Daniel Larsson och Stefan Larsson välkomnade alla till en teknikdag för framåtvända industritekniker som ser framtiden an med stor tillförsikt.

– Vi har under många år haft siktet inställt på vårt ursprung och vår kärna på Unnaryd Modell som är att leverera kompletta, verifierade prototyper gjutna i aluminium eller järn. Vi är delaktiga redan vid uppstart av många projekt och har egen kapacitet inom hela tillverkningskedjan. Därigenom kan vi kontrollera kvalitet, ledtid och ständiga förbättringar i tillverkningen. Vi har resurser och kompetens att hantera mycket komplexa geometrier och levererar idag komponenter av yttersta svårighetsgrad till fordons- och försvarsindustrin.

Vi frågar Daniel, varför är vi här idag?

– Det handlar om att visa upp vad som hänt hos Unnaryd Modell sedan senast vi hade ett öppet hus år 2015, då invigde vi vårt gjuteri. Så nu tyckte vi att det var dags att visa upp vad vi har arbetat för de senaste åren med en pandemi bakom oss. Med nya investeringar i teknik och kvalitetssäkring med scanning, röntgen och inom hållbarhet som solceller på taken och att vi kan göra Co2 beräkningar på artikelnummernivå. Hur vi har automatiserat i våra fabriker och vilka steg vi har tagit inom vårt kvalitetsarbete. Så inför årets öppna hus hoppades vi på att det skulle komma hundra besökare, det kom exakt 166 kunder, vilket är dubbelt så många som 2015, vilket var mycket över våra förväntningar.

Besökare från HEKA Mekaniska
Här ser vi besökare från HEKA Mekaniska från Göteborg. Här ser vi grabbarna, samtala ute i gjuteriet, med produktionschefen på Unnaryd Modell Martin Larsson. – Vi är en samarbetspartner inom tillverkning av prototyper och seriedetaljer i såväl stång som gjutet utförande. Med avancerad teknologi och mångårig erfarenhet är vi en pålitlig samarbetspartner som aldrig sviker. För oss är flexibilitet, kvalitet och effektivitet, ledord som driver hela verksamheten, sa Magnus Carlström och Fredrik Löfgren.

– Vi har maskinerna, vi kan tekniken, vi har erfarenhet och vi bygger hela tiden på med ny spjutspetsteknologi inom olika områden, det senaste är att vi nu har härdning i vårt gjuteri och att vi har investerat i egen friktionssvetsning vilket vi lanserar här, på vårt öppna hus, säger Daniel Larsson.

– Tekniken kommer från den unga företaget (2017) Stirweld som också är här på plats för dem som vill veta mer (www.stirweld.com). – Vi har nuddat lite vid tekniken men köpt tillverkning extern men nu tror vi på ett ökat användande av tekniken och beslutade oss för att ta hem tekniken i eget hus, säger Daniel Larsson.

Vi googlar och hittar följande information.
Friction stir welding (FSW), friktionsomrörningssvetsning är en svetsmetod där man binder samman material med hjälp av friktionsvärme. Metoden används när man måste få en svets med egenskaper som är så lika grundmaterialets som möjligt.

FSW uppfanns på The Welding Institute (TWI) i Cambridge 1991 och används idag inom bland annat båt-, flyg-, rymd- och bilindustrin.

Medarbetare på Unnaryd Modell
Företagets medarbetare är det viktigaste man har och här finns en skyldighet, att se till att de har de bästa tekniska lösningarna för att kunna genomföra sina arbetsuppgifter.

FSW (Friction Stir Welding) är en relativt ny metod som tillämpas i huvudsak vid svetsning av aluminium men kan även användas i material som koppar, titan, zink, magnesium och bly. Metoden sammanfogar arbetsstycket i fast tillstånd, det vill säga utan att materialet vid någon tidpunkt övergår i smält fas. Fogytorna tvingas samman under värme och kraftig deformation och bildar en homogen svets. Man använder ett roterande verktyg med en tapp som nästan helt penetrerar fogen. Eftersom det krävs högt tryck när verktyget passerar över fogen måste arbetsstycket vara väl inspänt. Tekniken kan också i viss mån liknas vid fräsning.

