Det finns gott om företagsamma smålänningar.
I Smålandsstenar finns det några företag som sticker ut i mängden och det är Trioplast Industrier, Weland, EAB, byggföretaget Tage & Söner och LGL Construction. Det handlar om omsättningar på närmare 1 miljard upp till ofantliga 4 miljarder. Alla fyra företagen har huvudkontoret och produktion i Smålandsstenar och är alla lokalt förankrade familjeföretag.
Vi skall i detta reportage fokusera på ett av företagen Weland AB som nu igen investerar i maskiner och bygger ut sin fabrik med 20 000 kvm så att man nu kommer att har 100 000 kvm produktionsyta. Detta är unikt i Sverige, ja kanske i hela Norden och man undrar hur är det möjligt.
Vi har här ett antal personer och familjer
i Smålandsstenar som har startat företag som sedan vuxit med åren, genom att dessa företagsledare och företag har något extra som inte många har. Det handlar om envishet, affärssinne och mod och lite till… Och så arbeta hårt förstås, som alltid.
– Folk här gillar att arbeta, så arbetslösheten är nästan obefintlig, säger Björn Henriksson fabrikschef på Weland AB. Och det går en skröna om oss, att endera slutar man här efter två veckor eller jobbar livet ut.
Själv började Björn sitt första riktiga jobb här 2001, tanken var att det skulle bli en kort sejour innan vidare studier. 2002 gick flyttlasset till Växjö för studier i industriell ekonomi men sedan 2007 är han tillbaka och ser ut att bli en av de som stannar livet ut….
Weland AB ägs av Gösta Welandson som tillsammans med sönerna Joakim och Jonas styr sina företag från Smålandsstenar. Man äger verkstadsföretag i Småland, Västergötland, Halland och Östergötland. Weland AB har cirka 800 anställda, omsätter 1,5 miljarder kronor. På Weland i Smålandsstenar är man 300 anställda och växer nu ytterligare.
Det var Gösta Welandsons far, Weland Andersson, som 1947 drog igång affärsrörelsen i Smålandsstenar. Tillsammans med sin svåger Johannes Johansson startade Weland Andersson Firma Vingmutter, det rådde nämligen brist på vingmuttrar till träbord som de tillverkade. 1957 inleddes satsningen på verkstadsindustri i stor skala med gallerdurk och smideskonstruktioner då Weland Andersson tillsammans med sina söner Gösta och Sten-Åke utvecklade företaget i riktning mot vad det är idag och sedan dess har det mesta rullat på i sann småländsk entreprenöranda.
– Frågar man Gösta så var en affär när man byggde Ullevi i Göteborg och Weland fick ordern att tillverka läktarkonsolerna en av de de viktigaste affärerna han gjort, säger Björn Henriksson.
Man har genom åren byggt ut sina produktionsytor till 80 000 kvm, köpt upp tidigare däckfabriken i Gislaved och nu är det dags att bygga ut fabriken med 20 000 kvm till i en separat fastighet. I fabriken i Smålandsstenar har man idag fler rörlasrar än en av de stora fordonstillverkarna i Stuttgart. Maskinparken är imponerande och här finns all teknik man kan önska sig för att bedriva verksamhet inom plåt- och metallbearbetning. Här finns ett stort antal truckar som sköter transport av material in i fabriken till produktionen och ut ur fabriken för lager eller lastning till kund.
– Man kan nästan tro att alla här har varsin truck, skojar fabrikschefen Björn Henriksson och vi förstår det efter att ha vandrat runt i produktionen och mött ett tjugotal truckar med glada förare.
Björn Henriksson och vi hejar på alla och Björn berättar att han kan namnen på alla drygt 300 medarbetarna som jobbar på fabriken i Smålandsstenar.
