SBS Steam Boiler Service har sedan 1969 varit ett företag med tillverkning och inriktning mot ånga/ hetvattenpannor samt värmebehandling.
Företaget startade som ett enkelt smidesföretag. Idag kan man ta sig an stora projekt och totalentreprenad gällande rör. Smide och pannor. Man står på två ben- ång- och hetvattenpannor samt stålkonstruktioner, där processindustri och energiverk är tillverkningsföretagets främsta kundsegment.
2006 byggde man en ny verkstad i Varberg då man flyttade från Partille. Idag drivs företaget av bröderna Jonas och Jimmy Claesson. Man har sedan starten gått från 3 till 30 anställda och man fortsätter växa med sin specialkompetens.
Egen verkstad
I samband med bygget i Varberg gjordes investeringar i en modern maskinpark med kantpress, gradsax och sågar där alla maskinerna klarar mycket stora precisionsarbeten. Med stor golvyta, hög takhöjd och kraftiga traverser kan SBS hantera projekt i alla storlekar. Man offererar på bockning, vattenskärning, klippning och kapning och numera också laserskuret med fiberlaserteknik av sammantaget de flesta material, smått och stort.
Vad var anledningen till investeringen frågar vi vd Jonas Claesson på SBS?
– Att jobba innovativt är en självklarhet för oss på SBS. Drivkraften finns där hela tiden när det gäller att hitta rätt produktionsutrustning med de smartaste lösningarna. Våra kunder produktutvecklar konstant och då gäller det att ha rätt maskinpark. Nu har vi gjort en av våra största maskininvesteringar i företagets moderna historia och vi är mycket nöjda med vad vi nu kan göra med hjälp av fiberlasertekniken och en maskin med automation som gör att vi kan skära detaljer i obemannad körning, ett antal timmar extra per dygn.
– Vi kände också att vi inte var konkurrenskraftiga i tunn plåt (0,5 – 8 mm) med vår vattenskärmaskin. Det har visat sig nu att även upp till 12 mm är laserskärtekniken att föredra då det tar ca en sjättedel av tiden.
Vad hade ni för krav på maskinen rent tekniskt?
– Egentligen inte mer än att det ska fungera att skära upp till 20 mm i svart plåt med ett bra resultat. Det som vi ser som positivt är att det är dubbla bord (tidseffektivt att vi kan plocka ur en körning under tiden nästa startar).
– Denna modell hade även tyska och amerikanska huvudkomponenter, det såg vi som ett stort plus, säger Jonas Claesson.
Maskinleverantören
Vi ber Ivan Martin svara på några frågor om affären.
– Affären uppkom genom att Movs AB sökte en referenskund, S.B.S Steam Boiler Service AB är Movs AB kund sedan tidigare. Vi har utfört service hos dem på deras maskiner i flertal år.
Vad ställde kunden för krav?
– S.B.S ville investera i en fiberlaser och sökte en driftsäker maskin för ett bra pris. Maskinen är en kinesisktillverkad G-Weike med 4 kW IPG laserkälla, Precitec skärhuvud, automatisk nozzle bytare, automatiskt växelbord med storlek på 3000 x 1500 mm. Maskinen är otroligt snabb i rörelsen och det beror mycket på att rampen för skärhuvudet är av flygplansaluminium. MOVS har även gjort förändringar i maskinen med bland annat, att vi lagt till Nitrogen regulator, byt ut filterskåpet till det kroatiska Tehnofilter, ljusridå som standard m.m. Idag har vi möjlighet att erbjuda 3 olika Laser källor, IPG,Trumpf/Precitec (All In lights källan) och Raycus, Vi har anpassat maskinen för den svenska marknaden.
Och berätta lite om den finurliga bordsväxlingen.
– Fördelen med växelbordet är att den växlar samtidigt in och ut vilket gör att bordsväxlingen går mycket fortare än traditionellt som istället höjer och sänker innan växlingen. Skillnaden är att det är två olika nivåer inne i maskinen.
Vilka är G-Weike?
– G-Weike är en av Asiens ledande tillverkare av laserskärmaskiner, med mer en 15 års erfarenhet av lasertekniken. Jag fick upp ögonen för dem på EuroBlech i Hannover 2018 där de ställde ut med en mycket fin monter. De har en mycket bra eftermarknad vilket är A och O och kompetent personal. Vi på MOVS är glada att representera G-Weike i Sverige. Och man är en uppstickare i branschen med stort fokus på den europeiska marknaden där man finns representerade på alla stora mässor, nu senast BlechExpo i Stuttgart.