Milenko Krznaric marknadschef Sibbhultsverken, Olof Karlsson maskinsäljare Masentia och maskinoperatören Roland ”Bolle” Ek
Visuella arbetsinstruktioner och standardiserade arbetssätt är vägen till noll fel. Maskinoperatören kan i realtid se vad som händer maskinsystem varnar
interaktivt för eventuella fel. Genom att integrera och samla in data får operatören dynamiska instruktioner som säkerställer kvalité och förhindrar mänskliga fel.

Inom svensk industri finns och har alltid funnits en betydande produktivitetspotential som kan och behöver utvecklas. Den dolda maskinutnyttjargraden representerar outnyttjad kapacitet. Genom att ”hitta” den oanvända potentialen i en fabrik och ta tillvara de hittills dolda maskintimmarna så finns det mycket att vinna. Man pratar om den dolda fabriken i fabriken. Med ett ökat LEAN tänk och ett större fokus på digitalisering kan man ”upptäcka” maskintimmar förvånansvärt lätt om man involverar alla medarbetare på ett strukturerat och genomtänkt sätt.

MEN detta har man löst för länge sedan på Sibbhultsverken och det handlar om automatisering, ny maskinteknik och digitalisering

Sibbhultsverken har de senaste åren investerat stora summor i verktygsmaskiner, automation och effektivisering för att kunna möta de höga kraven inom fordonsindustrin. Under tre år har det investerats närmare 100 miljoner kronor. Det är inte många verkstadsföretag i branschen i södra Sverige som investerat så mycket, så det är ju ett tydligt tecken på att man tror på verksamheten och att verksamheten har en framtid här i skånska Sibbhult.

Svårslagen produktivitet 

– Vår moderna maskinpark och höga utnyttjandegrad ger oss möjligheter att ständigt investera i senaste teknik. Det handlar om optimala automationslösningar där vi bygger ihop produktionsceller, ofta utifrån ett nytt projekt och/eller som de senaste åren beroende på ökade volymer, med in- och utbanor för effektiv materialhantering – robotplock och robotbetjäning, bearbetning, tvätt, tork, täthetskontroll montering och kvalitetskontroll som vision system.

– På så vis plockar vi bort manuella moment för operatörerna för att frigöra tid för att förbättra sin egen produktivitet. Här på fabriken finns en egen utvecklingsverkstad där vi förfinar och utvecklar nya metoder för att förbättra effektiviteten genom avancerad automation, specialverktyg, och nya fixtureringskoncept. Vi genomför ständiga förbättringar i och med arvet av produktionsfilosofin inom Automotive, säger Milenko Krznaric, marknadschef på Sibbhultsverken.

Sibbhultsverken har en maskinpark med cirka 60 CNC-styrda fleroperationsmaskiner, alla utrustade med allt från enklare automationslösning som industrirobot till komplexa celler där flera maskiner är ihopkopplade med robotstöd i linjer. Företaget tillverkar detaljer och komponenter till växellådor, och motorer, huvudsakligen genom skärande bearbetning med en hög automatiseringsgrad.

Verktygsmaskiner från HELLER, robotstöd och AUTOMATION och automationslösningar ger den digitala fabriken för högsta produktivitet och tillgänglighet Vi får höra att man i de senaste maskininvesteringarna här ligger på en maskintillgänglighet på runt 90 %, alla skift.
Verktygsmaskiner från HELLER, robotstöd och AUTOMATION och automationslösningar ger den digitala fabriken för högsta produktivitet och tillgänglighet Vi får höra att man i de senaste maskininvesteringarna här ligger på en maskintillgänglighet på runt 90 %, alla skift.

Sibbhultsverken ligger långt framme i utvecklingen av skärdata, arbetsmetoder och maskinutveckling. Här genomförs fleroperationsbearbetning av geometriskt komplicerade artiklar med höga toleranskrav i gjutgods av aluminium, stål och gjutjärn. Företaget sätter en ära i att uppfylla de högsta kundkraven med avseende på kvalitet, leveransprecision och produktivitet. Som leverantör i huvudsak till den tunga svenska fordonsindustrin har man utvecklat effektiva metoder för kvalitetskontroll, produktionsstyrning, maskinteknik, logistik och underhåll.

Det finns alltid en historia

Att skriva om produktion och produktivitet är intressanta ämnen och alltid spännande. Som redaktör träffar jag många olika företag och människor som gärna delar med sig av sina erfarenheter i sina roller. I denna artikel är det Milenko Krznaric marknads- och försäljningschef på Sibbhultsverken som är mitt intervjuoffer och tillsammans med Olof Karlsson maskinsäljare på Masentia får vi en verklighetsbeskrivning i och om vad som händer ute i svensk industri och varför det händer efter att Scania lämnat orten.

– Jag började arbeta här 2008, helt naturligt, då min far kom till Sverige och började arbeta på fabriken här i Sibbhult 1965, som på den tiden var ett företag som köptes upp av SAAB (Scania) och blev en produktionsenhet inom Scania.

