Nästa mässresa för Tidningen Maskinoperatörens redaktör att rapportera från gick till sydtyska Stuttgart och den 16.e Blechexpo. Här är idealiska förhållanden när det gäller tillgänglighet till mässan, då flygplatsen är endast en kilometer från mässområdet och hotellen står uppradade ett efter ett, runt omkring mässan, så inget att klaga på. Här har tidningens redaktör speglat närmare tjugo mässor med olika inriktning och just Blechexpo med systermässan Schweisstec, handlar om maskiner och utrustning för plåtbearbetning, formning, sammanfogning och svetsning.
Under fyra mässdagar samlades branschen under ett och samma tak och det var god uppslutning. 1 256 utställare från 38 länder i nio fullbokade hallar gladde över 40 000 besökare. Och med en andel på 45 procent av utställarna från utlandet bevisar återigen den stora globala betydelsen av Blechexpo/Schweisstec i år.
Med valet av rubrik på mässrapporten vill jag gärna hitta ett nytt ord – robotautomation – som sammanfattar, för på det hela taget kan man konstatera att processautomatiseringen drivs längre och längre inom plåtbearbetning. Metoder som bygger på datadrivna algoritmer med inslag av artificiell intelligens och maskininlärning, utnyttjas i allt större utsträckning i produktionsverksamheten för att optimera processer och därmed minska ledtiderna. Effektiv plåtbearbetning kräver flexibla verktygsmaskiner, modern programvara och virtuell simulering. Dessa frågor behandlades alltmer intensivt på olika plattformar och mässorna är inget undantag. Utmaningen är hållbarhet, och inom plåtbearbetning innebär detta optimalt utnyttjande av material och undvikande av slöseri som skall visa vägen till framtiden för modern och hållbar plåtbearbetning.
Driva fram elektromobilitet, avsevärt minska energiförbrukningen i fabriker, ompröva produktionen i allmänhet: industrin har fullt upp om den menar allvar med att lyckas med hållbarhetsomställningen. Ju tidigare företagare tar itu med dessa frågor, desto bättre. Besökarna på Blechexpo fick med ett besök på mässan större möjligheter att träffa experter och få råd vilket kan vara avgörande för ett företags expansion.
Men trots att framtidens industri är digital har människan fortsatt en nyckelroll, det vill många experter verkligen betona. Den komplexa produktionen kräver att kompetenta människor samarbetar med avancerade automatiserade produktionssystem och robotar. Digitalisering, sensorer och stora datamängder ställer nya krav på personsäkerhet, kommunikation, gränssnitt och fördelning av arbetsuppgifter mellan människor och tekniska system. Samtidigt som den tekniska utvecklingen ställer krav på virtuella och globala nätverk möjliggör den också tillgång till information oavsett språk. Nya tekniska lösningar ger också möjlighet att utveckla arbetsstationer, arbetsmetoder och ergonomi.
Digitaliseringen och en alltmer hållbar tillverkning samt pandemin har alla bidragit till den ökande efterfrågan på automationslösningar. Enligt International Federation of Robotics (IFR) har antalet sålda robotar i världen nästan tredubblats det senaste decenniet. Genom att man förlitar sig alltmer på automation har det lett till allt komplexare produktionsmiljöer, något som driver fram efterfrågan på produkter som effektiviserar datainsamling, visualisering och analys i automatiserade produktionsanläggningar.
För i alla plåtindustri ser man en dramatisk ökning i digitalisering av tillverkning när företag försöker öka flexibiliteten, effektiviteten och hållbarheten i sin verksamhet mot bakgrund av förändrade konsumentbeteenden och långsiktig global brist på kvalificerad arbetskraft.
Vi hörde röster som menade att det fanns en stor tydlighet kring att säkerställa framtida lönsamhet och konkurrenskraft. Detta inkluderar en allt högre automatiseringsgrad särskilt kring hantering, högre produktivitet, ännu bättre detaljkvalitet, undvikande av kassationer, energibesparing, kompensation för bristen på kvalificerad arbetskraft, personalskydd och kundservice är ämnen som berör alla företag oavsett storlek. De lösningar och steg som jag upplevde på mässgolvet i Stuttgart sätter incitament för en ökad hållbarhet. Plåtindustrin kommer också att bli ”grön” på sikt och besökarna på mässan kunde själva se att de första stegen mot detta mål har tagits.
