Under min resa i Dalarna i november 2014, så besökte jag flera industrier och verkstäder som jag har beskrivit i förra numret av tidningen men tiden räckte inte till så det blev helt enkelt att ”spara” ett av mina besök från resan till detta nummer.
Boggs Mekaniska i Mora köper mycket skärande verktyg av distriktssäljare Anders Kock på Colly Verkstadsteknik (och det är om detta artikeln skall handla om) som själv är från Dalarna från början även om han nu bor i Västerås, Anders som var den som var initiativtagare till mina besök i hans gamla hemtrakter kommer själv från Hjortnäs, en liten by inte så långt från Mora.
– Säg inte att du har kommit till Norrland för då blir du inte populär bland masarna, förklarade Anders Kock för mig innan vi åkte. Här är man stolta dalkarlar och det är inte för inte som Dalarna gör skäl för namnet Järnbäraland , skrattar Anders och jag letar på nätet för att vi skall få en liten historielektion, visst är det roligt med historia.
– Dalahästen är kanske den mest kända Moraprodukten, berättar Anders och jag forskar på, för att hitta lite mer om Mora.
Mora har sedan Gustav Vasas dagar varit den naturliga centralorten i övre Siljansregionen. Det var på 1500-talet som Mora på allvar kom på Sverigekartan tack vare den starthjälp Gustav Vasa fick av Morakarlarna i befrielseskriget mot Danmark 1521-1523. En rolig anekdot är den att Gustav Vasa sa till dalkarlarna efter att man jagat bort Dansken – ”Ni dalkarlar får hädan efter dua kungen”, och det borde väl gälla än idag tycker dalkarlarna.
I Mora och runt trakten fanns det många skickliga hantverkare och entreprenörer som var starten för den starka industri som finns idag. Mora började så sakta industrialiseras redan i slutet av 1700-talet med tillverkning av Moraklockor. Industrin växte och förändrades under 1800-talet mot de berömda Moraprodukter som tillverkas än i dag. Det är framför allt vattenkranar, knivar och isborrar som förknippas med namnet Mora.
I kommunen finns ett 20-tal byar och där lever gamla dialekter kvar. Att ”dalska” kallas det när dialekt pratas och mellan de olika byarna finns det ofta skillnader som gör att en persons hemby kan identifieras av den dialektkunnige.
Här finns en Mora anda och industrin är hjärtat i bygden och här finns också en yrkesstolthet som gör att industrin lever vidare och utvecklas. Att resa runt bland de olika industriföretagen i och runt Mora ger enbart positiva tankar om bygden och de företag som sticker ut är verkstadsindustri.

Hemma hos familjeföretaget Boggs Mekaniska

-Boggs Mekaniska drivs i andra generationen och har sedan starten 2003 enbart inriktat sig på legotillverkning och har under senare år växt och satsat hårt på automatisering och har siktet inställt på att bli ett ledande företag inom svarvning.
-Våra resurser är inom skärande bearbetning med totalansvar för detaljen med avseende på eventuella tilläggskrav som värmebehandling, ytbehandling eller montering. Vi har en hög automationsgrad vilket gör att vi är effektiva på medel- till stora serier i dimensioner från 4-200 mm i diameter, där den största volymen ligger mellan 20 och 80 mm i diameter.
Maskinparken består av moderna maskiner inom cnc svarvning och cnc fräsning. De flesta material bearbetas, stål i olika kvaliteter, mässing och aluminium. Vi använder moderna MPS och CAD/CAM-program.
Kunderna finns i branscher som verkstadsindustri, fordonsindustri och inom elektronik där hög precision och leveranssäkerhet är ett måste. Några större företag som samarbetar med Boggs Mekaniska är bl.a. Gunnebo Lifting, Gerdins, AQ, Ostnor och Schneider Electric.
– Vi ser oss som en attraktiv leverantör av medel till stora serier inom svarvning där vi har siktet inställt på att bli ett ledande företag inom branschen.

Maskinpark och nyinvesteringar

-Vi har de senaste två åren investerat i två nya längdsvarvar med automation och innan dess var det två nya svarvar med stångmagasin som vi investerade i så vi har en verkligen uppdaterat oss när det gäller nya moderna maskiner med automation för obemannad körning, vilket är viktigt för oss. Hög automationsgrad är viktig för oss då vi kan konkurera med låglöneländer som har en betydligt lägre timkostnad för personalen. När vi har en bemanningsfaktor i svarvarna på 0,4 kan vi konkurera med dessa. Säger Vd Martin Bogg. Med den höga automationsgrad som Boggs Mekaniska ser som nödvändigt för att klara prispressen i branschen och konkurrensen från andra länder så är det viktigt med verktyg som, precis som vi har sagt innan här i reportaget, att verktygen är allround och har lång livslängd, säger Anders Kock.
– Så länge jag har varit säljare av verktyg här på Boggs Mekaniska så har man givit mig förtroendet att leverera olika verktyg för olika applikationer och främst är det borrningen och då pratar vi solida borr från Mitsubishi.

