är att maskinerna ska bearbeta konstant, och all ”handpåläggning” skall ske utanför maskinerna.

Maskinerna är därför utrustade med Schunk nollpunktsystem samt externa riggstationer.

Maskinsäljare Michael Larsson
Maskinsäljare Michael Larsson framför en av de två CORREA Fenix 60 hos ROTTNE INDUTRI AB.
– CORREA, en välkänd spansk tillverkare av alla typer av fräsmaskiner såsom bäddfräsar, portalfräsar, mm, och har funnits sedan 40-talet. 5 års garanti och mekaniska huvuden upp till 10 000 rpm. Elektrospindlar med högre varvtal. Fräsning mellan 2 och 20 meter för 3- upp till fullt 5-axlig bearbetning. Alla tänkbara optioner finns. Vi har haft agenturen sedan 2020.

När maskinerna bearbetar kan operatörerna rigga nästa bit som skall in i maskinen. När första delen är klar är det bara att lyfta ur den och in med nästa. Nollpunktsystemet samt Renishaw-probarna gör att ställtiden i maskinerna blir minimala.

FENIX representerar ett välbeprövat koncept för stora detaljer, en längsgående fräsmaskin med rörligt torn. Designen är mycket robust och baserad på ett system där rammen omsluts av en L-docka och 3 linjärstyrningar. Samt en hög precision tack vare det mekaniska systemet för ramdroop-korrigering. Det är en flexibel maskin lämplig för både grovbearbetning och finbearbetning.

– Maskinerna är utrustade med Correas patenterade frästeknologi. Huvudena heter UAD och har en fin upplösning på 0,02 / 0,02 grader med full bibehållen styrka tack vare sina Hirth kopplingar.

I låst tillstånd klarar huvudets vridningsplan 60,000 Nm i alla vinklar och axelrörelser, säger Michael Larsson

Arbetet pågår i denna stund då maskinerna installerades i olika etapper, den första maskinen under hösten 2022 och den andra maskinen i början på 2023. Just nu är man inne i ett intensivt arbete, där operatörerna lär sig maskinteknik, styrsystem och succesivt kör in nya program på komponenter/artiklar för nu är det produktion och planering som gäller. Vi lämnar ROTTNE INDUSTRI med ett leende på läpparna. Återigen har vi besökt en av dessa fantastiska svenska maskintillverkare som ”skördar” framgångar på både hemmaplan och internationellt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here