Intercut lanserar i Sverige, Cutlite Penta – 50 kW fiberlaser från Italien som visades på BlechExpo
Cutlite Penta srl designar, tillverkar och distribuerar fiberlasermaskiner med mycket hög prestanda. Cutlite Penta erbjuder egen design och tillverkning av alla komponenter. Lasermaskiner med bättre skärkvalitet, även vid hög tjocklek. Tillförlitliga linjärmotorer för snabbare och mer exakt bearbetning. Fokus på de verkliga driftbehoven.
Cutlite har 30 års erfarenhet av laserskärning, 700 maskiner har levererats från den italienska fabriken.
Trond Hansen försäljningschef Intercut;
– Vår filosofi stämmer överens med Cutlite. Tekniska framsteg ska baseras på solida grunder som. Hög prestanda ska kombineras med bästa teknologi och kvalitet. Rättvisa och ärlighet mot våra kunder. Utmärkt pris – kvalitetsförhållande.
Skräddarsydda konfigurationer
– Intercut´s kompetenta serviceavdelning kommer dessutom ta väl hand om våra kunder. Vi ser verkligen fram mot ett långvarigt samarbete med Cutlite, sa Anders Holgersson på mässgolvet i Stuttgart.
Modell Plus är Cutlite Pentas mest effektiva fiberlaser skärmaskin. Cutlite Pentas FIBER PLUS fiberlaser skärmaskin erbjuder hög kvalitet, produktivitet och låga driftskostnader med en lasereffekt upp till 50 kW. Arbetsområde upp till 15 000 x 3 000 mm.
Egenutvecklade skärhuvuden.
EVO 3 Head, Evo 3 skärhuvudet är utrustad med en kapacitiv sensor för höjdkontroll. Fiberlaser PLUS är utrustad med skärhuvudet Evo 3 med autofokus, som utvecklats och designats av Cutlites FoU-avdelning. EVO 3 tillverkas med högprecisionsmekanik och är utrustad med en kontaktlös kapacitiv sensor för reglering av skärhöjden. Skärhuvudet och fokuslinserna kan användas med upp till 50 kW lasereffekt och ett tryck på 25 bar.
Bevel Head
Skärhuvudet för fasskärning, designat av Cutlite Penta, gör att fas-processerna kan utföras utan kompromiss med kvalitén på den vanliga rakskärningen.
Fashuvudet, som är innovativt i sin konstruktion, är kompakt, har låg vikt och samma grunddesign som skärhuvudet för rakskärning. Fashuvudet kan rotera +/- 45°.
Mekanisk design
Basen är en svetsad stålkonstruktion som sedan är bearbetad och anpassat för linjärmotorer och styrningar med högsta precision. Gantryn består av en lätt, robust stålkonstruktion som är tillräckligt styv för att kompensera för termisk expansion utan att deformeras. Denna konstruktion ger en extremt hög dynamisk prestanda.
Modell LME är en effektiv och kompakt fiberlaser skärmaskin. LME fiberlaser kombinerar hög kvalitet med hög produktivitet och låga driftskostnader. Skärmaskinen är designad för små och medelstora företag, vilka efterfrågar kompakta skärmaskiner med utmärkt skärkvalitet och precision.
Flödesdynamiken i skärhuvudet, designat och tillverkat av Cutlite Penta, resulterar i högtrycksskärningar med lägre förbrukning av nitrogen jämfört med konkurrenterna.
Resultatet blir stora besparingar och lägre tillverkningskostnader. Allt detta gör LME fiberlaser till en effektiv och pålitlig laserskärmaskin på marknaden. Lasereffekt upp till 15 kW och arbetsområde upp till 7 000 x 2 000 mm.
