Foto: Mazak

Med de rätta verktygen och smarta maskin- och produktionslösningar vid CNC-bearbetning så kan kunden lösa ett traditionellt problem och skapa lönsamhet i sin produktion. Det handlar om att ta nya vägar mot en allt effektivare produktionsmodell, få ner den icke produktiva tiden och öka prestandan. Mycket av det som upptar produktionstekniker och operatörers tid idag har fokus på ”multitasking” dvs. komplett bearbetning, få en komponent färdig i en uppspänning.

OCH tar vi nästa steg så kommer vi in på optimerad kortserietillverkning och produktionsövervakning med helt nya maskinsystem, automation och mjukvara. Just förmågan att kunna producera små serier och ändå vara lönsamma.

MEN vi tar en sak i taget och återkommer i ämnena längre fram i artikeln.

Investeringsviljan är på väg upp igen i den svensk tillverkningsindustrin efter Coronapandemin och har så varit om vi tittar i backspegeln ett antal år tillbaka, fram till pandemin då många projekt, investeringar och expansioner lades på is. 

Vi skall tillsammans med Göran Skogefors, kompetent maskinsäljaren på Ravema, besöka tre verkstäder på västkusten nämligen Surte Mekaniska Verkstad i Kungälv, P. Noords Mekaniska i Uddevalla och OMEK – Orust Mekaniska i Henån. Alla företagen investerade före pandemin och flera verktygsmaskiner installerades i början på detta år. Otur och dålig tajming, säger många men de ovanstående företagen har helt andra och överraskande svar, om det längre fram i artikeln.

Och temat i vår artikel speglar och förstorar hur verksamheterna präglas av högpresterande verktygsmaskiner för nästa steg i företagens tillverkningsprocesser och produktivitet. Trots stora olikheter mellan de tre företagen vi besöker finns en samlande bild, man vill framåt, man vill utvecklas. Och dessa tankar och mål kan inte nog uppförstoras då det av någon anledning som jag inte förstår skrivs stort om negativiteter och mindre om positiva nyheter.

Så här skall vi ” ta tempen” på tre verkstäder och få input från tre företagsledare som frontas i vår spännande artikel som konstaterar att produktionsföretag behöver maskiner/system för olika behov inom krävande skärande bearbetning. Man har individuella och unika förutsättningar och det finns ingen mall eller ”quick fix” som kan använda generellt.

Så till sin hjälp har man på många sätt tagit maskinleverantören Ravema som med mer än 45 års erfarenhet och fler än 4 700 installationer av verktygsmaskiner från den japanska maskintillverkaren Mazak samlat erfarenhet och kompetens inom skärande bearbetning med produktionslösningar för alla tekniska nivåer och företags individuella behov.

– Vi har en av världens största maskintillverkare i ryggen med 200 olika maskinmodeller att erbjuda till världens tillverkningsindustri.  Det centrala i maskintillverkarens filosofi är det faktum att Mazak erbjuder inte bara verktygsmaskiner, utan kompletta lösningar som möjliggör förändringar i tillverkningskapaciteten. Företagets mål är att visa hur tillverkare kan förbättra drifttid och effektivitet i produktionen under maskinens totala livslängd genom att införa en helhetssyn. Alla vi som arbetar på Ravema finns till marknadens förfogande för att hjälpa våra kunder att maximera fördelarna i sina maskiner under maskinens hela livslängd, från köp till produktion, säger Göran Skogefors och tillägger;

– Vårt mantra är att föra en dialog för att hitta den bästa och mest flexibla metoden att tillverka kundens produkter.

Att investera i ny teknik är en vinstlott med rätt förutsättningar

Verkstäder som satsar på automatiseringar och investerar i ny teknik kan nå upp till en helt annan lönsamhet än andra företag i samma bransch, man får upp produktiviteten tack vare en högre maskinutnyttjandegrad. Bland annat påverkas även ställtider och ledtider.

