Det industriella arvet är starkt och Karlskoga består idag av ett kluster med mindre och medelstora verkstadsföretag av vilka vi på tidningen besökt flera av dem ett antal gånger.

Här utvecklas och tillverkas allt från försvarsmateriel till finmekaniska produkter samt komponenter för tyngre industri som går på export, många gånger världen över. Staden har naturligtvis ett mycket starkt varumärke i Alfred Nobel och en del kretsar idag kring att bygga vidare på varumärket genom att ta vara på kraften inom de industrier som har starka kopplingar till det som Nobel byggde upp under sin livstid. Men vi ser också att man under många år tillbaka då försvaret bantades ner och exporten var hämmad av politiska beslut nu har fått en renässans pga. Det nya världsläget med krig i Europa och där nu riksdagen har beslutat att bygga upp vårt försvar igen. Nya och äldre energikällor behöver byggas ut i rask takt för att Sverige skall klara sin energiförsörjning, ja vi har vaknat upp till ett helt nytt läge i Europa och Sverige vilket ger och kommer att ge svensk industri en enorm utväxling i fler order och därför krävs stora investeringar i maskiner idag och de närmaste åren framåt. Det betyder att det spiller över på underleverantörsledet och ett exempel på det handlar i detta reportage om LYCKES Produktionsverktyg som gjort en stor maskininvestering i en bäddfräs från spanska CORREA.

På plats i verkstaden står den, en 8 meter lång CORREA Norma L80 – x = 8000 mm, y = 1500 mm och z = 1250 mm. Maskinen är utrustad med Heidenhain 640, trådlös handratt HR550, autoindexerande huvud, verktygsväxlare 60 platser, detalj- och verktygsprobe från Renishaw, spåntransportör och pendelkörning. Den har också programvara för övervakning av produktion och maskinhälsa, samt teleservice.

– Vi är givetvis glada och tacksamma för förtroendet från Lyckes Produktion. Det är den femte installationen vi utfört tillsammans med CORREA. Maskintypen heter Norma L80, det en väldigt stabil längdbäddfräs med rörligt torn.

– Bakom försäljningen ligger ett hårt arbete med att ta fram ett bra koncept för den svenska marknaden och våra kunder. Sveriges verkstäder förväntar sig en genomgående hög kvalité. Förutom maskinen och utrustningen så innefattar det även transport, installation, garanti, service, utbildning, underhåll, reservdelar och allt “runt om”. Vi har förhandlat både om villkor och priser med CORREA och andra samarbetspartners, som Iscar och Renishaw, för att skapa en bra helhet, säger maskinsäljare Alexander Klevenfeldt Carlstad Machintools.

LYCKES Produktion startades 1942 i Karlskoga av Henry Lycke, en duktig och omtyckt entreprenör inom verkstadsindustrin. Under många år var LYCKES Produktion beroende av försvarsindustrin, främst Bofors, men vi har under de senaste tio åren utvecklat vår kompetens betydligt samtidigt som kunderna blivit många fler.

Sedan 1992 ägs och leds företaget av entreprenören Jaspal Åberg. 2007 köpte Jaspal dåvarande Produktionsverktyg, därav namnet LYCKES Produktionsverktyg AB.
Verkstadsföretagets verksamhet är avancerad tillverkning av komponenter med höga krav på precision till verkstadsindustrin. Våra huvudsakliga produkter är av typen maskindetaljer, valsar, axlar och balkar. Tillverkningen sker i arborrverk, fräsmaskiner, svarvar och slipmaskiner.

Man är certifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015.
– LYCKES Produktionsverktygs strävan är att tillsammans med kunderna långsiktigt utveckla och tillverka komponenter samt kompletta koncept som skall bidra till båda parters positiva utveckling.

– Och med vår personal 32 anställda som jobbar i två-skift och en bred och modern maskinpark, klarar vi dagens höga krav på flexibilitet och noggrannhet. En ständig utveckling borgar för att vi alltid är i topp när det gäller kvalitet, säger Stefan Liljeberg platschef på fabriken – Maskinvägen 20.

Michael Larsson och Alexander Klevenfeldt Carlstad Machintools, Stefan Liljeberg platschef, Christer Carlsson på marknad/offert/inköp LYCKES Produktionsverktyg.

När man kommer med bil in mot Karlskoga ser man skylten, ”Välkommen till Alfred Nobels Karlskoga” eller som man säger bland ”folk på stan”, ”Karlskoga laddat med trivsel – en kanonstad”. Alfred Nobel är utan tvekan en av Sveriges mest kända personer. Han var uppfinnaren, företagaren och skaparen av världens mest prestigefyllda pris – Nobelpriset. Mest känd är han kanske som uppfinnaren av dynamiten.

Vi sitter runt kaffebordet med platschef Stefan Liljeberg och från maskinleverantören Carlstad Machinetools AB, Michael Larsson och Alexander Klevenfeldt som är agenturansvariga för den spanska maskintillverkaren CORREA verktygsmaskiner i Sverige sedan en tid tillbaka.
På väggen bakom oss sitter foton från förr och vi ser en bild på Henry Lycke som startade företaget mitt i brinnande världskrig – 1942. Han är inte nära nog känd som Alfred Nobel men på något sätt ändå mycket viktig för det som LYCKES Produktion är idag.

Vi är många som idag ska skänka en tanke av tacksamhet till entreprenörer från förr som på många platser i vårt avlånga land, industrialiserade Sverige.

– Vi har flera äldre maskiner från CORREA ute i verkstan och när vi nu behövde expandera med ytterligare en bäddfräsmaskin, så föll det sig naturligt att vi inledde en diskussion med Carlstad Machintools där vi tillsammans specificerade maskinens tekniska fakta.

– Och vi kom fram till att vi behövde en 8 meters maskin för främst för en av våra nyckelprodukter (våra balkar som är 8 meter långa) och som kräver bearbetning på fyra sidor och där toleransvärdena ligger på rakhetskrav på varje 500 mm inom 2/10-delar på 8 meters längd.

– Inget man ”skojar bort” utan här är också förädlingsvärdet högt, då de flesta av våra balkar kräver upp mot 50 timmars körning. Och nu med den längden på maskinen kan vi göra färdiga även de längsta balkarna ”en smäll”, förklarar Stefan Liljeberg som började jobba på dåvarande Produktionsverktyg AB redan 1981. Här pratar vi kompetens och kunskaper som Stefan samlat på sig under mer än 30 år i företaget.

– Vi hade gärna köpt en 10 meters maskin men vi fick helt enkelt inte plats i våra lokaler. LYCKES har 2 500 kvm produktionsyta och här finns nu tyvärr inte mycket mer plats, avslutar Stefan Liljeberg.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here