– Vi har kollat på flera kända leverantörer men valet föll på Stenbergs och Okuma där flera faktorer spelade roll, bland annat maskinens flexibilitet, drivsäkerhet och noggrannhet. Hög kvalité på maskinen och en bra helhetslösning var ytterst viktigt vid val av leverantör då vi pratar om investering i mångmiljonklassen. Vi ser ljust på framtiden och planerar för fortsatt tillväxt, säger Fadil Jusufovic på Huhnseal i Landskrona.

Maskinen som Stenbergs levererade i februari 2015 är en Okuma Multus U3000 med motspindel, nedre revolver och 80 verktyg. Maskinen betjänas av en robotlösning från InLead Automation där roboten styrs av en vision-kamera som sitter direkt på robotarmen.

Huhnseal hade behov av en stabil maskin med kapacitet att klara av varierande serier och bearbetning i hårda material där högsta precision avseende tolerans och ytfinhet var viktiga aspekter, säger Marek Janukiewicz, försäljningsingengör hos maskinleverantören Stenbergs.

– Automatisering är mycket viktigt för svensk industri för att klara konkurrensen från länder med lägre löner. Här på Huhnseal ser vi att kalkylen höll och att man har halverat sina ställtider och sänkt sina bearbetningstider med minst 30 %.

– Jag har arbetat här i snart 10 år och vi har en riktigt modern maskinpark speciellt nu när vi fått in en helt ny bearbetningscell som vi behöver idag och inför framtiden. Företaget växer och vi får mer och mer att göra, säger Fadil Jusufovic.

BorgWarner-+-Huhnseal-058
Marek Janukiewicz, Fadil Jusufovic och Alis Inajetovic.

BorgWarner-+-Huhnseal-083

 

 

 

 

 

 

 

 

– Vi valde Okuma efter att ha gått igenom tre-fyra olika lösningar på marknaden. Vi har en bred kunskap om de olika fabrikaten på marknaden då vi har flera olika fabrikat på verkstaden och vi har tidigare haft en Okuma LB 300 som var mycket nöjda med. Ibland är det priset som styr när man skall investera i en maskin, ibland är det kvalitet, det beror lite på vad man skall ha maskinen till. Här i senaste maskininvesteringen gick vi på den höga kvalitet och den flexibilitet som maskinlösningen erbjuder, förklarar Fadil Jusufovic.

– Maskinen på plats är en större, kraftfull och stabil och det handlar om Okuma Multus U3000-W med subspindel och nedre revolver och ett verktygsmagasin med 80 verktygsplatser. Automationscellen är mycket flexibel vilket behövs när man här på Huhnseal arbetar med korta serier på 5 – 20 detaljer åt gången. 50 detaljer ibland och då är det en lång serie, säger Marek Janukiewicz.

– Ett av kraven från kunden var att få bort ställtiden helt och det har man lyckats bra med, säger Marek och Fadil förklarar;

BorgWarner-+-Huhnseal-057– I och med våra korta serier så handlade mycket i investeringen om att få ner ställtiderna till ett minimum. Våra korta serier har tidigare gett oss långa ställtider och nu med ett verktygsmagasin på 80 verktyg så är maskinen bestyckad och klar. Så det är i princip bara att byta backar på maskinen, växla program och så är man igång med en ny serie. Maskincell med robot och en hög automatiseringsgrad är helt nytt för oss här på verkstaden och det har blivit en mycket bra lösning för oss och den har uppfyllt våra krav och vi har halverat cykeltiderna på många av de komponenter som vi tillverkar och vi gör nu allt klart i en uppspänning, från kuts till helt färdig detalj.

– Jag måste säga att vi har under hela projektet från första kontakten med Marek till installation och igångkörning fått bästa support och hjälp av Stenbergs organisation.

Produkterna och företaget

De mekaniska tätningarna svarvar och fräser man fram här i Landskrona. Det är snäva toleranser och svårarbetat när det handlar om material i rostfritt stål eller högre kvaliteter som till exempel titan. Vilket som används beror på vad produkten ska användas till. Huhnseal var först i världen med att leverera tätningar med diamantbelagda ytor.

Delarna är avancerade i sin konstruktion och kräver en mycket hög kvalitet både vid produktion och montering. Tekniken med diamantbelagda tätningsytor av kiselkarbid var man först i världen att tillverka och har gett många order genom åren. I Landskrona har man nischat sig att utveckla skräddarsydda axeltätningar som kan användas i svåra tekniska driftsförhållanden.

Huhnseal AB utvecklar, konstruerar och tillverkar mekaniska axeltätningar i rostfritt stål och man äger sin egen produkt. Företaget grundades 1983 i Landskrona, och ingår i den italienska koncernen Meccanotecnica Umbra sedan 2008. Namnet Huhnseal kommer från grundaren Gustav Huhn som redan 1901 grundade företaget som började med tillverkning av tätningar. Gustav Huhn kom till Sverige efter 2:a världskriget. Idag är företaget i Landskrona och här bedrivs marknad och försäljning, utveckling och konstruktion, produktion och montering i ljusa och moderna lokaler av c:a 70 medarbetare. Dessutom har man medarbetare inom teknik/försäljning i Italien, Kina, Indien, Brasilien och USA.

BorgWarner-+-Huhnseal-085BorgWarner-+-Huhnseal-078

 

 

 

 

 

 

 

– Våra produkter finns lite överallt i den globala processindustrin, de sitter i till exempel livsmedelspumpar, i gruvpumpar och i oljepumpar på raffinaderier. Vi skulle inte få mjölk i Tetra Pak-förpackningar utan axeltätningar från Landskrona, berättar Enrique Juaristi konstruktionsansvarig.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here