Skärande bearbetning

Anders förklarar att här på Boggs Mekaniska handlar det om en underleverantör som till största delen har återkommande jobb men även en liten del jobb som kommer och går där det är viktigt att hitta verktyg som är i mångt och mycket universella, för ett materialspecifikt verktyg kan fungera alldeles utmärkt i en artikelserie men så skall man tillverka en annan artikel i ett annat material och då blir det helt andra förutsättningar, verktyget fungerar inte alls, så det gäller att tänka brett.
– Många företag känner till utmaningen med tillverkning av små seriestorlekar i många varierande material. Vid små serier är det inte lönsamt att investera i verktyg ämnat till ett specifikt material eller en specifik detalj, säger Anders.
Colly Verkstadsteknik har i Mitsubishi´s Easy Selection katalog gjort det lätt att välja den rätta lösningen, som sparar både tid och pengar, då man letar efter vändskär i hårdmetall för svarvning i stål, rostfritt, gjutjärn, superlegeringar (HRSA) och aluminium. Man har valt ut de mest universella hårdmetallsorterna och beläggningar från Mitsubishi som kommer att lösa de allra flesta uppgifter och utmaningar som kunden ställs inför.
– Det är våra mest populära och beprövade vändskär, som vi har stor erfarenhet av. Vi känner därför kvaliteten och vet att det går att garantera kunden en mer flexibel lösning utan att det för den skull går ut över produktiviteten, berättar Anders och fortsätter;
– Förutom enkelheten att välja rätt sort och brytare, är katalogen kompletterad med skärdatarekommendationer så att maskinoperatören snabbt och enkelt kommer igång med sitt arbete och därmed ökar produktiviteten hos de mindre och medelstora verkstäderna som är ute efter minimala ställtider. En bonus för användaren an Easy Selection är också att lagerhållningen på den egna verkstaden kan hållas till ett minimum då svarvskären i katalogen klarar de flesta förekommande operationer.

Mitsubishi MPS1,
hårdmetallsborr med beprövad teknik

Mitsubishi MPS1-borrarna är försedda med en nydesignad rakare skäregg som man fann erbjuder ett mjukare skärförlopp vid penetration i materialet och arbetar effektivt tillsammans med den nya Miracle Sigma beläggningen och de önskade högre skärhastigheterna och matningarna. De omarbetade dubbla styrlisterna är en del av den beprövade befintliga teknik som ger högsta hålnoggrannhet, jämn spånevakuering och bra ytfinish. MPS1 finns tillgänglig från Ø3.0 – Ø20 mm, i längderna 3xD och 5xD.
Mitsubishis kylkanaler ”Tri-Coolant” har visat sig kraftigt förbättra kylvätskeflödet där det behövs som mest, vid skäreggen på borren. Forskning av flödesdynamiken avslöjade inte bara fördelarna med den extra volymen, utan även på det sätt vilket kylmediet flödade mer effektivt ut från hålet. Man fann att genom att optimera formen på kylkanalen mer än fördubblades volymen kylmedel som kommer ut ur borren och dessutom med högre flödeshastighet än vid konventionella kylkanaler av rund typ.
– Det är denna kombination av extra flöde och volym till skäreggen som är avgörande för kontinuerligt höga prestanda över ett brett spektrum av arbetsmaterial och applikationer, förklarar Anders Kock.

Omslipning.

– Här utnyttjar vi Colly Verkstadstekniks slipservice fullt ut och det innebär att samtliga borr, borrkronor och försänkare går till verkstaden i Huddinge för omslipning, säger Gert Matsson och Patrick Soodla som är ansvarig på Colly slipservice som ingår i Colly Verkstadsteknik berättar;
– Vi har under en lång tid, så länge jag kan komma ihåg haft Boggs Mekaniska som kunder och vi har ett mycket gott samarbete. På Slipservice vill vi arbeta nära kunden för att hitta ett arbetssätt som fungerar bra för bägge parter. Förutom att vi ska leverera verktyg som fungerar bra hjälper vi även till med att välja rätt beläggning, hur logistiken ska fungera, hur vi paketerar, märker, mäter m.m. Gert kontaktar mig direkt om det är något och vi försöker hitta bästa lösningen tillsammans. Vårt mål är att arbeta så med våra samtliga kunder, inköp av nya verktyg är dyrt och för att få ekonomi är det ofta en nödvändighet att slipa om och då är det viktigt att allt samantaget fungerar.
– Här i Mora med omnejd finns inget lokalt sliperi som klarar att slipa om så mycket verktyg på så kort tid och där även beläggning ingår så vi är mycket nöjda med vårt samarbete, säger Gert Matsson.

MORA resan nr 9 2014 142
Det finns alltid något att prata om när det gäller skärande bearbetning. Och det var inget undantag när vi besökte Boggs Mekaniska där Anders och Patrik på Colly Verkstadsteknik diskuterade med Johan Hinders operatör, om verktygens egenskaper. – Vår volymprodukt som vi tillverkar är olika länksystem, kopplingar för att skarva kedjor till Gunnebo.
MORA resan nr 9 2014 127
Gert Matsson, Patrick Soodla och Anders Kock.
MORA resan nr 9 2014 133
Borr Mitsubishi MPS1- serien.
MORA resan nr 9 2014 124
– Svarvskären från Mitsubishi som i test fungerat bra, där vi är nöjda med både funktion, hållbarhet och pris, menar maskinoperatör Johan Hinders och tilläger att spånbrytningen är riktigt bra och med så mycket obemannad körning som vi har så måste vi kunna lita på verktygen. – I våra nya längdsvarvar skall vi nu ge oss på helt nya artiklar från en av våra kunder och det kan handla om 1 000 000 detaljer i beställning så då måste vi ha svarvskär som har lång livslängd, berättar Johan.

MORA resan nr 9 2014 138MORA resan nr 9 2014 310MORA resan nr 9 2014 140MORA resan nr 9 2014 135

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here