Gremo tar in en stor investering för framtiden
Den 6 april togs beslutet inom Weland koncernen att Gremo AB ska arbeta långsiktigt med utveckling och tillverkning av maskiner för gallring inom skogsindustrin. Ägarfamiljen har investerat i ny produktionsutrustning och teknik som kan säkerställa och effektivisera produktionen av Gremos komponenter.
Till följd av satsningen ska maskintillverkaren Gremo utveckla och stärka försäljningen och eftermarknaden för att effektivisera sin produktion. Martin Bredenfeldt vd på Gremo berättar att ny kompetens redan har rekryterats inom de två områdena.
– Gallring ligger i tiden och våra maskiner är väl anpassade för de behov vi ser framöver, såväl på den svenska som utländska marknaden. Ägarfamiljen tror på oss och satsar nu stort så att vi kan vara en aktör att räkna med i framtiden, säger Martin.
Affärsplanen för satsningen gick igenom hos ägarna i mars 2016. Alla investeringar är gjorda med Gremos miljötänk i fokus utan avkall på effektivitet och prestanda. Med denna långsiktiga satsning kommer Gremo att vara en aktör att räkna med i framtiden.
Fakta om bolaget:
Gremo AB är en svensk tillverkare av skogsmaskiner som grundades i början på 60-talet. Från fabriken i halländska Ätran sker hela processen från ritbord till färdiga maskiner och efter ledorden driftsäkerhet, kvalitet och prestanda arbetar Gremo för att leverera skogsmaskiner i världsklass.
Problem och tillväxthinder för företag som Weland och för egentligen vilket annat företag som helst i industrin som expanderar är att få tag på intresserade medarbetare med kompetens. Hur möter man ett av framtidens svåraste problem.
– Jobben har förändrats på Weland och om man tänker förr när vi enbart tillverkade egna produkter, då var omsättningen på personal
i mycket mindre. Den expansion som skedde klarades i stor utsträckning genom effektiviseringar. Men nu när vi även förutom egna
produkter växer kraftigt som underleverantör, så kräver det mer personal och medarbetare med annan kompetens för vår maskinpark utvecklas hela tiden med ny teknik vilket kräver högre och högre kompetens vilket då är ett problem idag i regionen. Vi saknar och har nu ett stort behov av medarbetare med högre utbildning än gymnasium och måste hitta kompetens inom specialområden som t.ex. automation/robot/vision och CNC-operatörer med programmeringskunskaper och ett stort teknikintresse, säger Björn Henriksson och fortsätter;
– Idag i och med att det nästan inte finns några utbildningar i regionen och de som finns lockar för få studenter så får vi själva internt lära upp människor helt utan förkunskaper från scratch för att bemanna våra maskiner. Som underleverantör så måste vi köra i skift för att klara leveranstider och hålla upp kapacitetsutnyttjandet i våra maskiner.
– Vi har ett problem med att vi finns på landet och att vårt upptagningsområde är litet, då de flesta idag bor i storstadsområdena och att ungdomar i t.ex. Smålandsstenar lockas till de större städerna för studera och åtnjuta det som städerna erbjuder. När de kommer ut på arbetsmarknaden är det få som kommer hem och jobbar i sin hemort, analyserar Björn och berättar att medarbetarna idag på Weland kommer från en radie på 5 mil i och runt tätorten Gislaveds kommun.
Skall vi prata order och affärer istället för problem, vilket man gärna gör på Weland, så ser det mycket mer positivt ut. Man expanderar kontinuerligt och det finns både strukturella och nya affärer i en aldrig sinande ström.
I alla fall när det gäller det som Weland kan påverka. Enda gången man har varit tvungen att permittera var efter finanskrisen men det vände snabbt och nu märks inget av krisen, något som många andra företag i branschen känner av fortfarande.
– Vår styrka är att vi har ägare som återinvesterar stora medel i verksamheten och vi tillåts arbeta väldigt långsiktigt. Detta i kombination med korta beslutsvägar och en platt organisation skapar trygghet i vår organisation, säger Björn Henriksson.
Mer fokus än tidigare på kontraktstillverkning.