Unnaryd ett mycket bra exempel på en liten ort där industrin har ett starkt fäste med många industrier som expanderar och /eller behåller sin konkurrenskraft mot marknaden. På 1 000 invånare Unnaryd arbetar över 400 inom industrin på ett antal framgångsrika företag. Så som sagt så befinner vi oss i lilla Unnaryd för här i halländska skogen – på landet, ligger verkstadsföretaget Unnaryd Modell AB. Med närmare ett 50-tal mycket kompetenta medarbetare är man idag en värdefull partner för en rad ledande företag inom Automotive, försvarsindustri, energisektorn och maskinbyggare. Och siktet har sedan en tid tillbaka varit och är att bli en ledande prototyptillverkare i Europa.

Framtidsfokuserade

Konkurrensen är ofta i ett europeiskt storföretagsperspektiv men ett mindre företag som Unnaryd Modell är i högsta grad inblandade. Det gäller att vara nutidsorienterad och ha en klar bild och en förnuftig omvärldsanalys, över vad som händer på marknaden. Det handlar om att bygga kompetens och utveckla sina produktionsmetoder med hjälp av ny teknik och utåtriktad försäljning. Med hjälp av digitalisering och Industri 4.0 koncept så ökar möjligheterna till effektivitet och utveckling.
Den snabba digitaliseringen har drivit fram den s.k. fjärde industriella revolutionen som skapar stora effektivitetsvinster. Intelligenta och digitala system möjliggör mer eller mindre självstyrande produktionsprocesser. Maskiner, utrustning logistiksystem och produkter kommunicerar med varandra direkt.

Produktionsutrustning inom friktionssvetsning visas upp för besökare
Investering i helt ny produktionsutrustning inom friktionssvetsning var en nyhet som man kunde presentera för sina kunder.

– Jag tycker att det är väldigt intressant oavsett vad man kallar det. Konsekvensen med automatiserade processer i olika grad, om man driver det vidare, blir att man får in mer styrsystem, sensorer och givare som skall hantera kommunikationen. Och då man nu och i framtiden kör mer och mer automatiserat så tvingas man mäta mer i processen och detta skall dokumenteras på något sätt och då behöver systemen prata med varandra. Det sparar tid och är effektivt vilket gör att man då kan sänka sina kostnader trots att tillverkningen blir alltmer kundanpassad. För vi går, och jag citerar, mer och mer från masskonsumtion till masskundanpassning, säger Daniel Larsson.

– Och en dag som denna känner vi alla en stolthet över vad vi åstadkommit under åren som gått. Mamma och pappa är här på plats idag, båda pensionärer idag men de har lagt grunden till det vi upplever idag och jag med mina två bröder -Stefan och Martin tillsammans med alla våra duktiga medarbetare, fört arvet vidare in i en framtid som ser mycket ljus ut, avslutar Daniel.

Detta var Tidningen Maskinoperatörens fjärde besök på företaget genom årens lopp och jag tror att vi lär återkomma om några år igen, för då har säker bröderna Larsson utvecklat företaget vidare med ytterligare mer och ny teknik.

Digitala tvillingar + automation.

– Unnaryd Modell är en fantastisk kund till oss på TEBIS som satsar hela tiden på ny teknologi och man ser en stor nytta i att utvecklas mot nya affärsområden. I stort kan man säga att Unnaryd Modell använder TEBIS olika programvaror i sitt offertarbete, för sitt konstruktionsarbete – CAD funktionalitet, för modellberedning och för sina bearbetnings- (fräsning) och efterbearbetningsprocesser (CAM), säger Per Gisslar på TEBIS Scandinavia.