Maskinab Teknik hos Lissmac på mässan i Stuttgart
Maskinsäljarna Lars och Emil Carlson är alltid på plats när det handlar om de stora europeiska mässorna som EuroBlech och BlechExpo. Det handlar om att träffa sina huvudmän och ta hand om svenska kunder på mässan som ofta bestämmer träff med Lars och Emil, för att titta på nyheter och se maskinteknik på plats. Idag träffas vi i Lissmac´s monter på BlechExpo, en tysk tillverkare av gradmaskiner.
– Som i alla branscher så är det kundernas krav som styr utvecklingen av ny maskinteknik. I Lissmac´s fall så handlar det mycket om energibesparing och att kunna avverkar alltmer material på kortare tid och även allt snävare ner mot Radie 2 och givetvis snabbare och bättre i alla moment, säger Lars.
Vad är då fördelar med gradningsprocessen?
– Flera fördelar, den skapar bättre förutsättningar för pulver-, våtlackering och galvanisering. Minskar skaderiskerna på grund av vassa kanter. Tar bort oxid efter laserskärning i stålplåt. Bryter kanter efter klippning, stansning, gas-, laser-, plasma- eller vattenskärning och skapar dekorativ ytfinish med slipning och polering
Vi får höra att Lissmac utvecklat ett helt nytt styrsystem som skall förenkla användarvänligheten i maskinen och vi snuddar lite kring smart och ”intelligent” programmeringsspråk. Vi ber Emil och Lars förklara,
– Lissmac har tagit fram en ny standardmodell av vårt flaggskepp SBM-L för dubbelsidig avgradning och kantbrytning. Nya modellen ”EVO” som står för evolution är nu ännu smartare och mer operatörsvänlig. Tanken är att du som operatör ska kunna få fram ett färdigt recept ur maskinen beroende på hur detaljen man har framför sig är framtagen och vad kraven på just denna detalj är, maskinen har ett eget bibliotek som tar fram program beroende på om det är dubbelsidigt/enkelsidigt, mycket grader/lite grader, bruten kant eller större radie, mm. SBM-L ”EVO” är även nu alltid utrustad med automatisk kompensering för kantbrytningsblocken vilken även här gör att operatören inte behöver lika mycket handpåläggning under drift av maskinen.
– Det kommer även finnas mer referenspunkter i maskinen vilket gör det lättare att bestämma hur djupt man vill att kantrundningsblocken ska gå i materialet.
Avslutningsvis så får vi svar på frågan om hur marknaden för avgradningsmaskiner, utvecklas på den svenska marknaden.
– Vi ser ett stort behov av Lissmac´s produktprogram ute bland våra kunder, då fiberlasertekniken genomslagskraft gjort att skärning av plåt blir en allt snabbare process och då behöver efterbearbetningen också snabbas på. Det går hand i hand. Produktionstakten ökar i svenska verkstäder och produktiviteten bör därför följa med i hela flödet från råmaterial, skärning till avgradning och färdig detalj, säger Lars Carlson.
Sen tillägger Lars;
– Vi ser att gradnings – och polering blir en allt viktigare teknik och därför syns det tydligt att processen är allt mer prioriterad ute bland svenska verkstäder.
Laser Machining presenterar HSG Laser för den svenska marknaden
– Med 26 års erfarenhet av laserbearbetning välkomnar Laser Machining Inc, LMI AB, HSG Laser Co. Ltd. och erbjuder därmed ett nytt starkt alternativ på den svenska marknaden. Efter 7 års försäljning av skärlasrar växlar vi upp med en mer professionell agentur, ny i Sverige men välbekant i resten av Europa.
LMI tillsammans med HSG levererar en kvalitativ helhetslösningen som inkluderar full service och support, säger Niklas Larsson på marknad och försäljning LMI AB.
Lasermaskiner för industriellt bruk är avancerade verktyg som utnyttjar laserstrålar för en mängd olika uppgifter och tillämpningar inom industrin. Dessa maskiner erbjuder en hög grad av precision och effektivitet och de har blivit oumbärliga i en rad sektorer.
Tidningens redaktör besökte HSG Laser på BlechExpo och tog några fotos i HSG`s monter.