Christoffer Tegnhammar jobbar med försäljning av plåtbearbetning sedan 7 år tillbaka och här har det hänt mycket de senaste åren på Weland.
– Vi fungerar sedan några år tillbaka som huvudleverantör av laserskurna ämnen upp till 20 mm till tre fabriker hos en svensk tillverkare av tunga fordon som hjullastare och dumprar. Detta är väldigt spännande och inspirerande för Weland som företag och vår utveckling. Just nu är det vår underleverantörsverksamhet som expanderar mest, där vi laserskär, bockar och svetsar osv, i en stentuff konkurrens, säger Christoffer Tegnhammar.
– Nyckel nu till att vi skall kunna bibehålla vår position och växa är att vi måste öka förädlingsvärdet i de uppdrag vi får, ta ännu fler delar i en tillverkningskedja. Med mer fokus och koncentration på kontraktstillverkning så ställer det sedan en tid tillbaka nya krav på vår maskinpark och teknik kunnande. Att ett stort svenskt exportföretag nu outsourcar sin tillverkning till en svensk underleverantör är fantastiskt roligt och vi har i dialog med kunden ifråga förstått att hade vi inte haft de maskinella resurserna som vi har så hade antagligen detta hamnat någonstans
i Europa, säger en stolt Björn Henriksson.
När det gäller att öka förädlingsgraden och utmana ny teknik så diskuterar vi maskinteknik och automation och vad det handlar om för en expansiv komponenttillverkare som Weland utifrån ett produktionstekniskt perspektiv;
– Vi automatiserar för fullt och graden av automatiseringsmöjligheter styrs av många parametrar, menar Björn Henriksson och utvecklar detta;
– På det sättet vi investerar i maskiner och fastigheter för att vara ledande i branschen måste vi bredda oss och sälja in oss dels med en bredd i vår kundbas men också ge oss ini leken med de stora företagen. Många små kunder är bra men vi behöver stora kunder för att utvecklas.
– En utmaning är de allt snävare toleranser som vi nu ser inom även laserskärning och kantbockning. Det är vardag för oss i den skärande bearbetningen men nu är vi där i våra plåtbearbetningsmaskiner också. En annan stor utmaning är att med fiberlaserteknikens intåg med allt högre effekter så går det nu så fort att den hanteringsutrustning som finns idag på marknaden är långsammare än maskinen vilket kommer att ställa högre krav på maskintillverkarna i framtiden, hitta en balans. För det är inte meningen tycker vi att man skall vara tvungen att vänta på hanteringsutrustningen när man investerat i en jättesnabb maskin, där kommer vi som kunder att arbeta för att man hittar nya lösningar, menar Björn Henriksson.
Vad vi förstår så är det inte många underleverantörer
i Sverige som har de muskler och resurser som krävs för att klara av de volymer och den kvalitet (noll fel, inget annat accepteras) och de leveranskrav som ett större företag inom fordonsindustrin har. Här pratar vi leveranser och avrop varje dag ”just in time”.
– Vi jobbar väldigt tätt med kunden och det går bättre än vi någonsin kunde tänka oss. Det är lätt att arbeta med ett företag som är så professionellt, strukturerat och standardiserat, vi har fått väldigt höga krav på oss och måste tillhandahålla och ha alla supportfunktioner i ett tillverkningssystem när det gäller tekniker, kvalitetstekniker, miljö och utvecklade affärssystem via processlänkar via Industri 4.0 men vi klarar det galant och nu är vi inne på ett femte år av ökat samarbete och kunden är mycket nöjd med det vi presterar, säger Christoffer Tegnhammar.
Fortsättning följer och vi får säkert anledning att återkomma till Weland i framtiden för som sagt här finns inget slut utan man expanderar och kommer att fortsätta att göra så. Ingenting är omöjligt i lilla Smålandsstenar och vem vet snart bygger man ut igen….
Mer information:
www.weland.se