Maskinoperatörerna Marina Harensjö och Dennis Lundberg
Maskinoperatörerna Marina Harensjö och Dennis Lundberg

Beslutet att ”stänga” fabriken i Sibbhult grundade sig på att Scanias ledning hade kommit fram till att de egna fabrikerna var för många och stora delar av tillverkningen skulle outsourcas. Fabrikschefen på Scania i Sibbhult Lars Dahl, då 37 år gammal såg möjligheter att tillsammans men några andra lokala entreprenörer driva fabriken vidare och istället för att lägga ner så hittade man i sann entreprenörskap en lösning som Scania accepterade och godkände. En del av jobben räddades kvar i Sibbhult och resten är historia med lyckligt slut.

– Som sagt 2008 började jag arbeta här på det som 2007 hade blivit Sibbhultsverken. Efter tre månader kom finanskrisen och man kan väl säga att industrin fick börja om från noll. Ganska snabbt vände krisen till det normala och Scania fann att Sibbhultsverken var en mycket bra underleverantör och man fick ett ökat förtroende som underleverantör och produktionen blev allt mer intensiv.

Idag tillverkar man komponenter för både Scania, Volvo, MAN och andra och det handlar om planethjulshållare, växellådhus, motorkomponenter och transmissionsdetaljer. Sibbhultsverken är i en värld som är mycket konkurrensutsatt och därför är rörelsemarginalerna relativt låga. Automotive som bransch är tuffa i sina förhandlingar och då gäller det att hitta vägar för att få lönsamhet som underleverantör.

Sibbhultsverken AB ingår idag i Sibbhultsverken Group AB tillsammans med de två gjuterierna Arvika Gjuteri AB – (här har man ett 50/50 delägarskap med LEAX) och Fundo Components AB i Charlottenberg samt Konga Måleri AB. För övrigt så äger Sibbhultsverken Group AB och LEAX Group AB gemensamt utvecklingsbolaget Swedish Powertrain Tech Center AB.

Lars Dahl är idag koncernchef för Sibbhultsverken Group AB. När Sibbhultsverken startade 2007 var han övertygad om att fabriken hade en stark framtid. För 6 år sedan började han bygga upp SHV Group där Sibbhultsverken ingår.

– Strategin är att skapa en industrikoncern som stöttar svensk tung industri när det gäller gjutgods, produktionsutveckling och avancerad skärande bearbetning, säger Lars Dahl.

Verktygsmaskiner från HELLER, robotstöd och AUTOMATION och automationslösningar ger den digitala fabriken för högsta produktivitet och tillgänglighet
Vi får höra att man här att man i de senaste maskinvesteringarna ligger på en maskintillgänglighet på runt 90 %, alla skift.

Effektiva verktygsmaskiner

Fräsning, borrning, gängning… maskinsäljare Olof Karlsson på Masentia berättar att verktygsmaskiner från Heller har inga begränsningar när det gäller precision, snabbhet och tillförlitlighet.

Allmänt om Heller
Heller tillverkar 4- och 5-axliga fleroperationsmaskiner med och utan svarvfunktion samt bearbetningsmaskiner för vev- och kamaxlar i absolut världsklass.

Gebr. Heller Maschinenfabrik GmbH i Nürtingen, Tyskland, är en av världens ledande leverantörer av horisontella fleroperationsmaskiner. Fabriken i Nürtingen etablerades redan 1894. Heller är en av Tysklands största verktygsmaskinproducenter och har idag ca 2 900 medarbetare. Förutom huvudfabriken
i Nürtingen (Stuttgart) så har Heller produktionsenheter i England, USA, Kina samt Brasilien. Heller levererar också kompletta Turn-Key lösningar med fixturer, verktyg, automation m.m, informerar Olof Karlsson

Heller på Sibbhultsverken
– Den första Hellermaskinen levererades till Sibbhult 2004 och efter det så har det levererats ytterligare drygt 30 maskiner. Samtliga maskiner är horisontella 4-axliga maskiner och samtliga är nu utrustade med automation i form av industrirobotar. Maskinerna står i celler med en till fyra maskiner per cell, i vissa celler ingår även tvätt, tork, montering  m.m, säger Olof Karlsson maskinsäljare Masentia AB

– Slutligen vill jag skriva under på rubriken på artikeln och konstatera att Sibbhultsverken ligger mycket långt fram när det gäller effektiva produktionsprocesser även i ett globalt perspektiv. Det är sällan jag ser fabriker i underleverantörsledet på den här nivån, när det gäller automation och effektivitet, världsklass helt enkelt och då har jag sålt maskiner i 35 år och sett det mesta, säger Olof Karlsson på Masentia AB ■

Verktygsmaskiner från HELLER, robotstöd och AUTOMATION och automationslösningar ger den digitala fabriken för högsta produktivitet och tillgänglighet
Vi får höra att man här på den senaste maskininvesteringen ligger på en maskintillgänglighet på runt 90 %, alla skift.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here