Surte Mekaniska Verkstad i Kungälv och dess ägare Johan Essén som investerat i en ny Mazak Integrex i-200s integrerad med en robotlösning från InLead Automation. Allt paketerat där Ravema har tagit ett helhetsansvar för cellen inom ramen för sitt koncept Smart Automation.

Ofta behöver små verkstäder enkla lösningar med hög tekniknivå. De små och medelstora företagen tillverkar sällan något i långa serier, här måste produktionsutrustningen istället vara flexibel och möjlig att ställa om snabbt.

Företaget startade i Surte 1960. Idag träffar vi Johan Essén som jobbat i verkstaden sedan 1989. Idag är Johan ensam ägare och beskriver företaget;

– Här på verkstaden tillverkar vi egentillverkade lyft- och specialverktyg för lastvagnsindustrin. Vi tillverkar även fixturer, verktyg och lyftar som kan användas vid tunga lyft. Vi har även legotillverkning av maskin- och fordonsdetaljer, verktygsdetaljer och fixturer med hjälp av högteknologisk svarvning, fräsning och svetsning. Och vi tar ett stort ansvar för slutprodukten vilket innebär lackering, montering och CE märkning.

– Vårt samarbete med Ravema går långt tillbaka i tiden till 1984. Då, som man måste vara lite äldre för att komma ihåg så hade Ravema agenturen för den svenska maskinbyggaren Modig. Ett par ”ljusblå” fräsmaskiner har vi haft i vår maskinpark genom åren men idag är det enbart maskiner från Mazak. Och vad vi uppskattar mest är att vi får helhetslösningar vid en maskininvestering och då pratar jag hjälp med installation, uppstart och utbildning, det tillsammans med vad jag tror är Sveriges bästa serviceorganisation så känner jag mig trygg, säger Johan Essén.

Kapaciteten i maskinparken består idag av;

Mazak Integrex i-200S med robotautomation från Inlead installerad 2019 som vi skall titta lite närmare på.

Mazak VTC800/20, X2000, Y820, 12 000 rpm. Mazak VCN530C, X1050, Y530, 12 000 rpm

Och två Mazak QT250MSY, Y +- 50 mm, spindelgenomgång 80 mm, utrustad med kortstångsmagasin.

Tittar vi på de två senaste maskininvesteringarna så handlar det om;

Mazak VTC530C installerad 2017, vertikal fleroperationsmaskin med fast bord. Mellanvägg för pendelbearbetning. 30 verktyg i magasinet. X 1740, Y 530, 12 000 rpm.

Laddning och plundring sker med robot.
Laddning och plundring sker med robot.
Göran Skogefors Ravema och Johan Essén Surte Mekaniska Verkstad
Göran Skogefors Ravema och Johan Essén Surte Mekaniska Verkstad

Mazak Integrex i-200s installerad 2019. Automation Inline M från Inlead med in/ut bana. Roboten lyfter detaljer upp till 40 kg. Robot mjukvaran är installerad i Mazaks styrsystem SmoothX tillsammans med Ravema Smart Automation som är utvecklad för att passa SmoothX touchpanelen tillsammans med automationen. SmoothX gör det möjligt att programmera Mazatrol program med hjälp av 3D modell på detaljen

Integrex i200S är maskinbyggaren Mazaks 7:e generationen Integrex.

Frässpindel 12 000 rpm (22Kw / 120Nm). Svarvspindel 15 000 rpm (22Kw / 467Nm).

Svarvspindel 2 5000 rpm (18,5Kw / 325Nm).

Slag X-axeln +490 -125 mm, slag Y-axeln +-125 mm.

Detta gör att man kan bearbeta 4kant 250 mm runt chucken. Med detta maskinkoncept kan man få ut helt färdiga detaljer, även gradade från en råämneskuts under många timmars obemannad körning.

Vad var målbilden om vi koncentrerar oss på det senaste maskinköpet, frågar vi Johan Essén?

– Obemannad produktion, två ord som säger allt.  Vi har alltid haft snabba omställningar i fokus och vi jobbar mycket med små order, så det handlar om att tänka ett steg före och få ner ställtider och produktionsstillestånd. Man kan inte nog förstora upp betydelsen av att utnyttja fler produktionstimmar per dygn.