Prima Power fortsätter sin utveckling av moderna produktionssystem med alltmer mjukvara i sitt recept
Energibesparing har alltid varit ledordet för Prima Power, då maskintillverkaren sedan 25 år tillbaka använder sig av servoelektrisk drivteknik. Så öppnar Henrik Bergkvist produktchef för Prima Power på Din Maskin, vårt möte över en fika, nere på årets BlechExpo mässa i Stuttgart.
Hur kan tillverkningsindustrin höja sina produktionsprocesser i ett scenario som kräver konstant dynamik för att kombinera höga produktionshastigheter och flexibel användning.
Prima Power visade upp en unik produktionslösning som världspremiär på mässan, en tillverkningslinje som inkluderar en kombinerad stans- och fiberlaserskärmaskin Combi Genius 6 kW, en lastnings-, lossnings- och staplingsrobot LSR, en servoelektrisk kantpress eP Genius 1030 med integrerat verktygsbyte lagring och en 7-axlig industrirobot.
Den verkliga innovationen av eP Genius som presenterades på BlechExpo var tillägget av den AI-tänkande roboten för optimerade lastnings- och lossningsoperationer. Detta gör det möjligt att arbeta helt obemannat, vilket frigör operatörens tid för värdeskapande aktiviteter som att förbereda och testa produktionsprogram.
Monterbesökarna fick också att upptäcka fördelarna med Prima Powers mjukvaru-ekosystem som om de befann sig i en riktig fabrik. Upplevelsen blev intressant med det högeffektiva sömlösa flödet från ERP-order till maskinproduktion med några få klick, den fullständiga översikten, den enkla och tydliga produktionsplaneringen, styrningen och diagnostiken samt den snabbare reaktionen på produktionsförändringar.
– Och med ett stort fokus på ökad energieffektivitet i kombination med de senaste lösningarna inom automatiserad, integrerad och digitaliserade produktionsprocesser, säger Henrik och tillägger;
– Utvecklingen av mjukvara ger också stor effekt på produktivitet då man idag kan hantera alla maskinsystem integrerat i ett system.
Industrins dagliga mantran handlar om att alla vill öka automationsnivån och allt har sin bakgrund från fordonsindustrins krav på ständig kostnadsjakt. Det är det ständiga, alla vill och måste bli mer effektiva och kapa kostnader i produktionsfasen, allt ifrån enstycks- till storvolymproduktion, alla har samma mål – lägre kostnad per detalj. Kan man köra mer obemannat, utnyttja materialet effektivare, lägre energiförbrukning, alla försöker hitta optimeringar i produktionsprocessen. Här har fiberlaserteknikens framfart skapat incitament för en hel industri att bli allt effektivare, korta ledtider och öka nyttjandegraden på maskinerna. Effektiviseringen bidrar i stort till en mer hållbar industri.
Att åka på de stora mässorna runt om i Europa är absolut ett viktigt steg i arbetet som maskinleverantörer säger Tony Olah och Sebastian Liljedahl som båda arbetar med att förse svensk industri med plåtbearbetningsmaskiner för en optimal produktionsprocess.
– Vi har båda en lång erfarenhet av försäljning som även innefattar god service och support, säger Tony Olah.
– Att ge kunderna rätt maskin till rätt applikation där automatisering blir allt vanligare är viktigt. All produktion är konkurrensutsatt idag och vi ser genom vårt dagliga arbete hur viktigt det är att erbjuda rätt maskin, rätt teknik och rätt automationslösning, säger Sebastian.
Årets BlechExpo var inget undantag utan här fanns maskintillverkare som BAYKAL, Weinbrenner och G Weike på plats med kanske inget revolutionerande men små förbättringar som ger kunderna förbättringsmöjligheter som kan öka deras produktivitet.
– På mässan i år var energibesparing i fokus och även ny mjukvara som förenklar för maskinoperatören. Vi är alltid lika nöjda med vad vi får presenterat för oss av våra agenturer som hela tiden utvecklas parallellt med vad industrin efterfrågar, rapporterade Tony och Sebastian nere från mässgolvet i Stuttgart.