– Vårt mantra inom TEBIS är att vara en stabil programvara för en hög automatiseringsgrad när det gäller NC-beredning från 3-axligt till 6–7-axlig bearbetning. En annan styrka i TEBIS är att kunna importera in olika CAD format med ett bra resultat för att snabbt kunna arbeta vidare i sin process. Och även anpassa detaljen, till ett verktygsunderlag, till ett modellunderlag, säger Per.

Mikael Johansson och Per Gisslar är två välkända ansikten inom CAD/CAM
Mikael Johansson och Per Gisslar är två välkända ansikten inom CAD/CAM och Per är en rutinerad åsiktsmaskin om hur svensk produktion måste arbeta och vi får en uppfriskande intervju med honom.

– Fokus i vårt arbete nu är att få till en extremt hög automatiseringsgrad på både CAD och CAM och då bygger vi mallar som TEBIS kallar templates som möjliggör för våra kunder att bygga upp en egen unik standardisering, alltså hur man skall göra beredningarna, en strukturering, det betyder bland andra fördelar att man har betydligt lättare att skola in ny personal i arbetssättet. Den databasen man bygger upp blir helt unik för vår kund Unnaryd Modell, här ser vi en stor potentiell vinning, säger Per.

Vad är det viktigaste nu och framåt, när vi måste få veta lite om TEBIS och digitaliseringen av produktionsprocesser.

– Målsättning för oss är produktion 24/7, vilket betyder att kunna ha maskinerna i gång 24 timmar, 7 dagar i veckan. Och tack vare att man har digitala tvillingar så kan man säkerställa en stabil process för att köra obemannat.

Digital tvilling är intressant och något som man möter mer och mer.

– Ja och det betyder att TEBIS har byggt upp maskinen exakt som den är med alla komponenter som uppspänning osv, i den digitala världen. Det kan som exempel vara att man har kontroll på fräsberedningen och har analyserat att den är helt kollisionsfri innan man startar upp maskinen. Det här är egentligen inget nytt MEN man har från TEBIS förfinat med templates som gör att man lyfter upp alla användare på en högre lägstanivå. Och det betyder att med processen att förse sin maskin med program kortas ner betydligt, säger Per Gisslar och vi avslutar med att fråga, vad ser du längre fram i tiden?

På fotot ser vi Markus tillsammans med intresserade kunder från VOLVO Penta i Göteborg.
Unnaryd Modell är sedan flera decennium en trogen kund till LK Scandinavia som levererat 3st mätmaskiner och 3D-skanningsystem. Markus Lindén från LK Scandinavia var på plats och visade det senaste inom portabel mätning i mätning från Nikon och Scantech. På fotot ser vi Markus tillsammans med intresserade kunder från VOLVO Penta i Göteborg.

– Det handlar mycket om att bygga våra programvaror ännu starkare och bättre. Det är nämligen så att utnyttjandegraden inom maskinbearbetningen generellt sett, inte är så hög inom prototyp- och enstyckstillverkning. Därför arbetar vi nu med att hjälpa våra kunder att få en ökad tillförlitligare process inarbetad så litar man på vad som skapats i programmen, vilket kan möjliggöra mer körning obemannat.

Och Per får sista ordet;

– Jag ser ju att programvara inom CAD/CAM/MES är själva motorn ute på våra svenska verkstäder, Om man använder den på rätt sätt i sin verksamhet och det gäller att bygga upp en databas som är så pass intelligent, så du får in alla saker med skärdata, med rätt och korrekt geometribeskrivningar på de skärande verktygen för att få en stabil process. Och det är ett stort jobb som Unnaryd Modell har gjort för att bygga upp det här i sin verkstad.

Det låter ”enkelt” men här pratar vi om högteknologiska lösningar inom CAD/CAM/MES, där TEBIS årligen lägger ner stora resurser inom R&D i Tyskland.

I Unnaryd Modells verkstad arbetar man med skärande verktyg
Skärande verktyg är avgörande inom tillverkningsprocessen

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here