– Och tittar vi idag, efter ett år från installationsdagen, så ser vi att vår automationscell har presterat över våra förväntningar och kalkyler. Vi är väldigt nöjda med vårt nya teknikkliv in i automatiseringens värld.

Nu i och med den nya maskininvesteringen så kom det första men inte sista steget in i automation och obemannad körning.

– Det är framtiden för oss, få ut fler timmar per dygn, detta skall vi satsa på är tanken och man undrar lite varför vi inte satsat på robotik tidigare, funderar Johan.

– Så säger många verkstadsägare efter att ha tagit det första steget, så det är inte en unik känsla som Johan har, försvarar Göran.

– Ja, så är det säkert som Göran säger. Bättre sent än aldrig och nu har vi fått ”blodad tand” och ge oss in på tankarna att vår nästa utmaning är någon form av automationslösning på fräsning, säger Johan Essén.

Att industrin har utmaningar i att ständigt förbättra sin produktivitet är inget nytt. Att automatisera idag är inte svårt tack vare förenklade handhavande och produkter samtidigt som det idag ges möjligheter till att standardisera sina produktionsprocesser.

Hitta fler produktionstimmar i maskinparken.

– Den dolda fabriken representerar den outnyttjade kapaciteten i produktionen och den oanvända potentialen i den dolda fabriken är ofta mycket större än man tror. Har man 50 % maskinutnyttjandegrad per dag så är det godkänt på många produktionsenheter, menar Göran Skogefors.

– Här på Surte Mekaniska har vi nu vissa dagar i vår automationscell kört produktion i utvalda produkter från klockan 07 00 – 20 00 med endast 30 minuters stopp. Här ser vi potentialen med produktionsplanering och rätt utrustning, säger Johan Essén.

Genom att hitta den dolda men lediga tillverkningstiden och ta till vara på de maskintimmar som finns på ett dygn, har en modern produktion mycket att vinna. Faktum är att många inom produktionsledning blir förvånade när de inser att de har lika mycket dold kapacitet kvar att utveckla, utöver den de redan använder.

Här har Johan Essén och hans medarbetare på Surtes Mekaniska Verkstad verkligen hittat rätt i sina ambitioner att effektivisera sin produktion och tillverka mer per dygn.

AI och datorstyrd verktygshantering i digitaliseringens tecken.
– Maskinen har ett verktygsmagasin på 36 verktygsplatser. I kombination med det har vi med närhet till maskinen ett verktygsskåp där vi byggt upp ett system med 135 verktygsplatser. Alla verktyg är märkta med chip/informations-bärare och allt ihopkopplat med vårt MPS system, säger Johan Essén och tillägger;
– Det ger mig möjligheter att från mitt kontor planera nästa jobb, se vilka verktyg vi behöver utifrån en ritning och skicka informationen till maskinoperatörerna.
Maskinoperatören Alex är en av anledningarna till att implementeringen av ny maskinteknik och robotik i verkstaden gått smidigt.
Martin Marberg, Daniel Hansson och Göran Skogefors.

Multifunktion i fokus

I denna artikel är det den japanska maskintillverkaren Mazak som hamnar i fokus på samtliga tre kundbesök som vi gör tillsammans med maskinsäljare Göran Skogefors hos generalagenten Ravema. Med mer än 45 års erfarenhet och fler än 4 700 installationer av verktygsmaskiner, representerar maskinleverantören Ravema och företagets medarbetare en mycket erfaren och kompetent samarbetspartner.

– Vårt mål är att vara en helhetsleverantör av lösningar för industrin med verktygsmaskiner, automationslösningar, verktyg samt industriförnödenheter och vi är idag en av marknadsledarna både i Sverige och Norge, säger Göran Skogefors maskinsäljare region sydvästra Sverige och ett välkänt ansikte efter mer än 30 års anställning på Ravema.