– Nästa gång vi träffas på en mässa, så handlar det om ELMIA Produktionsmässor i Jönköping i maj och vår monter, sa grabbarna som en hälsning till tidningens reporter och alla läsare.
Eagle LASERS lyfte framtiden för fiberlasertekniken på Blechexpo 2023
Eagle Lasers pågående iInspire The World Metal Tour, rustade verkligen upp för att göra ett stort intryck på besökarna på årets mässa i Stuttgart.
Den polska maskintillverkaren Eagle Lasers hittade vi i Hall 5, och här visade företaget den uppgraderade versionen av deras flaggskepp iInspire fiberlaserskärare tillsammans med lastning/lossning och lagringsautomationssystem. Nya iNspire har förbättrad flexibilitet, fjärrfelsdetektering, förbättrad användbarhet och energibesparande teknik, i linje med branschtrender som digital integration, användarupplevelse och hållbarhet. Eagles egenutvecklade automation, CraneMaster och eTower automations- och lagringssystem är designad för sömlös integration med deras laserskärmaskiner, vilket möjliggör strömlinjeformad materialhantering, modulära utrymmesbesparande konfigurationer för obemannad produktion 24/7.
– I linje med vårt engagemang för att främja plåtbearbetning och vårt nyligen lanserade High Five Concept, tar våra innovationer i år upp de fem nyckelaspekterna av effektiv plåtbearbetning: hög prestanda, hög användbarhet, hög produktivitet, hög tillförlitlighet och som en resultat, hög lönsamhet. Vi är glada över att introducera det förbättrade iInspire på BLECHEXPO 2023”, sa Camillo Brena, marknadschef på Eagle Lasers.
Finska PIVATIC ställde ut på BlechExpo
Vi fick möjlighet att träffa företagsledning på den finska maskintillverkaren PIVATIC på mässan. Vi har tidigare sett företagets produkter på mässor i Europa och kan konstatera att man inte har haft den synligheten i min värld som representerar fackpressen i Sverige.
– Du har helt rätt men nu kommer vi framåt att expandera i egen regi och försöka öka vår marknadsföring i Sverige. Vi gör vissa organisationsförstärkningar där vi på ett bättre sätt kan stärka våra erbjudande till svensk industri, sa Vd Jan Tapanainen.
Vad kan vi förvänta oss att få se mer bland svenska kunder. Skräddarsydda produktionslinjer och en större uppmärksamhet kring företagets egenutvecklade innovationer för svensk plåtindustri.
– Vårt mål är att vara en eftertraktad och pålitlig partner för i hög grad automatiserade, produktiva och effektiva lösningar inom plåttillverkning, sa Jan.
Pivatic Oy tillverkar stansnings- och bockningsmaskiner för automatisk plåtproduktion. Pivatics maskiner kan integreras med externa leverantörers lösningar för att skapa en enhetlig process, från råmaterial till färdiga produkter.
Avslutningsvis sa Jan Tapanainen;
– Du ser som vi på mässan att det är ett stort fokus på Grön Produktion och här ligger vi långt framme med vår spetsteknologi inom LEAN och minimalt materialspill inom materialhantering och ställage.
SALUCO en uppstickare i branschen med flera ESS i rockärmen
Från vänster: Peter Persson, Johnny Kvist och Tomas Uher försäljningschef från RWT
RWT tillverkar slip och gradningsmaskiner för metall sedan 2001. Tillverkning i Tjeckien.
RWT har ett brett utbud för gradning och slipning av skurna detaljer och känns som ett utmärkt tillskott i vår satsning mot tillverkningsindustrin, sa Johnny Kvist.
På kortet från vänster så är det Euromac`s VD Andrea Lenzotti, Johnny Kvist VD Saluco AB och Peter Persson säljare, som sålt 2st bockceller till Qvantum Energy AB.
Euromac är ett familjeföretag som är ca 40 år från Sassuolo i Italien och tillverkar alla maskiner i egen regi. Elektriska kantpressar, Kantpress celler med robotar, horisontala pressar, hörnklippar och stansmaskiner för plåt. Saluco AB säljer Euromac maskiner i Sverige och Norge.