Beskriv och berätta lite om den japanska maskinbyggaren för våra läsare;

– Mazak är en av världens största tillverkare av verktygsmaskiner med en stor global närvaro och företaget har fabriker över hela världen. Företaget firade under 2019 sitt 100-årsjubileum och med sina drygt 6 000 anställda har Mazak en viktig position på marknaden. Företaget fokuserar sin maskinutveckling på design, hög kvalitet, ergonomiskt användande och högteknologisk intensitet, något som man verkligen bevisat med bl.a sitt senaste högteknologiska styrsystem Smooth som för många maskinägare har förändrat synsättet på styrsystem och användarvänligheten för maskinoperatörerna.

Vi skall prata mer med Göran om Mazaks DNA och hur man möter industrins krav på nya och allt effektivare maskinutrustningar.

Men nu sätter vi oss i våra bilar och tar oss vidare på vår road trip där nästa besök är hos P.Noords Mekaniska AB i Uddevalla. Vi träffar Martin Marberg delägare, produktionstekniker och allt i allo på företaget.

Uddevalla som stad har fått mycket stryk genom åren om man ser det ur ett industriellt perspektiv, nedläggning av varvet och stängning av Volvos fabrik, hur ser klimatet ut idag.

– Industriverksamheterna i staden har överlevt och för många handlar det om det geografiska läget är gynnsamt logistiskt med motorväg till Göteborg, närheten till Norge med bra förbindelser, det har också spelat en stor roll att ett antal duktiga verkstadsföretag antagit utmaningen med att hitta nya kunder. Och här ser jag oss på P. Noords som en av de mekaniska verkstäder som klarat sig bra. Med vår nya flerfunktionsmaskin är det också så att vi har nått sådana höjder i vår produktivitet och vårt kvalitetsarbete att vi numera via våra uppdragsgivare även exporterar till Kina.

– Vi ser att med multifunktionsmaskiner och kompetens bland våra medarbetare i huset så kan vi väl konkurrera med Asien nu när seriestorlekarna går ner över hela världen och det handlar mer och mer om snabba leveranstider – snabbast vinner. Ny teknik gör det möjligt att automatisera även små serier och där har vi fått ett litet övertag på ”låglöneländernas prispress.

– Vi anstränger oss mer tack vare den senaste tekniken som hjälpmedel i huset, för vi känner att vi kan prestera mer och bli bättre på vårt arbete, så en viktig psykologisk effekt har det också. Att kunna göra mer kittlar givetvis och skapar förutsättningar, menar Martin.

– Så när det gäller den senaste maskininvesteringen i en Mazak Integrex i-200S, så handlar det mycket om en nyckelprodukt för oss som vi tillverkat de senaste femton åren och som vuxit i volym de senaste fem åren. Volymökningen har blivit en stor utmaning för oss och vi behövde ny maskinteknik för att kunna tillverka produkten på ett snabbare och framförallt rationellare sätt. Att tillverka en produkt med snäva toleranser i flera olika maskiner med många tempon är inte försvarbart i en modern fabrik, säger Martin Marberg.

Från fem tempon till ett och med smart fixturering.
Och ställtider i fokus.

Tidigare process där man behövde fem maskintempon mot dagens ett, kan förklaras så här, menar Martin Marberg;

– Tack vare det nya större arbetsområdet som Mazak Integrex I-200S har i förhållande till de lite äldre Mazak Integrex maskinerna spelar en stor roll och blir en stor skillnad. Den nya generationen Mazak Integrex ser vi mer som fräsmaskin med svarv möjligheter, tidigare modeller har vi sett mer som en svarv med fräsmöjlighet. Detta gör en stor skillnad för oss som gillar att tänka utanför boxen. Ibland måste man tänka om, tänka till och hitta nya infallsvinklar för att förbättra processerna i tillverkningskedjan.

– Mazaks fleroperationsmaskiner har menar många revolutionerat den skärande bearbetningen och spelar en viktig roll i dagens allt smartare fabriker. Mazak fortsätter den inslagna vägen med teknologin inom DONE-IN-ONE, alltså från råmaterial till färdig slutkomponent i en och samma maskin, säger Göran Skogefors.

– Första Integrex´en kom 1997 och vi på Ravema sålde 10 maskiner på kort tid till svenska verkstäder utan att kunna visa eller leverera maskinen. Och skall man beskriva tekniken så är det en 5-axlig fleroperationsmaskin med svarvmöjlighet.

– Med Integrex har Mazak varit lyhörda och lyssnat på marknaden och levererar en serie maskinmodeller som underlättar för små och medelstora företag, att ta det första steget till Multi-Tasking bearbetning, säger Göran Skogefors och välkomnar P. Noords satsning i den nya tekniken.

– Maskinens mångsidighet bidrar till att sänka investeringskostnaden, lägre omkostnader samt att generera första detaljen snabbare. Med Integrex- serien har Mazak skapat en förenklad multi-tasking maskin i rätt prisnivå, säger Göran Skogefors.

  – En av de viktigaste fördelarna med Integrex maskinerna är just förmågan att kunna producera små serier och ändå vara lönsamt. Det skapar större flexibilitet och kortare genomloppstid i fabriken. Om man använder en Integrex istället för konventionell metod med svarv och fleroperationsmaskin kan man minska tillverkningstiden samtidigt som man får detaljen helt klar i en maskin och det ger också i nästa steg en kvalitetsförbättring.

Maskinen hos P. Noords i Uddevalla installerades januari 2020 efter att Martin och hans medarbetare skannat av marknaden under flera år, för att hitta det bästa alternativet.

– Vi har sedan tidigare förtroende för Ravema och ser dem som en mycket pålitlig leverantör. Man ger oss en helhetslösning när det gäller installation, igångkörning av maskin och verktyg och vi har support från dag ett, menar Martin Marberg.

– Och skall vi stå för vår affärsidé där vi eftersträvar korta tider i långa relationer inom svarvning och fräsning med tonvikt på avancerad 5-axlig bearbetning av medelstora eller stora geometrier, då behöver vi den senaste maskintekniken inom multifunktion.

– När man som Noords jobbar med tillverkning av komplexa och avancerade detaljer så är maskinoperatörerna mycket viktiga och här har framförallt Daniel Hansson visat stort intresse i allt från CAM-beredning till fixturering, säger Göran Skogefors och Martin Marberg nickar gillande.

– Utan intresserade medarbetare kommer vi inte framåt och här har det krävts stora ansträngningar i att få en säker process. Grundjobbet och förståelse för ny teknik är jätteviktigt och nu kan vi gå vidare, tillverka vår nyckelprodukt i större volymer och samtidigt köra in fler jobb i Integrexen, där det handlar om små serier med detaljer i avancerade former som ofta kräver 5-axlig bearbetning och färdig detalj i en ”smäll”, avslutar Martin Marberg

Vi ”grottar ner” oss i tekniken och får tekniska maskinfakta av Göran Skogefors;

Ny maskin i januari 2020. Mazak Integrex I-200S. Maximal bearbetningsdiameter: Ø 650 mm.

  • Bearbetningslängd: 1519 mm.
  • Svarvspindelsvarvtal: 4600 rpm
  • Huvud svarvspindel motor effekt: AC 22 kW
  • Sub svarvspindel motor effekt: AC 18,5 kW
  • Frässpindelsvarvtal: 12000 rpm.
  • Frässpindel motoreffekt: AC 22 kW.
  • Verktygsplatser: 36
  • Spindelgenomgång: Ø 65 mm.

– Kundens krav var en maskin på minst 1,5 meter. Detta för att klara av de extremt långa hålen som ska borras. Viktigt var även den inväxlingsbara dubben som växlas in från verktygsmagasinet till spindel 2 helt automatiskt.

– Detta maskinkoncept är kanske ett måste för framförallt legotillverkare med möjligheter att köra komplexa detaljer helt färdiga i en maskin.

Minska sina ställ- och ledtider. Kunden kräver idag kortare avrop med allt snabbare leveranstider.