Qvantum Energy AB har byggt en helt ny tillverkning i Åstorp för tillverkning av värmepumpar och hörde av sig till oss på Saluco för ca 1,5 år sedan för att automatisera deras bockning till deras plåtar till värmeväxlarna mm,.
Tillsammans med Euromac presenterade vi ett förslag på 2st helautomatiserade bockceller innehållande 2st elektriska kantpressar med KUKA robotar. Dessa installerades med framgång under våren -23.
Från vänster: Kelvin försäljningschef i Skandinavien för Bodor, Johnny och Peter.
– Vi står framför en Bodor P3 30kW laserskärmaskin med en 30 kW laserskärmaskin kan man skära upp till 60 mm tjocklek. Bodor har blivit en mycket stor framgång för Saluco AB, och vi har order tecknat 32 maskiner sedan starten augusti 2022. Ca 20 talet är levererade och installerade, och i skrivandes stund håller vi på att installera 1st P3 12 kW, samt 1st P3A 6 kW och 1st P3A 12kW. Modell P3A är utrustad med Itrans, det vill säga automatiskt in och utlastning.
– Vi är mycket glada över den framgång vi nått med Bodor i Sverige, och ser fram emot att öka försäljningen ännu mera under 2024, sa försäljningschef och ägare Johnny Kvist SALUCO AB.
Salvagnini fortsätter resan mot den allt smartare fabriken
Att kommunicera ut nyheter till media är det inte alla företag som klarar av, då det kan saknas resurser att producera redaktionellt material det måste man ha full respekt för. Men ett företag som lägger ner mycket tid på att förmedla information är Salvagnini. Inför BlechExpo fick vi från media i hela Europa tillgång till ett digert material med intressanta nyheter för den plåtbearbetande industrin. Man har även en mycket hög tillgänglighet bland sina medarbetare som är kontaktskapande. Vi har i vår mässrapport valt ut några av nyheterna. Vi kommer under nästa år, i vårt ”tema plåt” nummer i februari belysa och skriva om allt som Salvagnini visade upp i sin monter på mässgolvet i Stuttgart.
Så här följer ett litet ”smakprov”.
”Öppna dig för en mer hållbar framtid och mät din framgång dagligen med Impacts” var ett av budskapen från den italienska maskintillverkaren på årets BlechExpo.
Alla Salvagnini-system är av toppdesign, maskinernas energiförbrukning är ”intelligenta” och begränsade till faktiska arbetsbehov. Men i en värld som ständigt utvecklas och ägnar mer och mer uppmärksamhet åt hållbarhet är det nödvändigt att objektifiera energieffektivitet med hjälp av exakta data. Därför presenterar Salvagnini på Blechexpo ImpactS, en ny flexibel produkt för att beräkna energiförbrukningen i sina system.
Salvagnini är engagerad i miljö, hållbarhet och produktion av Lean-system som begränsar energiförbrukningen till faktiska arbetsbehov. Företaget har därför beslutat att införa moderna hållbarhetsstandarder på sina produktionsanläggningar, men miljöpåverkan från en verktygsmaskin sträcker sig helt klart utanför gränserna för den anläggning där den tillverkas. Salvagninis teknologier har också en positiv inverkan på hållbarheten hos de företag som använder dem, eftersom de minskar slöseriet med tid och resurser, material och energi till ett minimum. För att objektifiera denna minskade konsumtion presenterar Salvagnini ImpactS på mässan.
För att förklara exakt detta koncept kommer förbrukningen av alla maskiner i Salvagninis monter i Stuttgart att mätas med hjälp av givare med användardefinierad logik:
– Vi mäter endast strömförbrukningen för kantpressen B3, effekt- och tryckluftsförbrukningen för bockningscentret P2 samt strömförbrukningen, tryckluftsförbrukningen och skärgasförbrukningen för L5-lasern, sa Pelle Wallin maskinsäljare på Salvagnini Scandinavia.