Då behöver man anpassa sin maskinpark med teknik som klarar av framtidens krav på flexibilitet och snabbhet. Som man oftast inte kan planera för. Man vet inte vad man tillverkar om 6 månader, säger Göran Skogefors maskinsäljare Ravema.

Intressant med små verkstäder som tänker större

Nu lämnar vi Uddevalla för vårt sista besök på vår resa i Bohuslän tillsammans med Göran Skogefors, maskinsäljare på Ravema och denna gång knappar vi in Henån – Orust på GPS:en, för nu är vi på väg till ett företag som är maskinbyggare av anläggningar för bl.a vätskehantering (med komplexa rörsystem) i rena miljöer inom läkemedels- livsmedels- och energisektorn. Företaget Nordholms har ”seglat upp” som världsledande inom svetsning där Nordholms svetsmetoder leder till jämna skarvar utan vulst eller vassa kanter, vilket ger ett mer hygieniskt system med minskad bakterietillväxt som följd, detta minskar intervallen för service och underhåll samtidigt som behovet av kemikalier för rengöring minskar.

Komplexa maskinkonstruktioner tillverkas på Henån för leverans över hela världen.
Komplexa maskinkonstruktioner tillverkas på Henån för leverans över hela världen.

För att kunna tillverka allt man får beställning på behöver man en välutrustad produktionsenhet med hög kompetens och vägg i vägg med Nordholms huvudkontor ligger OMEK – Orust Mekaniska AB, en väletablerad mekanisk verkstad som startades 1984, idag helägt av Nordholms Construction och del av Nordholmskoncernen.

Vi träffar företagsledaren Anders Hygrell som är kapten för en större industrikoncern där modern i bolaget är Nordholms Construction AB. OMEK var fram till 2011 en underleverantör till företaget. Tidigare ägaren närmade sig pension och då förstod Anders att snabbt agera för att få full kontroll på situationen och man bestämde sig för att flytta verksamheten från Ellös och bygga en ny hall på Industrivägen, intill Nordholms och alla maskiner skeppades över till Henån. Nu var det färdigstädat och man kunde fokusera på kärnverksamheten.

– Vi är inte uppbyggda för större serieproduktion utan vi gillar att tillverka avancerade och komplexa detaljer och specialartiklar i svåra material upp till 10 bitar, det är sällan fler, säger Anders Hygrell.

Detaljerna som maskinbearbetas måste uppfylla kraven i ASME BPE (Bio Process Equipment) för användning till läkemedelsindustrin. Valet av material är mer komplext då ett antal krav och provningar skall uppfyllas, vid inleverans granskas certifikaten där även enskilda ämnen kontrolleras så att de ligger inom rätt värden, detta är viktigt för att uppfylla kraven vid svetsning. När detaljerna är tillverkade skall det intygas att man uppfyllt GMP (Good Manufacturing Practice) enligt BPE.

Senaste maskininvesteringen på plats i verkstaden. På fotot ser vi Anders Hygrell, Ingvar Karlsson OMEK och Göran Skogefors Ravema.
Senaste maskininvesteringen på plats i verkstaden. På fotot ser vi Anders Hygrell, Ingvar Karlsson OMEK och Göran Skogefors Ravema.

Och vilken maskinpark! vi pratar om …

Mazak Integrex 100 – 3S, Mazak Super Quick Turn 250M, Mazak Nexus 250-II MS och Mazak Super Quick Turn 28MS.

Plus de senaste maskinerna på verkstaden som är;

Mazak Variaxis J-500/5X, Mazak Quick Turn 250MY, Mazak VTC760C, Mazak Quick Turn 350MY
…. på en produktionsyta av 1 800 kvm.

Fina ytor ett måste.

– Vår verkstad är en nyckelfaktor i vår tillverkning och vi har som du förstår en mycket fin maskinpark idag, en riktig diamant, säger verkstadsansvarige Jan Meng

– 2018 startade vi ett förändringsarbete med att börja byta ut en äldre maskinpark där flera av maskinerna var upp mot 30 år. Mitt uppdrag var att sondera marknaden och hitta ny teknik för att klara av Nordholms expansion. Flera olika fabrikat fanns på kompassen dock fanns ett stort förtroendekapital för Ravema som skött service och support på OMEK under många år, så valet blev enkelt, att fortsätta samarbetet med Ravema/ Mazak, förklarar Jan Meng.

– Här har vi nu investerat i fem nya maskiner under de senaste 2–3 åren. Prioritet var 5-axlig fräsmaskin och nya svarvar med dubb och komplexa detaljer krävde INTEGREX tekniken.

Göran Skogefors ger sin syn på hur han tänker maskintekniskt och samtidigt hur Ravema har förverkligat kundens visioner och behov.

– Här har vi tillsammans med OMEK skapat ett ”smörgåsbord” av teknik och produktivitet från Mazak.

– Maskinparken var väldigt ålderstigen. När vi tillsammans med OMEK började diskutera framtiden gällde det att välja rätt maskintyper som passar bäst för OMEK:s produktion. Det slutade 2018 med en QT250MY och en Variaxis j-500/5x (5-axlig fleroperationsmaskin).

– Nästa steg, i år installerades en QT350MY x 1250 samt en VTC760C.

Resultatet syns direkt med nya maskiner där det går betydligt snabbare att ta fram komponenterna med finare ytor och toleranser.

OMEK använder sig av CAM-lösningen Smooth CAM RS som skapar en digital kopia av maskinen för off-lineprogrammering, simulerar i Mazatrol och ISO-kod virtuellt med 3D modeller på verktyg samt detalj.

– Detta är nog bara början för OMEK:s utveckling, tänker Göran Skogefors.

Det blir dags att lämna ön Orust och ta sig tillbaka till kontoret. Vi konstaterar att på västkusten handlar det inte bara om turism, båtar och fiskeindustri. Bevis på det har vi nu sammanställt i denna artikel.

Överallt nya maskiner som Anders Hygrell stolt visar upp.
Överallt nya maskiner som Anders Hygrell stolt visar upp.


Överallt nya maskiner som Anders Hygrell stolt visar upp.

Hjärnan i maskinerna som är styrsystemet – Smooth

Sista delen av artikeln handlar om styrsystemet. Vi vill binda ihop ämnet skärande bearbetning med det ack så viktiga styrsystemet.

SMOOTH styrsystem är framtaget med hjälp av senaste tekniken, det är inte bara ny design på panelen utan hela kedjan ut till servomotorn har senaste tekniken, detta gör att bearbetningen blir effektivare och håller högre precision.

För maskintillverkaren Mazak har det alltid varit viktigt att tillverka maskiner med ett eget styrsystem, vi pratar Mazatrol, det första dialogprogrammerade styrsystemet i världen som lanserades redan 1981. 1998 fusionerades Mazatrol med en persondator och bildade grunden för en mycket intressant verkningsgrad. Idag erbjuds en rad intelligenta funktioner för ökad produktivitet och enkel användning.

Mazak Smooth Technology innehåller avancerad och optimerad programmering för tillverkning av komplex geometri.

– Smooth har revolutionerat sättet som våra verktygsmaskiner presterar. Genom att hantera hela spannet från programmering och avlägsnande av metall till automation och datainsamling ger denna sömlösa plattform dig högre hastighet, noggrannhet, funktionalitet och ergonomi i världsklass.

– Vart och ett av de fyra Smooth-systemen som finns idag ger kunderna innovationer som är fullt integrerade och en oändlig mängd möjligheter för att göra ditt jobb enklare och bli mer produktiv. Smooth är mer än bara en hård- och mjukvara, plattformen innehåller alla de nödvändiga verktygen för att vara fortsatt konkurrenskraftig och hitta nya möjligheter för att växa. Och det nya styrsystemet påminner om en stor läsplatta och är anpassad efter den nya generationens maskinoperatörer, med hög användarvänlighet och flera förbättrade funktioner, avslutar Göran Skogefors Ravema.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here